Парламентът остави отмяната на партийните субсидии за другата седмица (допълнена)

Емил Христов

© Анелия Николова

Емил ХристовС процедурна хватка промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв. на глас на парламентарните избори бяха оставени за гледане в следващата парламентарна седмица. Поводът за отмяна на точката от дневния ред, с който председателстващият заседанието Емил Христов (ГЕРБ) я предложи, е, че липсва доклад за второ четене от комисията по бюджет и финанси, която се проведе вчера. "За" отлагането бяха 186 народни представители, "против" - 2, и "въздържали се" - 7, с което то бе прието.


НФСБ са поискали отлагането


Реалната причина за отлагането на закона за бюджета са проблеми в управляващата коалиция, тъй като партиите от "Обединени патриоти" са против промените и смятат, че такава промяна трябва да бъде разгледана на коалиционен съвет. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че е поискал отлагането, за да има дебат. "Разгънахме сериозно въпроса и се обърнахме към нашите коалиционни партньори с искане да бъде отложена точката. До момента прибързано се коментира. Прекалено под емоция се обсъжда този въпрос и той е много важен, защото може да доведе до ликвидиране на многопартийната демокрация в България", каза Симеонов, Той очаква коалиционен съвет след завръщане на премиера Бойко Борисов.


ДПС поискаха ГЕРБ да си спазват ангажиментите


"Когато поемате ангажименти, е добре да ги спазвате, защото това е част от доверието", каза Йордан Цонев (ДПС) към управляващите от ГЕРБ. В сряда ДПС и ГЕРБ проведоха консултации за промяната на начините на финансиране на политическите формации. "Аз ви призовавам в следващата седмица да направим така, че този закон да бъде приет в полза на обществото", каза Цонев. Той припомни, че на заседанието на комисията не бяха допуснати за разглеждане останалите предложения, внесени от БСП и ДПС към проектозакона за промяна на държавния бюджет. ДПС предлагаха със спестените от партийните субсидии пари да се създаде фонд за безплатни детски градини и нулева ставка на данък добавена стойност за книги. Цонев припомни, че текстът в парламентарния правилник, според който не могат да се правят предложения извън обхвата на проектите за промяна на закони, е мъртъв и е многократно нарушаван от ГЕРБ.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) стана на трибуната, за да отговори на Цонев. "Всичко останало е различно от обхвата имаме само една точка - субсидии", каза тя. Да проведете курс на
народните представители по отношение на правилника, обърна се Стоянова към Емил Христов.


Според БСП всичко било заради Ф-16


Днешният ден е фиаско за Бойко Борисов - идеите му за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система не се осъществиха, коментира Румен Гечев (БСП). "Ние приведохме аргументи, че това, което предложи г-н Борисов и разпореди на българския парламент да бъде осъществено, са антиевропейски решения, антидемократични решения, които стреснаха и собствените му хора", каза Гечев. Според него "нещата отиват към приключване, а не към отлагане". "Отлагането най-вероятно ще бъде безкрайно и докато върви отлагането, ще кацнат едни F-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години, и българският народ ще плати 2,2 млрд. лв. Цялата пушилка беше заради впрягането на българския народ да плати 2,2 млрд. за чертежи. Това беше целият цирк, ако не сте го разбрали - вече го знаете", каза Гечев.


Вчера комисията направи няколко допълнения към основната промяна за намаляване на субсидиите, предложена от премиера Бойко Борисов. Бе прието предложението на управляващите общините и държавата да предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии, както и това на ДПС да отпадне ограничението физически и юридически лица да финансират политическите формации. В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия. Депутатите от комисията отхвърлиха другото предложение на ДПС за 0 лв. партийна субсидия за действително получен глас. Отхвърлено бе на комисия предложението на БСП партиите да преведат на държавния бюджет неусвоените към 3 юни средства от държавната си субсидия. Не бе прието от ресорната комисия предложението на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лв. Достатъчно гласове не получи и предложението на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лв., както и партиите, които имат парламентарни групи, да получават допълнителни субсидии.


От думите на премиера Бойко Борисов вчера, се разбра, че той очаква срещата с коалиционните му партньори да е след гласуването на промените, които се правят с актуализация на бюджета за 2019 г., т.е. с приемането на бюджета за следващата година през есента трябва да има същото или друго решение.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Кво стАнА сЯ А ??? Няма ОВОС ли ??? или нещо включихте задна, що да се лишавате и от парите на матряла !!!

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Парламентът ще е добре да остави тази безумна идея и да "чуе" реакцията на българското общество!
  В противен случай рейтингът им от 8 % ще стане - 8 % !!!!!!

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  Поредната димка за пред обществото - сега патриотите ще кажат, че не е съгласувано с тях, те са категорично против, а от ГЕРБ - какво да правят, нямат подкрепа от никъде .....Изтъркан от употреба похват !

 4. 4 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  "Кво стАнА сЯ А ???"
  Не е ли ясно? ГЕРБ за преден път ще изиграе пиесата "ние слушаме народа" , в главната роля Б.Б., и всичко ще се завърти на обратно за пореден път. В случая , обаче, е много подходяща поговорката: "както и да се въртиш гъзът ти е все отзад".

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Това трябваше да стане, след като е внесена законодателна инициатива за промени в държавния бюджет, касаеща субсидирането на партиите, без да е проведен коалиционен съвет и без да бъде съгласувана с коалиционните партньори. Може би не е късно да се вземе решение за субсидия, която няма да остави партиите без средства и да ги постави в зависимост от финансови и олигархични структури.

 6. 6 Профил на Норман Гъз
  Норман Гъз
  Рейтинг: 0 Неутрално


  Днес Цецку излезе от политическата летаргия с вопъл на възмущение от съдържанието на учебниците за 10-ти клас, защото комунистическият режим в тях не бил правилно оплют, разкритикуван и отречен. И призовава Министърът на образованието да се намеси, за да може правилната информация да бъде поднесена на учениците. Правилната според ГЕРБ, разбира се.

  Много е грозно и престъпно историята да се пише според вижданията на управляващата шайка. Били възмутени, че в учебниците не пишело нищо за Държавна сигурност като репресивен апарат, за това, че политическото дълголетие на Тодор Живков се дължало на репресиите и строгият контрол на ДС върху хората…и бля, бля, бля….психодесните съчинения.

  Пръскане против хлебарки
  Щеше да ми е по-лесно да го преглътна, ако не бях свидетел на онова време и не отраснах по времето на „репресивния“ режим. И да, съгласна съм да се каже истината за „комунистическия“ режим, въпреки че до комунизма така и не успяхме да стигнем, само до зрял социализъм, както го наричаха.

  Да кажем истината, че образованието беше на световно ниво и неграмотни нямаше, а ромите принудително посещаваха училище и ВСИЧКИ те работеха и имаха доходи от работа, а не от раждане на деца.

  Да кажем истината, че престъпления почти нямаше и си сверявахме часа по преминаването на милиционерската патрулка нощем. Всички бяха сигурни за живота, собствеността си, домовете си, дори хората по селата нямаха никакви проблеми. Ромите си стояха по махалите и бяха контролирани от милицията.

  Да кажем истината, че всички имаха собствени жилища, а ипотеките се плащаха с минимална част от средна заплата. Нямаше случаи за отнети жилища заради дългове.
  Да кажем истината, че здравеопазването беше напълно безплатно, в училищата имаше лекар и зъболекар, а здравето на хората беше първостепенна грижа.

  Да кажем истината, че пенсиите бяха в размер, достатъчен за нормален живот, а за пенсионерите се осигуряваха карти за почивка.

  Да кажем истината, че всяко лято имаше за учениците летни лагери на символични цени, екскурзии и посещения на музеи, важни исторически места в България.

  Да кажем истината, че във всяко училище имаше възможност за спортни занимания безплатно или пък в клубове на символични цени, кръжоци и мероприятия.
  Да кажем истината, че всички знаехме наизуст химна, „Аз съм българче“ и стихотворенията на Ботев.

  Да кажем истината, че магазините бяха пълни с качествена храна на достъпни цени. Да, нямаше банани и портокали, но всичко останало можеше да си го позволи и този с най-ниски доходи. Да, чакаше се с години за кола, за телевизор, но всички имаха коли и телевизори и не беше необходимо да вземат кредити и заеми, за да си ги позволят.

  Да кажем истината, че се гордеехме, че сме българи. Че нямаше разделение между бедни и богати и към тези, които нарушаваха правилата на обществото, незабавно се предприемаха мерки.

  Да кажем истината, че българската армия беше гордост за всички нас, а българските офицери – с чест и достойнство, на военните паради всички с възхищение гледахме армията и въоръжението й.

  Да кажем истината, че нямаше хора, ровещи в кошовете за боклук за храна. Че нямаше бедни, че всеки беше сигурен в утрешния ден.

  Да кажем истината, че държавата защитаваше българите.
  Аз видях това. Вие видяхте Държавна сигурност.
  И се опитвате да втълпявате на детето ми, че тогава е било много лошо, диктатура и тирания. За да не види, че всъщност диктатурата, тиранията, бедността и смачкването на хората се случват днес

  Елена Гунчева

  Норман Гъз
 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Парламентът ще е добре да остави тази безумна идея и да "чуе" реакцията на българското общество!В противен случай рейтингът им от 8 % ще стане - 8 % !!!!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Прав си ! Но др.Румен Гечев каза , че това е заради прикриване от "обществото " на едини 2 000 000 000 лева за Ф 16 ! Ми колко са това ??Пари ли са при долар от 3 000 лв.КАКТО БЕШЕ ГО ДОКАРАЛ през 1995 96 г. този "финансов гений "1 И СЕГА ЯВНО МУ СЕ ИСКА !

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Цирк герб продължава представленията с все по-некадърна клоунада.

 9. 9 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Хаос! Пълен хаос в управлението на държавата цари вече десет години!
  Принципът "проба-грешка" е добър за глупаците!
  Когато обаче този принцип стане водещ за едно правителство потърпевши сме всички ние!
  В случаят няма да има проба, защото грешката е очевидна!
  Освен това Симеонов заплаши мутрите от СИК с разпад, а за мафията която вече е овладяла държавата, опазването на властта е задача номер едно... Субсидии, реформи, Шенген, майната им! Властта! Най важна за върхушката на герб е властта! Щом тя е застрашена, всичко странично отива на втори план.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Продължаване на скандалите.
  А ГЕРБ винаги бяга от публичното обвързване между тях и ДПС...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Йордан Цонев - класическа парламентарна кака/батя на повикване(сменил няколко партии вече) , в случая корпоративен послушко прокарващ законопроект легализиращ подкупите за политически партии които ибрикчийстват на олигархията и чуждестранната корпоративна обсада, насочен срещу населението и местния не корпоративен бизнес!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Мизерните душиччки в Бг парламента изнудват бедният българин. Или ни давате субсидии или ще сме корумпирани и ще се превърнем в платени служители на бизнеса и корпорациите , няма трети вариант. Мърши!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 13. 13 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 600 Неутрално

  ....решение взето чрез емоция и на инат, което отивало на опозицията, но не и на управляваща партия...
  Цитирам Далавери , който този път удари десятката.
  Абе не му ли омръзна на матреала да го лашкат като мръсно пране? И все в 'името на народа". Бах ти малоумниците подкрепящи Герб, поглъщат всяка блъвня и очите им все светят от усърдие и вяра в Бай Хой.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Олигарх си търси партия - ново шоу по НОВА

 16. 16 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Стига толкова работа за тази седмица, другата пак ще продължат с безумните идеи. Или пък може би им се иска да оставят субсидията и да получават и пари от фирми.

  Marinov
 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Тоя Гечев найстина няма и капчица икономически усет - не вижда че с промените партията му ще остане на сухо и след някоя година пак всичките и членове ще могат да се съберат в лозето на Габровски, а тръгнал да брани интересите на Русия срещу F16.

 18. 18 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Парламентът ще е добре да остави тази безумна идея и да "чуе" реакцията на българското общество!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Обществото биде чуто на референдума. Подопашниците сте обществото толкова, колкото конските мухи дават мед. Най-големите отрепки, радикални комунисти, крадци и мошеници взели да ми се правят на морални стожери. Аман!

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Бай Х е изнервен , вече и прословутата му интуиция не работи. Сега се оказа между ДПС и WC-то. Има ли полезен ход или всички във WC ?

 20. 20 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  В съседна статия Captain Obvoius Даниел Смилов говори как олигархията е овладяла държавата. Е как така я е овладяла, нали имате по 13 лева субсидия на глас? Аз съм шокиран? Позициите на бСП и ДБ за субсидиите са много идентични. Аз само ще ви кажа - ако с 13 лева на глас нищо не можете да направите, и със 100 лева няма да можете. Просто толкова си можете - импотентни откъм идеи, глухи за проблемите и страданията на хората, неразпознати извън първите няколко големи града. Закривай

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 21. 21 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Хаос! Пълен хаос в управлението на държавата цари вече десет години! Принципът "проба-грешка" е добър за глупаците! Когато обаче този принцип стане водещ за едно правителство потърпевши сме всички ние! В случаят няма да има проба, защото грешката е очевидна! Освен това Симеонов заплаши мутрите от СИК с разпад, а за мафията която вече е овладяла държавата, опазването на властта е задача номер едно... Субсидии, реформи, Шенген, майната им! Властта! Най важна за върхушката на герб е властта! Щом тя е застрашена, всичко странично отива на втори план.
  —цитат от коментар 9 на Рим


  Глуповатий, ще ни обясниш ли малко за "хаосът в управлението" - в какво по-точно се изразява? В отчаяното врякане на необразованите радикални комунета като теб или в нящо друго, видимо само за подопашните жълтопаветни умнокрасивци?

 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#19] от "hodounski":

  Каква интуиция бе неговото е слушкане. На чичаците полковници от ДС.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Бай Х е изнервен , вече и прословутата му интуиция не работи. Сега се оказа между ДПС и WC-то. Има ли полезен ход или всички във WC ?
  —цитат от коментар 19 на hodounski


  Ами няма как Ходонска, WC-то отдавна е заето от жълтопаветните подопашни умнокрасивци, че и дупката сте запушили с тия лабави знамена...

 24. 24 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В идеята за намаляване и дори спиране на държавната субсидия има ИЗКЛЮЧИТЕЛНО рационално зърно, но за съжаление сигурно няма да се реализира , понеже Борисов ще почне да отстъпва и увърта .

  Всички български партии купуват гласове, така че никакви субсидии за тях- ние им даваме от нашите пари, те ги дават на циганите !

  Освен това , те се подиграват с избирателите- хората гласуват с преференциии, те се отказват от избраните си депутатски мандати в полза на някакви, за които никой не е гласувал !

  Никакви държавни пари, да е финансират на свободния пазар, така много бързо от 300 ще останат само две- три партии, които са ни предостатъчни !

  Но ме съмнява да стане!

 25. 25 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Симеонов реве, щот трябва да издържа партийката си от джоба си, БСП реват, щот олигарсите им са разделени между Нинова и Станишев, а ДСБ реват , щото грантовете намаляват, а олигарсите им са в немилост и деньги нет!

 26. 26 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 435 Неутрално

  От ГЕРБ пак дадоха на заден. Както знаят да правят най-добре. Усетиха гнева на народа и номера им с узаконяването на мутренското финансиране на партиите май няма да мине.

 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5296 Неутрално

  "Аз ви призовавам в следващата седмица да направим така, че този закон да бъде приет в полза на обществото", каза Цонев

  Абсолютна демагогия

 28. 28 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Щом партиите искат финансиране от частни лица и юридически лица това да не става директно,а чрез Сметната палата. Да се открият сметки на всички партии при Сметната палата и от там партиите да получават даренията си. Що се отнася за субсидиите 1 лев,това идва дюшеш на ГЕРБ,защото бюджета е празен и ГЕРБ взема в момента 300 милиона вътрешен дълг...

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  "Аз ви призовавам в следващата седмица да направим така, че този закон да бъде приет в полза на обществото"
  Че кога Пеевски и Цонев са се интересували от обществото. Те се интересуват само от собствената си изгода.

 30. 30 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Честито на всички български данъкоплатци. Продължавайте да гласувате за ГЕРБ.

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#22] от "Свинчуга":

  Има бай тошовски нюх и досега усещаше настроенията.

 32. 32 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 481 Неутрално

  ДДС да не се пипа. Намалете данъците на работещите бедни.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK