Организации и учени: С намаляването на субсидиите партиите ще спрат да функционират

Бойко Борисов в парламента, когато дойде за внесе законопроект за намаляване на субсидиите до 1 лв. за глас получен на парламентарни избори

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов в парламента, когато дойде за внесе законопроект за намаляване на субсидиите до 1 лв. за глас получен на парламентарни избориИзмененията в Закона за политическите партии и в Закона за държавния бюджет, с които се намалява размерът на държавната субсидия до почти пълното й отменяне, ще лишат партиите от ресурс, а в дългосрочен план "ще доведе политическите партии до невъзможност да функционират адекватно". Това се казва в позиция на Асоциация "Прозрачност без граници", която е подкрепена от много експертни неправителствени организации, юристи и професионалната общност по политически науки


В петък парламентът реши, че до края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да върнат доброволно надвзетите суми от държавната си субсидия и се фиксира субсидията на 11 лв. на получен глас на парламентарни избори. До преизчисляване на субсидиите се стигна, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас.


Преди това парламентът реши на първо четене партийната субсидия да стане 1 лв., като прие на първо четене проекта за промяна на държавния бюджет на премиера Бойко Борисов. Сега субсидията е 11 лв. за всеки получен на парламентарни избори глас. Ако бъде приета промяната в държавния бюджет за 2019 г., субсидията ще се преизчисли на 1 юли 2019 г.
Измененията в Закона за политическите партии и в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които едновременно се намалява размерът на държавната субсидия, което на практика означава нейното отменяне, и се приемат норми за връщането на средства със задна дата, са неприемливи и съдържат съществен риск за политическата дейност в България, се казва в писмото до медиите. Учените и организациите се обединяват около позициите, че държавната субсидия се предоставя, за да защитава политическият плурализъм, да подкрепя основни политически субекти, които са получили значителна избирателна подкрепа, и да служи като бариера срещу корупцията. Вместо да защитават тези принципи, промените създават нови рискове за политическата система и за демократичния процес в страната, предупреждават те.


Ето и цялата позиция:


Измененията в Закона за политическите партии и в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които едновременно се намалява размерът на държавната субсидия, което на практика означава нейното отменяне, и се приемат норми за връщането на средства със задна дата, са неприемливи и съдържат съществен риск за политическата дейност в България!


Въпросите за финансирането на политическите партии и на предизборните кампании са сериозни, засягат базисни структури в демократичното общество и се отразяват както на изборния процес, така и на начина, по който функционират политическите партии и основните институции в държавата.


До настоящия момент не бе проведена сериозна и задълбочена дискусия, с участието на всички заинтересувани политически субекти, гражданското общество и експертната общност, които да намерят решения на множеството проблеми, произтичащи от модела на партийно финансиране в страната. Тя бе и продължава да е необходима, за да постави в центъра на вниманието съществени проблеми, каквито са:
· липсата на ясни и предвидими критерии за определяне размера на субсидията (актуалният размер се определя не в основния закон, регламентиращ дейността на партиите, а в закона за държавния бюджет, който всяка година се приема по инициатива на изпълнителната власт);
· твърде високият размер на държавната субсидия, който създава огромна неравнопоставеност между партиите, които получават субсидия, и останалите;
· липсата на обвързаност между размера на държавната субсидия и реалната финансова подкрепа на партиите от техните членове и от дарителите на малки, но редовни дарения, които осигуряват устойчивост на партийните структури и дават основания за вътрешнопартиен контрол;
· изразходването на държавната субсидия за несвойствени партийни дейности, като например за благотворителност;
· задържането на субсидията в банкови депозити;
· липсата на правомощия на Сметната палата да извършва проверка за съответствие между реално получените и реално изразходваните пари в предизборните кампании (въпреки напредъка и досега контролът на Сметната палата остава преди всичко контрол по документи);
· липса на безплатен и равнопоставен достъп до обществените медии за всички регистрирани участници в изборите.


Смисълът от държавното съфинансиране на политическите партии се състои в това да получават подкрепа, така че да поддържат ефективни партийни структури, които работят в сътрудничество и в интерес на избирателите; да осъществяват предизборни кампании, за да представят своите идеи за управление на страната; и не на последно място, за да възпрепятстват попадането им в още по-голяма зависимост от икономическите интереси на бизнеса.
Държавната субсидия се предоставя, за да защитава политическия плурализъм, да подкрепя основни политически субекти, които са получили значителна избирателна подкрепа, и да служи като бариера срещу корупцията.


Вместо да защитават тези принципи, промените създават нови рискове за политическата система и за демократичния процес в страната:


1) В краткосрочен план, в контекста на предстоящите местни избори, те ще лишат основни политически партии от легитимен ресурс за предизборните им кампании и ще възпрепятстват достигането на техните послания и идеи за управление до потенциалните гласоподаватели. Партиите ще бъдат тласнати към търсене на финансови средства от бизнеса, което е забранено от настоящия Закон за политическите партии.
2) В дългосрочен план практическото отсъствие на държавна субсидия заедно с ограничения кръг от източници за финансиране ще доведе политическите партии до невъзможност да функционират адекватно. Това на свой ред ще се отрази както на плурализма в изборния процес, така и на начина, по който функционират представителните институции. Цената – политическа и икономическа, ще бъде платена от всички, и най-вече от българските граждани.
Сегашният подход за извършване на законови промени в тази важна сфера на политическия живот е безотговорен и неприемлив, като за съжаление до настоящия момент негови характеристики са:
· търсенето на елементарни решения с популистки оттенък на проблем, който е базисен за демокрацията в страната и изисква висока степен на консенсус между всички заинтересувани политически субекти, експертната общност и гражданското общество;
· липсата на оценка на политическите последствия от приемането на двата законопроекта както в краткосрочен план (предвид предстоящите местни избори през есента на 2019 г.), така и в дългосрочен план (по отношение на цялата партийна система на страната);
· приемането на законови промени в разрез с основни правни принципи, като (а) липса на задължителни атрибути, каквито са оценка на въздействието и проведени обществени консултации; (б) обратна сила на нормите; и (в) създаването на правна несигурност у партиите относно основни правила, по които се извършва тяхното финансиране. Наличието или отсъствието на правна предвидимост, която дава възможност на субектите на правото да съобразят поведението си и то да бъде правомерно, е мерило за наличието или отсъствието на правова държава;
· липсата на задълбочена дискусия относно дефицитите в системата за политическо финансиране и относно създаването на адекватен модел, който гарантира стабилно и прозрачно функциониране на партиите, и свеждането на разговора до елементарни сметки за 1, 5 или 10 лева.


Призоваваме политическите лидери и народните представители да бъдат на висотата на заеманите позиции, като подходят отговорно към темата за политическото финансиране и с мисъл за последствията, които произтичат от законодателната работа на парламента.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Далаверата е ,че ще разчистят малки партии!
  (Тези дето са на грантове от НПО няма да ги удари)

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3538 Весело

  Е що не спират да функционират в САЩ!?Все някой трябва да го обясни това,но не научно,а разбираемо.Чакам.

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Не е далеч от истината, но това се отнася преди всичко за малките партии.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Целта е да минат изборите, за които само ГЕРБ ще има пари, после , с благоволението на падишаха, може и да ги вдигнат.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3129 Любопитно

  Тъй наречените партии имат електорат и членове!Аз досега НЕ съм видял отчет колко пари постъпват от членски внос!Визирам "голтаците" от БКП!Имат членска маса която на практика НЕ дава нищо на Позитано!А там харчат като за последно.Миналата година срешата им в Рамада(Принсес) погълна 65 000 лева ...За Копринка и Бузлудж само можем да предполагаме...И имено тия сега ревът че са "оставени"гладни!Ами само в София видни комунари притежават 2 печатници,4 издателства,бизнес центрове и магазини(пимерно ЦУМ)Хленча е да харчат на воля НАШИТЕ пари!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6585 Любопитно

  Ми дайте да увеличим субсидията и да се нароят още партии!!!

  [email protected]
 7. 7 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  ".....субсидия до почти пълното и отменяне ще лишат партиите за ресурс, а в дългосрочен план "ще доведе политическите партии до невъзможност да функционират адекватно".....
  ========================
  😳 сега политическите партии, функционират адекватно?!🤦🏻‍♂️🙄😂

  "Чуждестранен агент"
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Че това лошо ли е или добро? ;)

  По времето на Борис III като са разпуснали партиите лошо ли е било? ;)

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5082 Любопитно

  Че това лошо ли е или добро? ;)По времето на Борис III като са разпуснали партиите лошо ли е било? ;)
  —цитат от коментар 8 на realguru


  По времето на Тато, когато имаше само две "партии" (БКП и БЗНС) и член първи на Вас ви бе добре, нали?

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3129 Любопитно

  Интересно как се издържаха партиите у нас до 2001 година ?Когато е въведено субсидирането.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1040 Весело

  Е що не спират да функционират в САЩ!?Все някой трябва да го обясни това,но не научно,а разбираемо.Чакам.
  —цитат от коментар 2 на chicago514


  Абсолютно резонен въпрос. Изненада! Повдигна го първи Шиши. Формулировката беше - прозрачно финансиране от дарители по американски образец. Добре де, знам. Шиши не би изкярил от "прозрачност". Но тук всичко е като в криво огледало...

 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Организации и учени: С намаляването на субсидиите партиите ще спрат да функционират
  ===================

  трябва така:
  ...организации, учени, работници, колекционери, продавачи, фризьори, миньори, фермери, таксиметрови шофьори и особено асансьорджии - единодушно призоваха депутатите да не отменят субсидиите на политическите партии, а да ги увеличат поне два пъти!!!👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Ми дайте да увеличим субсидията и да се нароят още партии!!!
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Знаете ли , че един от т.н.ДИРЕКТОРИ на Асоциация " Прозрачност без граници " е др.КАЛИН СЛАВОВ - Премиерът Сергей Станишев назначи Калин Славов за заместник-министър на вътрешните работи, считано от 14 юли 2008 г., съобщи правителствената информационна служба.

  Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/politika/kalin-slavov-naznachen-za-zamestnik-ministr-na-vtreshnite-raboti_news5796.html

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  И в момента, за съжаление така наречените политически партии функционират като клиентелни мрежи и търговски дружества.
  С намаляването на субсидиите просто ще задълбочат порочните си практики да вземат нерегламентирано пари в услуга на лобистки интереси!!!

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Защото партиите в САЩ са местни бизнесмени, дето гледат интереса на страната си; докато нашите са продажници, слуги на чужди интереси, като ги прокарват за сметка на народа. Тоест ние им плащаме на нашите политици да слугуват на чужди хора.

 16. 16 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Тази *Асоциация " без граници,защо взема отношение по субсидиите на партиите след като не е партия или и тя е на хранилката на ГЕРБ,тоест ние я храним!
  Партиите имат опции :да увеличат членския си внос или да развиват бизнес,от който да им идват приходите или от прозрачни дарения. Как да станат прозрачни даренията? Просто да минават през специална сметка в сметната палата,без да се удържат данъци. Просто парите да не отиват директно от дарителя към партията.

 17. 17 Профил на kyu37613832
  kyu37613832
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нали това искаше целия народ когато Слави го обяви и всички казаха, да така трябва на тия мръсници да им уреждат парите. А сега всички реват. Стара при каска казва, внимавай какво си пожелаваш. И наздраве че за това ни бива само.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  По времето на Тато, когато имаше само две "партии" (БКП и БЗНС) и член първи на Вас ви бе добре, нали?
  —цитат от коментар 9 на vassilun


  Има разлика :)

  Тато контролираше и икономиката и целия политически живот. А Борис III само ограничаваше партиите да не правят глупости. :)

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  По-интересното е, че и сега с тази висока субсидия управляващите "партии" са престанали да функционират отдавна...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Супер!
  За какво са ни?!?

 21. 21 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1311 Любопитно

  Направо да спират функционирането си, няма никакъв смисъл от тях. Така поне много голяма част от кражбите ще спрат със сигурност. Има западни държави, които години нямаха правителства и всичко им беше наред. От наш'ти некадърници файда няма.

  Закривай!

 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  А ДеБъ как функционира? Субсидия няма, защото не й стигнаха процентите, ама си действа. Как става, я това разкажете! Ще го разкажете, ама друг път!

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#22] от "султана глаушева":

  Дарения и членски внос. Ако ти е интересно, цялата информация е публикувана на сайта им, включително списък с дарителите.

 24. 24 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  https://www.segabg.com/category-observer/i-lev-ne-bih-vi-dal
  Ето една статия, с която съм напълно съгласна.

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#23] от "Smile":
  Не ми е интересно. Интересно ми е приходи/разходи. Баланс. Както го прави всяка фирма.

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  От както предложиха да се намали субсидията не съм чул нито една статия, или интервю с някой който адвокира другата гледна точка. Чува се само 1 гледна точка - тяхната, че без субсидии щели да пропаднат партиите.

  Само да ви напомня че в Америка НЯМА СУБСИДИИ, и въпреки това партиите фунционират много по-добре от наще. В Германия и всички други развити страни в ЕС има лимит на субсидиите до 49% от финансирането за да може да се избегне зависимост. В БГ партиите се финансират 100% или 99% от субсидии. Затова нямат никакъв стимул да търсят подрепа от хората чрез членски вноски или частни дарения.

  Даренията трябва да бъдат прозрачни за да се вижда кой дараря на кой, и коя партия от къде се финансира, и тогава нека хората сами прецеценят дали искат да гласуват за нея. Партиите трябва да се издържат от членски вноски и дарения. Който подкрепя ГЕРБ, да им дава пари от собственият си джоб. Нека са принудени да търсят подкрепа за финансиране от колкото се може повече хора, но нека всичко бъде прозрачно.

  Така се прави, а не както е сега, партиите са тотално независими от хората за тяхното финансиране. И за това не им пука изобщо кво мислят хората.

  Единственият начин да накараш някой да му пука за тебе е като го направиш финансово зависим от тебе.

 27. 27 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 748 Гневно

  "Измененията в Закона за политическите партии и в Закона за държавния бюджет, с които се намалява размерът на държавната субсидия до почти пълното й отменяне, ще лишат партиите от ресурс, а в дългосрочен план "ще доведе политическите партии до невъзможност да функционират адекватно". Това се казва в позиция на Асоциация "Прозрачност без граници", която е подкрепена от много експертни неправителствени организации, юристи и професионалната общност по политически науки"

  Аре стига ривали, бе! В Щатите като няма грам субсидии, париите да не би да функционират неадекватно? Да, ама там има ясни и точни правила за финансиране и те се спазват стриктно! А умниците от горния цитат... хм, нали се сещате?...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всички партии, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ , купуват гласове и заблуждават избирателите с преференциите, така че не им се полагат никакви субсидии от бюджета, т.е. пари на данъкоплатците !

  На крадци пари не се дават !

  И един лев им е много !

 29. 29 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А ДеБъ как функционира? Субсидия няма, защото не й стигнаха процентите, ама си действа. Как става, я това разкажете! Ще го разкажете, ама друг път!
  —цитат от коментар 22 на султана глаушева


  С грантове ! То е ясно как ! С членски внос не могат да оцелеят и един ден !

  Значи субсидии и на тях не им трябват, още повече , че те също купуват гласове .

 30. 30 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всички партии купуваха гласове и играха с преференциите!
  А най- отвратително е, че избрани с преференции се отказаха, за да влязат последните!

  Това е подигравка на избирателите!

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  "Организации и учени: С намаляването на субсидиите партиите ще спрат да функционират"

  ГолЕм праз!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#29] от "faeton.":
  Въпросът ми беше риторичен.
  Отправен към "независимата медия", която агира като тяхна частна. Много е гадно.

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Да не се злоупотребява с думата "учени". Искам да разбера кои са тези учени цитирани в статията. Сигурно политолози и полстъри дето чакат за трохите от субсидията да останат за тях.

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5508 Неутрално

  Ще работят за заплатите си и без да ползват субсидии, що за глезотия.

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5508 Неутрално

  Ще работят за заплатите си и без да ползват субсидии, що за глезотия.

 36. 36 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1189 Любопитно

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  Наистина ли е въведено през 2001?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 37. 37 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Защо атомните глави не го обясниха на народа когато Слави набираше подписи за референдума!? Очевидно, кахърът им е за БСП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK