Гласуването против всички не влияе на изборните резултати

Бюлетината за европейските избори беше представена от говорителя на ЦИК Александър Андреев.

© Георги Кожухаров

Бюлетината за европейските избори беше представена от говорителя на ЦИК Александър Андреев.Ако смятате, че всички кандидати за евродепутати са маскари, но все пак отидете до изборната секция и изберете квадратчето "не подкрепям никого", ще изразите позицията си, но няма да повлияете върху резултатите. Същото е, ако изпишете мнението си с трибуквена или по-дълга дума или пък с неприлична рисунка върху бюлетината. Бюлетината ви ще бъде обявена за недействителна. Но пък ще повишите изборната активност.


Какво става с тези гласове


Недействителните бюлетини се вписват в протокола на секционните избирателни комисии в графа "недействителни". Това няма как да повлияе на изборните резултати, каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Той добави, че тези гласове имат значение само при определяне на изборната активност.


"Не подкрепям никого" не участва в разпределянето на гласовете


Гласовете с избор "не подкрепям никого" са действителни гласове и се записват в съответната графа на изборните книжа. Андреев обясни, че те обаче не се разпределят при формирането на избирателната квота. Избирателната квота се получава, след като всички действителни гласове (без "не подкрепям никого") се разделят на 17, колко е броят на българските евродепутати. Това е и бариерата от 5,88% за избиране на един евродепутат от България. Така че в крайна сметка "не подкрепям никого" наистина не подкрепя никого косвено или пряко.


Важна ли е активността
Струва ли си да се пуска бюлетина срещу всички или недействителна, щом само повишава избирателната активност? Отговорът на експертите е - колкото по-малко са избирателите, толкова повече ще тежи гласът на твърдите партийни електорати, на купените гласове и на зависещите от централната или местната власт.


За европейските избори на 26 май социолозите предвиждат сравнително ниска активност - между 30-35 на сто от избирателите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  "ще изразите позицията си, но няма да повлияете върху резултатите. Същото е, ако изпишете мнението си с трибуквена или по-дълга дума или пък с неприлична рисунка върху бюлетината. Бюлетината ви ще бъде обявена за недействителна. Но пък ще повишите изборната активност."
  =========
  Хубаво е това да се обяснява. Някои си мислят, че ако не гласуват, столовете в парламента ще останат празни.
  Политиците не са толкова прости.

  Еретик
 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Колко ще са недействителните тоя път, 10% може би? При нормално сред.европ. от 1%... Дано техниката да помогне срещу Цветановщината

 3. 3 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 707 Весело

  То май и гласуването "за" някого не влияе на изборните резултати. Или поне на резултатите от изборните резултати

 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "....колкото по-малко са избирателите, толкова повече ще тежи гласът на твърдите партийни електорати, на купените гласове и на зависещите от централната или местната власт."
  Затова колкото повече се гласува за малките, толкова повече ще накажем тези големи ербапи. Не хабете гласа си за "не подкрепям никого". Ако искате да накажете "маскарите", накажете ги с някоя малка, симпатична на вас партия или личност.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Весело

  ""Не подкрепям никого" не участва в разпределянето на гласовете"

  - Знаем го това. Но пък има смисъл. Заедно с активността демонстрира легитимността на съответния избор. И ако при всички избори заедно с партиите участват и индивидуални кандидати, то на местни избори за съветници има само партии и коалиции!!! При това много често има меко казано странни местни коалиции...

  Припомнете си и мислете :
  "463 695 невалидни бюлетини за листа (14%), 175 562 - за кмет (5,32%)" - https://offnews.bg/izbori/463-695-nevalidni-biuletini-za-lista-14-175-562-za-kmet-5-32-582091.html

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5586 Любопитно

  Ето затова броят на недействителните бюлетини е толкова голям, понеже си има специално квадратче за това. А Радев орева орталъка, че сме имали голям брой недействителни, понеже имало някакви манипулации от Боце и Цвъки.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Трябва да си мнооооого задръстен, за да отидеш до урната и да "не подкрепиш" никого. Толкова е тъпо, та чак не се побира в акъла. Но нали има и достатъчно много хора с такъв дефицит, та сигурно това "разяснение" може и да помогне малко.

 8. 8 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Разбира се, политическата агония в последно време болезнено разяжда обществото- свидетели сме на явно демонстрирана безочливост от страна на министър-председателя, на нагло лицемерие, проявявано от парламентарно представените в момента партии. Търпеливото понасяне на последиците от този "преход", демонично организиран от комунистическата мафия и ДС, на чието апогейно развитие сме свидетели днес, ускорява стремителното опорочаване на всякаква идея за обществен договор. Голяма част от българските граждани, по всичко личи, не разбира значението на силата на индивидуалното участие в изборите. Отказвайки се от правото да участват с гласа си в демократичната воля на обществото, тези наши сънародници сами моделираха трасето, което доведе страната ни до дъното в цяла Европа. Благодарение на тяхната пасивност, единствените печеливши в този "ДС-преход" останаха организаторите. Многобройните предателства, позорни съглашателства, компромиси, подлости от страна на лидерите на няколкото партии, припознати от обществото като демократична десница, докълнително предизвика отвращение и отдръпване на хората, които имаха желание да се съпротивяват на родово -комунистическо-милиционерската -ДС каста. Изминалите десетилетия, прекарани в летаргия и апатия от тези първоначално ентусиазирани българи, чиито пориви помним от големия едномилионен митинг на Орлов мост , пропиля общата енергия, а повечето млади тогава участници в демократичните усилия просто емигрираха. Увличането в индивидуалното спасение, отказването от род и родина, така масово проявено от българския народ, е крайният резултат в изборите. Дали и в бъдеще ще продължи избирателната активност под формата на емиграция, зависи от съзнанието на последните обитатели в страната ни, милеещи за демократично общество. Хумусът на демокрацията е изтънял. Зла участ очаква народ, който безучастно следи собственото си поробване от страна на откровени бандити, лидери на престъпните партийни шайки в днешния парламент.

  Дедо Крум
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  Така е. Ама брането на гъби влияе. Изборите олекват. Гледам тука едни тарикати направили проучване и установили, че само 13% няма да гласуват. Ха на бас!

 10. 10 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#7] от "Косьо Генчев":
  С използването на празното квадратче всъщност се увеличава прага за влизане, което води до по голяма възможност за преразпределение към големите партии, а регистрираната по-висока активност е статистически ефект от правилата на закона, но реално, след като завишава прага за депутатско място, води да по-ниска представителност.

 11. 11 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ще върнем България в Европа":

  Говорителят на ЦИК ясно е рязяснил, хората са написали статия по въпроса и ти пак не си разбрал, че празното квадратче увеличава само избирателната активност...

 12. 12 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Много погрешно някои смятат, че като не отидат да гласуват те не са избрали никого. Всички които ни управляват и са ни управлявали са избрани включително и от тези които са си останали в къщи в изборния ден. На пръв поглед е парадоксално, но всъщност е съвсем логично:
  "Отговорът на експертите е - колкото по-малко са избирателите, толкова повече ще тежи гласът на твърдите партийни електорати, на купените гласове и на зависещите от централната или местната власт."
  Доброволния отказ от правото да гласуваш вкарва в политиката съмнителни типове които са си платили на определен контингент да гласуват за тях. Ако изборната активност обаче мине 60-65% това се обезсмисля и парите за купен вот отиват на вятъра.
  Куриозното е, че точно тези които дават шанс на циганите да им избират политиците впоследствие реват като прискрипани и са най-големите критици на всички политици.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  ДНЕВНИК, защо мълчите за ТРИзонета на Джамбазки в Париж? На бул. Шан-з-Елизе, не къде да е, за 9 млн евро!
  защо всички журналенца мълчите като червеи пред тези архикрадци, пред които и колумбийските наркобарони трябва да се срамуват!
  https://duma.bg/dzhambazki-se-opravdava-za-trizonet-v-parizh-n191101

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Но пък влияе на добавката към дебелата хранителна филия за партиите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  ДНЕВНИК, защо не помествате интервюта с нормални бг политици, които не крадат? Или са некадърни, тъй като и 1 лв не са откраднали, и няма с какво да си платят?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар 12 от "petyo9":

  "Куриозното е, че точно тези които дават шанс на циганите да им избират политиците впоследствие реват като прискрипани и са най-големите критици на всички политици."

  Колега стига с тези цигани. В твоя кръг от познати нямаш ли българи-арийци, които ще гласуват за бойкова пасмина хайдути, за Джамбазки, сидеров, за русофилите на Гоце, за баш разбойниците от ДПС?
  Посочи ми един-единствен от групата на 240 депутата в НС, който да не е хайдутин?

 18. 18 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Разбира се има много българи-арийци които гласуват за ГЕРБ безплатно. Както и за БСП-1, за Джамбазки, за ВолЭн Сыдедов, за АгЭнт ГоцЭ, както и за ДПС. Никой не го отрича. Но за да се предпазят от изненади и неочаквани усложнения всички те се презастраховат с допълнителен купен или корпоративен вот. Особено ГЕРБ. От трибуната на 43-тото НС Радан Кънев заяви, че държавните служители и висши държавни чиновници не трябва да се избират по партиен признак, а по способности. "Те не трябва да служат на ГЕРБ, на БСП, на ДПС или ако щете на ДСБ. Те трябва да служат на всички български граждани, на България" На което Бойко Борисов гневно се стросна: "Преди БСП си слагаше свои хора по държавните институции, сега ние ще слагаме наши хора!" Е, сега тези хора на ГЕРБ оказват гигантска преса и постигат многоброен корпоративен вот изтръгнат насила от зависещите от ОПГ ГЕРБ държавни служители. Ако хипотетично има някаква методика да се прецени величината на този вот - Бог знае какви биха били изборните резултати.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama":

  Някакви документи, дори косвени ?. Да не се окаже като острова на Борисов ? Пък и точно във вестник Дума ?!?

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  Но пък влияе на добавката към дебелата хранителна филия за партиите
  —цитат от коментар 14 на penetrating


  "Гласовете с избор "не подкрепям никого" са действителни гласове и се записват в съответната графа на изборните книжа. Андреев обясни, че те обаче не се разпределят при формирането на избирателната квота."

  С което Андреев пряко опровергава тъпизмите на Горанов, че гласовете "не подкрепям никого" освобождавали ресурс от партийната субсидия, подлежащ на преразпределение.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Ако повишават изборната активност, значи ще останат по-малко гласове за разпределяне, а оттам и по-малко субсидии.

 22. 22 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 384 Неутрално

  За съжаление е, ако наистина е така! Имам намерение точно така да гласувам - "Не подкрепям никого". Къде отива моя глас тогава?

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Весело

  До коментар [#20] от "Един препатил":

  Горанов определя методиката на плащането - затова той маже филиите по-дебело за #Кой :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  За съжаление е, ако наистина е така! Имам намерение точно така да гласувам - "Не подкрепям никого". Къде отива моя глас тогава?
  —цитат от коментар 22 на fua07571515


  Отива на майната ти. Бе идвай с мене за гъби.

 25. 25 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ./.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 26. 26 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ниската избирателна активност върши работа само при партии с твърд елеторат.
  Те и затова БСП и ДПС отвращават хората за да се гласуват по-малко.

  Вие да сте чули призив от тях за висока избирателна активност>? Няма и да чуете!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK