ДПС реши да разговаря за по-нисък ДДС върху храните

ДПС реши да разговаря за по-нисък ДДС върху храните

© Георги КожухаровСлед втора среща за идеята на бизнесмена и депутат Делян Пеевски за намаляване на данъка върху добавена стойност (ДДС) ДПС заговори за дебат за по-ниска ставка не само върху хляба, но и върху хранителните продукти. Размерът на данъка тепърва ще се обсъжда, като няма краен срок за решение дали ДПС ще инициира законопроект за по-ниска ставка на ДДС върху хляб, лекарства, книги и др.


Идеята косвеният данък за тези стоки да бъде намален от 20 на 5% бе анонсирана от Делян Пеевски в едно от идванията му в Народното събрание след европейските избори на 26 май. След това и БСП обяви законодателна инициатива за по-нисък ДДС върху месо, мляко, брашно и продукти от брашно.


След среща с фармацевтични организации в Народното събрание в сряда ръководството на парламентарната група на ДПС обяви, че евентуалното намаляване на ДДС върху лекарствата дава гаранции за по-ниски цени за крайния потребител, но ще има негативен ефект върху фиска, който най-вероятно ще се отрази реципрочно върху финансирането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от бюджета.
Днес ръководството на ДПС се срещна с Марияна Кукушева – председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите, Костадин Костадинов – председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, и Савина Влахова – председател на Съюза на мелничарите. Според лидера Мустафа Карадайъ намаляването на ДДС не само върху хляба, но върху хранителните продукти, би довело до по-добра конкурентоспособност на българските производители.


Кога ще бъдат следващите срещи и дали ще има законодателна инициатива за намаляване на ДДС - не е известно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK