Партиите да могат да се финансират от фирми без ограничения, реши бюджетната комисия

Менда Стоянова

© Юлия Лазарова

Менда СтояноваПредложението на ДПС партиите да могат да се финансират без ограничения от физически и юридически лица бе прието на второ четене от парламентарната бюджетна комисия, която разгледа промяна на държавния бюджет за тази година.


Сега действащите политическите партии се финансират от собствени приходи и от държавна субсидия, която е 11 лв. на получен глас на парламентарни избори. Прието бе и субсидията да стане 1 лв. на глас, което предложение на Министерския съвет бе внесено в парламента лично от премиера Бойко Борисов. Това ще се случи още от третото тримесечие на годината. Държавата и общините ще предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии, гласуваха още депутатите. Утре е второто и последно гласуване на промяната на начина на финансиране на партиите в пленарната зала.


Всички останали предложения бяха отхвърлени. НФСБ предлагаха даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лв. ВМРО искаха партиите, които имат парламентарни групи, да получават допълнителни субсидии. Нито един представител на тези партии в управляващата коалиция не бе в комисията, за да защити предложенията си.
Тъй като промените бяха направени в държавния бюджет, но и в закона за политическите партии, имаше и други предложения от ДСП и БСП за промяна на бюджета. По предложение на председателя на бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) всички останали текстове, извън темата за субсидиите не бяха подложени на гласуване. Йордан Цонев (ДПС) възрази на Стоянова, че промяната на закони през промени на други закони е практика за парламента и ГЕРБ, но това нямаше резултат.


ДПС предлагаха субсидиите да станат 0 лв., което не бе прието. "Ние правим това против волята си. Ние искаме екзистенциално финансиране, което не може да е по-малко от 2,5 млн. на година", заяви Йордан Цонев. Той мотивира сумата с това, че понякога има 2 типа избори на година, а за всеки вид избори трябват 2 млн. лв. Според него на партия са необходими минимум 150 000 на месец и тези суми могат да се видят от отчетите на партиите. "Ние обяснихме на нашия електорат и той не участва на референдума. И сега всички се загрижиха дали ще има зависимости. Ще има колкото и да е прозрачен моделът", заяви Цонев.


"Обърнете внимание, 2016 г. е референдумът заедно с президентските избори. Три години по-късно изведнъж някой се сеща", случайно "е подадена информация на някакво шоу, че са надвнасяни пари. Главният прокурор, страхотна реакция – веднага реакция, хоп проверка в Министерството на финансите. Хоп – след 20-30 часа реакция на министъра на финансите. Ние не сме наивници, това е един внимателно разработен сценарий от години", каза Румен Гечев от БСП. Менда Стоянова му припомни, че през годините БСП е подкрепяла намаляването на субсидиите, но само критикувайки, без да предлага нищо и понякога без депутатите от БСП да гласуват.


Европейските модели разчитат или на сериозно финансиране или безплатен достъп до медиите, каза на комисията политологът Даниел Смилов. Той обясни на депутатите, че този модел, който се предлага не е американски защото в САЩ корпорациите могат да водят собствени политически кампании, а не да финансират партии, които също могат да разчитат на държавно финансиране. В бързането ще направим една такава каша, че единственият ефект ще бъде засилването на корпоративният контрол, каза Смилов.


Все още не е ясно как утре ще гласуват трите партии от "Обединени патриоти" от които ще зависи приемането на "новия модел" на партийно финансиране.


От думите на Бойко Борисов днес, който е вносител на предложението от името на Министерския съвет, се разбра, че срещата с коалиционните му партньори ще е след гласуването на промените, които се правят с актуализация на бюджета за 2019 г., т.е. с приемането на бюджета за следващата година през есента трябва да има същото или друго решение.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2415 Любопитно

  Трудно ми е да разбера ОТ КАКВО ФИНАНСИРАНЕ ИМАТ НУЖДА нашите мили ПАРТИИ, та толкова силно реват?
  За да създадеш един нормативен акт и за да го гласуваш в НС едва ли струва много пари.

 2. 2 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Стига бре, само на партии! А на депутати кога? Освен пари ще имали и натурална размяна, суджуци, асансьори и тям подобни?

 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Артекс приготви се!) И тая, ..... коята всички пътища ремонтира!))

  "Чуждестранен агент"
 4. 4 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Честито на дебилите, гласували за измамния референдум на Чалгаря.

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Внимавай какво си пожелаваш - нагледен пример.
  Милионерите от герб ще избутат годината и местните избори, бсп и дпс ще отупат чувала, а дрипавата ни демокрация ще бъде окончателно наритана от чичко-паричко.
  Ама хак да ни е, щом прости избират прости!

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3129 Любопитно

  Е сега ще стане ясно вече как баб с 207 лева пенЦия е финансирала БКП с 400 лева.Бенчовците ще са длъжни да декларират "даренията"....а такива смешки като АБВ,Атака и Костя Капейкин вече ще спят на портала пред пасоля!......Най ми е мъчно за ростролзавод-България....отидоха им "социалните" заплати.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Хаос в парламента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#1] от "uhl23528019":

  "Трудно ми е да разбера ОТ КАКВО ФИНАНСИРАНЕ ИМАТ НУЖДА нашите мили ПАРТИИ, та толкова силно реват?
  За да създадеш един нормативен акт и за да го гласуваш в НС едва ли струва много пари"

  В НС работят депутати, които получават заплати. В партиите обаче работят хора, на които няма кой да плаща заплати. Да не говорим за поддръжка на помещения и така нататък. Отделно, по време на кампания се харчат доста пари. Не знам дали знаете, но за билбордове за политически партии се искат повече пари отколкото за търговски цели. Номера е, че ако тези разходи се поемат от олигархията, ние гражданите губим шанс за идването на власт на политици, склонни да приемат граждански, а не лобистки закони. Сега се официализира статуквото: Олигархията прави законите, а ние гражданите правим като вятъра. Иронията е, че 80те процента на Иво Христов се кефите на това.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Любопитно

  Кой ще посмее да финансира опозицията? Представяте ли си после НОИ , КОНПИр ДАНС манс ...ще ги скъсат от проверки. Гледайте какво става с Бивол и Капитал.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2938 Любопитно

  До коментар [#7] от "neut":

  Хаос в държавата

 11. 11 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":

  "Кой ще посмее да финансира опозицията? Представяте ли си после НОИ , КОНПИр ДАНС манс ...ще ги скъсат от проверки. Гледайте какво става с Бивол и Капитал."

  ++++
  Абсолютно. Ама олигофрените така и не разбраха как ги изпързаля Мутрифонов.

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Като гледам измамниците какви пари измъкват от бедните пенсионери с по 200-300 л в пенси и 200-300000 евра спестявания , се плаша какво финансиране ще падне на партиите ,вождовете всички ще са с яхти и ферарите и собственици на пристанища и ТЕЦ ове ,само се безпокоя за останалите партийци дето не са пазарували още ,колко АЕЦ трябва да им построим ,че да има за внуците .

 13. 13 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#7] от "neut":

  "Хаос в парламента"

  За съжаление, НЕ! Въвежда се ред. Убива се опозицията и всичко се гласува под строй кой за каквото е платил.

 14. 14 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 851 Весело

  Честито на медиите и на цялата журналистическа гилдия.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Супер новина!

  Сега нищо няма да пречи на ГБС, Трейс или Хидрострой да финансират някоя "дясна" партия с 200 милиона, които да съставляват едва 40% от 500-те милиона, отпуснати от правителството на въпросната партия за изграждане на някое (условно) кръгово кръстовище... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2415 Любопитно

  До коментар [#8] от "George Svinarov":

  Това което казватв за връзките на олигархията и властимащите-сте прав!
  Но вижте, те и сега тези връзки са факт реално. И доколкото виждам никога няма да се свърши с това. Тогава нека си зададем въпроса какъв е смисъла от субсидия в размер на 11 лева в повече?

 17. 17 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":
  проблемо е че пасольо че отвори едно фирмé на кайманските и с него че им бута четворно повече на тролéтата... требе се радват, ма те немат инаф акъл да го осъзнаят

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Фирмите могат да корумпират парии без ограничения. Партиите доволни могат да се корумпират без последствия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2413 Весело

  "бе внесено в парламента лично от премиера Бойко Борисов" - ама така я, как ще строшат хатъра на такъв вносител, той биг, баш, наш бос ли е или к`во!? ПАРЛАМАнтарна република.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#8] от "George Svinarov":Това което казватв за връзките на олигархията и властимащите-сте прав!Но вижте, те и сега тези връзки са факт реално. И доколкото виждам никога няма да се свърши с това. Тогава нека си зададем въпроса какъв е смисъла от субсидия в размер на 11 лева в повече?
  —цитат от коментар 16 на uhl23528019


  Че са факт, факт са. Но в момента не са законни. Защо никой не ги разследва това е друг въпрос. А сега ги узаконяват, така че и да иска някой да разследва всичко да е на чисто.

 21. 21 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Най-голямата фирма ,която ще финансира партии е Русия.
  Няма нужда от дарения.Който дойде на власт,краде и трупа в касичката.

 22. 22 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#16] от "uhl23528019":

  "Това което казватв за връзките на олигархията и властимащите-сте прав!
  Но вижте, те и сега тези връзки са факт реално. И доколкото виждам никога няма да се свърши с това. Тогава нека си зададем въпроса какъв е смисъла от субсидия в размер на 11 лева в повече?"

  Какво ще кажете за създаване на шанс за наличие на опозиция? При 3 млн глаауващи това са 30 млн лева. (заради партиите под 1% и недействителните) Според вас струва ли си цената?
  Отделно колега по горе Ви е обяснил и номера с узаконяването на безобразието.
  Пак ли не разбирате? Или се правите?

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Това е акт на публично самоубийство

 24. 24 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#23] от "selqnin":

  "Това е акт на публично самоубийство"

  Тц. Акт на публично убийство.

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2067 Разстроено

  Имам усещането, че се отваря кутията на Пандора.

 26. 26 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1780 Разстроено

  Това е акт на публично самоубийство
  —цитат от коментар 23 на selqnin


  ..........началото на КРАЯ на бацкооо.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6134 Весело

  Ето ви сега референдум, вокс попули, вокс седем-осми! Дай да им спрем държавната парица, да видим как ще живеят! Ето - гласуваха си "флет-рейт" и "ол инклузив" меню от частния бизнес, направо "ол ю кен ийт". На спИчьелилитье - честито. На другите - остани си поне ти, когато си гладен!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 320 Разстроено

  Завладяна държава. Всъщност някой би ли казал с какви пари ГЕРБ спечелиха изборите 2009г. и колко им излезе кампанията? Някои партии от онова време вече не съществуват изборите се печелят от хората не от парите на партиите, проблема е единствено в това, че хората не виждат истинска алтернатива в съществуващите партии и Боко и Пеевски могат да ни правят на маймуни колкото си пожелаят.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  До коментар [#23] от "selqnin":

  "Това е акт на публично самоубийство..."

  Напротив, това е акт на циментиране на Трисвиниума за вечни времена.

  Може чат-пат някое от прасетата да даде фира, но моделът ще е този.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  "Партиите да могат да се финансират от фирми без ограничения, реши бюджетната комисия"

  Казано с други думи - законена корупция

 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ... лаком гъз - кръв сЕре... (кво сте се изпопритеснили чак пък толкоз... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1687 Разстроено

  Трудно ми е да разбера ОТ КАКВО ФИНАНСИРАНЕ ИМАТ НУЖДА нашите мили ПАРТИИ, та толкова силно реват?За да създадеш един нормативен акт и за да го гласуваш в НС едва ли струва много пари.
  —цитат от коментар 1 на uhl23528019


  Партиите имат нужда от пари, за да печелят избори. После вече ще гласуват нормативни актове в НС, които са в интересите на спонсорите им. Който плаща, той поръчва музиката... Това е истинската цена на нормативните актове в НС.

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1687 Разстроено

  Как можаха да изберат най-лошото от американската избирателна система, което се критикува от мнозина като форма на политическа корупция... В САЩ обаче се стигна до това положение не защото парламентаристите си позволиха да гласуват подобен закон, а в резултат на решение на Върховния съд, който сметна възможността да се дарява за политическите каузи за въпрос на свобода на словото, което е конституционно право. За разлика от САЩ, в България законът се гласува от Народното събрание. Българските политици нямат срама!

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1687 Разстроено

  Кой ще посмее да финансира опозицията?
  —цитат от коментар 9 на hodounski


  Колко им е на фирмите да финансират и опозицията и управляващата партия. Ези - печелят, тура - пак печелят.

 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Ето ви сега референдум,
  —цитат от коментар 27 на Незнайко в Слънчевия град

  Няма нищо общо с референдума. Той беше много отдавна, 2016 година, и не беше задължителен, защото не събра необходимият брой гласуващи. Резултатът от референдума препращаше към НС за решение по целесъобразност, но тогава нито Бойко, нито Менда, нито Мента реагираха.


 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Честито на Слави Трифонов. Сбъдна се мечтата му. Употребиха го, като глупак. И сега ГЕРБ и ДПС ще управляват, докато я има България.

 37. 37 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Трудно ми е да разбера ОТ КАКВО ФИНАНСИРАНЕ ИМАТ НУЖДА нашите мили ПАРТИИ, та толкова силно реват?За да създадеш един нормативен акт и за да го гласуваш в НС едва ли струва много пари.
  —цитат от коментар 1 на uhl23528019


  Ако преброиш до 20 преди да пишеш, ще се сетиш , че "малки партии", производни на опозиционни/БСП/ ,но по- големи , макар и със "затихващи функции ",никой не би финасирал и те просто ще се оттекат в мръсния канал на нещастната , изнасилена българска история ! Първите - АБВ , Век 21 , Нормална държава са сред по - разпознаваемите , за които вече малцина си спомнят и ако съдя по пишещите братя с не особено ТОПЛИ ЧУВСТВА !

 38. 38 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Не мога да разбера защо продължават дискусиите за партийните субсидии. Вижда ми се нахално вече. Преди две години цялата кампания на президента Румен Радев мина под мотото за референдума и субсидията за 1 лев. Тогава нямаше изказвания, че това е популистко, че това ще унищожи опозицията. Напротив, бой по ГЕРБ от сутрин до вечер защо не приемаме субсидията да стане 1 лев. Преди няколко месеца бях при Слави Трифонов и казах, че ще го внеса. Тогава пак никой не каза нищо, а президентът въобще не отиде при Слави Трифонов, за да не поеме такъв ангажимент. Щом не им стига субсидия от 1 лев, ще има отворено финансиране. Всяка една партия ще може да си търси финансиране, което ще бъде проверено от абсолютно всички институции и ще е прозрачно.
  Сега трябва да решим въпроса със субсидиите. Тя е такава, каквато я поиска народът. Иначе щяха да продължат да ни обвиняват", допълни той.

  Дневник, по този начин написаният материал е абсолютно хаотичен. Обръщам внимание, на следното изречение, което някак удобно сте пропуснали по кауса, а именно:

  " Всяка една партия ще може да си търси финансиране, което ще бъде проверено от абсолютно всички институции и ще е прозрачно. "

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Партиите така или иначе са зависими от олигарсите, поне да получават пари от тях. не че досега не са получавали, винаги са получавали пари от тях.

 40. 40 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 552 Весело

  Това е прекрасно! Най-сетне ще разберем Прокопи колко от субсидиите на "Америка за България" дава на Демократична България. Няма вече да има задкулисно финансиране :)))

  Бог да благослови Америка за България!
 41. 41 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 552 Весело

  "Партиите да могат да се финансират от фирми без ограничения, реши бюджетната комисия"Казано с други думи - законена корупция
  —цитат от коментар 30 на bat_plamen


  Е, бат Пламене, недей така грубо :)))) На демократичен език се казва "лобизъм"! Бахти как го каза "корупция"!

  Бог да благослови Америка за България!
 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Любопитно

  Опааа! При Ал Бож, мизата беше 10%.2009-2010 г - около 20%. В момента достига до 60% от поръчката. Сега вече, няма ограничение - 100% данък от бизнеса, с изключение на нашите хора. Те ще си останат на 60%. Искахте си тиквата Винету, получихте даром Пеевски и ДПС, в добавка на алчни те герберунгели. Не 80% идиоти, както каза Иво Христов. Над 90% са.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Сега стана интересно. Дали ще сте вилает или губерния? По-скоро вилает.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 45. 45 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Много фино, като свинята Пеевски в стъкларски магазин, ни го набутаха без смазка, мръсните национални предатели от ОПГ ГЕРБ. Сега ще има да гледаме простата физиономия на селяндура-нарцис Борисов и неговите бизнес и политически партньори от ДПС вовеки. Да ни е честито иляденето на тази политиеска миязма. Гнус...
  —цитат от коментар 43 на SaveBG


  Стига с този дебелия, той не може да си напише името, кристално ясно е че е цирк.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK