Регионалната комисия остави ограничението на къмпингуването, въпреки ветото и протестите

Кемпер преминава пред Народното събрание по време на протестите срещу ограниченията.

© Юлия Лазарова

Кемпер преминава пред Народното събрание по време на протестите срещу ограниченията.Днес парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). С приетите изменения се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни и къмпингуване в места, които не са специално определени за целта. За първото ще се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв, а за второто - до 3000 лв.


Ветото на президента беше отхвърлено с включване на темата като извънредна точка в днешното заседание, въпреки че тя не беше обявена предварително в програмата на Народното събрание.


"За" повторното приемане на закона гласуваха 13 членове на комисията, "против" – 6, с което ветото бе преодоляно. След комисията ветото трябва да бъде разгледано и в пленарната зала.
В отговор, насроченият за утре вечер протест срещу промените в ЗУЧК (виж събитието във Фейсбук тук), ще бъде пред парламента с искане промените да не бъдат прегласувани в парламентарната зала.


"За" ограниченията на къмпингуването


Участници в срещата разказаха за "Дневник", че депутатите отхвърлят президентското вето с извънредно включване на темата, като са обяснили на заседанието днес, че това се налага, защото са длъжни да отговорят в 15-дневен срок, а парламентът излиза в лятна ваканция.


Основните им аргументи са били за нуждата от правила, които обаче се отлагат за формулиране в рамките на следващата година от бъдеща наредба по чл. 10а от ЗУЧК. С тази наредба се очаква да се определи цялата рамка за изискванията и създаване на специално регулирани места за къмпингуване, които да са единствените, където е разрешено да се разполагат каравани, кемпери и палатки.


Депутатите мотивират отхвърлянето на ветото също така и с нуждата от ограничаване на отпадъците по морското крайбрежие.


"Против" промените в закона


Ветото на президента Радев бе наложено върху изискванията за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани извън специално регулирани места за целта (§ 2 на законопроекта, с който се променя чл.10а от ЗУЧК), както и върху глобите при лагеруване извън такива специални места (§ 9, или чл. 24в от ЗУЧК). Днес пред парламентарната комисия правният съветник на президента проф. Емилия Друмева аргументира нуждата от отхвърляне на промените с конституционните права на гражданите на чиста околна среда и задължението на държавата да се ангажира в осигуряването на опазването и възпроизводството на околната среда.


В мотивите на ветото беше посочено също, че "ограниченията за "диво къмпингуване" по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, като изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда" .


Тези аргументи за конституционни права обаче не са приети за убедителни от депутатите. Изказването на Друмева и мотивите на президента за вето върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие са политически, каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, Според него идеята на народните представители е с този закон да се създаде елементарен ред. Ненков каза, че просто ще се определят едни зони, в които хората ще си разположат свободно свободно своите палатки и кемпери и най-вероятно ще трябва да заплатят някаква такса, тъй като е необходимо тези места да се почистват.


"Точката за ЗУЧК се появи в дневния ред на заседанието в полунощ между 25 и 26 юни", разказва за "Дневник" Тома Белев, председател на управителния съвет на Асоциацията на парковете в България (АПБ) , който е участвал в обсъждането днес. АПБ е член на коалицията от природозащитни организации и групи "За да остане природа в България" и част от групата "Бетономорие", която организира протестите срещу промените в ЗУЧК. Тома Белев, председател на АПБ, беше и основният автор на искането за президентско вето миналата седмица. Миналата седмица Белев разпространи своя позиция, според която с новите промени гражданите на България могат законно да ходят на плаж само с бетоновоз.


На заседанието Белев, също както проф. Друмева, е призовал за приемане на ветото въз основа на разпоредби на конституцията. Тезата му е, че с промените в закона за Черноморието се предвижда цялата бъдеща правна уредба на къмпингуването в "специално регулирани" места да се реши с наредба на четирима министри, което противоречи на конституционния принцип, че България е правова държава. "Правовият ред не позволява с подзаконов акт да се въвеждат основни правила, наредбата пояснява механизма за прилагане на закона, а не може да създава основна правова уредба, както е в този случай. Предоставя се свобода на четирима министри (б. авт. на околната среда, на туризма, на регионалното развитие и на земеделието, храните и горите) да решат основни законови положения, които трябва да бъдат разработени в самия закон в законодателния процес," пояснява Белев.


Според него също така промените в ЗУЧК противоречат на конституцията, защото ограничават правото на гражданите да се разпореждат със своята собственост - тоест да разполагат палатки и кемпери в своите имоти. Също така, новите правила на практика забраняват на съществуващите къмпинги да приемат палатки, кемпери и каравани, защото и те не са "специално регулирани" според новите разпоредби на чл. 10а и чл. 24в. Освен това, новите текстове за забрана на къмпиране върху дюни ограничават свободното придвижване с кемпери и каравани, но изрично разрешават достъпа до морския бряг с други превозни средства, пояснява председателят на Асоциацията на парковете в България.


Мотив на депутатите за отхвърляне на ветото е бил също така и нуждата от ограничаване на отпадъците по морето. "Това е обект на регулация от Закона за отпадъците, не от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие," добавя Белев.


Тома Белев заяви още, че основата на закона е продънена, защото министерството на туризма посочва че има 237 плажа, а са според специализираните карти 262, 3233 дка не са включени като плажове в картите или 30% от тях.


Отзвукът


Промените предизвикаха протести. Протестиращите освен отпадане на забраните за свободно къмпингуване и устройване на зони за къмпинг искат и регулации на гарантирано устойчиво управление на туризъм близо до природата. Сред исканията е и създаване на превантивна устройствена защита за терените зад незастроените плажове и да не се допуска строителство по крайбрежната ивица.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Тъпи, овъзмездени лобисти, Сър!
  НС не е Народно събрание, а Неадекватна сбирщина, работеща по поръчка на клиента.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Така нареченото свободно къмпингуване е силно орязано в ЕС, така че не се чудете защо така става и при нас.

  Еретик
 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1136 Гневно
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лелка":

  Абсолютно! Не могат да забранят на къмпингуващите да ползват свободно имоти! Тези имоти може да са частни, но това означава ОБЩЕСТВЕНИ, не го ли разбират!?

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  България винаги си е била държава на забрани, ограничение, бумащина, бюрокрация' полицейщина. И произтичащите от това корупция, безхаберие, шуробаджинащина, мизерия. Поредния тъпашки акт на ограничаване на свободи си е чиста проба купуване на депутатски гласове. А може би пък и да е налилване на депутатски вот? Кои бетонираха Черноморието? Мутро-политиците на прехода го бетонираха, бивши и настоящи политици скрити под формата на нормални бизнеси.

 6. 6 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2261 Весело

  Добра новина ...
  Нечистоплътниците блокиращи Орлов мост да събират пари за хотели, а не да си разпъват катуните , където им падне

 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1459 Разстроено

  Зарежи ги къмпингарите. Те пари не носят на бюджета. Важното е бетон да се лее, хотели да се строят, дебеловрати мутри да строят луксозни сгради на самия плаж и за го заграждат като частен. А дюните? Че кой го е грижа за тези пясъци? Направо по един багер с камион на всеки плаж и пясъкът да заминава за строежите на хотелите на мутрите. Там са парите. Защото къмпингарят Иван няма да донесе пари на кмета, общинския съветник или на някой министър в правителството. Докато Мутрата ще построи хотел, ще плати петцифрена сума подкуп на кмета, на общински съветници, че и на министъра ще даде. Затова, нека подкрепим мутрата, която ще ни донесе парите и някое ново апартаментче на морето, а зарежи го тоя голтак къмпингаря Иван.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 8. 8 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2261 Весело

  Да им позволят да си разпъват палатките в Столипиново, Максуда, Факултето..
  Тъкмо и раждаемостта ще се повиши

 9. 9 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1010 Гневно

  Към комисията отхвърлила ветото :Ще цитирам Ицо Хазарта: за такива безобразия ще има евтаназия!

 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2220 Любопитно

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Дефинирай "силно орязано", моля!

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2512 Гневно

  Изроди! Да горят в ада!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#4] от "svoboden":

  По твойта логика да разбирам ли че и двора на къщата ти е обществен , макар и частен? По-голям правен нонсенс скоро на бях чувал!

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Хе-хе-хе-е-е-е-е...! Гледам, ГЕРБ-ерите пак изпаднали в словесни полюции. Обясняват, че свободното къмпингуване било забранено в Европа. Добре...! Обаче, като ги хванаха по бели гащи с недекларирани имоти или такива, които са декларирани на занижени покупни цени обясняваха, че всички така правели...!
  Другари от ГЕРБ! Или ще въвеждате ред и правила за всички, без изключения или не ни навирайте двойните си стандарти в очите! Като сте толкова принципни, започнете да събаряте мутренските хотели на пясъка и успоредно с това, глобявайте и разтурвайте къмпингите които са в разрез с правилата! Иначе се вижда, колко сте фалшиви...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2261 Любопитно

  До коментар [#13] от "Petleshev":

  Отиди си опъни палатката на плажа в сен тропе и ще си тръгнеш с 1000 евро глоба...

  Защо някой да има право да си слага палатката където иска, а пък ромите да не могат да си вдигнат един лагер в градинката на НДК примерно.
  И те са български граждани и имат бг лична карта

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Така нареченото свободно къмпингуване е силно орязано в ЕС, така че не се чудете защо така става и при нас.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Според мен ПРАВИЛНО е "орязано " ! Това е меко казано , а иначе е ЗАБРАНЕНО ! Но , все пак , ако някой иска да къмпира "ДИВО " да отиде в Гърция ! Визи няма , а там глобите за такова деяние са ЖЕСТОКИ ! Ама те не са ДЕМОКРАТИ на повикване като ТОМА БЕЛЕВ , който протестирал само "срещу заплащане " - не го измислям аз , а КМЕТ В СЯНКА и не само !Жалко , че юрист от ранга на проф . Друмева дава изцяло ГРЕШНИ СИГНАЛИ на пРезидента ! За ОМБУДСМАНКАТА - наше ЗНАМЕ - не искам да говоря !

 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2220 Весело

  До коментар [#14] от "001":

  А, ако си опънеш палатката в овошната градина на Валери, която се намира До плажа в Сен Тропе?

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ivan_":

  Ако имаш разрешение от Валери, нямаш проблеми
  Никой не ти забранява да си опъваш палатки в твоя двор или в този на Валери, но не и да го правиш без негово съгласие, което може да докажеш.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#14] от "001":

  Да де...! Говоря за същото. Но ти, пак се правиш на ударен и на неразбрал. Като ще се въвежда ред, нека да е така! Събаряйте мутренските хотели, събаряйте фитнес клуба на Марешки на пясъка, събаряйте незаконните постройки и цигански махали. Глобявайте тия дето серат и цапат с палатки и кемпери...! Ама силите ви стигат, да съборите някоя палатка и да глобите някой дребен човечец... Където има мутри и организирана престъпност, никакви ви няма...! Това дразни хората. Ти ни разправяш, за Сен Тропе... Стига се пъна и се плюнчи. Той и Борисов с такива приказки дойде на власт. Барбекюто на Доган щеше да събаря...! Видяхме, колко и какво събори...!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3543 Гневно

  Тъпи, овъзмездени лобисти, Сър!НС не е Народно събрание, а Неадекватна сбирщина, работеща по поръчка на клиента.
  —цитат от коментар 1 на Лелка


  После елате и кажете, че герберите били работели за народа!
  Глупости на търкалета!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3543 Гневно

  ....Барбекюто на Доган щеше да събаря...! Видяхме, колко и какво събори...!
  —цитат от коментар 18 на Petleshev


  Нароиха се и други барбекюта!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ivan_":
  "Дефинирай "силно орязано", моля!"

  https://camping.bg/да-къмпингуваш-легално---къде-и-как-е-разрешено-в-европа-news192.html
  Ето ти един относително коректен материал.


  Еретик
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  "Според мен ПРАВИЛНО е "орязано " ! Това е меко казано , а иначе е ЗАБРАНЕНО"
  =========
  Не съм казвал, че съм против забраните. За някои може да е екзотично приключение, за мен си е катунарщина.
  Обикновено това са хора, които се имат за защитници на частната собственост, но нямат нищо против да се настанят в чужд имот, да пооцапат артистично и да им излезе евтинко.

  Еретик
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  До коментар [#13] от "Petleshev":

  " Хе-хе-хе-е-е-е-е...! Гледам, ГЕРБ-ерите пак изпаднали в словесни полюции. Обясняват, че свободното къмпингуване било забранено в Европа. Добре...! Обаче, като ги хванаха по бели гащи с недекларирани имоти или такива, които са декларирани на занижени покупни цени обясняваха, че всички така правели...!
  Другари от ГЕРБ! Или ще въвеждате ред и правила за всички, без изключения или не ни навирайте двойните си стандарти в очите! Като сте толкова принципни, започнете да събаряте мутренските хотели на пясъка и успоредно с това, глобявайте и разтурвайте къмпингите които са в разрез с правилата! Иначе се вижда, колко сте фалшиви...!"

  Ще започнат другия път ! Когато си в зависимости от задкулисието и престъпни интереси за милиони, по - безопасно е да гониш обикновенните граждани, дето търсят бягство от презастроените бетонни гета в големите градове и курортите - те цапат, остават тонове боклуци, не било така в Европа и други изсмукани от пръстите си жалки аргументи !
  Ама никой не спори, че огромна част от имотите в атрактивните части на нашето Черноморие са частна собственост ! Само дето ако някой си направи труда да види каква част са придобити от престъпни заменки и други схеми за обогатяване на близки и приятели на властта, и извади имената на фирмите, дето са решили да застрояват по 100 - 200 декара в мегаломански проекти, ще свали бързо и последните остатъци на някакви маски по този въпрос !

 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#17] от "001":

  Именно!

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Че кога е минало вето на президента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK