ГЕРБ връща преднината пред БСП, възможни изненади при по-малките, прогнозира"Алфа рисърч"

Бойко Борисов и Корнелия НиноваГЕРБ успява да неутрализира щетите от имотните скандали в последните два месеца и завършва предизборната кампания за насрочения в неделя вот за Европарламент с аванс от 4.5 процентни пункта пред БСП. Четири формации - ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО, ще изпратят свои представители в Европарламента, прескачайки избирателната бариера от 5.88% от действителните гласове, а още две - "Воля" и "Демократична България", са близо до прага за излъчване на евродепутати. Изненади в последния момент обаче не са изключени, тъй като близо 30 на сто от решилите да гласуват ще преценят в последните дни до вота коя бюлетина да пуснат.


Това са обобщените изводи от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч"*, огласено три дни преди изборите. То е проведено в периода 19 - 22 май 2019 г. сред 1016 пълнолетни граждани от цялата страна, а тази сутрин беше представено от управляващия партньор в агенцията Боряна Димитрова по БНТ.


Проучването регистрира промени в обществените нагласи през два условно разделени периода на предизборната кампания: началото й, белязано от имотните скандали около хора във властта, и вторият - активизирането на управляващите за минимизиране на нанесените щети.
"Макар все още да остава неясно доколко усилията на ГЕРБ и лично на лидера на партията и премиер Бойко Борисов успяват да възстановят доверието към правителството, те определено мобилизират част от електоралната им периферия и спират регистрираната преди месец ерозия в подкрепата (когато "Алфа рисърч" отчете изравняване на резултатите на ГЕРБ и БСП - бел. ред.). Обратно, БСП не успява да разшири кръга си от привърженици и да се възползва от слабостта на ГЕРБ. Частичен пробив в привличането на разочаровани от управлението избиратели имат някои от по-малките партии, което приближава позициите им до прага за излъчване на евродепутати", обобщават от социологическата агенция.


Социолозите отчитат леко активизиране на избирателите - решилите да гласуват се възвръщат до 35-36% срещу 32.9% в края на април. Така намерението за участие в изборите се връща до нивото, отчетено от агенцията в края на март.


Запазва се обаче тенденцията към по-ниска избирателна активност на евроизборите в сравнение с националните и ако няма промяна до 26 май, до урните се очаква да отидат малко над 2.1 млн. души. По данни на Централната избирателна комисия на предишните евроизбори бюлетина са пуснали 2 361 943 души, а избирателната активност беше 35.84%.


Агресивната масирана кампания привлича вот


Предизборната кампания е оказала сериозно влияние върху крайното решение на избирателите за кого да гласуват, отбелязва проучването. Според социолозите фактори като скандала около евтините апартаменти, купени от представители на властта, разочарованието от политиката и по-слабият интерес към европейските теми увеличават тежестта на "последното впечатление", като партиите с масирана и агресивна медийна кампания привличат обществено внимание и вот от доскоро неориентираните избиратели.


Общо 58% са лоялните на партията, на която традиционно симпатизират, взели решение още преди началото на кампанията. Почти всеки втори анкетиран обаче прави избора си през кампанията: 15% в последните 2-3 седмици, а още 27% заявяват, че последните няколко дни преди вота ще бъдат определящи за техния избор, сочат данните.


Според "Алфа рисърч" това означава, че изненади не са изключени до последния момент. "За последните дни са отложили решението си предимно най-младите избиратели и жителите на големите градски центрове. Финалните дни ще са решаващи за извънпарламентарната десница и за националпопулистките формации, чиито симпатизанти се колебаят до последно. Трудно могат да бъдат отчетени и ефектите от евентуален корпоративен вот, който бива активизиран в последните дни преди изборите", прогнозира агенцията.


ГЕРБ си връща периферните избиратели


"Проучването на финала на кампанията показва възвръщане на електоралната преднина на ГЕРБ при намаляване на относителната тежест на БСП. През последните седмици, залагайки на кампания на успехите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ успява да неутрализира в електорален план щетите от имотните скандали", отчитат социолозите.


Според данните управляващата партия си възвръща част от по-близката периферия и наваксва изоставането от предишния месец. Така ГЕРБ завършва завършва кампанията с аванс от 4.5 пункта пред БСП, след като в края на април изоставаше, макар и символично (с 32.2% срещу 32.75 за социалистите).


Дни преди вота управляващите се ползват с подкрепата на 31.1% от решилите да гласуват срещу 26.6% за БСП.


БСП губи без рейтингови политици и от Първанов


Проучването посочва няколко причини, заради които относителната тежест на вота за парламентарната левица намалява. Първата е, че социалистите не са успели да развият и наложат в кампанията нови теми, извън тази за предсрочните избори, за да привлекат избиратели извън кръга на мобилизираните още преди старта й твърди симпатизанти. "Остриетата, на които заложи лидерът на партията Корнелия Нинова, не успяха да се превърнат в рейтингови политици, способни да издърпат листата, особено след личното включване на Борисов в кампанията", сочи анализът на социолозите.


Като трета причина се отчита своеобразна "технологична загуба" - проучването, проведено с аналог на интегралната бюлетина, установило няколко процента от БСП, които отиват към "Коалиция за България" - обединението около създадената от бившия президент и бивш лидер на БСП Георги Първанов партия АБВ. Самото име "Коалиция за България" беше наложено и използвано от БСП в няколко поредни избори. Сега коалицията около АБВ, която се регистрира с него за вота, приключва кампанията с 3.2% сред решилите да гласуват (при 1.2% през март и април - бел.ред), 80% от които са бивши избиратели на БСП.


ДПС е в обичайната мобилизация


ДПС очаквано и традиционно мобилизира привържениците си в последните дни преди вота, показват данните. След лекия отлив при обявяването на листата миналия месец, когато взимаше 9.3 на сто от гласовете на решилите да гласуват, сега движението завършва кампанията с подкрепата на 13.9%.


На базата на данните социолозите посочват, че през последните седмици е налице консолидация на привържениците на водещите партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, която води до значителна динамика в съотношението на силите помежду им в сравнение с месец по-рано (когато ГЕРБ и БСП стартираха надпреварата с паритет).


Решаващи дни за "Демократична България"


Според допитването сред колебаещите се до последно ще са десните избиратели, които са основна електорална база на "Демократична България". В края на кампанията обединението между ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение" получава 4.2% подкрепа сред решилите да гласуват. Така наред с ВМРО и "Воля" коалицията запазва шансове за мандат в Европарламента, ако успее да мотивира своите избиратели да отидат до урните, смятат социолозите от "Алфа рисърч".


Колебаещите се за Патриотите - при Марешки


Въпреки че симпатизантите на националпопулистките формации са сред все още най-разколебаните как да постъпят в изборния ден, кампанията като цяло им носи позитиви - ВМРО запазва позициите си отпреди месец и с 6% от твърдо решилите заема четвъртата позиция, показва проучването.


Сериозната конкуренция в тази ниша идва не толкова от НФСБ и "Атака" (и двете партии приключват кампанията с изравнени позиции от по 2%), а от "Воля", сочи анализът на социолозите. Според тях шумната и масирана кампания на Веселин Марешки събира не повече от половината от предишния му вот, но привлича вниманието на част от бившите избиратели на "Обединените патриоти". В резултат на това "Воля" бележи съществен ръст в кампанията и завършва с подкрепа от 4.9% от твърдо решилите да гласуват и съществен дял потенциални симпатизанти, оставили решението си за последните дни.


* Изследването е проведено в периода 19 – 22 май 2019г. от "Алфа рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1016 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. "Алфа рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.


"Дневник" публикува тази информация според изискванията на чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (319)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fig16550718
  fig16550718
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глупости ,големи сте написали...

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Комуноидното квичене може де започне ВЕДНАГА!!!!

 3. 3 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  И накрая мъдростта побеждава емоциите.

 4. 4 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Важното е да се затвори устата на злобарката от Крушовица!
  Не че ГЕРБ са стока, но БСП са проклятие за България!

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ЗАКРИВАЙ БСП!!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Весело

  Комуноидното квичене може де започне ВЕДНАГА!!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  То започна от вчера. Курнелия и Кмета, от вчера реват, че ги преследва МВР.

 7. 7 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А каква е раликата между двете? Те винаги са управлявали само в интерес на своите господари от Д(п)С/КГБ.

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#1] от "fig16550718":

  Нали?
  Ще стане това, което наредят от Кремъл

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  Нинова, Йончева, Радан и зеленината около него, водят отчетливо негативна кампания, насочена срещу една партия, сякаш не става въпрос за евро-избори, а за вот на недоверие в парламента. Може и да свалят процентите на Боце, но своите проценти няма как да вдигнат, защото нищо позитивно не казват.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "а още две - "Воля" и "Демократична България", са близо до прага за излъчване на евродепутати"

  И кое им е "близото" на ДБ, като не им достига над процент и половина? ВМРО са на кантар, умните хора ще гласуват за Джамбазки за да има поне един нелибераст от България в ЕП.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Днес и утре се очакват костинбродски провокации...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1202 Весело

  Ама според всички агенции ли връща преднината или само според тия на които са им платили?
  Тц, тц, тц Чорбаджията Бойко съвсем за шарани ни взима.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Руските подводници потъват. Като Курск.

 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 922 Любопитно

  кога най после ще се въведат някакви санкции срещу слугинските социологически агенции които манипулират обществото с техните фалшиви прогнози ,същата тази агенцийка предвиждаше бляскава победа на тетка над радев ,вераайте им !

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ДПС ще има толкова депутати, колкото и БСП.
  Сега е същото.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#6] от "4ort":


  Курнелия и Кмета, от вчера реват
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Кмета си реве още от момиченце!
  Едно левче за тапи за уши, и проблема е решен!

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  денят е близко, безкрайно близко .... скоро ще видим дали са познали

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Боряна Герберова иска да каже, че апартаментгейт са измислени новини. И, че ЦЦ щял да се връща като министер.

 19. 19 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "gak37608125":

  Няма разлика между БСП, ГЕРБ и ДПС.

  Моралът не е порок!
 20. 20 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1705 Весело

  До коментар [#14] от "Stewie":

  кога най после ще се въведат някакви санкции срещу слугинските социологически агенции които манипулират обществото с техните фалшиви прогнози ,същата тази агенцийка предвиждаше бляскава победа на тетка над радев ,вераайте им !
  —цитат от коментар 14 на Stewie


  Така е, Пръдле, всички агенции грешат, само Медиана на Червен Кольо е права...

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Голям болшевишки рев! То не е нужно социологическа агенция да ви казва. То се вижда. Не е нужно у да си свръх интелигентен. Йончева и Рамадан имат платени реклами във фейсбук влезте и гледайте коментарите:)

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Големите партии не са интересни :-) ВОЛЯ е на път да прескочи летвата
  ВМРО явно си има свой електорат , но и те са на ръба да я прескочат.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1705 Весело

  До коментар [#14] от "Stewie":

  Треперят ли ти мартинките? С право...

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Поне в България май европейски избори не се печелят с антиевропейско говорене.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "Социолози на повикване"... Да, дори и от Алфа Рисърч. Защото сите социолози са мощно оръжие за пропаганда. Която доминиращо е путинска. След като и либералите го проумяха, няма какво особено да се коментира:

  "Верхофстад: Виждам организиран опит на Русия да разруши ЕС" - https://news.bg/int-politics/verhofstad-vizhdam-organiziran-opit-na-rusiya-da-razrushi-es.html

  Ще слушам социолозите с удоволствие, но само когато започнат екзит половете им. До тогава ръсят само пропаганда. Към такава пропаганда интересът намаля драстично.

 26. 26 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#13] от "spiegel":

  И като У.С.С ТраШър.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#14] от "Stewie":

  В понеделник май ще те уволнят от Позитано.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Руските подводници потъват. Като Курск.
  —цитат от коментар 13 на spiegel  Как потъват като ще бъдат на 1-во, 2-ро и трето място ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Децата и внуците на хората, унищожили елита на Отечеството и създали най-мракобесният репресивен апарат реват от "репресии"...май не знаят смисъла на тази дума!
  Познавам един политически затворник, прекарал 12 години в лагера в Белене заради убежденията си , мога да запозная биволицата.- ездачка него...

 30. 30 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  Бравос!
  Днес е един добър ден за българския матрял!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1116 Весело

  БСП 2 отново си върнало преднината пред БСП 1 ... нищо ново :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#28] от "niksan1":

  Това да мислиш, че днес България води проруска политика си е болест. Проруска политика не води дори БСП и Радев на практика щото гласуват всички документи на НАТО и ЕС.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Струва ми се изключително олигофренско да ни повтарят непрекъснато, че алтернативата на ГЕРБ била БСП . . . . или обратното - обърках се вече от идиотщини. Мерят си ги двата клана на БКП, а народонаселението се тресе от дебилност. Само като чуеш, че всичките тези явни и тайни комуняги са напът да имат общо около 60% и започваш да потръпваш от предстоящия ужас.

 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  С мощно плюене и Ръдан начело ДеБъ успява да сваля по половин процент на месец - от 5.1% през март към 4.2% през май.

  Не ви ли омръзна да настъпвате тази мотика ве............

  Знанието е сила, информацията - власт
 37. 37 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 966 Неутрално

  С назадничава романтика към тоталитарното минало и пещерен болшевизъм - до там. Корнела се канеше да става премиер, но май от Политбюро ще и вземат главата след поредния провал.

 38. 38 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  ще фалшифицира подлеца , МЯСТОТО КЪДЕТО СЕ ПЕЧАТАТ БЮЛЕТИНИТЕ МУ НЯМАМ ДОВЕРИЕ, БЕШЕ ДЪРЖАВНО НО ГО ПРОДАДОХА НА НЕКЪФ КОЙТО НИ ГО ЗНАЕШ НИ ГО......................, СЕГА РАЗБИРАМ ЗАЩО ТОЛКОВА СКОРОПОСТИЖНО ГО ПРОДАДОХА ТОВА ДОБРЕ ОБОРУДВАНО ПРЕДПРИЯТИЕ

 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Оф, не трябваше да обявяват тези данни.
  Сега всички ще си кажат "Еми хубаво, аз тогава ще се върна понеделник, те изборите са си ОК".

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 953 Неутрално

  ЗАКРИВАЙ БСП!!!!
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  Комунист

 41. 41 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Дааааа с тези резултати ........тази територия е за закриване!

  БКП/ДС/КГБ са на : 1 -во,2-ро,3-тето,4-то,5-то .................

 42. 42 Профил на Черна Станция
  Черна Станция
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тичкайте да гласувате. Мафията ви чака.

  Нищо не е каквото изглежда...
 43. 43 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#39] от "АзКлавдия":

  Има изборни секции и на Халкидики, между другото.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 44. 44 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Повишаването на процента на гербаджиите е нормално и очаквано. То дори не е заслуга на гастролите на Боко насам- натам, колкото на крайно, отвратително негативната кампания, която водят основните му опоненти. И, ако подобно поведение е напълно нормално за комунягите, защото те нищо друго не умеят, то поведението на ДБ основно в лицето на Радан си е грешка отвсякъде. В тяхно лице, с претенциите, които имат, неутралния избирател очакваше да види позитивни, интелигентни млади хора с идеи за ЕВРОПА, защото това все пак са европейски избори. В замяна на това получиха кампания в стил БСП. Отблъскващо. И резултата не закъсня. Да не говорим и, че специално на тези избори ще се мери по- скоро твърдия електорат, а ДБ не може да се похвали с особено голяма твърда подкрепа. Те по- скоро разчитат на разочарованите, колебаещи се избиратели. Натам трябваше да се насочат, но явно не успяват или пък не могат. Както и да е де, не е болка за умиране стига да се направят необходимите изводи.

 45. 45 Профил на juu30603811
  juu30603811
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За огромно щастие за пореден път БСП са на път сами да се бият. Никой никога не е побеждавал с изцяло негативна кампания. Тези хора през цялото време не казаха абсолютно нищо положително и нищо на европейска тематика. Имаха коз с апартаментите, но го преекспонираха и накрая загубиха от това. В стремежа си да вадят нови и нови скандали стигнаха до абсурди и жълтини като къщата в Барселона. Ако след като удариха Цветанов и Цачева се бяха съсредоточили да покажат защо те са по-добри, нещата можеха да са други.

  Друг фактор е, че се включва инстинкта за самосъхранение на българите. ГЕРБ са корумпирани и управлението им може да е много по-добро, но все още не са фалирали нито банки, нито са водили държавата до милион процента инфлация, а напротив, макар и бавно икономиката върви.

  ДБ не можа да се наложи като дясна алтернатива, а се припознава най-вече от либерали, центристи и прогресисти. При липса на друга дясна листа, този резултат е закономерен.

 46. 46 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#43] от "nv":

  Да, бе, има на Халкидики - две секции, ако не се лъжа. Нали се сещаш какво е "секция"? Това е една класна стая в нашето училище, дето гласуваме ...
  Представи си хиляда души как точно се редят да гласуват на такова нещо, колко време ще отнеме и кой ще си отдели почивния ден да ходи да виси на опашка.
  Много не го виждам да стане. Тоест ще стане де, но не масово.
  Иначе - дано, дано да не съм права.

  Доброто е заразно
 47. 47 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 742 Неутрално

  То бкп1 никога не са били пред герб, само техните платени социолози както винагилъжеха :)

 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Баце и Цв. Цв. правят показно как се прави предизборна кампания. :)

 49. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Сега метеоролозите могат да спасят ситуацията.
  Да седнат да се сговорят всичките европейски метеоролози (понеже на 26 има избори в още доста държави) и да кажат "Леле, идва ужасно време, ще се заледи, ще вали сняг, бури, градушки, червено-черен код, стойте си дОма".
  А в понеделник - "Еми извинявайте, стана грешка".

  Доброто е заразно
 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Виждаме пълна мобилизация при калинките на ГЕРБ !
  Левите не са със възторг от приватизаторката и Станишев
  Първанов няма ресурс да влезе в ЕС, но явно има ресурс да ги хлъзне

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 456 Неутрално

  "а още две - "Воля" и "Демократична България", са близо до прага за излъчване на евродепутати"И кое им е "близото" на ДБ, като не им достига над процент и половина? ВМРО са на кантар, умните хора ще гласуват за Джамбазки за да има поне един нелибераст от България в ЕП.
  —цитат от коментар 10 на izt21595181


  Талибаните, купили си от Джамбаз ага и Каракачан бей български паспорти със сигурност ще гласуват за тях. Както и педофилите, да не ви изнесат децата в Норвегия, че оставате без любов на този свят...

 52. 52 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Струва ми се изключително олигофренско да ни повтарят непрекъснато, че алтернативата на ГЕРБ била БСП . . . . или обратното - обърках се вече от идиотщини. Мерят си ги двата клана на БКП, а народонаселението се тресе от дебилност. Само като чуеш, че всичките тези явни и тайни комуняги са напът да имат общо около 60% и започваш да потръпваш от предстоящия ужас.
  —цитат от коментар 35 на Косьо Генчев


  Точно от такова говорене се губят гласове. Не знам, как точно преценяте, че сте нещо повече от народонаселението, особено след като съдейки по постовете ви не предлагате нищо повече от големи, но без никакво покритие претенции.

 53. 53 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Обичайната ситуация. Месец, два преди изборите социолозите лъжат яко и безогледно и в деня преди изборите почват да вадят малко по-истински резултати.

  А в след изборите ще се тупат в гърдите колко им били точни прогнозите. Като дават за пример последно изследване. А това че месеци наред лъжат...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Резултат ГЕРБ преди БСП ще позволи да се продължи програмата за нови оръжия за българската армия и България ще продължи да бъде достоен член на ЕС и НАТО.
  Когато дилемата за или против ЕС и НАТО в България бъде окончателно утвърдена ще мога да гласувам за ДСБ. Сега няма да рискувам.

  подпис
 55. 55 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#50] от "dark'star":

  Е как, такива прекрасни хора има в листата на БСП, аз направо се чудя какво ще стане с преференциите, то да се маеш кого да избереш.
  Румен Гечев, световен капацитет! Влиза в ЕП и прави моментално минималната заплата петстотин и шейсе хиляди лева!
  Цветелина... забравих й фамилията, дето има татко бесепар, па тя самата е милениълче-банкерче. Не знае името на финансовия министър, ни българския, ни британския. Трето място в листата, батко!
  Велизар Енчев!! Този ренесансов човек, такава чиста личност, такова нещо, свети, трепти от чистота!
  Иво Христов, който разгроми де що има чеверме социалисти, па сега реши да сваля герб с евроизбори...
  Абе изобщо капацитет връз капацитета, страшно е положението.
  Елена Йончева изобщо не смея да я включа в списъка, тя е класи над него. Такива репортажи, такава снимачна техника - шестстотин бона техника, ей! Дванайсет бона заплата!!!

  Доброто е заразно
 56. 56 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Алфа Рисърч познава много, ама зависи кой плаща. Вижте "прогнозата" на тази агенция за президентските избори:

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/11/04/2856792_alfa_risurch_siguren_balotaj_na_prezidentskite_izbori/

 57. 57 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1216 Весело

  Не става само с пюене, трябва и акъл ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#12] от "Taiga":

  Остави агенциите,в неделя ше видите резултата.Поредна загуба.С помя толкова.

 59. 59 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  ТИ ЩЕ МЪЛЧИШ АЗ ЩЕ ГОВОТЯ ПИСНА МИ ДА ВИ СЛУШАМ ГЛУПАВИТЕ ВЪПРОСИ ,КАЗА НА НИКОЛАЕВ ,ВОДЕЩИЯ ПОСЛУШКО СЕ СВРЯ ПОСЛУШНО ПОД КУШЕТКАТА !!! ГНУС МЕ Е

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#14] от "Stewie":

  Така е,Стюи!Аз не само това предлагам,но и предлагам и да се забранят изборите,защото БСП все ги губи!

 61. 61 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 855 Любопитно

  Не познавам някой,интервюиран от агенция,както и не познавам някой,който ще гласува за ОПГ Герб.Вероятно интервюта се правят на стационарни телефони,за да са сигурни в местоположението на хората и си говорят с баби и дядовци.Затова се е получило предимството на ОПГ Герб.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 62. 62 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#49] от "АзКлавдия":

  Човек трябва сам да осъзнае дали отколкото часа повече излежаване си заслужават бъдещето на него и на децата му. Свободата никога не идва и не се задържа даром, и изисква кански усилия. Който иска ще намери време и няма никаква причина да се оправдава. И да не изглежда като празни приказки - гласувал съм от другия край на света в българска секция.

 63. 63 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хи-хи":

  Е,каза,е с помия не се печелят избори.

 64. 64 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  Вижте детайлите. Не, не в текста, а на снимката на Дневник. Мартеница или часовникът на Нинова. Абсорд е и тези детайли да са преднамерени.

  ИЗБИРАЙТЕ, дори "не подкрепям никого".
  Бъдете поне малко и "Аз съм клоун и събирам мигове".

  Хубав ден.

 65. 65 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 922 Весело

  хаха каква еуфория е обхванала шайката тролове ,ама нормално ,щом вярват на баце ,трябва да вярват и на неговите социолози

 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#28] от "niksan1":

  Никсане,да не забравиш-с номер 13 ,за да изгоним ГЕРБ!Приятел си на Раданкта,нали?!

 67. 67 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  БСП никога няма да спечели, догато гъделичка топките на Путин. Не че ГЕРБ не го правят, но поне не го декларират.

 68. 68 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2501 Весело

  Алфа рисърч играе сложна игра и още от президентските избори смениха отбора с този на БСП-ДПС. Оня ден им проверих сайта и там "блестеше" резултат с преднина на БСП с повече от процент, днес изведнъж процентите са към 5, но в полза на ГЕРБ, което значи, че вечерта на 26-и, ще имаме над 8 на сто разлика, а 4,5-те на сто на ДБ ще се стопят до 1-2 процента.
  В името на добрите стари социологически привички, можем да кажем, че не се изключва и обратното - 34 на сто да спечели ДБ, хахах, 32 - Нинова, а остатъкът да се раздърпа между ДПС, ВМРО, Воля, Иванчева, Банева и... на опашката с 0,1 на сто ГЕРБ.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#36] от "pag":

  Раданката е кадърен-няма нищо,до което да се докосне,и да не го съсипе-това е талант.

 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#38] от "reply":

  В БНБ се печатат бюлетините.

 71. 71 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#62] от "Индиана":

  Съгласна 100%

  Доброто е заразно
 72. 72 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 953 Любопитно

  Резултат ГЕРБ преди БСП ще позволи да се продължи програмата за нови оръжия за българската армия и България ще продължи да бъде достоен член на ЕС и НАТО.Когато дилемата за или против ЕС и НАТО в България бъде окончателно утвърдена ще мога да гласувам за ДСБ. Сега няма да рискувам.
  —цитат от коментар 54 на Иван К


  Какво оръжие е купил ГЕРБ?

 73. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#44] от "zle_platen_trol":

  Радан не "греши" ,съзнателно подема помийната кампания на БСП.Просто това м е функцията-да повтарят опорките на БСП.

 74. 74 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#28] от "niksan1":Това да мислиш, че днес България води проруска политика си е болест. Проруска политика не води дори БСП и Радев на практика щото гласуват всички документи на НАТО и ЕС.
  —цитат от коментар 33 на mpq24607239  Да, болест си е и болното ми съзнание просто си измисля, КТБ, " Белене ", нарочно изпуснатите срокове за самоварите, борбата за продължаване на " Южен поток ", но вече като турски, включването на руски тирове с българска регистрация и т. н. са си изводи на болното ми съзнание, които нямат нищо общо с реалността ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#65] от "Stewie":

  Стюи-с номер 18,да изгоним ГЕРБ!

 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#55] от "АзКлавдия":

  Имате право = листата на БСП не е китка :-) а от ГЕРБ само "убавци"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#28] от "niksan1":Никсане,да не забравиш-с номер 13 ,за да изгоним ГЕРБ!Приятел си на Раданкта,нали?!
  —цитат от коментар 66 на yanne  Никсън и семейството му ще гласуват с номер 14 .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 78. 78 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Значи ясно - многомилионните народни маси си харесват управлението

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 79. 79 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Партии занимаващи се с негативна кампания трябва да бъдат изхвърлени от публичното пространство. Трябват на политици с визия и позитивна настройка, в листата на БСП е само Станишев и може да влезе само с преференции. Нинова иска да върне БСП към пещерни времена и всеки бесепар да излъчва омраза като кмета.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Явно кърлежите са смъртно уплашени ... и са се мобилизирали
  :-) тяхното сваляне обаче е въпрос на оцеляване за България
  = ГЛАСУВАЙТЕ ... все едно за кого - всеки глас ИМА ЗНАЧЕНИЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  До коментар [#21] от "mpq24607239":

  А Борисов направо купи изборите , с милионите дето ги раздаде през последните дни.

 82. 82 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Весело

  БСП никога няма да спечели, догато гъделичка топките на Путин. Не че ГЕРБ не го правят, но поне не го декларират.
  —цитат от коментар 67 на evtimvz


  Само гледай колко русофобски партии ще минат летвата :-) тук е България !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 83 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#69] от "yanne":

  Както казваше един колега-Няма нещо,което да не мога да разваля.Кънев с действията си явно е от този тип хора.

 84. 84 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ако десницата имаше малко мъдрост щеше да се обедини. А сега какво? Всичките партии по 1% в понеделник - ДаБГ, НР, Да България, БЗНС, Московки (какво стана?) СДС морален фалит. Джамбацки ще ги мине. Трагедия!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 85. 85 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Алфа Рисърч познава много, ама зависи кой плаща. Вижте "прогнозата" на тази агенция за президентските избори:https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/11/04/2856792_alfa_risurch_siguren_balotaj_na_prezidentskite_izbori/
  —цитат от коментар 56 на krf54523578


  е кой плаща ? в линка ти долу ясно пише че и Галъп дават такъв резултат! "Симптоматично е, че данните за позициите и съотношенията между кандидатите, посочени в проучването на "Алфа рисърч", се покриват почти изцяло с обявените в четвъртък данни от проучване на Галъп интернешънъл, възложено и финансирано от агенцията.
  Според това изследване, към момента разликата между Цецка Цачева, с подкрепа 27,2%, и Румен Радев (23,1%) също е около 4 %. Красимир Каракачанов има 11,2 %, Веселин Марешки 7,3%.
  Очакваната изборна активност към момента е 55 %, но може да се промени.
  Проучването на Галъп е направено в периода 24 – 31 октомври."

 86. 86 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#68] от "Непукистка":

  Определено има нещо много съмнително в резултатите.
  Особено за БСП.
  Отгоре на какво са били толкова високи преди два месеца, та сега се сриват с над 5%, това е пълен разгром.
  Все едно "апартаментгейт" е ударил тях, не герб.
  Значи нещо е било помпано в предишни месеци.

  Доброто е заразно
 87. 87 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ами с тая грозотия начело на БСП-то, всеки би си върнал преднината. Имам предвид не физическата грозота на госпожата, да не ме банните.

 88. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  ЗАКРИВАЙ БСП!!!!
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  И като закриеш БСП левите ще се изпарят .!.
  :-) БСП са за Европа и НАТО ... ако ги няма на тяхно място идват комунистите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 89. 89 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1216 Весело

  Имаше някаква надежда за ДБ, но те извадиха Радан на чело на листат и КРАЙ ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 90. 90 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#21] от "mpq24607239":А Борисов направо купи изборите , с милионите дето ги раздаде през последните дни.
  —цитат от коментар 81 на Роси


  Така работи демокрацията. Не са ли ти го преподавали във ВУЗ-а. На мен и го преподаваха още преди някой да знае кой е Борисов.

  Начи всяка партия като дойде на власт затяга коланите. После като дойдат избори почва да харчи предизборно. С изключение на левите партии, които харчат постоянно. :)

  Едно от правилата на демокрацията и изборите. Може да се нарече и страничен ефект. :)

 91. 91 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Когато по националните телевизии новините са заети 20 от 30 минути с ББ няма как да не дръпнат. Все пак масово населението се информира от телевизията, а не от сайтове. Пропагандата работи и затова печелят време. Но според мен само увеличават размера на камъните, с които ще бъдат изгонени.

 92. 92 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Всичко ще стане ясно на евроизборите. Да видим колко процента ще упражнят задължителното си право на гласуване. Тези, които не го направят, ще загубят да участват в следващите избори.

 93. 93 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#68] от "Непукистка":Определено има нещо много съмнително в резултатите.Особено за БСП. Отгоре на какво са били толкова високи преди два месеца, та сега се сриват с над 5%, това е пълен разгром.Все едно "апартаментгейт" е ударил тях, не герб.Значи нещо е било помпано в предишни месеци.
  —цитат от коментар 86 на АзКлавдия


  Разбира се, че е помпано. Техните резултати не се различаваха от тези на Червен Колю, включиха се с всички сили в обясненията, как "апартаментгейт" е "ударил" ГЕРБ. Да не говорим, че оня ден на четвърто място над чертата беше ДБ. Простотиите на Марешки напоследък само са го свалили още по-надолу, но това е моето мнение, не на АР. Явно грозният човек е извадил парици за някое и друго "рамо" от социолозите-ветропоказатели.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 94. 94 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#68] от "Непукистка":Определено има нещо много съмнително в резултатите.Особено за БСП. Отгоре на какво са били толкова високи преди два месеца, та сега се сриват с над 5%, това е пълен разгром.Все едно "апартаментгейт" е ударил тях, не герб.Значи нещо е било помпано в предишни месеци.
  —цитат от коментар 86 на АзКлавдия


  Може да се обясни с нарасналото желание да се гласува. Т.е. тези дето не са били преди решили сега са решили и то не е в полза на БСП. Т.е. от новите заявили желание да гласуват - малко ще гласуват за БСП. То и затова пише, че БСП не може да надскочи твърдото си ядро.

 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Изборът е ясен.

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ
  в ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА!

  И няколко Патриота за Валери Симеонов от
  Националния Фронт за Спасения на България.

  За да има БЪЛГАРИЯ, да има ЕВРОПА,
  ЗЛАТНА СРЕДА (умереност) И
  ДИВЕРСИФИКАЦИЯ на патриота.

 96. 96 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Важното е да се затвори устата на злобарката от Крушовица!Не че ГЕРБ са стока, но БСП са проклятие за България!
  —цитат от коментар 4 на gak37608125


  Явно, още има идиоти, като теб, които не виждат, че ГЕРБ е БСП!!!
  С тази лъжа, Борисов вече 10 години ви лъже да гласувате за корупцията, некадърността и престъпността, която обслужва и създава.
  На бас, че преди това си дал гласа си и за царчето, което изигра теб и още 60% тъпаци!!!!

 97. 97 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Всъщност, кучето е зарито с обещаните от АР 27 на сто от избирателите, които още не били решили за кого ще гласуват, хаха... Така и Воля, и ДБ ще се побъркат от притеснения кой ще ги гушне и кой какво парче да отхапе от тази баница. Този огромен процент е такава опашата лъжа, че няма накъде повече. Може да са 10, 15 или 19 на сто, но 27?! Борянка да си гледа манджите по-добре... като предшественичката си, която се оказа по слухове по-добра пицарка, отколкото социоложка.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 98. 99 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ОТКРИХА ОЩЕ ЕДНА СРАВНИТЕЛНА СТЕПЕН В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК...
  ГЛУПАВ, ПО ГЛУПАВ, НАЙ ГЛУПАВ... ГЛАСУВАЩ ЗА ГЕРБ

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 99. 100 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1209 Весело

  седесе! седесе!
  айде шамаро на црвените!

 100. 101 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "ГЕРБ се страхува да не загуби изборите, а БСП се страхува да не ги спечели" каза Татяна Дончева в едно телевизионно интервю и мисля, че не греши. Българинът е известен с късата си памет и бързо му минава - това увеличава шансовете на ГЕРБ. БСП не се пъне чак толкова много - на столетницата и е уютно сегашното статукво - да разиграва циркове пред електората си на мнима опозиция, а по всички важни за държавата въпроси да гласува заедно с ГЕРБ. Е, и да си получава "порциите", разбира се като награда за актьорското си майсторство. Тази размяна на водачеството ми изглежда като добре обмислена многоходова комбинация в която БСП трябва да укрепи имиджа си на опозиция, но все пак ГЕРБ да спечели. Дали слагат на кантара обаче отлива на симпатизанти на ГЕРБ и намаляващия (поради естествено измиране) електорат на БСП, това ще видим на самите избори. Не се знае дали и този път ДПС за пореден път ще удари едно рамо на ГЕРБ - поставянето на Делян Пеевски на втора позиция никак не е случайно. Това би могло да бъде удобно оправдание за масово гласуване за ГЕРБ от електората на ДПС. Да го играят на обидени. Да си играят своите игрички както искат! Аз ще гласувам за Демократична България. Пък каквото изборите покажат (и честта майко юнашка).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK