Изборните резултати и кои ще са новите български евродепутати (на живо)

Изборните резултати и кои ще са новите български евродепутати (на живо)

© ДневникВ този текст ще виждате актуалните данни за изборните резултати, прогнозното разпределение на мандатите и кои ще са новите евродепутати.


Обновена на 27 май: с данни, обявени поетапно от Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработването на протоколите на секционните комисии:
При обработени 74.92% от протоколите - тук
При обработени 95.2% от протоколите - тук


Пет български политически формации ще изпратят свои представители в новия Европарламент, сочат данните на Централната избирателна комисия при обработени 95% от протоколите на секционните комисии.
Бариерата от 5.88 % от действителните гласове прескачат ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и "Демократична България". Все още не е сигурно дали "Демократична България" ще успее да прескочи и да вземе мандат, или не. При 100%" извадка от паралелното преброяване на гласовете според "Алфа Рисърч" формацията остава извън Европарламента, а според "Галъп интернешънъл" - взима мандат. И двете агенции предвиждат два мандата за ВМРО - с един повече, отколкото при първите прогнози. Това означава, че в Страсбург заминава - ако няма разместване в листата заради преференциално гласуване, организационният секретар на ВМРО и депутат в българския парламент Юлиан Ангелов.


Според "Алфа рисърч" разпределението на мандатите е:


ГЕРБ - 7
БСП - 5
ДПС - 3
ВМРО - 2


Според "Галъп":


ГЕРБ - 6
БСП - 5
ДПС - 3
ВМРО - 2
Демократична България - 1


Прогнозата на "Алфа Рисърч":


Евродепутатите


Ето които би трябвало да са новите евродепутати, според първите данни от гласуването и като се следва подредбата на изборните листи. Размествания са възможни както при промяна на данните след преброяването на гласовете, така и заради неизвестността дали всички избрани ще потвърдят решението си да станат членове на Европарламента. Другият ключов фактор е преференциалното гласуване, което би могло да размести последователността на листите. Резултатите от него се очаква да станат известни утре.


ГЕРБ


1. Мария Габриел* (досега еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество)
2. Андрей Ковачев (досега евродепутат)
3. Андрей Новаков (досега евродепутат)
4. Ева Майдел (досега евродепутат)
5. Асим Адемов (досега евродепутат)
6. Александър Йорданов (СДС)
7. Лиляна Павлова (досега депутат в Народното събрание)
8. Емил Радев (досега евродепутат)


Очаква се Мария Габриел да бъде предложена отново от правителството за еврокомисар. Ако това стане, мястото ще получи Емил Радев. Новата Еврокомисия се очаква да заработи в началото на ноември.


БСП


1. Елена Йончева (досега депутат в Народното събрание)
2. Петър Витанов (досега депутат в Народното събрание)
3. Цветелина Пенкова (бивш зам.-председател на клуб "Милениум")
4. Иво Христов (доскорошен шеф на кабинета на президента)
5. Сергей Станишев - (лидер на ПЕС и досегашен евродепутат)


ДПС

1 Мустафа Карадайъ (депутат в Народното събрание, председател на ДПС)*
2 Делян Пеевски (досега депутат в Народното събрание)
3 Илхан Кючюк (досега евродепутат)
4 Искра Михайлова (досега евродепутат)
5 Атидже Алиева Вели (досега зам. изпълнителен директор на ДФ "Земеделие")

Лидерът на ДПС е начело на листата само като знак към избирателите за важността на избора, но отдавна е декларирал, че не се интересува от кариера в Европарламента. Ключовият въпрос в листата на ДПС е дали Делян Пеевски отново ще се откаже от мястото (като на изборите през 2014 г.), или този път ще го заеме, както сочат неофициалните информации от партията. От решенията на двамата зависи влизането в Европарламента на Искра Михайлова и Атидже Алиева Вели.


ВМРО
1. Ангел Джамбазки (досега евродепутат)
2. Юлиан Ангелов


Демократична България
1. Радан Кънев


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK