Окончателно: партийната субсидия стана 1 лв. на глас, получен на избори

Депутати от БСП заявяват изказване с вдигната ръка.

© Юлия Лазарова

Депутати от БСП заявяват изказване с вдигната ръка.Със 119 гласа "за" от 206 гласували депутати партийната субсидия беше намалена от 11 лв. на 1 лв. на глас, получен на парламентарни избори. Това стана възможно с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака".


Промяната се прави в Закона за държавния бюджет за 2019 г. беше вкарана извънредно в дневния ред на парламента. Гласуванията по промените продължават.


Да си спомним фалита на държавата


Дебатите по закона по традиция преминаха от спор по същество в размяна на нападки между партиите и припомняне на фалита на държавата по време на управлението на Жан Виденов и истории от първите демократични избори.
"Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се каза по същество. Ако това беше целта ви, ако първоначалната идея е била това – публичната дискусия да бъде ангажирана с темата за партийните пари, а не със сериозните проблеми на българското общество, е, в това като че ли успяхте", започна дебата заместник-председателят на БСП в парламента Крум Зарков.


Според него така са покрити грешките на Министерство на финансите, което е направило така, че да се плаща повече, отколкото пише в бюджета. Не са се забелязали протестите на медицинските сестри, протестите за застрояването на София. Слепи и глухи оставате за онези, които протестират, тъй като Законът за черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, отколкото към тези с багерите", каза още Зарков. Според него се наказват по-слабите, за да укрепят по-силните.


"Покрихте тези теми с единия лев, поне засега. Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте на път да го спечелите", каза още Зарков.


Юлиян Ангелов защити предложението на ВМРО парламентарно представените партии да получават 1.5 млн. лв. субсидия освен след като тя бъде намалена от 11 на 1 лв., получен на парламентарни избори.


"Това е разумен баланс, но ако балансът ви бъде отхвърлен, как ще гласувате? Освен това политически живот има и извън парламента", репликира го Крум Зарков. Ангелов му отговори, че извън парламента в момента само една партия, която получава субсидия, която била заявила, че няма да я получава в предизборната си програма ("Възраждане" - бел. авт.). За това трябвало да й се помогне.


"Няма как да се съгласим, че субсидията трябва да бъде намалена", заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според него всяко намаляване на субсидията под 11 лв. и оставане на модела на публично финансиране на политическите партии ще води до невъзможност една политическа сила да функционира. За това ДПС предлагат да се отвори американския модел за финансиране.


Наказания за обиди срещу ГЕРБ


Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов заяви, че се чувства лично обиден от обидите срещу ГЕРБ. За това поиска наказание срещу всички обиждащи ГЕРБ. "Искам всички да бъдат на висотата на морала", каза Иванов и припомни, че от партията са внасяли предложение за 1 лв. субсидия след референдума, но това не е прието от другите партии. Една фалирала политическа партия, която фалира държавата, не може да казва на нашата, че субсидия от 1 лв. било лицемерие, каза Иванов.


Георги Марков не иска да хрантути ДСБ


Съпартиецът му Георги Марков се върна към времената на СДС и първите парламентарни избори. Според него тогава без субсидии имало интерес към партиите. "Нито една партия днес въпреки субсидиите не може да помисли за 1.5 млн. гласа. Защо ние трябва да хрантутим партиите?", попита още Марков. "Не искам да хрантутя с моите данъци партията ДСБ, която уби СДС", подчерта той и призова за финансова диета. (ДСБ не получава субсидия в момента - бел. авт.)


Надцакване по популизъм


С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея въпросът с партийните субсидии може да се реши, "Можем да го направим - има решение, стига да има разум. Ако няма, вие приемате това, което искате, и политическият живот отива в изключително лоша посока", каза още Нинова.


"Вижте си позициите и разберете, че всички парламентарно представени партии се изказаха против намаляването на субсидията от 11 лв. Това е прецедент в българския парламент. Защо тогава този закон ще бъде приет? Никой не го иска, я ще мине. Обяснението е "защото народът го иска", каза Нинова. Според нея не е това мотивът, а има надцакване по популизъм.


Нинова видя сценарий за смачкване на опозицията. "Част съм от този процес вече три години. Първо беше морковът – влезте с нас в управлението и вземете постове и пари. Отказахме ви. Второ беше тоягата - бой, клевети и обиди. И тогава не успяхте да смачкате опозицията. Сега сте решили с финансово наказание да унищожите опозицията. Големият въпрос не е за БСП. Днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че пипате устоите на държавността, на правовата държава и на Конституцията", каза Нинова.


Тя каза още, че никоя партия не е отговорила на поканите на БСП за разисквания за промяна на системата за финансиране на политическите партии.


ГЕРБ: БСП не може да се справи и с 11 лв. субсидия


"Моля да се успокоите и да запазите самообладание. Дадохме ви възможност да изкажете всички аргументи, макар и някои от които да нямат никакво отношение към днешния дебат", отговори на Нинова председателят на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова. "Г-жо Нинова, имам вашето писмо и то е публично, в което ни поканихте да обсъдим размера на субсидията. Какво значи да обсъдим? Трябваше да направите конкретни предложения, да се възползвате от законодателната процедура и тогава да започнем прозрачно обсъждане на вашите предложения. Не само че не направихте такива, когато ни поканихте, но и впоследствие не направихте никакви предложения", каза Дариткова. Сега тук като истински матросовци браните партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани, каза Дариткова. Според нея БСП не може да се справи и с 11 лв., защото неразумно и нелогично е изхарчила субсидията си.


Как се стигна дотук


До радикалната промяна в системата на финансирането на партиите се стигна, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Оказа се, че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.

От ГЕРБ първоначално внесоха промяна, която беше приета от парламента, че до края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да върнат доброволно надвзетите суми от държавната си субсидия от 26 май 2016 г. досега. Ако парите не бъдат върнати до 2021 г., за тях почва да тече лихва и стават задължение към държавата.


Докато проектът, който трябваше да поправи грешката със задна дата, се движеше по пътя си към пленарна зала, премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента сутринта на 6 юни. Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев, обяви Борисов. "Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия, в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените", обяви лидерът на ГЕРБ пред журналисти. Борисов добави, че спестените пари от бюджета ще се дадат за строителство на детски градини и ясли.


Шест дни по-късно идеята на Борисов вече беше приета на първо четене в парламента. "За" гласуваха 117 депутати от 207, като гласовете "за" дойдоха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". От ВМРО също гласуваха "за", въпреки че още тогава искаха парите за субсидията да бъдат редуцирани, но не и до 1 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK