Не може да се гарантира, че намаленият ДДС ще намали разходите на бедните, смята икономист

Не може да се гарантира, че намаленият ДДС ще намали разходите на бедните, смята икономист

© Надежда Чипева, КапиталНе може да се твърди, че с намаляването на ДДС ще паднат цените и най-облагодетелствани ще бъдат най-бедните, каза днес пред Би Ти Ви икономистът Георги Ганев. Той дори прогнозира, че по-скоро печелившите ще са богатите, които купуват скъп хляб и скъпи лекарства, а техните цени вероятно ще паднат най-много.


Коментарът му беше по повод поисканото от БСП и ДПС намаляване на данъка за стоки като хляб, книги, лекарства и други.


Ганев е на мнение, че полиците се надцакват кой на коя по-атрактивна стока ще предложи намаляване на ДДС, но обобщи, че всички предложения поставят въпроси. "Отговорността изисква да се направят сметка, да се направи модел на въздействие, да се каже колко ще намалеят цените, как ще се отрази това на икономиката. Да се посочи кой, как и колко ще бъде засегнат, какво целим", допълни той.
Ганев каза, че има и случаи пра намаляване на ДДС цените да нарастват. В отговор на въпрос икономистът посочи, че намаляването на данъка на ограничен кръг стоки няма да създаде проблем за бюджета.


Коментирайки предложението за намаляване на субсидиите на партиите от 11 на 1 лев, Георги Ганев каза, че партиите имат имат нужда от пари, защото в днешно време скъпо е да достигнат идеите ти до всички граждани. "На партиите им трябва финансиране и ако то не е от държавата, познайте кой ще ги финансира", завърши той.


През миналата седмица от партия ГЕРБ за втори път внесоха предложение за намаляване на субсидията. През 2017 година то не мина.


Днес вицепремиерът по икономическата политика Томислав Дончев изрази мнение, че предложението партийната субсидия да бъде намалена на 1 лв. на получен глас и въвеждането на диференцирани ставки за ДДС за някои продукти, както и безплатните услуги в детските градини трябва да се обсъждат в пакет.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK