Пеевски: Ако ГЕРБ не държат на 1 лв. субсидия, си е техен проблем

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски и Мустафа КарадайъРазговорите с ГЕРБ за партийните субсидии приключиха – ако не си държат на думата за 1 лв., това си е техен проблем. Това каза депутатът от ДПС Делян Пеевски, който започна да идва веднъж седмично на работа след европейските избори. Преди това се беше появил само за полагане на клетва в първия ден на 44-то Народно събрание преди 2 години.


"Ако се извъртят, те да се извъртят, оставаме на 1 лв. ДПС винаги прави, каквото казва – да видим ГЕРБ", каза Пеевски. "На второ четене (в комисия, бел. авт.) промените за партийните субсидии да бъдат 1 лв. бяха приети. Докладът е изготвен, как ще го променят – има ли такава парламентарна техника", каза Пеевски.


Всъщност промяната на законопроекти на второ четене в пленарната зала е практика.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също каза, че процедурата за намаляване на субсидиите на партиите вече е приключила. "Има и срокове за внасяне на предложения и те са изтекли. Други предложения в сроковете ние не видяхме и няма какво да обсъждаме. Вариантите са сегашната ситуация – предложените от Министерския съвет промени за 1 лв. субсидия и нашите предложения, които са направени в срока – нула лева субсидия и отворен модел на финансиране на политическите партии", заяви Карадайъ.


Пеевски коментира и това, че ГЕРБ не допуснаха идеите на ДПС за намаляване на ставките на данък добавена стойност за лекарства, книги и хляб до обсъждане и гласуване. "Щом са попарили българските деца и детските градини, да са живи и здрави", каза Делян Пеевски


Карадайъ съобщи, че партията е възстановила надвзетите средства от партийните субсидии. "Днес преведохме парите, които са поискали от Министерството на финансите", каза той.


Във вторник на съвета на управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" беше решено, че ще се дебатира до ваканцията на парламента през август какъв да бъде размерът на партийните субсидии. Съветът се събра, след като в петък за малко не бе окончателно прието субсидията от 11 лв. на глас, получен на парламентарни избори, да бъде намалена до 1 лв. Това беше предложено от премиера Бойко Борисов, който не се отказва от идеята си субсидията да стане 1 лв. "Всички сме на една обща позиция - че субсидиите трябва да бъдат намалени", каза преди него лидерът на НФСВ Валери Симеонов след съвета.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK