Су-25 нямало да се ремонтират в България, Каракачанов вече платил на Беларус

Су-25 в действие на учението STRIKE BACK 2019 на полигона Ново село

© Велко Ангелов

Су-25 в действие на учението STRIKE BACK 2019 на полигона Ново селоМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли възможността руски специалисти да участват в ремонта на щурмовите Су-25. Във вторник председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България и страната ни отправя покана към Русия руски специалисти да се включат. Караянчева каза това след среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.


Парите за ремонта на самолетите по договора с Беларус вече са преведени, заяви Каракчанов, който днес е на посещение в авиобаза "Граф Игнатиево", цитиран от БНР. Според него недоразуменията с Министерството на икономиката по изпълнението на договора трябва да бъдат преодолени, защото летателният ресурс на единия самолет вече е изтекъл. Ресурс имат не повече от 5 щурмовика.


Според Каракачанов министърът на икономиката Емил Караниколов, който вече изрази несъгласие самолетите да се ремонтират от Беларус заради наложените санкции, е бил подведен, както и Цвета Караянчева. "Може би някой е подал, как да кажа, погрешна информация. Можем да отидем към такъв вариант, не дай си боже, ако не се осъществи договорът с Беларус", каза Каракачанов. Той не смята, че разнобоят ще има допълнително политическо напрежение в коалицията:
"Вчера парите бяха преведени и ако няма проблем с превода, следва Министерството на икономиката да издаде удостоверение за временен износ и самолетите да почнат да бъдат ремонтирани, за да не се окаже, че ще ги приземим."


Ремонтът на българските щурмови самолети Су-25, който ще е за поне 100 млн. лв., не може да започне заради оръжейни санкции срещу Беларус. "Министерството на отбраната разплати средства в указания размер през декември, след което бяха върнати заради политиката на кореспондентската банка, която трябваше да направи трансфера", каза в началото на май заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков след заседанието на комисията по отбрана на парламента.


"През март чиновници започнаха да обясняват, че има санкции, които могат да бъдат нарушени, което е абсолютно несериозно, имайки предвид практиката на други натовски и европейски държави", коментира Каракачанов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната. Според него ремонтът и възстановяването на действаща бойна техника не попада под санкциите, наложени от ЕС. "Санкциите срещу Беларус са по отношение само и единствено на вътрешни репресии. Практиката и на други европейски държави ясно показва, че по отношение на възстановяването на бойните способности не трябва да има някакви ограничения", каза Каракачанов.


"За да бъде изяснен този въпрос, министерствата на икономиката и на отбраната внесоха на 19 юни т.г. предложение за допълнение на Постановлението на Министерския съвет № 91 от 9.04.2001 г., което касае ограниченията спрямо Беларус. Въпреки приетото от правителството допълнение Министерството на икономиката прави предложение за дерогация до всички държави - членки на ЕС, което на практика ще отнеме между 9 и 12 месеца", разказа Каракачанов.


Съветът на ЕС удължи ембаргото срещу Беларус с още една година през февруари. Санкциите са наложени още през 2004 г. и важат за оръжия и оборудване, които биха могли да се използват за вътрешни репресии. Санкции срещу Беларус няма, както и срещу Руската федерация, когато става въпрос за договори, сключени преди 2014 г, и за ремонт на техника на въоръжение в българската държава, e тълкуванието на Министерството на отбраната.


Ремонтът на щурмовите самолети Су-25, за който Министерството на отбраната ще плати на беларуския "558 Авиационен ремонтен завод" в Барановичи поне 100 млн. лв., е можел да бъде направен в България от държавния завод "Авионамс". "Рособоронекспорт", който държи лицензите за Су-25, е планирал да участва в процедурата заедно с "Авионамс" и поради това на българското дружество не му е необходим такъв според кореспонденцията, водена с Министерството на икономиката.


Правителството реши да отпусне "до 99 млн. лв. с ДДС" за ремонта на самолетите Су-25 в Беларус. Това е максималната сума, която може да бъде дадена от правителството, преди да се наложи специално решение на парламента. В последния доклад на комисията в Министерството на отбраната, водила преговорите, пише за крайната оферта на беларуската фирма: "Цената за изпълнение на всички възможни дейности по предмета на поръчката (при възникнала нужда от това) за 14 бр. самолети Су-25 е в размер на 73 665 500 евро без ДДС." Това означава, че военното министерство ще може да направи пълен възстановителен ремонт максимум на 8 "щурмовака" Су-25. Ремонтът трябва да се направи за 4 години, като предвиденият процент на оскъпяване е 6% годишно.


Процедурата по избор на изпълнител на ремонта на Су-25 официално започна на 17 август 2018 г., когато Министерството на отбраната публикува покана до "558 Авиационен ремонтен завод" в Барановичи за участие и договаряне. Същата покана е отправена и към руската "Объединённая авиастрои́тельная корпорация", в която са обединени всички руски производители на самолети.


Обяснението на МО тогава бе, че само тези компании могат да ремонтират българските Су, а изводът е резултат на проучване. В крайна сметка до участие е допуснат само беларуският завод и на 23 октомври е избран за изпълнител. След допълнителни преговори окончателното решение за избор на изпълнител, подписано от министър Красимир Каракачанов, е взето на 16 ноември. Самото рамково споразумение е подписано на 30 ноември. На същата дата е подписано и допълнително споразумение, според което общата стойност на всички договори по споразумението не може да е по-голяма от 42 186 693.11 евро (с въпросните милиони евро и 11 евроцента сумата достига точно 99 млн. лв - бел. ред.).

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Ура,другари
  Ще имаме авиация все пак...

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  И тоя шкембак, дето не знае има ли санкции е вицепрамиер? И тая пекинско-виетнамска патица, дето не знае кому и какво семе метнали едни мелиони, та кани рушняци у нас е Председател на НС?
  Клета клетост в натовската ни държавка...

 3. 3 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Каракачанов, Караниколов, Караянчева... да му причернее на човек :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Май ще пляскат някого по крадливите ръчички.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Белорус все още ли не е част от алкашия?!
  Лукашенко май ще разбере някоя сутрин по пижама, че аншлусът е факт, че го чакат в Барвиха, но вече не като президент, а като клиент на "санаториум"

 6. 6 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Не знам кой разбира по-малко от бойни самолети.
  Лудата Цвета или Шкембе Войвода ?

 7. 7 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Не знам кой разбира по-малко от бойни самолети.
  Лудата Цвета или Шкембе Войвода ?

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Каракачанов, Караниколов, Караянчева... да му причернее на човек :)
  —цитат от коментар 3 на Opportunity

  Карадайъ ...

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Кракачанов е криптомирикански агент!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  И Каракачанов да го товарят на самолетите.
  Сигурно има приготвен санаториум и за него.

 11. 11 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 366 Весело

  Какво стана с американците, нали щяха да идват в края на тази седмица за финална оферта за ф-ките

 12. 12 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Братя българи,предлагам да направим едно ново бригадирско движение и да построим този пуст завод за Ф16 за да ни ги произведат тези изтребители и да мирясат наште политици и да приключим с този проблем!
  Това вече не се издържа!
  Скоро ще плащаме пари и на Севрно Конго ,за да имаме авиация...

 13. 13 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Естествено, че няма!Нима някой е повярвал на вчерашната лъжа?!!
  Всеки български министър от това правителство, всеки бг депутат от този парламент, ведно и президент с администрация е слуга на Русия!!!!
  Предатели - това са всичките!

 14. 14 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Егати министрите. Последно ?!

 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не знам кой разбира по-малко от бойни самолети.Лудата Цвета или Шкембе Войвода ?
  —цитат от коментар 7 на trj09592697


  ЦВЕТА НЕ Е ЛУДА.САМО Е МНОГО ТЪПИЧКА.ИДЕАЛНА ЗА БОКОВ МИНИСТЪР.И АБСОЛЮТЕН СРАМ ЗА ДЪРЖАВАТА...
  ЩО НЕ СИ СЕДЯ В КЪРДЖАЛИТО,МА ЦВЕТО??

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Егати министрите. Последно ?!
  —цитат от коментар 14 на Индиана

  Вичко е предпоследно вече ...

  К'ъфто Началникът - таквизи и министерите!

 17. 17 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1184 Разстроено

  Ама Шкембето от джоба си ли ги извади тия пари?! Той бил платил! Народецът плаща и псува, ама такава е нашенката подреба...

  Малинчо
 18. 18 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1630 Весело

  ........Браво на БАШ ВОЙВОДАТА........!!!!.....Тряба ни РАБОТЕЩА АВИАЦИЯ.......!!!!......Да ЛЕТЯТ МОМЧЕТАТА........да не Губят ТРЕНИНГ........!!!!!!.......еееее КАКВА АВИАЦИЯ ИМАХМЕ на ВРЕМЕТО........!!!!!.......ама си ИМАХМЕ ДЪРЖАВА.......!!!!.....аааа ся.........ВИЛАЕТ......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Весело

  Ей Боже.....нЕмате оправия !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Бравос!
  По-добре да ги ремонтират демократични белоруси!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 21. 21 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1184 Разстроено

  До коментар [#13] от "Капабланка":

  Лъжеш! Слуги са на един голям Чичко от далечния Запад, на един по-малък чичко от Централна Европа и на един съвсем мъничък чичко от самата Бг.

  Малинчо
 22. 22 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#12] от "DD Ay":

  ни стаа. каквото и да построите, излизат москвичи

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Невероятно некомпетентни, всичките. Никой няма представа какво става, а не се и сеща да попита.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 24. 24 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Важно е да се тупа топката. Ще ремонтираме- няма да ремонтираме. Ще купуваме- няма да купуваме. Целта е да нямаме армия. Не натовска армия, а изобщо армия.
  По подобен начин преди 2014 г. бе расипана украинската армия.

 25. 25 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тези, които ни управляват, са толкова некадърни, че самите те не знаят какво става в държавата, която управляват. Думи нямам!!

 26. 26 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Колкото до министъра на икономиката...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Весело

  До коментар [#18] от "kesh":


  .........ВИЛАЕТ......
  —цитат от коментар 18 на kesh


  Мене за такива коментари ме банваха за по месец !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Гневно

  Некадърник до некадърника

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ...Каракачанов, Караниколов, Караянчева... да му причернее на човек :)...

  А оня Тюфлек дето се забавлява с електрокарчета? Него защо го забравяте?

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Гърция е с 10 млн население, и разполага с над 100 модерни изтребители. И на никой не му минава и през да харчи стотици милиони за руски таралясници. А тук русофилите пропищяха Вселената за това, че ще купим 8 нови изтребители.

 31. 31 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 588 Весело

  Вече!?! Че той може и за Ф-те да е превел вече парите!

 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  Беларус по добре ще се справи с РУСКИТЕ ЕКСПЕРТИ :) а Русия и Беларус вървят към обединение , така че ... Иначе не виждам как ГЕРБ фирма може да наеме ДОБЪР РУСКИ ЕКСПЕРТ ( не е в характера на ГЕРБ фирмите)

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Плащаш преди да е почнал ремонта? Авансово? Евала, патриоте, евала Баце!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1630 Весело

  До коментар [#18] от "kesh":
  —цитат от коментар 27 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  ......амиии........това...ееее....АДМИНИСТРАТИВНО СТОПАНСКА ЕДИНИЦА......!!!!.....В РАМКИТЕ на ДАДЕНА ИМПЕРИЯ........!!!!......тебе сигурно те ДРАЗНИ ,че съм ФЕН на ОСМАНСКАТА СИМВОЛИКА........!!!!!????!!!!.......ами тя най-ТОЧНО " ПАСВА " на СИТУАЦИЯТА ТЪДЯВА...........!!!!!......като ВАЛИЯТА се "ОТЧИТА" директно на ПАДИШАХА........../....нали знаеш ,че ИСТОРИЯТА ми е СЛАБОСТТТ...../

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Пълен синхрон в кабинета!
  Има ли пилот в самолета!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  А НС одобрило ли е парите за Беларус?

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  В момента населението на Гърция е 10,76 милиона ! Самолетите са 155 F-16, 42 Mirage 2000 и 34 F-4 Phantom II

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Весело

  До коментар [#34] от "kesh":

  Вярно е, че ме дразни и най-вече защото стана така без един изтрел !!
  Реалноста е както казваш !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 39. 39 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 462 Весело

  Парите вече са преведени. Комисионната вече е прибрана.

 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  Има и 271% външен дълг именно заради такива покупки. Ако последваме светлия им пример можем да заделим 280 милиарда и да си купим и ние 100 ефки за да се нспълни щастието ти!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Братя българи,предлагам да направим едно ново бригадирско движение и да построим този пуст завод за Ф16 за да ни ги произведат тези изтребители и да мирясат наште политици и да приключим с този проблем!Това вече не се издържа!Скоро ще плащаме пари и на Севрно Конго ,за да имаме авиация...
  —цитат от коментар 12 на DD Ay


  Само дето СУшките ще са готови след четири години(по разачет ) , а до тогава ще сме получили Ф16. Хубаво е да се чете статията , преди да се коментира.

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#37] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Благодаря за корекцията. И нито един руски боклук!

 43. 43 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 462 Весело

  Гърция е с 10 млн население, и разполага с над 100 модерни изтребители.
  —цитат от коментар 30 на historama


  Гръцкия икономически модел ли даваш за пример? :))))))

 44. 44 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Мятаме милиардите като стара баба мята пари през балкона...

 45. 45 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ИМАЛО НЕКАКВИ САНКЦИИ ЗА САТРАПА,МА МОЖЕЛО ДА СЕ ПРАВИ БИЗНЕС СЪС НЕГО.ШКЕМБЕТО МИСЛИ С ТОВА ,КОЕТО ИМА В ПРАВОТО СИ ЧЕРВО..
  ТОЯ СЕ СЕ СЪСТЕЗАВА С ТЕМЕНУЖКАТА ,КОЙ ПО - ШИРОКО ЩЕ СИ ОТВОРИ БУЗКИТЕ КЪМ ИЗТОК-СЕВЕРОИЗТОК..

 46. 46 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Гърция е с 10 млн население, и разполага с над 100 модерни изтребители. И на никой не му минава и през да харчи стотици милиони за руски таралясници. А тук русофилите пропищяха Вселената за това, че ще купим 8 нови изтребители.
  —цитат от коментар 30 на historama


  Погледнах в Уикипедия- 154 броя Ф-16, 42 броя Мираж 2000, 34 броя Ф4 Фантом...Че Ганю толкоз магарета май няма....

 47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Не....руски самолети няма да бъдат купени никога !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 48 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#41] от "KA2":

  След 4 години ще сме получили втория мандат на Тръмп и нищо повече от САЩ...

 49. 49 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  защото това е предателство към родината им.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До 40:"tribiri"...:Има и 271% външен дълг именно заради такива покупки. Ако последваме светлия им пример можем да заделим 280 милиарда и да си купим и ние 100 ефки за да се нспълни щастието ти!..."

  Стига сте дрънкали глупости за дългове!
  Гърция има работеща икономика, в ЕЗ е, и в Шенген пространството. С работеща съдебна система, и с много, много инвестиции, висока МРЗ, и 2 пъти по-големи доходи от нашите. И бе з просташки акцизи русия, умопомрачителни енергийни проекти с руските паразити, с развита инфраструктура, и какви ли не плюсове още!
  Преди 20 години. с Костов бяхме почти на нивото с Вишеградската четворка, и пред Румъния. Благодарение на помиярите, превзели България след 2001г. Румъния е с 50% по-високи доходи от нас, да не говорим за Вишеградската четворка.
  Аман от идиотски забележки!

 51. 51 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#44] от "Toni Ivanov":

  само да ви кажат "АЕЦ" и сте задъхани на балкона

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#37] от "'ΕΡΕΒΟΣ":


  Турция има повече така,че ще ви трябват!

 53. 53 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#41] от "KA2":След 4 години ще сме получили втория мандат на Тръмп и нищо повече от САЩ...
  —цитат от коментар 48 на DD Ay


  Добър опит. Но друг път ,чети първо , после коментирай.

  SHADOWS of SOFIA
 54. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#52] от "DD Ay":

  Има повече, но няма качествени пилоти !
  Виж резултатите от което и да е TLP на NATO....все са сред последните !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 55. 55 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1630 Гневно

  Гърция е с 10 млн население, и разполага с над 100 модерни изтребители. И на никой не му минава и през да харчи стотици милиони за руски таралясници. А тук русофилите пропищяха Вселената за това, че ще купим 8 нови изтребители.
  —цитат от коментар 30 на historama


  ......ние ....ИМАХМЕ ПОВЕЧЕ от ТРИСТА / триста./ ИСТРЕБИТЕЛЯ......!!!!......Първата работа на либерастията../...нашите презокеански " ПРЕАТЕЛИ" / беше да ги НАРЕЖЕАТ на СТАРО ЖЕЛЕЗО.......!!!!......аааа можеше да се КОНСЕРВИРАТ......ама от де толкоз АКЪЛ у нашите НАВЕДЕНИ КУМОНЕТА........!!!!.....Нашата АВИАЦИЯ беше НАД ВЪРХЪ .....!!!!.....Служил съм във В В С и знам просто на КВО НИВО БЯХА МОМЧЕТАТА / ЛЕТАТЕЛНИЯ СЪСТАВ- ПИЛОТИТЕ../ иии НАЗЕМНИЯ ТАКЪВ.... колко БЕХА МОТИВИРАНИ......!!!!.....В СЪСТОЯНИЕ БЯХМЕ да ОТРАЗИМ ГРЪДСКА и ТУРСКА АТАКА ЕДНОВРЕМЕННО......!!!!....Докато ДОЙДАТ БРАТУШКИТЕ.../...ДОЛЕТЯТ /...от БЛИЗКИТЕ
  АВИО БАЗИ......!!!!....Кръв ми КАПЕ от СЪРЦЕТО като гледам до какво СЪСТОЯНИЕ
  е докарано сегашното В В С......!!!!......НЯМАТ НАЛЬОТ МОМЧЕТАТА......!!!!.....Особенно Младите.......аааа нашите комшии се подсмихват ЛУКАВО под МУСТАК..........Който не Храни СВОЯ АРМИЯ.....!!!!.....ЧУЖДА ше ХРАНИИИ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  оДо коментар [#41] от "KA2":

  До тогава ще сме получили 2 (два) самолета Ф1. Трябва да се четат статиИ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#43:"danubian.whale"][/quote]

  Какъв пример, Гърция има ГДП на глава от населението 23027 $, а Бг 8311 $. Тука няма база за разговор дори....

 58. 58 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Гърция е с 10 млн население, и разполага с над 100 модерни изтребители. И на никой не му минава и през да харчи стотици милиони за руски таралясници. А тук русофилите пропищяха Вселената за това, че ще купим 8 нови изтребители.
  —цитат от коментар 30 на historama


  А Нигерия има близо 200 милиона души население и нито един модерен изстребител.

  Те изстребителите не са дажба дето се дава "на калпак".

  Разликата с Гърция не е само 3 милиона население в повече, а и 150 милиарда долара БВП дето гърците имат вповече.

  Щото изстребителите за да летят им трябват долари, а не глави "оператори на биологични единици" (чобани).

 59. 59 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Весело

  До коментар [#55] от "kesh":

  Уля се ве !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 60. 60 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  оДо коментар [#41] от "KA2":До тогава ще сме получили 2 (два) самолета Ф1. Трябва да се четат статиИ.
  —цитат от коментар 56 на tribiri


  Добре.Ще чета. По предварителни данни , първа двойка до три години . Това твърди професор Тагарев и съм склонен да вярвам на него.

  SHADOWS of SOFIA
 61. 61 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 462 Весело

  [quote#43:"danubian.whale"]
  —цитат от коментар 57 на amg32
  Какъв пример, Гърция има ГДП на глава от населението 23027 $, а Бг 8311 $. Тука няма база за разговор дори....[/quote]

  Да купуваме 200 изстребителя и да шибнем по 2-3 хил. евро великденска премия на държавните калинки тогава?

 62. 62 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#37] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Сори ΕΡΕΒΟΣ, не видях че си дал данните преди мен!

 63. 63 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Гърция има много самолети поради две причини.
  Едната е, че има един много агресивен съсед.
  А другата е, че трябва да контролира огромно пространство.

  https://www.researchgate.net/profile/Georgios_Chrysochou/publication/275683323/figure/fig3/AS :[email protected]/The-Greek-view-for-a-speculative-Greek-EEZ-with-full-effect-of-the-Greek-Islands.png

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 64. 64 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":

  Кое е идиотската забележка?! Че бяха пред фалит само преди 9 години ли?! Че се наложи ЕБ и МВФ да рефинансират и подстригват дългове ли!? Или може би е идиотска забележка, че в момента външният им дълг е 271% от БВП?!

  Айде у лево с тези лозУнги!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 65. 65 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#63] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  https://cdn-images-1.medium.com/max/1600/1 *4c_7VHtqB4visqlTFrD2Dw.jpeg

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 66. 66 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Весело

  Нещо линковете се е*ават

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 67. 67 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Весело

  Пробвам за последно........


  https://i0.wp.com/www.crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2018/04/greece_cyprus_aoz.jpg?fit=700 ,440&ssl=1

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 68. 68 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Весело

  До коментар [#62] от "amg32":

  Случва се !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 69. 69 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До 40:"tribiri"...:Има и 271% външен дълг именно заради такива покупки. Ако последваме светлия им пример можем да заделим 280 милиарда и да си купим и ние 100 ефки за да се нспълни щастието ти!..."Стига сте дрънкали глупости за дългове!Гърция има работеща икономика, в ЕЗ е, и в Шенген пространството. С работеща съдебна система, и с много, много инвестиции, висока МРЗ, и 2 пъти по-големи доходи от нашите. И бе з просташки акцизи русия, умопомрачителни енергийни проекти с руските паразити, с развита инфраструктура, и какви ли не плюсове още!Преди 20 години. с Костов бяхме почти на нивото с Вишеградската четворка, и пред Румъния. Благодарение на помиярите, превзели България след 2001г. Румъния е с 50% по-високи доходи от нас, да не говорим за Вишеградската четворка.Аман от идиотски забележки!
  —цитат от коментар 50 на historama


  Ясно е, че при нас положението е супер зле с ОПГ начело на държавата вече почти 20 години. Ама да не изкривяваме фактите. От дълговата криза насам гръцката икономика претърпя колапс. И причината е точно раздутите правителствени разходи. В момента по показател GDP per capita (PPP) румънците вече настигат Гърция, а бивши страни от соцлагера като Словакия и Естония отдавна ги задминаха.

 70. 70 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1630 Весело

  До коментар [#55] от "kesh":Уля се ве !
  —цитат от коментар 59 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  .....не СЪМ......!!!!.....НЕ......СЪМ......!!!!!.....Като ОТПОЧНЕХМЕ НОЩНИ ПОЛЕТИ .....!!!!!....НИТО ОДРИН , нито СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ по целото корито на СТРУМА до БЕЛОМОРИЕТО .....!!!!!....МОЖЕХА да СПЯТ.....!!!!.....до към ТРИ часа рано САБАХЛАМ......!!!!......Мнозина сме ВЪЗПИТАНИЦИ на КЪСНИЯ СОЦ....!!!!!.......ииии ЗНАЕМЕ КАКВА СИЛА БЕХМЕ......!!!!!.....НЕОТРАЗИМА ПРИ ТОВА......!!!!!......ЕЛИТНИ ДОБРЕ ОБРАЗОВАНИ МЛАДИ НАДЪХАНИ МОМЧЕТА , които ПЪРВО ОТБИВАХА ВОЕННА СЛУЖБА .....!!!!....Преди да ПРОДЪЛЖЪТ да НАДГРАЖДАТ своето ОБРАЗОВАНИЕ......!!!!.....иии да продължават да до усъвършенстват ИДЕЙТЕ , ЦЕННОСТИТЕ и КАУЗИТЕ на КОИТО БЯХА ВЪЗПИТАНИИИ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 71. 71 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1630 Разстроено

  До коментар [#42] от "historama":Не....руски самолети няма да бъдат купени никога !
  —цитат от коментар 47 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  .....НИКОГА......!!!!....не Казвай НИКОГА......!!!!.....не се ЗАРИЧАЙ......./..не знаеш как ше се ЗАВЪРТИ ТОПКАТА...../......аааа сам НЕМАШ ИДЕЯ КОЛКО сте АПЕТИТНИ.......!!!!!????!!!!......те и ДРУГИ ГЛЕДАТ КАРТАТА......!!!!!????!!!!.....ииии лигите им ТЕКЪТ ...ли текът......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 72. 72 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":Кое е идиотската забележка?! Че бяха пред фалит само преди 9 години ли?! Че се наложи ЕБ и МВФ да рефинансират и подстригват дългове ли!? Или може би е идиотска забележка, че в момента външният им дълг е 271% от БВП?!Айде у лево с тези лозУнги!
  —цитат от коментар 64 на tribiri


  Глеам икономии-сти творят тъдява! Би ли открехнал портата към тълкуванието на следните външни дългове към то ГДП- ЮК-313%, Франция-213%, Германия 141%, Холандия 522%, Гърция 228%, Швейцария 269%, Белгия 265%....Бг 66% Туй добре за кой и зле за кой ще да е? Що пее книгата на Винету по въпроса?

 73. 73 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#69:"danubian.whale"][/quote]

  И как Румъния настига Гърция с 10932 $? Естония 20000$, Латвия 15000$ ? Топло ли е по Бг земите иначе, или пак са пуснали метилов?

 74. 74 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Весело

  До коментар [#71] от "kesh":

  Да им текът !
  Гърция не е Сирия или Ирак или пък селата на кюрдите !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 75. 74 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 462 Любопитно

  Глеам икономии-сти творят тъдява! Би ли открехнал портата към тълкуванието на следните външни дългове към то ГДП- ЮК-313%, Франция-213%, Германия 141%, Холандия 522%, Гърция 228%, Швейцария 269%, Белгия 265%....Бг 66% Туй добре за кой и зле за кой ще да е?
  —цитат от коментар 72 на amg32


  Ти някаква амнезия ли имаш? Коя от изброените страни освен Гърция изпадна в дълбока рецесия от шест последователни години и после стагнация от още 3? През 2011 гръцката икономика се сви с близо 10 процента само за една година!

 76. 76 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 462 Любопитно

  [quote#69:"danubian.whale"]
  —цитат от коментар 73 на amg32
  И как Румъния настига Гърция с 10932 $? Естония 20000$, Латвия 15000$ ? Топло ли е по Бг земите иначе, или пак са пуснали метилов?[/quote]

  Гледам, че си разбирач - някаква разлика между номинал и PPP (което съм упоменал изрично) можеш ли да направиш?

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_ (PPP)_per_capita

 77. 77 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [/quote]


  [quote#74:"danubian.whale"]
  —цитат от коментар 74 на danubian.whale


  Не, медицинския термин "амнезия" го нямам, имам друг медицински термин"ерекция", но защо питаш?

 78. 78 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#74] от "danubian.whale":

  Както много пъти съм писал, енергийно бедната Германия се опита да ограби Гърция ! НО.....не мина !!! Гърция е американска територия.

  https://www.tovima.gr/2019/06/27/international/exxonmobil-total-sign-gas-oil-exploration-deal-with-greece/

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 79. 79 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#1] от "DD Ay":

  Какво ще имаш бре другарю, пак клякаме на руснаците

 80. 80 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 462 Весело

  Не, медицинския термин "амнезия" го нямам, имам друг медицински термин"ерекция", но защо питаш?
  —цитат от коментар 77 на amg32


  Ми вземи удари една злобарка, белким се успокоиш и почнеш да мислиш малко по-рационално. Мастурбацията помага за такива индивиди като теб, то се е видело че със секс няма как да стане.

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Цвета, като каква се занимава с ремонти на самолети?

 82. 82 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#70] от "kesh":

  няма такава дума "отпочна"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 83. 83 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#74] от "danubian.whale":Както много пъти съм писал, енергийно бедната Германия се опита да ограби Гърция ! НО.....не мина !!! Гърция е американска територия.https://www.tovima.gr/2019/06/27/international/exxonmobil-total-sign-gas-oil-exploration-deal-with-greece/
  —цитат от коментар 78 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Освен това май ще се наложи на (иначе мн уважаваната и обичана от мен!) Германия да плаща едни зулуми дет извърши срещу Гърция през време на WWII ! Надявам се това да стане по-скоро, защото преди няколко години Гърция трябваше да плаща за да не изчезнат едни германски банки....

 84. 84 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#83] от "amg32":

  Най-малко заема дето взимат от окупирана Гърция и за който Хитлер плаща и две вноски !!! И не е само Гърция, а и Полша и Италия и други страни !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 85. 85 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#79] от "deymus":

  Плащаме си данъка Русия заради русофобите!
  Поне един венец да поднесат на МОЧА ,че да ни намалят цената...

 86. 86 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#82] от "Opportunity":


  Българин ли си?

 87. 87 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#74] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Факт, не е. Единственото поради близостта си с Европа, и тая лошата Немция, дето ви грабела.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 88. 88 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#87] от "Darth Plagueis":

  Бях ясен......опита се да ни ограби !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 89. 89 Профил на spas_spasov
  spas_spasov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#55:"kesh"][/quote]

  Кви са тия глупости, дето ги пишеш бе, кеЛЕш? Аман от форумни авиатори, дето се оказват в най-добрия случай ОХР-ейци! Кви Беломорие, кви пет лева! ПВО на Гърция и Турция ни държеше толкова изкъсо, че не смеехме да припарим до границата. А пък като излети АУАКС-а, съвсем. Виждаше и рулиращите на земята самолети чак до Карпатите в Румъния.

  Имаше установена 20 км. забранена зона, от нашата страна на границата. С двойно предназначение - първо, да се предотврати неволното нарушаване, което да причини дипломатически скандал, и второ, да се предотврати бягство на летци със самолетите си зад граница. Известени бяхме, че и нашето ПВО може да ни свали в тази зона.

  КеЛЕш, ти най-вероятно лъжеш, щото си комунде, вие ако не лъжете, ще умрете. Ама аз имам 17 години служба във ВВС като пилот. Това което си написал, са шибани глупости и лъжи! Вярно, имахме около 300 самолета, които обаче бяха по-стари с едно или две поколения. Нямахме и подготовката. Всичко беше показуха. Уж ще правим въздушен бой, а пък се договаряме кой какво да направи, че да отчетем зачотна серия. И най-важното, нямахме дори подобие на информационната система, която имаха в НАТО, DATA LINK се нарича. Още нямаме такава, въпреки членството, заради боклуци като теб, русороби мръсни! Ако се беше стигнало до конфликт, щяха да ни опукат за ден-два. Повечето на земята, като прехвалената савецка авиация в първите дни на войната между Хитлер и Сталин.

  КеЛЕш, ти къде си служил и като какъв, та си такъв отворко? Всеки служил в авиацията по онова време няма как да не знае, че в манията си за секретност руснаците назоваваха апаратурата и системите със "служебно" название - "изделие номер еди-кое-си". Я ми кажи как беше "служебното" название на системата "свой-чужд" която я имаше на всеки самолет, известна още и като СРО-2 (Самолетный радио-ответчик). "Изделие" кой номер беше? Ако отговориш правилно, значе наистина си служил в авиацията. Ако не, значи си шибан лъжец.

 90. 90 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Каракачанов, Караниколов, Караянчева... да му причернее на човек :)
  —цитат от коментар 3 на Opportunity


  :)
  Гербаджии и патрЕоти, сър!

 91. 91 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#89] от "spas_spasov":

  Поздравления!

 92. 92 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Волен е национален предател.

 93. 93 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 277 Весело

  Каракачанов, Караниколов, Караянчева... да му причернее на човек :)
  —цитат от коментар 3 на Opportunity


  Карай бе...

 94. 94 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 277 Весело

  А НС одобрило ли е парите за Беларус?
  —цитат от коментар 36 на Toni Ivanov


  До 100 милиона немало нужда.

 95. 95 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Адекватност на български министри, председател на Народното събрание и т.н. На българският политически елит. Бисери, бисери, ... Всеки ден. По няколко. От различни нива.
  Такъв е материалът. Управляващият материал.

 96. 96 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Каракачанов, Караниколов, Караянчева... да му причернее на човек :)
  —цитат от коментар 3 на Opportunity

  Ееее! Пропускате важната подробност, че самолетите ще се ремонтират в Беларус.

 97. 97 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#18] от "kesh":
  .........ВИЛАЕТ......
  —цитат от коментар 18 на kesh
  Мене за такива коментари ме банваха за по месец !!!

  До коментар [#18] от "kesh":
  —цитат от коментар 27 на 'ΕΡΕΒΟΣ

  Демонстрирали сте по некоректен начин полиглотските си способности.
  Επαρχία не би ли била по-подходящата дума?

 98. 98 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#95] от "zhivko6461":

  Чудно ми е какво си говорят на министерски съвет ..., Тиквата сигурно им разказва приключенията на Винету.

  Russia delenda est
 99. 99 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Скрапирай!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 100. 100 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#95] от "zhivko6461":Чудно ми е какво си говорят на министерски съвет ..., Тиквата сигурно им разказва приключенията на Винету.
  —цитат от коментар 98 на Шменти Капели

  Слушайки и четейки какво говорят по време на официални и неофициални събития не е трудно да си представим. Включително и когато би било нормално всяка реплика да е предварително съгласувана с ПР-и и съветници. Поне стила на дискусиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK