Парламентът остави отмяната на партийните субсидии за другата седмица (допълнена)

Емил Христов

© Анелия Николова

Емил ХристовС процедурна хватка промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв. на глас на парламентарните избори бяха оставени за гледане в следващата парламентарна седмица. Поводът за отмяна на точката от дневния ред, с който председателстващият заседанието Емил Христов (ГЕРБ) я предложи, е, че липсва доклад за второ четене от комисията по бюджет и финанси, която се проведе вчера. "За" отлагането бяха 186 народни представители, "против" - 2, и "въздържали се" - 7, с което то бе прието.


НФСБ са поискали отлагането


Реалната причина за отлагането на закона за бюджета са проблеми в управляващата коалиция, тъй като партиите от "Обединени патриоти" са против промените и смятат, че такава промяна трябва да бъде разгледана на коалиционен съвет. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че е поискал отлагането, за да има дебат. "Разгънахме сериозно въпроса и се обърнахме към нашите коалиционни партньори с искане да бъде отложена точката. До момента прибързано се коментира. Прекалено под емоция се обсъжда този въпрос и той е много важен, защото може да доведе до ликвидиране на многопартийната демокрация в България", каза Симеонов, Той очаква коалиционен съвет след завръщане на премиера Бойко Борисов.


ДПС поискаха ГЕРБ да си спазват ангажиментите


"Когато поемате ангажименти, е добре да ги спазвате, защото това е част от доверието", каза Йордан Цонев (ДПС) към управляващите от ГЕРБ. В сряда ДПС и ГЕРБ проведоха консултации за промяната на начините на финансиране на политическите формации. "Аз ви призовавам в следващата седмица да направим така, че този закон да бъде приет в полза на обществото", каза Цонев. Той припомни, че на заседанието на комисията не бяха допуснати за разглеждане останалите предложения, внесени от БСП и ДПС към проектозакона за промяна на държавния бюджет. ДПС предлагаха със спестените от партийните субсидии пари да се създаде фонд за безплатни детски градини и нулева ставка на данък добавена стойност за книги. Цонев припомни, че текстът в парламентарния правилник, според който не могат да се правят предложения извън обхвата на проектите за промяна на закони, е мъртъв и е многократно нарушаван от ГЕРБ.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) стана на трибуната, за да отговори на Цонев. "Всичко останало е различно от обхвата имаме само една точка - субсидии", каза тя. Да проведете курс на
народните представители по отношение на правилника, обърна се Стоянова към Емил Христов.


Според БСП всичко било заради Ф-16


Днешният ден е фиаско за Бойко Борисов - идеите му за антиевропейски и антидемократични промени във финансирането на политическата система не се осъществиха, коментира Румен Гечев (БСП). "Ние приведохме аргументи, че това, което предложи г-н Борисов и разпореди на българския парламент да бъде осъществено, са антиевропейски решения, антидемократични решения, които стреснаха и собствените му хора", каза Гечев. Според него "нещата отиват към приключване, а не към отлагане". "Отлагането най-вероятно ще бъде безкрайно и докато върви отлагането, ще кацнат едни F-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години, и българският народ ще плати 2,2 млрд. лв. Цялата пушилка беше заради впрягането на българския народ да плати 2,2 млрд. за чертежи. Това беше целият цирк, ако не сте го разбрали - вече го знаете", каза Гечев.


Вчера комисията направи няколко допълнения към основната промяна за намаляване на субсидиите, предложена от премиера Бойко Борисов. Бе прието предложението на управляващите общините и държавата да предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии, както и това на ДПС да отпадне ограничението физически и юридически лица да финансират политическите формации. В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия. Депутатите от комисията отхвърлиха другото предложение на ДПС за 0 лв. партийна субсидия за действително получен глас. Отхвърлено бе на комисия предложението на БСП партиите да преведат на държавния бюджет неусвоените към 3 юни средства от държавната си субсидия. Не бе прието от ресорната комисия предложението на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лв. Достатъчно гласове не получи и предложението на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лв., както и партиите, които имат парламентарни групи, да получават допълнителни субсидии.


От думите на премиера Бойко Борисов вчера, се разбра, че той очаква срещата с коалиционните му партньори да е след гласуването на промените, които се правят с актуализация на бюджета за 2019 г., т.е. с приемането на бюджета за следващата година през есента трябва да има същото или друго решение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK