Синдикати и работодатели отхвърлиха по-нисък ДДС за храни и лекарствата

Синдикати и работодатели отхвърлиха по-нисък ДДС за храни и лекарствата

© Георги КожухаровСиндикати и работодатели се обявиха против проекта на БСП за намаляване ставката на ДДС на брашното и изделията от брашно, мляко, яйца и сирене от 20% на 5% и на лекарствата - на 9%, се разбра на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи агенция "Фокус". Проектът на БСП бе внесен в Народното събрание в началото на юни. ДПС е внесло в парламента предложение да се освободят от ДДС книгите и учебниците. Партията провежда разговори с браншови организации за по-нисък косвен данък върху храните и лекарствата.


Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обясни, че асоциацията няма да подкрепи проекта. Той посочи, че ДДС е основният стълб в бюджетните приходи, и подчерта, че има добра събираемост на този приход. Велев коментира още, че ако промените се приемат, няма да се намали крайната цена, а ще се увеличат единствено приходите на търговците.


Димитър Бранков – зам.-председател Българската стопанска камара, също изрази становище против промените, като посочи, че те трябва да се обсъждат по-дълго време. От Българската търговско-промишлена палата, КРИБ и КНСБ също се обявиха против законопроекта. От КНСБ заявиха, че трябва да има преструктуриране на цялата данъчна система с оглед доходите на хората.
Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС. Това обяви на свой ред и министърът на финансите Владислав Горанов. "Сегашната данъчна система е достигнала един баланс на съотношение, който хората възприемат, и се е получило относително добре", заяви Горанов. Той посочи, че хлябът няма да поевтинее, ако се намали ставката на данъка. "Идете в Гърция и вижте какво стана там след намаляване на ДДС – нищо не стана, цените се запазиха", обяви той. Каза, че е готов да води дебат с всеки представител на бизнеса или партиите за преструктурирането на данъчната система. "Но ако намалим с 1 лв. цената на хляб, който струва 10 лв., ние ще направим услуга на по-богатите хора, отколкото на тези, които си купуват хляб за 1 лв., и цената му ще им се намали с няколко стотинки. По-добре е да насочим усилия към действително нуждаещите се. През данъци никой не си е оправил икономиката", заяви Горанов.


Точно обратната теза защити народният представител от ПГ на "БСП за България" и зам.-председател на социалната комисия в парламента Георги Гьоков след заседанието на тристранния съвет. Според него при свиване ставката на данъка върху брашното, "цената на хляба ще се намали в близко бъдеще".


Той участва в тристранния съвет, за да обясни от името на вносителите проекта.


"Това, което предлагаме ние, ще даде "глътка въздух" на хората, които плащат прекалено големи цени за неща от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства. Чрез законопроекта даваме възможност да им се намали малко цената", подчерта Гьоков. Посочи, че няма логика в това, че печалбата ще остане при търговците, а няма да има намаление за крайния потребител.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK