Кметът на Пловдив ще санира паметници на културата, сдружение протестира

Кметът на Пловдив Иван Тотев.

© Надежда Чипева, Капитал

Кметът на Пловдив Иван Тотев.Кметът на Пловдив Иван Тотев иска да санира паметници на културата, което е незаконно. Това се разбира от писмо на неправителствената организация Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство


Пред БНР кметът е съобщил, че общината ще разгледа проекти за саниране на над 50 сгради. "Приоритет ще е културната инфраструктура, паметниците на културата, сгради в зони за въздействие и ансамбли в централната градска част и Капана", съобщава радиото.


"Технологичният процес на саниране на каквато и да било сграда предполага увеличаване на външните й размери, което автоматично променя автентичните й архитектурни пропорции! Подменя автентичният й вид! Нещо повече – в случая се използват неприсъщи за епохата на построяване на сградата-паметник материали", пише в писмо на сдружението, което е адресирано до Тотев, мнистъра на културата, Боил Банов, директора на Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) Даниела Джуркова и медии.
"Българската държава е ратифицирала множество международни документи свързани с проблемите, консервацията, реставрацията и поддържането на паметници на културата и архитектурата, между които и "Международната храта за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места - Венеция 1964 г." – Венецианската харта!


Смисълът на Венецианската харта е насочен главно към запазване в автентичен вид на всички параметри на, който и да било паметник и на който дух намерението Ви да санирате посочените по-горе сгради противоречи. Венецианската харта не допуска неадекватни на епохата на строеж материали, какъвто фибранът, използван за санирането е", пише в писмото. В него се припомня, че дори в Наредбата за топлотехническите нормативи има текст, който гласи, че за сгради-паметници на културата нормативните изисквания не важат.


От сдружението завяват, че всеки такъв проект трябва да бъде съгласуван с НИНКН и молят Тотев да им предостави копия на съгласувателните становища на НИНКН за сградите-паметници на културата, които е планирал да санират.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK