По-големи санкции за кучета без намордник са безсмислени според организации

От "Четири лапи" искат засилване на контрола върху кучета, използвани за пазачи

© Георги Кожухаров

От "Четири лапи" искат засилване на контрола върху кучета, използвани за пазачиПо-големите санкции за агресивни кучета и свободно разхождане на животни над 5 кг са безсмислени и няма да доведат до резултат. Това е становището на няколко неправителствени и общински организации за промените в Закона за ветеринарномединската дейност, които бяха приети на първо четене от парламента днес. От момента, в който кучето излезе от дома, трябва да е с намордник, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите.


Промените предвиждат забрана за свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник, което ще се наказва с глоба от 300 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще бъде в размер на 1000 лв. 500 лв. ще е глобата за разхождане на кучета на детски площадки и на забранени места. Вносител на промените е Десислава Атанасова от ГЕРБ.


Според Общинското предприятие "Екоравновесие" текстовете не гарантират превенция на инцидентите както с кучета под 5 килограма, така и с кучета над 5 килограма. "Малкото на размер куче също може да предизвика инцидент при безконтролно разхождане – пътнотранспортен; ухапване на малко дете; предизвикване на агресивна реакция от друго голямо, разхождано на повод куче, навлизайки в личното му пространство. Броят на инцидентите именно с разхождани на повод едри и/или недостатъчно социални кучета, поради емоционално, често също агресивно предизвикателство от страна на свободно пуснато дребно кученце, е голям". Това пише във внесено в парламента становище на дружеството, което отговаря за безстопанствените животни в София.
"Наблюденията сочат, че има немалко ухапани хора от дребни кученца. Различни международни статистики и анализи потвърждават същото: най-голям брой ухапани хора са отчетени от породи като дакел, пинчер, кокер шпаньол и т.н.", пише още в становището.


Според "Екоравновесие" не може да се запише мярка просто срещу агресивно куче. Такова, което оголва зъби и ръмжи, не може автоматично да бъде класифицирано като "агресивно", каквато е законовата дефиниция. "Подобно поведение може да бъде проявено без нагласа за агресия от страна на животното, дори в играта или храненето му", посочва предприятието. То смята, че поведението на дадено куче би трябвало да бъде обект на периодична оценка на оторизиран етолог, с каквито общините не разполагат.


От неправителствената организацията "Четири лапи" също смятат, че трябва да се въведе методика за оценка на поведението на кучетата, но и искат да се прави разлика между пуснато свободно да се разхожда куче без надзора на стопанина си и придружавано без повод. От "Четири лапи" настояват да се въведе задължителна кастрация на животните, които не са предназначени за разплод, и лицензиране и регистрация на развъдниците и търговците на кучета. Не става ясно и как в хода на проверката ще се удостоверява живото тегло на животното, обект на инспекцията, пишат от "Четири лапи". Техните наблюдения сочат, че на национално ниво проблемът с агресивното поведение и изоставянето на кучетата е свързано с недостатъчен контрол върху домашните кучета и недостатъчна информираност на собствениците за техните задължения.


В становището на "Четири лапи" пише още, че липсата на контрол и адекватно изпълнение на контролните органи в общините прави действащите забрани неефективни: "Няма проверки на терен, нито наказания за собствениците на кучета, които не спазват регламента." Затова те смятат, че и завишаването на санкциите няма да има ефект.


"Увеличаването на размера на глоби, които никога не са събирани, без да се предприемат предварително мерки за засилване на контрола от страна на институциите върху развъдчици, търговци и собственици на кучета, не може да бъде работеща мярка", се казва и в становището на РПЦ "На ти с природата".


От Националното сдружение на общините се оплакват, че на много места голяма част от кучетата са регистрирани като ловни, за да не плащат такси. Общините твърдят, че нямат ресурс и кадри за контрол.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK