Партиите могат да харчат парите си за твърде много дейности, смята председателят на Сметната палата

Цветан Цветков е председател на Сметната палата от 2014 година

© Анелия Николова

Цветан Цветков е председател на Сметната палата от 2014 годинаНужно е прецизиране на текста в Закона за политическите партии, който урежда начина на разходване на получаваната от тях държавна субсидия, членски внос и дарения, казва в интервю за вестник "Сега" председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Според него формулировката "за други присъщи на дейността на партията разходи" позволява извършване на широк спектър от разходи.


"Когато нещата не са уточнени в законите, ние се затрудняваме да направим оценка дали разходите, които правят партиите, са присъщи или неприсъщи, т.е. дали са свързани с политическата им дейност, или не са", обяснява Цветков. Като най-фрапиращ случай за плащане с партийни пари той посочва плащане на глоба към КАТ от председател на партия.


Като типични нарушения Цветков посочва преотдаването на предоставени на партиите помещения под наем на трето лице. "В резултат на нашия контрол нарушенията и при приходите, и при разходите на партиите намаляха. Все още обаче има случаи политически партии да ползват предоставени им от държавата или общините помещения, без да имат право на това. Или пък да не си плащат наемите с месеци", обяснява председателят на Сметната палата.


През есента ще приключи одитът на субсидиите за партиите
В отговор на въпрос той казва, че досега институцията не е проверявала размера на държавната субсидия за партиите, защото това не е сред областите за контрол, възложени й по закон. "Поради чувствителността на обществото към темата Сметната палата беше решила тази година с одита на държавния бюджет за 2018 г. да направи и тази проверка. След като на 3 юни бяхме сезирани и от Върховната административна прокуратура да предприемем действия във връзка с констатираните закононарушения при формирането и разпределението на партийните субсидии, този одит започва веднага", казва Цветков. Той прогнозира, че одитът ще приключи до края на септември.


Темата е актуална от няколко седмици, след като се разбра, че партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв. Финансовият министър Владислав Горанов обясни това с "несъвършенство в законодателството".


Вчера правната комисия единодушно подкрепи предложения от Министерския съвет законопроект, според който получаващите по право държавна субсидия партии ще трябва да върнат "надвзетите" пари за три години назад, чийто общ размер се очаква да бъде 14.5 млн. лв.


Противоречие между два закона


По повод намеренията на управляващите за промени в закона, засягащи формирането на държавната субсидия, председателят на Сметната палата каза, че такава е нужна, защото сега има противоречие между Закона за политическите партии и Закона за държавния бюджет.


На въпрос за законосъобразността на харченето от правителството на парите от излишъка в бюджета Цветков казва, че не е незаконно, но е дадена препоръка на финансовия министър да се разработят вътрешни правила как да се извършва оценката за законосъобразност и финансова осигуреност.


"Освен това трябва да има по-подробно аргументирани предложения от страна на министрите, ръководителите на агенции или кметовете на общини за какво са необходими исканите допълнителни средства и какъв ефект ще се постигне с тях. Министерството вече е изпълнило нашата препоръка", допълва Цветков.


Парламентът не се интересува от възложените проверки


В интервюто той изразява разочарование, че Сметната палата всяка година предоставя на Народното събрание доклад и становище за одита на отчета за изпълнението на държавния бюджет, но за 20 години парламентът не е разгледал нито един от тях. "Парадоксално е, че същото се отнася и за одитите, които Народното събрание ни е възлагало през годините със свои решения. Това се случи и с одита за законосъобразността на предоставените допълнителни средства на министерства и общини - докладът не беше дебатиран от депутатите", допълва Цветан Цветков.


Той казва, че дори опозицията, която поискала проверка, не проявила интерес. "За нас е необяснимо, че парламентът ни възлага проверка, а след това не иска да види констатациите ни, те да се дебатират и в дебата да се търсят нови законодателни решения, ако се налага", казва още председателят на Сметната палата.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  "Партиите могат харчат парите си за твърде много дейности, смята председателят на Сметната палата"
  ===============
  "Партиите могат ДА харчат парите си за твърде много дейности, смята председателят на Сметната палата" е вероятното заглавие.
  Да си търсите коректор?

  Еретик
 2. 2 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 263 Весело

  Добрутро!
  Още от предишните скандали със субсидиите беше ясно...
  И имаше предложения как да се коригира. Ама не се.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2392 Весело

  ,,Той казва, че дори опозицията, която поискала проверка, не проявила интерес. "За нас е необяснимо, че парламентът ни възлага проверка, а след това не иска да види констатациите ни, те да се дебатират и в дебата да се търсят нови законодателни решения, ако се налага", казва още
  председателят на Сметната палата."

  Пука му на Маданския ходжа...че на Хасан кучето не ще да гони зайци....

 4. 4 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Човекът се притеснява, че сметната палаТКа три години е спала и сега бърза да прехвърли горещия картоф.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5352 Неутрално

  Дефинирайте ги тогава със закон

 6. 6 Профил на evt
  evt
  Рейтинг: 224 Гневно

  преди да ни "обяснява" какво смята...

  ДА СЕ НАУЧИ ДА СМЯТА!

  evt
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Любопитно

  Два закона си противоречали .Това е следствие на тандема Барни ръбъл и Цветанът на мисълта. То ако са само тези 2 закона...
  А за бюджетния излишък отсега ще кажа -никой не смее да пипне джобните на бай Х . Друго си е да ходи ида раздава нашите пари като бащиния...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK