Михаил Миков няма да се кандидатира за лидер на БСП

Михаил Миков

© Юлия Лазарова

Михаил МиковМихаил Миков, който е бивш председател на БСП, няма да се кандидатира отново за поста. Това заяви самият той в ефира на БНТ. Вчера досегашният лидер Корнелия Нинова след отпор от вътрешната опозиция реши да подаде оставка и да свика заседание на висшия орган на БСП - конгреса, който да вземе част от решенията за прекия избор на лидер на БСП.


"Предизборната кампания на БСП беше грешна, напускането на парламента - също, защото изпуснахме приемането на 30 закона", каза Миков. По думите му има сериозни основания зад оставката на Нинова. "След няколко месеца предстоят местни избори, а това ще е нов шанс за партията", каза още той. Според него битката вътре в листата е продължила и преди кампанията, и след нея, а грешките не може да се прехвърлят в местните структури.


"Създадоха се свръхочаквания за победа и за провеждане на предсрочни избори след това. Не бива да казваш хоп, преди да скочиш. Не можеш да създаваш свръхочаквания в партията, в симпатизантите, в гражданството, когато няма основания за това", добави Миков по повод резулата на европейските избори, в които БСП остана втора след ГЕРБ с 24.4% от гласовете.
Като основни проблеми пред социалистите бившият председател посочи нуждата от консолидация, приемане на различното мнение и преустановяване на практиката за създаване на вътрешни разделения в партията. Той уточни, че по време на седемчасовата дискусия в Националния съвет на БСП във вторник е бил спрян натиск за прехвърляне на отговорността за изборния резултат от централата към местните структури.


На закритото заседание на Националния съвет Нинова освен подаването на оставка претърпя още една загуба спрямо вътрешната опозиция в партията. Според присъстващи тя е предложила конгресът, който ще заседава на 16 юни, само да потвърди оставката й, но преди това по-нисшият орган - Националният съвет, да приеме процедурните правила за избор на нов лидер. Предложението й обаче не е било прието от Националния съвет, в който по списък участват 185 души. Няма яснота колко от членовете са били за и колко против.


Според социалисти с хода си Нинова се е опитала да спре опозицията в партията, която на конгреса най-вероятно ще поиска промяна на устава и връщане на старите правила за избор на лидер - не от членовете на партията, които са около 100 хиляди, а от делегатите на конгреса, които са около 700.


На 16 юни трябва да има ново премерване на силите в БСП и да се реши дали наследникът на Нинова ще бъде избиран от конгреса или от членовете на партията.


Темата с оставката на Нинова беше коментирана и от секретаря на парламентарната група на БСП Кристиан Вигенин в ефира на Би Ти Ви. "Корнелия Нинова постъпи европейски и реши да подаде оставка и да даде възможност на партията - или да потвърди нейния курс, или да избере нов председател. Аз не одобрих тази оставка, но не одобрявам и това, че т.нар. опозиция толкова агресивно я поиска", каза той.


Вигенин заяви, че подкрепя прекия избор на председател. "Трябва да бъдем внимателни в тази вътрешна кампания, защото искаме да променим България, а затова е нужна единна и силна БСП", коментира още народният представител. Кристиан Вигенин заяви, че БСП остава основната опозиция на ГЕРБ и добави, че изборите са потвърдили, че в лявото политическо пространство, на практика няма друга партия, освен БСП.


Народният представител предупреди, че "влизането в цикъл на широк партиен избор" може да доведе до отклоняване от основната цел на БСП - възвръщане на влиянието в местната власт. "БСП загуби тези избори, но не се провали. Партията повиши резултата си, имаме един евродепутат повече, но никой не говори за това, че ГЕРБ се представи доста по-зле", заяви Кристиан Вигенин. Той добави, че БСП не е постигнала целта си - с тези избори да се постигне нова политическа ситуация, но по думите му, ако ГЕРБ приемат резултата си за прошка, това ще бъде грешка за тях.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Що, вече не дават ли 30 милиона :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  Един по-читав имаха, и той се отказа...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Миков приятно ме изненада.
  Значи е научил нещо.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  Да издигнат Неволен Посидеров, и без това хората му се вляха в "социалистическите" редици, а от "патриотите" искат да го изгонят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  ""Създадоха се свръх очаквания за победа и за провеждане на предсрочни избори след това. Не бива да казваш хоп преди да скочиш"

  С други думи - БСП достигна абсолютния си максимален вот на тези избори. Оттук нататък са само надолу.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Миков е добър човек, който има тези, а и изслушва. Онова е само крясък и "напред, търчете". Разликата между един добър юрист като Миков, който беше и председател на НС, и един само завършил някак си "право", като Нинова и неработила никога по специалноста/ без една година схеми.............в следствието/.
  Миков, дано изберете някой нормален лидер, който да не крещи и да е малко по - млад- ..Паргов, Златева....

 7. 7 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Миков е помъдрял. Стигнал до прозрението за малките човешки радости...

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  В момента чета книгата на Иван Костов. Ето един много знаков цитат от нея:
  "„БСП се представя за партия на промяната, но не е такава. Вътре в нея липсва социална
  опора за промяна. Избирателите ѝ са обеднели, уплашени и социално носталгични. За тях
  кризата идва от разрушения социализъм. (…) Другите, които трансформираха
  политическата си власт в икономическа, са заинтересовани от запазване на status quo. Те
  богатеят в симбиоза с разпадналата се държавна собственост. Поради това БСП е срещу
  промяната, за връщане назад и застой. (…) БСП замести управлението на институциите с
  партийно управление в духа на болшевишките си традиции. (…) Цялата партия е разядена
  от синдрома на абсурдните социални очаквания. (…) Бивши комунисти са и бедните
  пенсионери, и кредитните милионери. Около социалистите гравитират върхушките на
  националистически, етнически и малцинствени формации. БСП се е сраснала с
  централната и местната бюрокрация, с органите на реда, със стопанската и финансовата
  администрация. Тя се поддържа от финансови групи с полустопанска и полупрестъпна
  дейност. Тя създаде и се опира на организираната престъпност. БСП няма вече идеология.
  (…) За нея е важна властта като самоцел. Тя трябва да е на власт, за да прикрие минали и
  сегашни престъпления в името на лично и групово обогатяване. (…) БСП премина през
  метаморфоза и сега е власт на групови престъпни интереси.“"

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Колкото ро–бързо се разпаднат, толкова по–добре за България.

 10. 10 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 527 Весело

  Никакви "стари правила" . Няма връщане назад :-)

 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1888 Гневно

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Заради това дрогарете не могат да му простят на Костов.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Да избират Кирчо контрабандистчето и да закриват.
  Ключовете от Позитано да ги предадат на Кмета, за да им отключва, когато се налага за конспиративни сбирки и да се прикючи веднъж завинаги агонията на столетницата.

 13. 13 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2116 Весело

  Миков, за разлика от костовото протеже, е юрист - знае и може. Което не значи, че е подходящ за председател на тази партия. Колкото до 30-те милиона, първо погледнах с огромно недоверие на този слух. Сега, след като станаха ясни намеренията на другариата, предвождан от крушовишката любителка на болни кози, и залога за тези напразни, както се оказа, усилия, почвам да се чудя, дали не съм сбъркала. Напълно естествено е тези пари да се предложат от хората, дърпащи конците и на Раданчо, и на Нинова - хората с парите от мътната приватизация, държащи ги за едни други хора и т.н., докато най-отгоре лъсне едно опънато от ботокс лице с малки и дръпнати очички. Присъствието на Брадавичестия и на алчния шоумен в компанията само потвърждава, че посоката на разсъждения е правилна. ГЕРБ пречи не само на нашичките новоизлюпени "олигарси". ГЕРБ пречи на всички по веригата от долу до горе, а наказателната репресивна машина на държавата, нищо че се държи от ДпС още от времето на Костов, се оказа неефикасна. Време било за нов главен прокурор, избран по критерии, одобрени от ДС-КГБ-ГРУ. Време било за нов министър-председател, който в отбор с президента, председателя на ВКС и улично-кафеената подопашна "общественост" да подчини магистратите, така, както и Бай Тошо не ги е подчинявал - чрез страх, че няма да бъдат избрани, няма да растат в кариерата, защото в БКП-КПСС е и хлябът, и ножът и сиренето. А всички - от "олигарсите" през "Озеро" до Кремълската цитадела на Злото, имат нужда от индулгенции. И от благовидна обвивка на безобразията си, за да крадат сега повече, отколкото са крали за всички времена - от целия ЕС.
  Това си струва 30-те милиона, нда.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 14. 14 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 643 Весело

  Изберете Гергов, за да е завършена карикатурата:)

 15. 15 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  ЕМЕС

  Партията им загива,
  но ината се развива.

 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1096 Весело

  Никакви "стари правила" . Няма връщане назад :-)
  —цитат от коментар 10 на ''zms15783''


  "Развитие по спирала " - както отива на марксисти! Всичко ново е добре забравено старо :-)

 17. 17 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 649 Весело

  Без Мишо Мастиката и следващите избори са загубени- още плачем и си скубем косите за Корнелия, и сега това... (ツ)

 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2240 Любопитно

  Отдавна е време тази тумор БКП да се разпадне...на две!Отявлени сталинисти и нормално мислещи социалисти(социал-демократи)!Елеторатът им веднага ще заеме позиция......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 649 Весело

  До коментар [#18] от "Willy Messerschmitt":

  На три !
  Щот вече си имаме АБВ (ツ)

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Мишо владее изкуството за постигане на възможното, миротворец. Нинова е опърничава биткаджийка. Двата варианта пред БСП са ясно видими. С Нинова ще остане малка партия на настръхнали маргиналии, обявили война на всички фронтове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  ЕМЕС

  Помежду си не могат да се разберат,
  а пък искат държавата да я поведат.

 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Весело

  "влизането в цикъл на широк партиен избор" (Вигенин)
  Комунетата така и не се научиха, че такова стерилно и префърцунено говорене не ги прави по-разпознаваеми за простолюдието. Да ходят на уроци по народняшко поведение в Банкя!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Правилно е решението на Михаил Миков. Той веднъж бе председател и мандата му не бе подновен, защо сега да рискува. Конгресът трябвало да реши избирането на председател да става пряко от членовете на БСП. Това е твърде тромава и сложна процедура и конгреса може да не вземе такова решение. Всичко зависи от това коя фракция ще получи по-голяма подкрепа.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Почти всички казват, че на страната е нужна една нормална лява партия ( честно казано аз не разбирам тази необхдимост:)), но това няма как да бъде настоящата БСП.
  Тя трябва да се разтури и нови, необременни с марксистките дивотии хора и необръгнали на кражби и далавери червени назначени милионери, да направят тази партия.

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Е, преподавателят по политикономия, трябва да ги разбира тези неща! Нали и при него беше същото! Затова СДС умря. 😀😂🤣

 26. 26 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Водевилите в кремълската партия интересуват само червените баби и платените тролове!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 27. 27 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Нормално да не се кандидатира. Ако искат от левицата да се вдигнат малко им трябва ново лице, което да е необременено и да има свежи идеи. Със старите муцуни нищо не става, знаем приказката за стария бардак...

 28. 28 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  На някои много им се иска пияница като Миков да застане начело. Но Нинова отново ще ги бие. Под нейно ръководство депутатите на БСП от 39 станаха 80, а евродепутатите от 4 нарастаха с още един. Освен това заби яка плесница на Мутрата на президентските избори.
  Впрочем поздрави за Ямбол - там Мутрата изля милиони народни пари, но местните яко са го наритали.

 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7963 Неутрално

  Миков няма капацитет за този пост

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51": "необременени с марксистките дивотии хора"
  Дивотии съществуват, но марксистки дивотии няма. Маркс е толкова голям, че пигмеите трябва да стават прави само като чуят името му. Зная че не те е срам да демонстрираш невежеството си, защото не можеш да схванеш падението до което си стигнал. Има индивиди, които грешно тълкуват марксизма, има хора които не са съгласни с възгледите му, но само най нисшите същества си позволяват, да наричат марксизма дивотия. Бог да ти е на помощ.

 31. 31 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#27] от "Black Label": "Ако искат от левицата да се вдигнат малко им трябва ново лице"
  От както Нинова е начело на БСП те постоянно вдигат присъствието си в политиката. Това е показател, че "новото лице" ще се казва Корнелия Нинова. Плачи дете, баща ти Боко е невинен. Миков знае това и разумно се оттегля.

 32. 32 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5671 Неутрално

  "Михаил Миков няма да се кандидатира за лидер на БСП"

  Жалко създаваше весело настроение на "аудиторията".

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Това място се оказа доста проветриво.

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7047 Неутрално

  Мишето не иска да се рови пак в лай--ната работа на БСП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK