"Демократична България" поиска закриването на антикорупционната комисия

"Демократична България" поиска закриването на антикорупционната комисия

© Надежда Чипева, КапиталОбединение "Демократична България" настоява за закриването на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В позиция до медиите се казва, че последните решения на антикорупционната комисия по казуса с "апартаментите на властта", разкриват несъстоятелността на този орган.


От обединението визират обявеното тази седмица решение на КПКОНПИ), че в имотните сделки на политиците, не са установени нарушения при проверките на апартаментите на властта.


От "Демократична България" отбелязват, че за пореден път са се разкрили системните проблеми при създаването и функционирането на комисията. "Комисията се използва преди всичко за даване на индулгенции на управляващите и техните приятели от олигархията и осъществяване на административна репресия спрямо опозиционни политици и представители на бизнеса", се казва още в позицията.
Допълва се, че комисията се превръща в удобен инструмент за защита на "своите" и преследване на "опозиционерите".


Ето и пълният текст на позицията:


Последните решения на антикорупционната комисия по казуса с "апартаментите на властта" – на министри, зам. министри, депутати от управляващото мнозинство – разкриват несъстоятелността на този орган.


За пореден път се разкриха системните проблеми при създаването и функционирането на комисията:


– липса на независимост от управляващото мнозинство


– прилагане на повърхностни, селективни и формални проверки за конфликт на интереси


– липса на адекватен стандарт за оценка на имуществото на проверяваните лица


– показни публични акции срещу неудобни за политическото статукво лица.


Комисията се използва преди всичко за даване на индулгенции на управляващите и техните приятели от олигархията и осъществяване на административна репресия спрямо опозиционни политици и представители на бизнеса.


Наличието на правомощия да използва специални разузнавателни средства без адекватен парламентарен и съдебен контрол, превръща комисията в удобен инструмент за защита на "своите" и преследване на "опозиционерите".


Несъобразяването на комисията с решения на съдилищата, както и с европейски правни норми и стандарти е превърнато в доминираща институционална практика.


Липсата на независими разследващи правомощия само затвърждава убеждението за фасадната функция на този орган – противодействието на корупцията остава само в наименованието на самата комисия. Очевидна е липсата както на воля, така и на визия и експертиза у управляващите за реално противодействие на корупцията чрез решителна реформа на прокуратурата и по отношение свръховластената фигура на главния прокурор.


За периода на своето съществуване – от началото на 2018 г. – комисията потвърди със своите действия първоначалната теза на "Демократична България" – за рисковете и вредата от съществуването на този псевдонезависим, но реално поръчков орган.


КПКОНПИ трябва да бъде закрита.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK