Как българите зад граница да гласуват на европейските избори

В чужбина са разкрити 191 секции.

© Юлия Лазарова

В чужбина са разкрити 191 секции.На 26 май българите ще избират седемнадесет свои представители в Европейския парламент (ЕП) от общо 318 кандидати на 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. В чужбина са разкрити 191 секции, в които могат да гласуват живеещите и пътуващите зад граница българи (още за секциите вижте тук).


Гласуването е задължително, но санкция за негласуване няма. Зад граница правото на глас се упражнява единствено чрез хартиена бюлетина и няма възможност за машинно гласуване, както в 3 хиляди секции в страната (още за гласуването в страната четете тук).


Българите зад граница, които вече са подали заявление за разкриване на секция, ще трябва да гласуват в съответната секция. Останалите ще могат да гласуват в която и да е секция, след като представят документи за самоличност и попълнят декларация, че не са гласували на друго място. Същото важи и за всички пътуващи в чужбина българи.


Къде са секциите
Списък с адресите и номерата на разкритите зад граница секции е публикуван на сайта на Министерството на външните работи (вижте тук).


В Гърция, където за трите почивни дни се очаква да пътуват много българи, секциите са 13 - три в Атина, една в Солун, една в Кавала, една в Каламата, четири на о. Крит, една в Неа Муданя, една в Никити и една на о. Родос.


В Румъния секцията е само една и е в посолството в Букурещ. В Северна Македония също е една - в Скопие. В Сърбия са две - в посолството на страната ни в Белград и в консулството в Ниш, а в Турция са четири - в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса.


Във Великобритания и Германия има по 24 секции - в посолството в Лондон са четири, а тези в Берлин - три. В Испания са разкрити 16, във Франция - 10, а в Италия - 6 (къде са секциите вижте тук и тук).


Гласуването - само с хартиена бюлетина


Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.


След като избирателят се легитимира, той е дописан в избирателния списък в случай, че не е подал заявление за разкриване на конкретната секция. В този случай се попълва и декларация, че избирателят не е гласувал на друго място.


Всяка бюлетина за европейските избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на комисията след гласуването.


От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте кандидати в съответните листи. Има и възможност "Не подкрепям никого".


Гласува се само в тъмната стаичка. Избирателят отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за евродепутат, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.


Преференциалният вот - по желание


По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за определен кандидат за евродепутат от листата на предпочитаната политическа формация. Прагът за валидност на преференциите е 5%, т.е. листата ще се размества, ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.


За първи път обаче номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.


За да отбележи префереция, избирателят е нужно да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да постави Х или V в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът не се брои за водача на листата.


Накрая избирателят сгъва бюлетината, излиза от тъмната стаичка, подава я на член на комисията за втори печат и я пуска в прозрачната урна.


Още за гласуването на европейските избори четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Как да гласуват?

  С бюлетина №12!
  С преференция №6!

  Машини прости, народ неук.
 2. 2 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 766 Неутрално

  'Ма недейте лъга така хората, бе!
  В чужбина, както и в България, правилно се гласува с номер 13. Даже имаше и такъв филм "Любимец номер 13".

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Любопитно

  ---------Ако няма отбелязана преференция, гласът не се брои за водача на листата.----------

  А ако искам да дам предимство на водача на листата, какво правя??? Отбелязвам ли преференция напр. 101 или не?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Весело

  Най-добре изобщо да не гласуват. Тва все едно някой дето си е продал апартамента преди години да ми гласува кой ще е домоуправител на входа.

  Ай, сиктир!

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 5. 5 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Весело

  До коментар [#2] от "Косьо Генчев":

  Да-за ДеБъ с номер 18.Така каза Радан!Да свалим Бокаса!

 6. 6 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Весело

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Отбелязваш хо,за да не изпадне на по-задна позиция.

 7. 7 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Весело
 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Най-добре изобщо да не гласуват. Тва все едно някой дето си е продал апартамента преди години да ми гласува кой ще е домоуправител на входа.Ай, сиктир!
  —цитат от коментар 4 на Жълто паве  Ама на паричките на българите от чужбина, не казваш " ай, сиктир ", а ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#5] от "yanne":


  " Да свалим Бокаса ! "


  Това " Бокаса " сигурно има за цел да не бъде наричан вече " мутра ", " тиква ", " еднокнижник " и т. н. ?
  Е, аз си го наричам МУТРА с комунистическа книжка и слуга на КОЙ и е един от ТРИСВИНИУМА, а ти си го наричай " Бокаса ", защото ти дава да папкаш .
  Но на въпроса : Не е Радан който сваля Мутрата, а Ушатия, КПКОНПИ с неговия шеф Георгиев, Тетка, бездомния Горанов, Манолев, Порожанов и всички останали корумпета, които нямам време да изреждам .
  Мисля си, че и от Кремъл вече са му скроили шапката, за да може да се поддържа легендата за управляващи и опозиция между двете котила на БКП - ГЕРБ и БСП .
  Значи, не е Радан .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Що за разяснения? Всеки средно грамотен човек, може да се справи. Виж, за мургавият контингент - не знам. За тях, по-важното е, кой ще даде повече(поне 50лв с тая инфлация). Иначе, който иска - ще гласува. Който не иска - няма да гласува.

 11. 11 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Най-добре изобщо да не гласуват. Тва все едно някой дето си е продал апартамента преди години да ми гласува кой ще е домоуправител на входа.Ай, сиктир!
  —цитат от коментар 4 на Жълто паве


  Теб да не те е яд, че си изпуснал момента да продадеш?!
  Не се ядосвай. И без това няма да те изберат за домоуправител.

 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  Убеден съм, че са максимално затруднени. Винету, Цацата и Пеевски нямат интерес от един милион гласа срещу тях.

 13. 13 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 703 Неутрално

  В списъка на Външно пише, че в Македония ще има секция и в Битоля, а не само в Скопие (както пък пише в статията

 14. 14 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#5] от "yanne":
  "Да-за ДеБъ с номер 18.Така каза Радан!Да свалим Бокаса!"

  Янчо, Янчо . . . . никога не е казвал Радан такава глупост. Вие, от проклета герберастия, пускате лъжа след лъжа и после почвате сами да си вярвате на лъжите. Ама какво да правиш - партийна повеля, нали?!

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#9] от "niksan1":

  Това "Бокаса" е взето от постове на лияви като тебе,бре!Просто ви се подигравам,няма да крия.

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#12] от "arcanum":

  Пак,като всяко лиляво комуне,сте скарани с фактите.Има си сттистика на последните избори.Гласувалит в Чужбина почти повтарят разоределените в България,с малко засилване на гласовете за ДПС,защото има техни избиратели в Турция,ГерманияьБелгия например.

 17. 17 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Най-добре изобщо да не гласуват. Тва все едно някой дето си е продал апартамента преди години да ми гласува кой ще е домоуправител на входа.Ай, сиктир!
  —цитат от коментар 4 на Жълто паве

  глупава и невярна аналогия! ако ще е с апартамент правилната е някой дето си е "ДАЛ ПО НАЕМ" апартамента преди години да гласува и като собственик има пълни права!!
  Значи дори и ако са на седмична екскурзия да нямат право ТАКА ли?
  Всички БЪЛГАРСКИ граждани имат равни права!
  никакво "Жълто паве" не си ами си "червена кал"
  Е, то се знае защо ЧЕРВЕНИТЕ ПУТИНИСТИ не искат БЪЛГАРИТЕ в чужбина да гласуват. Защото БЪЛГАРИТЕ в чужбина са видели как е там и никой от тях няма да гласува за московските подлоги - БСП, псевдопатриоти и ДПС. А ще иска и България да стане като западните страни!

 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Отбелязваш преференция и за водача. Всички в листата са равнопоставени.

 20. 21 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "bgpatriot":

  "Глупава и невярна аналогия!""

  Галош каква аналогия да направи?
  Омразата към сънародниците ни зад граница е чиста проба изродски, комунски и хибриден вектор.

 21. 22 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 649 Неутрално

  В Европа се гласува за партии от съответната държава. Не за БГ такива.

 22. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  13 101 Верният избор .Успех!

 23. 24 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#18] от "yanne":
  " Аз ли лъжа?!"

  Не, Янчо, не лъжеш. Просто си тъп и не можеш да разбереш, че Радан никога не е казвал "Да-за ДеБъ с номер 18.Така каза Радан!" Той каза съвсем друго нещо, но четенето с разбиране е проблем на вашето поколение от години. Можете да четете, но не разбирате смисъла на прочетеното. Ама проблемът си е твой . . . дундуркай си го!

 24. 25 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#22] от "LiberalToTheBones":
  "В Европа се гласува за партии от съответната държава. Не за БГ такива. "

  Е може ли наистина да си толкова необразован и неосведомен???????

 25. 26 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Весело

  13 101 Верният избор .Успех!
  —цитат от коментар 23 на hodounski


  Ама ти да не си някакъв магьосник бе, Ходоунски? Как отгатна???


  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK