Интригите на руското задкулисие са насочени срещу мен, обяви Румен Радев

Интригите на руското задкулисие са насочени срещу мен, обяви Румен Радев

© Юлия ЛазароваИнтригите на руското задкулисие са насочени срещу мен, а то си има своите поддръжници в България. Това каза в интервю за "Панорама" по БНТ тази вечер президентът Румен Радев, в отговор на въпрос дали не е време да отрече участието на руското задкулисие в неговия избор.


"Няма да се впускам в конспирология, кое е това задкулисие, кои са му поддръжниците, но има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България", допълни държавният глава.


Легитимация пред чуждо правителство Румен Радев вижда и в нерационалния пакет, с който се поръчват изтребителите F-16 за българската армия. "Когато имаме един нерационален пакет, както е в случая, който се оправдава с геополитика, тя обслужва явно определени политици, които може и да търсят легитимация пред някое чуждо правителство, но тя е на гърба на ВВС, на летците. Те ще трябва да изпълняват невъзможни операции с това осакатено оборудване", каза президентът.
Той изрази съжаление, че дебатът за самолетите е излязъл извън обхвата на обективните критерии. Радев е на мнение, че не е изпълнено нито едно от предварителните обещания, дадени при стартиране на процедурата - приемлива цена, разсрочено плащана, силен офсет, индустриално сътрудничество, покупка на самолет с големи способности.


Според него при сегашната екипировка поръчаните F-16 са играчки за авиошоу с минимум ракети въздух-въздух, никакви високоточни оръжия. Радев дори посочи, че за атака не цели на повърхността новите самолети ще са по-слаби дори от руските Су-25, който авиацията има в момента.


В отговор на друг въпрос, Радев каза, е отношенията с Русия не трябва да почиват на благодарността, а на основата на истината. "За съжаление в последните 30 години се направи не малко истината да се изопачи и забрави и сега лекуваме раните и от двете страни", допълни той.


Според Радев определени кръгове непрекъснато внушават, че той гледа на Изток. "А къде са тези хора да ме питат, дали негледам много на Запад, като съм на посещение по покана на президента на Германия, Холандия, Италия, Португалия, Австрия, Швейцария, Унгария, Хърватска, Израел, на ауденция при краля на Белгия, английската кралица".


Държавният глава уточни, че неговите визите се задават от българския народ и поради тази причина е приел след няколко дни да посети Китай, където бил поканен от китайския президент.


"България просто я няма да инвестиционна карта на Китай в Източна Европа. Надявам се моето посещение да даде импулс, важно е да има добър диалог. Имаме амбицията да издигнем нивото на нашите отношение на т.нар стратегическо партньорство, това е важно условия, за да се отпушат т.нар стратегически проекти и първото условия за това е директна авиолиния Пекин – София", каза още Радев.


Той коментира и размера на партийната субсидия, като обобщи, че тя трябва да е по-ниска от сега, но не и прекалено ниска.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK