Горанов не вижда умисъл в завишаването на партийните субсидии

Владислав Горанов

© Георги Кожухаров

Владислав ГорановТълкуванието на закона, което 20 години сме имали, е некоректно, но няма преднамереност и умисъл при тълкуването на закона с партийните субсидии. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от агенция "Фокус".


Той коментира пред медиите практиката парите за партиите, имащи право на субсидии, да се разпределят на база на всички действителни гласове, а не само според подадените за самата партия. Наскоро "Шоуто на Слави" показа, че вместо по 11 лв. на глас, както е записано в бюджета, партиите са получавали по 13.23 лв.
Прокуратурата вече излезе със становище, че законът е нарушен.


"Не ми е известно дали името ми фигурира сред служителите на финансовото министерство, за които прокуратурата има съмнения за извършено престъпление при раздаването на партийните субсидии", добави финансовият министър. Той информира, че ще се яви, ако му изпратят призовка.
"Има конкретни имена на конкретни експерти, но пак казвам, тук, ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва", съобщи Горанов. По думите му разходите не ги е правила държавата, а партиите, а прокуратурата трябва да бъде оставена да си свърши работата.


Вчера той обяви в парламента, че преизчисляването на партийните субсидии ще се приложи още тази година и ще обхване второто полугодие. Той добави, че след 1 юли партиите ще получават точно по 1 лв. за всеки даден за тях глас. Повод за коментара му стана изказване на на премиера от четвъртък Бойко Борисов и внасянето му на законопроект, с който партийната субсидия ще стане 1 лев на глас.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5624 Неутрално

  Отрича умисъл но не отрича вината !!! Съденето е задължително ако имаме прокуратура. Оставката трябва да е незабавна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1763 Весело

  То всичко е ви е без преднамереност!

 3. 3 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1763 Разстроено

  Липсата на грамотност и безконтрола вече се нарича непреднамереност..

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5624 Весело

  До коментар [#2] от "uhl23528019":

  Ама аз без да искам другарко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Ех Горанов, не си глупав, тарикат си.
  Знаеш, че партията ще те защити, след като си и сипал допълнителна порция...

 6. 6 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1763 Разстроено

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ама защо се сърдят после на хората че ги съдят. Не сме били искали да работим...Лош материал сме били...
  То ако има по-лош и по-мързелив материал от тях -здраве му кажи

 7. 7 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  "...Тълкуванието на закона, което 20 години сме имали, е некоректно, но няма преднамереност и умисъл при тълкуването на закона с партийните субсидии....“ Хайде, бе- тълкуването на закона се извършва от юристи, а не от всеки, на когото му хрумне, и си има начини за разкриване на точният смисъл на нормативният текст. И как така нямало преднамереност и умисъл, след като умишлено поставихте квадратчето “ Не гласувам за никого“? Защо беше поставено това квадратче и защо заблудихте и активно поддържахте у всички гласоподаватели заблудата, че то има някакво значение при изготвяне на резултатите от гласуването? Защо заблудихте умишлено хората, че гласуването на избори е задължително, при положение, че въвеждането на задължение за гласуване, е противоконституционно и защо сложихте квадратчето, след като знаете, че това задължение е противоконституционно? За да бъде попълнено то, да се вдигне общият брой гласували лица и после да си преразпределите гласовете им, като за тези гласове си вземате и субсидията на глас? Де, гиди , хубава юридическа тояга за вас! Всички “идеолози“ на тази измама заслужават да бъдат съдени и за престъплението “измама“- заедно с другите обвинения!

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  "Антоний Гълъбов за партийните субсидии: Имало е воля Законът за политическите партии да бъде неясен
  ...
  Онова, което не е ясно в закона, и онова, което не се прилага като норма, не е въпрос на случайност – там има ясно изразен интерес, смята Гълъбов. Той припомни, че преди е имало истинска „партийна икономика с цел генериране на средства за избори, включително купуване на гласове“.

  Българският обществен интерес е в това българската демокрация да функционира нормално, т.е. да има партийни организации, които могат да си позволят да издържат персонала си, да плащат наемите си, да имат контакт с избирателите си, но не и да дават дарения. В тази кампания за европейските избори отново имахме партии, които раздаваха дарения, което означава, че те практически не разбират за какво получават обществените си субсидии, коментира още Антоний Гълъбов."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/antoniy-galabov-1-7

  Партии раздавали дарения!!! С чужда пита помен...

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  Горанов и той като Цецко е невинен. Всички гербери са невинни защото са необразовани? Горанов , незнанието на закона не оневинява!

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  Как така не сбъркаха, да си дадат по-малко пари? Случайно и непреднамерено? Ех, завалишките те!

 11. 11 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1763 Разстроено

  Ако Цветанов го свалиха за покупка на апартаменти под средната пазарна цена, колко по-абсурдно е да прикриват и омаловажават злоупотребата с държавни средства?
  Пълна некадърност!
  Какво да кажа повече?
  А народа разчита на тях да го извадят от икономическата тиня в която е затънал...
  Божеееее

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7252 Неутрално

  "Не ми е известно дали името ми фигурира сред служителите на финансовото министерство, за които прокуратурата има съмнения за извършено престъпление при раздаването на партийните субсидии"

  Че си виновен е ясно, а останалото е в ръцете на честни прокурори и съдии

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Редакцията, ако има добра воля, да разтълкува законите за отговорността на финансовия министър при определянето на общата сума на партийните субсидии, както и процесът на нейното ПРОПОРЦИОНАЛНО разпределяне в "лекционен формат".

  Да, ама не, светла му памет. Видимо е по-ценно да има много коментари, независимо от интелектуалния им багаж.

  По темата:
  Всички закони за бюджета от доста дълги години, по специално около членове 60-65 от тях.
  Закон за политическите партии, по специално членове 25 до 27. Чл. 29 пък регулирал допустимите харчове на партиите, които допускали и дарения от тях...???

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7252 Неутрално

  "Два дни по-рано проверка на Върховната административна прокуратура приключи и потвърди, че на петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и "Воля") неправилно са изплатени суми, които значително надвишават субсидията, която им се полага"

  Лидерите на посочените партии обаче са мълчали като комунисти на разпит

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Закона е написан така, че да позволява кражбата на милиони левове.
  Няма да може да се осъди Горанов. Текстовете му позволяват да ни ощети с по 5- 6 милиона всеки път за изборите.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 16. 16 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1587 Гневно

  Света вода ненапита!
  Нищо нередно няма в преразпределението на пари, които не се полагат на партиите.
  Както няма нищо нередно да живееш в чужд луксозен апартамент без да плащаш наем. Данъчните няма ли да се "самосезират" и да проверят дали няма някакво, в която и да е посока, плащане, което не е обложено?

 17. 17 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) (1) Държавната субсидия се отпуска ежегодно на четири равни транша от централния бюджет за финансиране на политическите партии или коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители.
  (2) Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г.) Държавната субсидия, отпускана на всяка коалиция, представена в Народното събрание, се разпределя между съставляващите я партии според коалиционно споразумение, а при липса на такова се разпределя пропорционално на броя на народните представители от отделните партии. Министерството на финансите превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка.

  Чл. 26. Държавна субсидия се отпуска ежегодно и на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

  Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., доп. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове от партиите и коалициите на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България.
  (2) Начинът за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11245 Неутрално

  Ако сега не намерят виновни, трябва да се откажат да търсят виновни и от НАП...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Законът е пределно ясен и надплатеното е незаконно.

 20. 20 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Този наглец още ли не е в затвора? Там също няма да плаща наем,макар че ние не сме му кумове. Да си каже,че апартаментът ,в който живее е негов,защото както вижда нищо не може да остане скрито. Искам също да го попитам,ако аз дължа данъци на държавата ще ми ги вземете ли с бъдещи вземания и ще дължа ли лихви за този период?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8966 Неутрално

  Горанов има нужда от очен лекар. Той не вижда никакви нередности дори и там, дето ще му избодат очите.

 22. 22 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Тоя е нагъл като шефа си

 23. 23 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1313 Весело

  Ще му пръднете на уя на Владко Горанов. Той е от ДПС-квотата. Недосегаем. Геният от Свищовката стопанска академия дори за без пари си намери луксозен апартамент. Всичко е точно. И умножено по пи на квадрат. Доказано от НАП и прокуратурата. Духайте супата. Ха-ха-ха.

 24. 24 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Да бъде съден, заедно със всички фин.министри преди него, дето са плащали повече и са си траели. И всички партии да връщат, и от предишните парламенти.

 25. 25 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Разбира се, че няма никакъв умисъл, тъй като там мисъл не тече. Това е малко като - ние не крадем, ние само си взимаме.

  Marinov
 26. 26 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1313 Весело

  Разбира се, че няма никакъв умисъл, тъй като там мисъл не тече. Това е малко като - ние не крадем, ние само си взимаме.
  —цитат от коментар 25 на Marinov


  В светлината на откровенията на първия партиен и държавен ръководител, звучи още по-обнадеждаващо: "Поддадохме се на манталитета си". Точно и ясно. А ако Горанов е нарушавал закона, това не значи че го е нарушавал. Значи, че законът е крив. Толкоз.

 27. 27 Профил на navidim
  navidim
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Тоя да лапа чурката и да си сърба попарата баси нахалния чукундур

 28. 28 Профил на Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири
  Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  А там с кумеца имаше ли умисъл..........с Киро гела де........и там така, без умисъл се нанесе да живее за сметка на оня дето се прави на цар на бизнеса.............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK