"Прозрачност без граници": Промяната на партийното финансиране е хаотична

"Прозрачност без граници": Промяната на партийното финансиране е хаотична


Като организация, ангажирана с проблемите, свързани с противодействие на корупцията, в това число и с наблюдение на изборния процес, Асоциация "Прозрачност без граници" изразява своето категорично неодобрение на противоречивия, хаотичен и реактивен подход за промяна в законодателството относно финансирането на политическите партии. Това се казва в становище на нeправителствената организация за промените в законите за политическите партии и за държавния бюджет. В четвъртък парламентарната бюджетна комисия одобри проекта на премиера Бойко Борисов за актуализация на държавния бюджет, който предвижда партийната субсидия да стане 1 лев и беше внесен в парламента сутринта същия ден.


В рамките на един и същи ден Народното събрание разглежда два паралелни законопроекта, които Министерският съвет предлага без да е постигнал кохезия относно размера и начина на определяне на държавната субсидия за партиите, припомнят от организацията. Според тях фиксирането на размера на държавната субсидия на 1 лев за получен глас на последните парламентарни избори, съчетано с липсата на безплатен достъп до обществените медии по време на предизборна кампания и с ограничената практика за дарения, включително и забрана за официално финансиране от юридически лица, ще постави партиите в невъзможност да поддържат минимално ниво на дейност на партийните структури.


Нарушена е законодателната процедура: мотивите и в двата законопроекта са бланкетни; липсва оценката на въздействието във втория законопроект; не е консултирано общественото мнение, пише в позицията. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение на Закона за политическите партии липсва изменителна правна норма, която препраща към Закона за държавния бюджет.
Въз основа на дългогодишния си опит и експертиза в тази област Асоциация "Прозрачност без граници" оценява, че проблеми в законодателството относно финансирането на политическите партии има, но те не са предмет на разглежданите законопроекти и за тях не се търсят адекватни решения. Така например съществени проблеми в тази област продължават да бъдат:


· липсата на ясен и предвидим критерий за определяне размера на субсидията (сегашният чл. 27 от Закона за политическите партии препраща към друг закон, който се променя ежегодно по инициатива на изпълнителната власт и с решение на парламента в края на всяка календарна година, и не е систематична част от основния закон, регламентиращ дейността на политическите партии; фактът, че един ден след разглеждането на първия законопроект Министерският съвет е внесъл предложение за промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. е още едно потвърждение за този проблем);


· твърде високият размер на държавната субсидия, който (а) създава огромна диспропорция между партиите, които получават държавна субсидия и останалите партии, (б) бюрократизира партийните структури и (в) обезсърчава партиите да търсят легална финансова подкрепа от своите симпатизанти чрез малки и редовни дарения, които всъщност биха дали стабилна база на партийните структури;


· липсата на обвързаност между размера на държавната субсидия и реалната практическа подкрепа на партиите от техните членове и дарители (в тази връзка винаги е отбелязвана добрата практика за финансиране на партиите в Германия, но тя никога не е била подлагана на обсъждане в българския парламент);


· липсата на правомощия на Сметната палата да извършва проверка за съответствие между реално получените и реално изразходваните пари в предизборните кампании (в тази насока бяха извършени редица промени, но и досега контролът на Сметната палата остава преди всичко контрол по документи);


· изразходването на държавната субсидия за несвойствени партийни дейности, като например за благотворителност.


· ролята на медиите при отразяване на предизборните кампании на партиите и особено въпросът за безплатното отразяване в обществените медии, които се издържат от парите на всички данъкоплатци и имат задължението да предоставят трибуна на различни гледни точки в обществото и да информират пълноценно гражданите.


Въпросите за финансирането на политическите партии и на предизборните кампании са сериозни, засягат базисни структури в демократичното общество и се отразяват както на изборния процес, така и на начина, по който функционират политическите партии и основните институции в държавата. Именно затова към тях трябва да се подхожда с отговорност и с мисъл за последствията, които произтичат от едно или друго законодателно решение.


В тази връзка подчертаваме, че смисълът от държавното финансиране на политическите партии е в това да бъде оказвана подкрепа на партиите, така че да поддържат ефективни партийни структури, които работят в интерес на избирателите и не попадат в зависимост от икономически интереси на големи корпоративни дарители. Държавната субсидия се предоставя, за да защитава политическия плурализъм, да подкрепя политически субекти, които са получили значителна избирателна подкрепа и да служи като бариера срещу корупцията.


Двата разглеждани законопроекта трябва да бъдат синхронизирани в рамките на законодателната процедура.


Призоваваме политическите лидери и народните представители да проведат задълбочена дискусия, с участието на заинтересувани страни, представители на академичната общност и експерти по темата, за да намерят адекватно решение на редица проблеми, произтичащи от модела на партийно финансиране.


До преизчисляване на субсидиите се стигна, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Тълкованието на Слави Трифонов е, че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  Разбрах, че търсите редактор, обаче съгласуването се учи в малките класове.
  Или промяната е хаотична, или финансирането е хаотично, но промяната не е "хаотично".
  😉

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 314 Любопитно

  Каква е ролята на членския внос? Защо съществува една партия, ако няма подкрепящи съидейници?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":
  Щото ако родните партии ще разчитат на членски внос, голяма част от тях ще завехнат бързо-бързо.

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Хаотичността" на предложенията на правителството е търсен ефект за да се предизвика дебат с въвличане на повече хоа, а не само на партийни централи. Очертава се единомислие около идеята за контрол върху харчовете на партиите:

  Тук - "изразходването на държавната субсидия за несвойствени партийни дейности, като например за благотворителност."

  Антоанета Цонева - "Преди да приеме решение, парламентът е добре да се запознае с отчетите на партиите. И спокойно да каже на хората за какво партиите трябва да плащат" - https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/06/07/3921901_spravedlivoto_finansirane_na_partiite_se_postiga_s/

  "Антоний Гълъбов: В закона ясно да се каже за какво се дават партийни субсидии, а не да се харчат за стипендии и помощи" - https://www.faktor.bg/bg/articles/antoniy-galabov-mnogo-yasno-v-zakona-tryabva-da-bade-ukazano-za-kakvo-tochno-se-davat-partiynite-subsidii

 5. 5 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Бащицата тъй рече (в.д.д).

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  Разходите са горе-долу еднакви за партиите, независимо колко са големи. По-малките партии няма как да си покриват тези разходи с членски внос.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  Да се научат партиите да "живеят" така както го правят милиони българи с малки или без доходи.

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Весело

  До коментар [#4] от "plebs":

  Да бе! Хаотичността била търсен ефект! Седи си Бойко, седи си и размишлява как да предизвика дебат по партийните субсидии, така че да се постигне оптимален резултат — хем да се намалят, за да не тежат на бюджета, а и да не отлежават в банки милиони неизразходвани партийни левове, хем партиите да имат достатъчно пари, за да се издържат. И изведнъж му просветнало: ще се изцепя, че ги правя 1 лев субсидиите, ще им кажа хак да ви е, оправяйте се сега да ви видя, ще създам хаос и тогава всички ще се вразумят и ще започнат сериозно да дебатират по темата.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Мен ме интересува защо чак сега това НПО реши да ни сподели позицията си ?. Защо за последните две години, откакто червения чалгар от Учиндол си правеше медийната кампания срещу партиите и конкретно ГЕРБ това НПО си траеше ?. И чак днес, когато подкрепяната от него коалицийка на партии от по един файтон хора се очертава да загуби субсидията се активизира и ни сподели умните си мисли ?!?

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":

  От две години дългия чалгар плюе ГЕРБ за субсидиите, защо не търсихте дискусия досега ?. Даже обвини финансовия министър че "откраднал парите", сякаш си ги е сложил в джоба а не са преведени на лагитимни партии.

 11. 11 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":Щото ако родните партии ще разчитат на членски внос, голяма част от тях ще завехнат бързо-бързо.
  —цитат от коментар 3 на Molossian


  Недей се кахъри.
  За да не „завехнат бързо-бързо“ ще им помогне Путин.
  Но и ще поставя условия !

  До коментар [#3] от "Molossian":

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Защо ни занимавате с интересите на тази фирма Прозрачност без граници!?

 13. 13 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Докога някакви тъпи и платени от чужбина НПО-та ще продължват да ни занимават с мнението си за неща които се отнасят само и единствено за нас българите?

 14. 14 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Ето ги маймуните от тази неомарксистка НПО която сметна за необходимо да ни занимава с мнението си:

  https://www.transparency.org/whoweare/organisation/board_members/5

  Ето и кой им плаща:

  Prevention of and Fight against Crime Programme of the European Union


  Ето ги и българските маймуни (3 на брой), предполагам всичките са роднини:

  https://transparency.bg/en/for-our-organisation/conflict-of-interests-declaration/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK