Партиите ще връщат надвзети субсидии, реши парламентът на първо четене

Менда Стоянова

© Анелия Николова

Менда СтояноваПарламентът единодушно подкрепи (170 гласа) предложения от Министерския съвет законопроект, според който получаващите държавна субсидия партии ще трябва да върнат "надвзетите" пари за три години назад. Субсидиите, които трябва да бъдат върнати, се очаква да са около 14.5 млн. лв.


Малко преди това премиерът Бойко Борисов се появи в парламента и обяви: "Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев". Той обяви, че спестените пари ще се дадат за строителство на детски градини и ясли.


Според вносителите от Министерския съвет субсидиите ще се фиксират в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената промяна общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лв., като икономията би възлязла на 14,5 млн. лв. за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април 2019 г.
До преизчисляване на субсидиите се стигна, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Тълкованието на Слави Трифонов е, че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.


По време на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че според нея няма грешка при прилагането на закона. "В Закона за политическите партии пише, че общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на получените гласове от всяка партия и коалиция. А общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и субсидии, се определя ежегодно от бюджета в зависимост от броя на действителните получени гласове на последните парламентарни избори, при които за 1 глас са предвидени 11 лв.", каза Стоянова. Тя припомни, че през 2016 г. в бюлетината се въвежда квадратчето "не подкрепям никого". Според нея даването на по-голяма субсидия било техническа грешка, тъй като "от 2016 г. не е изключвана частта от това квадратче".


"Значи БСП ни лук ял, ни лук мирисал, защото и те са получавали тази субсидия", каза още Стоянова.


Абсурдно е да се обвинява БСП за това, че Министерството на финансите не си е свършило работата с изчисляването на субсидиите, защото до 2016 г. преди квадратчето "на подкрепям никого" законът е бил ясен, реагира депутатът от БСП Филип Попов. Съпартиецът му Пенчо Милков каза, че това законодателство е излишно и всичко, което се случва, е "тотална излагация". "И малките деца вече разбраха, че се получават 11 лв. за 1 получен глас. Законодателното решение, което разглеждаме днес, е грешно, защото текстът в момента е ясен", каза Милков.


Предложението на "Воля" субсидия да получават само парламентарно представени партии беше отхвърлено. Субсидии получават партиите, получили над 1% на парламентарни избори, за коалициите е 4%, колкото е прагът за влизане в парламента.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  От умрял писмо не се чака.

 2. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  "Значи БСП ни лук ял, ни лук мирисал, защото и те са получавали тази субсидия", каза още Стоянова"

  ВСЕКИ КОЙТО ГИ Е ПОЛУЧАВАЛ НЕПРАВОМЕРНО-ДА БЛАГОВОЛИ ДА ГИ ВЪРНЕ!!!

 3. 4 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 281 Неутрално

  А ако на тръгване Корнела ги е профукала, с дарения ли ще ги връщат.

  Отлично!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 4. 5 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Разстроено

  А ако на тръгване Корнела ги е профукала, с дарения ли ще ги връщат.Отлично!
  —цитат от коментар 4 на О, ко ма напрай!


  Не в натура !!! но не на тебе...

 5. 6 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Популизмът с партиините субсидии този път си го наби четвъртит.

 6. 7 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ''..... Според нея даването на по-голяма субсидия било техническа грешка, тъй като "от 2016 г. не е изключвана частта от това квадратче"....''Сега разбрахте ли защо беше сложено квадратчето'' Не подкрепям никого''- за да могат партиите да си вземат паричките от точно тези избиратели1 А всичко се решава много лесно с решение по конституционно дело, в което КС се пита дали е задължително гласуването на избори в България или не е. Защото, след като не е задължително съгласно нашата конституция, няма нужда от никакво квадратче ''Не подкрепям никого''. Но...онези, които се хванаха на въдицата на политиците и гласуваха, като зачертаха точно това квадратче, на практика им дадоха правото на законно присвояване на по- голяма сума пари от обичайното. Е- всеки тегли от главата си и от доверието си към политиците...

 7. 8 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ужас изгоряха парите за тераси и асансьори. А и за кебабчета на ромите по време на избори няма,и вместо по три кебабчета сега може ама по едно.
  Няма страшно току виж накой друг тон захар пак се е стопил,а Киро-парахода може да помогне с нещо след кото му върнат милиони за приватизирания БМФ,а и дупки като тази във Варна ще се появят и нещата отново ще се наредят.
  Материала, материала.

 8. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#7] от "cmy12603507":

  Точно!

 9. 11 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Задължителността на гласуването на избори в България, въведана с Изборният кодекс, е противоконституционна, но не се намери нито един субект от кръга правни субекти, които имат правомощието да сезират КС , за да се образува конституционно дело точно по този въпрос и това не е случайно. Налице е класическа схема за измама чрез въпросното квадратче. Сред политиците има и доста юристи- те ли не знаят ''а и б'' на избирателното право, точно те ли не знаят, че съгласно конституцията ни, НЕ МОЖЕ да се въвежда текст в закон, с който гласуването на избори се въвежда в задължение на бг. граждани ... А вие се делете на леви,десни и центристи- ВСЕКИ, повярвал на политическа партия и политик в България, е мноого солидно използван като източник на приходи за самата партия по всякакъв начин....

 10. 12 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не очаквайте това да се случи! И второ- кой ще носи наказателна отговорност за този грабеж в особено големи раззмери?! Пак никой! Браво Боко, при тебе стават само такива неща!

 11. 13 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  НК Чл. 209. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) В маловажни случаи по предходните алинеи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.
  Чл. 210. (1) За измама наказанието е лишаване от свобода от една до осем години:
  1. ако деецът се е представил за длъжностно лице или за лице, което действува по поръка на властта;
  2. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) ако е извършена от две или повече лица, сговорили се предварително за нейното извършване;
  3. (доп. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) ако измамата е извършена от длъжностно лице или от пълномощник в кръга на неговата длъжност или пълномощие или от лице, което непосредствено извършва по занятие сделки с валута в наличност;
  4. ако е извършена повторно в немаловажни случаи;
  5. (нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) ако причинената вреда е в големи размери.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите на точки 4 и 5 съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

 12. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  Мендис Стоянова има странна позиция за финансист. Не може да се каже "Ама те и 'лошите' си вземаха(крадяха) партиите както нас"
  Кражбата си е кражба, крадецът също си остава крадец, независимо дали го е правил в съучастие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Нали според тази горе всичко беше вярно? Не разбирам какво смятат и преизчисляват? Нали броят гласовете? Умножават ги по 11 и получават сумата! Сметките са за преразпределяне на гласовете под чертата и те са за местата в патламента, но НЕ за парите!

  Мърфи е оптимист!
 14. 17 Профил на Ангелов
  Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой ти връща пари в тоя живот..

 15. 18 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хванахте ни. Ще ги върнем и сме чисти.
  Далаверка - кванахте ни. Оставка и сме наред.
  Абе докога с тия африкански порядки у европейски народи бе, Менде?!
  Като ви казвам, че сте нагли, прости и алчни - отговаряте, че сте опитни, квалифицирани (за кражби) и упорити ( за кокала).
  Кой е прав и кой крив?!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 16. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#16] от "султана глаушева":


  Тълкуват закона, като дявола евангелието!

 17. 20 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#16] от "султана глаушева":


  Тълкуват закона, като дявола евангелието!

 18. 21 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Я бе Боко, дай да видим коя партия колко е откраднала! И дай да видим, коя колко е върнала! Качи го на страницата на министерски съвет !

 19. 22 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  А как така ще действа закон със задна дата? И защо раздаването на няколко милиона повече няма да има последствия за Горанов?

  Не ме търсете преди обяд
 20. 23 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Те тези дето крадат десетки милиони от държавата и обществените фондове не им трябват субсидии за да купуватъ гласове. Изборите са за идиоти - бесилките са единственото решение от мизерията.

 21. 24 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 463 Неутрално

  А как така ще действа закон със задна дата? И защо раздаването на няколко милиона повече няма да има последствия за Горанов?
  —цитат от коментар 22 на nikidimi


  Пари доброволно не се връщат.Ако има прокуратура на тази територия,би трябвало да се издирят виновниците за тази кражба и да им се потърси лична наказателна отговорност.Лесно ще върнат парите.Погледнете апартаментите им.Там са парите.Всичко друго е Пунта Мара.

 22. 25 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 491 Неутрално

  ОСТАВКА за Горанов, несменяемия! Той лично го е допуснал това!

 23. 26 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 935 Неутрално

  А какво стана с парите, които Дянков е отпуснал (на 2 млн.), когото независими се присъединиха към ГЕРБ?

 24. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Менда, просто замазва гафа. И отбива топката от финансовия министър. Всички се оказаха без грешни, а парите са взети случайно.

 25. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7257 Неутрално

  Нагли български политици - получаваха повече пари и мълчаха, а сега вкупом се докарват пред електората

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3824 Любопитно

  Аз като имам задължения към фиска и не ги платя в срок, ми се търсят с лихвите ! Тука ще има ли начислени лихви върху неправомерно усвоените суми ? Ако не - защо ?

 27. 30 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 786 Весело

  Сега пасолът съвсем ще гепи Костя Копейкин за гръцмуля. Както неведнъж е парадирал Копейкин, Възраждане били дарявали своята субсидия. Благо и популистко дело... но хайде сега Костя, връщай дарената субсидия и разформировай путлеристката си шайка. Или бягай в пасоля да измолиш копейки.

 28. 31 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Сега ще започнат едни обяснения, едни врътки...л.не вярвам, че ще върнат надвзетите пари

  Marinov
 29. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7899 Неутрално

  Те поначало не са техни.

 30. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6263 Неутрално

  Да ги връщат и то с лихви, да не са си траяли като пръдня в гащи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK