Окончателно: партийната субсидия стана 1 лв. на глас, получен на избори

Депутати от БСП заявяват изказване с вдигната ръка.

© Юлия Лазарова

Депутати от БСП заявяват изказване с вдигната ръка.Със 119 гласа "за" от 206 гласували депутати партийната субсидия беше намалена от 11 лв. на 1 лв. на глас, получен на парламентарни избори. Това стана възможно с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака".


Промяната се прави в Закона за държавния бюджет за 2019 г. беше вкарана извънредно в дневния ред на парламента. Гласуванията по промените продължават.


Да си спомним фалита на държавата


Дебатите по закона по традиция преминаха от спор по същество в размяна на нападки между партиите и припомняне на фалита на държавата по време на управлението на Жан Виденов и истории от първите демократични избори.
"Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се каза по същество. Ако това беше целта ви, ако първоначалната идея е била това – публичната дискусия да бъде ангажирана с темата за партийните пари, а не със сериозните проблеми на българското общество, е, в това като че ли успяхте", започна дебата заместник-председателят на БСП в парламента Крум Зарков.


Според него така са покрити грешките на Министерство на финансите, което е направило така, че да се плаща повече, отколкото пише в бюджета. Не са се забелязали протестите на медицинските сестри, протестите за застрояването на София. Слепи и глухи оставате за онези, които протестират, тъй като Законът за черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, отколкото към тези с багерите", каза още Зарков. Според него се наказват по-слабите, за да укрепят по-силните.


"Покрихте тези теми с единия лев, поне засега. Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте на път да го спечелите", каза още Зарков.


Юлиян Ангелов защити предложението на ВМРО парламентарно представените партии да получават 1.5 млн. лв. субсидия освен след като тя бъде намалена от 11 на 1 лв., получен на парламентарни избори.


"Това е разумен баланс, но ако балансът ви бъде отхвърлен, как ще гласувате? Освен това политически живот има и извън парламента", репликира го Крум Зарков. Ангелов му отговори, че извън парламента в момента само една партия, която получава субсидия, която била заявила, че няма да я получава в предизборната си програма ("Възраждане" - бел. авт.). За това трябвало да й се помогне.


"Няма как да се съгласим, че субсидията трябва да бъде намалена", заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според него всяко намаляване на субсидията под 11 лв. и оставане на модела на публично финансиране на политическите партии ще води до невъзможност една политическа сила да функционира. За това ДПС предлагат да се отвори американския модел за финансиране.


Наказания за обиди срещу ГЕРБ


Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов заяви, че се чувства лично обиден от обидите срещу ГЕРБ. За това поиска наказание срещу всички обиждащи ГЕРБ. "Искам всички да бъдат на висотата на морала", каза Иванов и припомни, че от партията са внасяли предложение за 1 лв. субсидия след референдума, но това не е прието от другите партии. Една фалирала политическа партия, която фалира държавата, не може да казва на нашата, че субсидия от 1 лв. било лицемерие, каза Иванов.


Георги Марков не иска да хрантути ДСБ


Съпартиецът му Георги Марков се върна към времената на СДС и първите парламентарни избори. Според него тогава без субсидии имало интерес към партиите. "Нито една партия днес въпреки субсидиите не може да помисли за 1.5 млн. гласа. Защо ние трябва да хрантутим партиите?", попита още Марков. "Не искам да хрантутя с моите данъци партията ДСБ, която уби СДС", подчерта той и призова за финансова диета. (ДСБ не получава субсидия в момента - бел. авт.)


Надцакване по популизъм


С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея въпросът с партийните субсидии може да се реши, "Можем да го направим - има решение, стига да има разум. Ако няма, вие приемате това, което искате, и политическият живот отива в изключително лоша посока", каза още Нинова.


"Вижте си позициите и разберете, че всички парламентарно представени партии се изказаха против намаляването на субсидията от 11 лв. Това е прецедент в българския парламент. Защо тогава този закон ще бъде приет? Никой не го иска, я ще мине. Обяснението е "защото народът го иска", каза Нинова. Според нея не е това мотивът, а има надцакване по популизъм.


Нинова видя сценарий за смачкване на опозицията. "Част съм от този процес вече три години. Първо беше морковът – влезте с нас в управлението и вземете постове и пари. Отказахме ви. Второ беше тоягата - бой, клевети и обиди. И тогава не успяхте да смачкате опозицията. Сега сте решили с финансово наказание да унищожите опозицията. Големият въпрос не е за БСП. Днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че пипате устоите на държавността, на правовата държава и на Конституцията", каза Нинова.


Тя каза още, че никоя партия не е отговорила на поканите на БСП за разисквания за промяна на системата за финансиране на политическите партии.


ГЕРБ: БСП не може да се справи и с 11 лв. субсидия


"Моля да се успокоите и да запазите самообладание. Дадохме ви възможност да изкажете всички аргументи, макар и някои от които да нямат никакво отношение към днешния дебат", отговори на Нинова председателят на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова. "Г-жо Нинова, имам вашето писмо и то е публично, в което ни поканихте да обсъдим размера на субсидията. Какво значи да обсъдим? Трябваше да направите конкретни предложения, да се възползвате от законодателната процедура и тогава да започнем прозрачно обсъждане на вашите предложения. Не само че не направихте такива, когато ни поканихте, но и впоследствие не направихте никакви предложения", каза Дариткова. Сега тук като истински матросовци браните партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани, каза Дариткова. Според нея БСП не може да се справи и с 11 лв., защото неразумно и нелогично е изхарчила субсидията си.


Как се стигна дотук


До радикалната промяна в системата на финансирането на партиите се стигна, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Оказа се, че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.

От ГЕРБ първоначално внесоха промяна, която беше приета от парламента, че до края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да върнат доброволно надвзетите суми от държавната си субсидия от 26 май 2016 г. досега. Ако парите не бъдат върнати до 2021 г., за тях почва да тече лихва и стават задължение към държавата.


Докато проектът, който трябваше да поправи грешката със задна дата, се движеше по пътя си към пленарна зала, премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента сутринта на 6 юни. Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев, обяви Борисов. "Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия, в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените", обяви лидерът на ГЕРБ пред журналисти. Борисов добави, че спестените пари от бюджета ще се дадат за строителство на детски градини и ясли.


Шест дни по-късно идеята на Борисов вече беше приета на първо четене в парламента. "За" гласуваха 117 депутати от 207, като гласовете "за" дойдоха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". От ВМРО също гласуваха "за", въпреки че още тогава искаха парите за субсидията да бъдат редуцирани, но не и до 1 лв.

Коментари (183)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Я да "чуем" сега високият гологлав мъж, който се прави на ТВ водещ, докато обмисля следващият си така наречен "проект"...

 2. 2 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Весело

  Браво! Време е комуноидите в БСП да затягат коланите и да започнат да работят или вън от парламента. Плюскането свърши.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Само партиите от статуквото с пълни банкови сметки, пряко подчинени и на хранилка към обсадните корпорации ще оцелеят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално
 5. 5 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 385 Неутрално

  ДПС за или против са гласували? На едно място пише че са подкрепили, а на друго че са против..

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Весело
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Борисов искаше да унищожи БСП и ще успее в средносрочен план, ако това остане така.
  Но цената е много по-висока, видя се, че той има още три патерици - ДПС, Воля и Атака, което ще го скара с НФСБ и ВМРО окончателно.
  Аз предлагам да се спрат и субсидиите от чужбина, на първо време се сещам за парите на Герб идващи от Германия, ако се докажат такива и от Турция, Русия и Сащ към други партии, включително и създаване на медиен комфорт или пропаганда, също да се забранят.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Весело

  Поне за местните избори БСП изгуби всякакви шансове !!!! :)

  [email protected]
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Това е сделката на Борисов със Слави, за да не влезе последният в политиката. Може и да остане на екран в БТВ или друг нац. ефир.

  ОСТАВКА

 10. 10 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Честито на мафията и малумните форумци.

 11. 11 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Весело

  Изпадам в екстаз, когато терористите от БСП заплашват и са в паника. Това е тежък удар по корупционното им блато. Ще им става още по-неудобно с по-малко пари.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сенчеста фигура":

  Само Емил Радев, ТИМ, ЕНП, има близо 25 000 преференции, като минимум 20 000 от тях са купен/контролиран вот

  https://pbs.twimg.com/media/D-JLRXtXYAAYa2c.jpg

  сравнение между две съседни секции в села на трийсетина километра едно от друго(и Плевен). В едното Емил Радев е пазарувал, а в другото не

  https://pbs.twimg.com/media/D-I7uHWXsAAGJTB.png

  такива секции са стотици. ето ги и селцата

  с. Търнене 152400230

  https://results.cik.bg/ep2019/protokoli/15/152400230.html

  https://www.google.com/maps/place/5882 +Tarnene/


  с. Тученица 152400229

  https://results.cik.bg/ep2019/protokoli/15/152400229.html

  https://www.google.com/maps/place/5892 +Tuchenitsa/

  После ми разправяйте как ГЕРБ не са пазарували 100 000 гласа от 600 000 общо

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 14. 14 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Весело

  До коментар [#12] от "Шихан Йордечка":

  Какви са тези линкове? Не смея да ги отворя, защото може да съдържат вируси.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Не се радвайте, Румбата ще наложи вето, че Курнела има дългове да плаща

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Въх отидоха сатанинските сборища на Бузлуджа и Копринка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Честито на мафията и малумните форумци.
  —цитат от коментар 10 на Babimu


  Еймен Бруда!

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 18. 18 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Кога ДСБ и БСП ще платят дълговете си към държавата когаааа

 19. 19 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Както каза руският депутат Пьотр Толстой:

  "България ще я изкупим цялата"

 20. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Касичката на Позитано е празна, добре , че Баце вдигна на сенчестата кметица пенсията на 1200 лева , че рублите свършиха

 21. 21 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  "Здравите" сили, в лицето на коалицията "борисов-пеевски", пак победиха здравия разум!
  А ние се чудим защо има две скорости в Европа, и защо нашите не получиха нито едно управленско място в Европейския парламент!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенчеста фигура":

  https://pbs.twimg.com/media/D-nolZvW4AEiBLI.jpg

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Римчо,
  Пеевски е в коалиция с Раданчо в европейския парламент

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Изпадам в екстаз, когато терористите от БСП заплашват и са в паника. Това е тежък удар по корупционното им блато. Ще им става още по-неудобно с по-малко пари.
  —цитат от коментар 11 на Сенчеста фигура


  Тъпо!
  Корупцията е свързана с властта!
  Комунистите са в опозиция!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Е сега ще има лизане на задници за пари и виене на умряло, че няма пари. Според мен така по-малки партии имат по-голям шанс, тъй като вече няма да има партии с 10+млн лв бюджети.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  "Не искам да хрантутя с моите данъци партията ДСБ, която уби СДС", подчерта той и призова за финансова диета"

  всъщност заплатата му респективно данъците му се плащат от нас

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Корни да слага червения фенер. Пари трябват.

 28. 28 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1578 Весело

  Борисов искаше да унищожи БСП и ще успее в средносрочен план, ако това остане така.Но цената е много по-висока, видя се, че той има още три патерици - ДПС, Воля и Атака, което ще го скара с НФСБ и ВМРО окончателно.Аз предлагам да се спрат и субсидиите от чужбина, на първо време се сещам за парите на Герб идващи от Германия, ако се докажат такива и от Турция, Русия и Сащ към други партии, включително и създаване на медиен комфорт или пропаганда, също да се забранят.
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  +++++++++++++++.......!!!!!!......аааа ....аз ...много отдавна забелязвам ,че БАЦКО се УВЛИЧА........!!!!!.......ТОЙ няма СТРАТЕГИЯ.......!!!!!.....Сичко е СЕГА ....иии......ВЕДНАГА.......!!!!!....НЕГОВА ЗАПАЗЕНА МАРКА......!!!!.....Стил ПОЖАРНА КОМАНДА......!!!!!.....С Безкрайното ми и ОГРОМНО УВАЖЕНИЕ И РЕСПЕКТ КЪМ ТАЗИ
  ТЕЖКА И ОТГОВОРНА ПРОФЕСИЯ.....!!!!!!!........НО........това в ДАДЕН МОМЕНТ ше се ОБЪРНЕ СРЕЩУ НЕГО САМИЯ.......!!!!!?????!!!!!.......ВЛАСТТА ....!!!!!.....като САМОЦЕЛ.......!!!!????!!!!.....Изпразва Сяко СЪДЪРЖАНИЕ........!!!!!........матрялеца .....ееее....ТЪРПЕЛИВ.......!!!!....но не ПАСЕ ТРЕВА....- зеленааа.....!!!!!....Особено когато ВСИЧКО е ТОЛКОВА ГЛОБАЛНООО...../...като едно голямо СЕЛО..../........иии.....ееее...на....ЕДИН КЛИК......!!!!????!!!!.....РАСТОЯНИЕЕЕ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Както каза руският депутат Пьотр Толстой: "България ще я изкупим цялата"
  —цитат от коментар 19 на ebf52574941


  С какви пари? Рублите не са пари.

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Касичката на Курнела прозира, а субсидията секна 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Върхушката на герб сигурно си мисли, че нанася щета на "враговете"!
  Този тъп ход обаче ще се запомни като ход на коалицията "ДПС-Герб"!
  А това си е чиста и то поредна щета за герб!
  В сучая, герб са не само наивниците, но и дребосъците! Доган е диригента, а Пеевски - банката!
  Наблизо е и банката на герб, под мъдрото ръководство на Стоян Мавродиев...така чр страшно няма...
  "Георги Гергов, Делян Пеевски, братята Домусчиеви, Георги Самуилов.... Ако вярваме на държавната Българска банка за развитие, това трябва да са лицата на малкия и средния бизнес в България. По замисъл ББР трябва да финансира именно такива компании, но с последните си няколко ръководства - и особено под контрола на Стоян Мавродиев, тя се превърна по-скоро в кредитор от последна инстанция за близки до властта играчи, и то със суми за стотици милиони. Това създава съмнение за злоупотреби с публични средства и носи риск банката да се превърне в сериозен репутационен пасив - да покаже на чуждите институции, с които работи, истинското лице на българската олигархия..."

  https://www.capital.bg/biznes/finansi/2019/03/08/3400917_kasata_na_oligarsite/

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Корни да слага червения фенер. Пари трябват.
  —цитат от коментар 27 на Jumbo Jet


  Позитано ще ми е Амстердам

  Ама с Курнала , Лечева и Йончева няма да има клиентела

 33. 33 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Цитат от статията на копи:
  "".. (ДСБ не получава субсидия в момента - бел. авт.) ..."""

  Момент е стара английска мярка за време ,
  равна на 2 минути и половина 😊😊😊

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Като ще се позовават на "народа", сега е момента да приемат и мажоритарното гласуване.

 36. 36 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  ДСБ как са гласували ...

  Ааа забравих , че Демократична България има 00 депутати

 37. 37 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Марков: "Не искам да хрантутя с моите данъци партията ДСБ"

  тва десара ли? ей тва ѝ е зорът на Мафията/ГЕРБ, ДСБ... значи, аз да спирам да плащам данъци, щото не искам да хрантутя червената мафия на Борисов/ГЕРБ?

  не искам да хрантутя и ДПС и Доган и Пеевски... щото ГЕРБ/Мафията добре ги угояват с откраднатите от мен кинти

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 38. 38 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  ДСБ може сега да не получава субсидия, но има да връща субсидия.
  А генерал Атанасофф, каза че чака дарения, а пишещите тук се ослушват

 39. 39 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Бай.Х. успешно имитира своя приятел Тайпи, че и Путин.

  Единственият смисъл на подобна промяна е укрепване на гербаво-депесарската шайка, унищожаваща България. На практика другите партии ще бъдат заметени и извадени от политическия живот.

  Герб = БКП
  Дпс= БЗНС

  Всички прилики с действителни лица и събития НЕ СА СЛУЧАЙНИ.

 40. 40 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#37] от "Шихан Йордечка":
  юрдечке,

  ДПС имат 30 депутата, а твоите хора не могат един да вкарат
  вземи се осъзнай, че в демократичните страни се провеждат избори и там се определят управляващите.
  Твойте хора са аут

 41. 41 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бай.Х. успешно имитира своя приятел Тайпи, че и Путин.
  —цитат от коментар 39 на idiotstavrev


  брадчет, аз от години твърдя, дет миризливите гробари играят по путинско ноухау... скивай обаче туканка трол-лейки-ГЕРБ кък са строени с готови опорки ...топли, топли

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  ДС агент - Николай: "Не искам да хрантутя с моите данъци партията ДСБ, която уби СДС" .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Истината обаче е съвсем друга!
  СДС го убиха комунистическите ДС агенти!
  Агентът - нацист Георги Марков, той и съветник на мутрата Борисов, е един от тези убийци!
  Иван Костов извадиха духа от мъртвото тяло на СДС, създавайки ДСБ!
  И днес СДС и ДСБ имат представител в Европарламента - това е Радан Кънев!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  "ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака".
  Проруските и мафиотски партии. Да ни е честито. Ще ни управляват, докарто закрием държавата.

 44. 44 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Окончателно БСП фалира :) !!!
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Дано , ама НАДАЛИ ! За съжаление те са като птицата ФЕНИКС ! Винаги намират от кого и от къде да ЗАБЪРШАТ пари ! Дори и от РИСИ и Русия с благословията на РЕШЕТНИКОВ ! ПРИЯТЕЛ В НУЖДА СЕ ПОЗНАВА ! Още не е изпълнен до край ПЛАНЪТ РЕШЕТНИКОВ !

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Както каза руският депутат Пьотр Толстой: "България ще я изкупим цялата"

  —цитат от коментар 19 на ebf52574941


  С какви пари? Рублите не са пари.
  —цитат от коментар 29 на EU defender


  Със същите пари с които руснаците купиха изборите в САЩ.
  Хилари знае с какви пари ѝ поляха вода.

  До коментар [#29] от "EU defender":

 47. 47 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  "ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака".Проруските и мафиотски партии. Да ни е честито. Ще ни управляват, докарто закрием държавата.
  —цитат от коментар 43 на Роси


  БСП и ДСБ
  истинските комунистически партии не искат да върнат дори надвзетото от тях.
  Срам и позор

  Кой ще си даде гласа на избори за такива лъжци, които признават, че са ползвали пари които не им се полагат, но не искат да ги връщат, защото били ги изхарчели

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Любопитно

  Само с парите от Техноимпекс ,

  ДСБ и БСП могат да си върнат дълговете няколко пъти, но не искат

 50. 50 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Тоя Георги Марков излезе най-голямото мекере, б'си слънчогледа.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 51. 51 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Гневно

  [quote#47:"001"][/quote]

  Ами властта е ваша бе герберунгел тъ...!
  Мутрите - също.
  Що не ги арестувате?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 52. 52 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Корнела да спре да раздава безплатни кебапчета на Бузлуджа

  а БСП тв , да е направи платена и който иска да гледа стари руски филми и пропаганда да си плаща

 53. 53 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#51] от "Рим":

  Защото живеем в правова страна и само съда може да отсъди , дали Корнела и ген Атанасофф трябва да са в една килия с приятелите си Арабаджиеви и Баневи

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  "ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака"...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Герб, в компанията на най-пропадналите проруски политически отломки, барабар с турците най-отгоре!
  Аферим мутри...машшала...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 56. 56 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ето тази глупост трябва да е за урок на всички. Българина да внимава, за какво гласува по референдуми. Политиците да внимават, какви ги говорят, защото всички помним, как тези, които сега хленчат за пари, преди не много време бяха съгласни с намалението и щяха да уважават волята на суверена. Комунягите разчитат на къса памет, както обикновено. Е да, ама не. Щом тогава бяха за, нека са за и сега, когато профукаха мангизите. 2 516 791. Толкова българи са поискали субсидия от 1 лев. Повече от гласовете, с които беше избран Румен Радев. Повече от гласовете за ОДС през 1997. Повече дори от гласовете за Петър Стоянов през 1996. Пожелаха си го. Сега ще си го получат. И пак ще реват, защото сега вече официално партиите ще станат стока.

 57. 57 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Весело

  До коментар [#51] от "Рим":Защото живеем в правова страна и само съда може да отсъди
  —цитат от коментар 53 на 001


  Цацаров ли е правовата страна бе герберунгел?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 58. 58 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Парламентът обслужва мафията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 59. 59 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Това е сделката на Борисов със Слави, за да не влезе последният в политиката. Може и да остане на екран в БТВ или друг нац. ефир.ОСТАВКА
  —цитат от коментар 9 на Хи-хи


  И десет оставки да даде, вие пак ще сте извън парламента! Не знам на какво се надявате, или звездите ви говорят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 60. 60 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#57] от "Рим":

  Когато станете повече от един файтон, може да имате претенции
  Кой какъв да бъде.
  В демократичните страни, мнозинството избира.

  Преди 20 години избраха другаря Иван Костов и му повериха 137 депутати и пълната власт в държавата.
  Той се провали и в момента имате 00 депутати
  Честито

 61. 61 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Вместо да пишете по цял ден в Дневник, вземете послушайте генерал Атанасофф и дарете на ДСБ , че да си върне дълговете, ако не искате и в следващия парламент да имате 00 депутатите.

  Никой не гласува за тарикати на дребно като ДСБ , които не си плащат дълговете.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  До коментар [#61] от "001":

  Я дай един линк за дълговете на ДСБ!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 64. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#61] от "001":

  е две от новите заплати на заместника не стигат ли ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Браво, комунистите сами се прецакаха чрез Слави Трифонов :)))
  Дразниха Борисов и той им “угоди” на мераците ;)
  БСП - вечните губещи.

 67. 67 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#61] от "001":Я дай един линк за дълговете на ДСБ!
  —цитат от коментар 63 на Рим


  Пишеш в търсачката и виждаш поне 10 новини как генерал Атанасофф, казва че разчита на дарители за дълговете на ДСБ , които били около 50 хиляди лева
  Половин месец по-късно ДСБ не е платило и един лев, тоест няма дарители или ако има и даряват, парите им потъват в партийната касичка

 68. 68 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов заяви, че се чувства лично обиден от обидите срещу ГЕРБ. За това поиска наказание срещу всички обиждащи ГЕРБ."

  Много моля деПУТАТЪТ Лъчезар Иванов да ме накаже, защото ежедневно обиждам ГЕРБ. Обиждам ги по всички възможни начини и твърдя, че са педерасуняци, в лошия смисъл на понятието. Освен това са крадливи мошеници, тъпи и необразовани дебили, които съсипаха държавата.
  Ела, Лъчко, изяж ме!

 69. 69 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#23] от "001":

  Доколкото се сещам, Пеевски се отказа от Европейския парламент...! :)))
  А, в кое огледало се вижда Пеевски, всички знаят...! :)))

  Бивш tww09306483.
 70. 70 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Когато станете повече от един файтон, може да имате претенцииКой какъв да бъде.В демократичните страни, мнозинството избира.
  —цитат от коментар 60 на 001


  А каква е файдата от мнозинство като това на герб, след като 10 години след мутренската власт, България продължава да бъде най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС?
  Видимо нулева! Защото парите за инфраструктурата, с която се тупате по шкембетата ги изработи ИВАН КОСТОВ, с над 2 милиона и двеста хиляди избиратели зад него!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#69] от "Petleshev":

  Да, Пеевски се оказа по морален от Радан и Йончева.
  Който се самономинира и измести Тафров, който участва във вътрешни избори.

  А БСП,ДПС, Демократична България и ГЕРБ са в коалиция в европарламента.
  Депутатите на ДПС са в групичката на Макрон

 73. 73 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#60] от "001":

  Правилно! Щом хората искат да управлява коалицията между ГЕРБ и ДПС, трябва да е така! Обаче, като нещо не върви, хората се сърдят на Костов, който управлявал преди 20 години... Бойко и Доган, нямали нищо общо със сегашните проблеми. ;)

  Бивш tww09306483.
 74. 74 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Преди няколко седмици имаше избори и ДСБ, Да България и зелените вкараха с мъка ЕДИН евродепутат.
  Не знам какви са ви претенциите.
  В България почти всяка година има или евроизбори или местни или парламентарни и през всичкото това време, народа казва едно и също.
  Не искаме тези дето си менят името на партията всяка година и правят коалиции с който им падне.

 75. 75 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Депутатът от ГЕРБ Лъчо Мозъка, заяви, че се чувства лично обиден от обидите срещу ГЕРБ. За това поиска наказание срещу всички обиждащи ГЕРБ. " .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Всички си спомнят конфузния случай с кандидатстването на Лъчезар Иванов за доцент в Софийския Медицински университет. Според регламента той трябвало да представи 25 солидни научни публикации, три от които поместени в чуждестранни медицински издания. На Лъчо обаче не му достигнали две статии и той с лекота прибавил научните публикации на проф. Любомир Иванов. Като гръмна скандалът, за да му запазят достойнството, от комисията пробутаха обяснение като за бавноразвиващи: станало техническа грешка, защото двете статии били подписани... Л. Иванов. Е, как да стане „техническа грешка”, като публикациите не ги подбира комисията, а самият Лъчо!
  Заради тази история, преди да му лепнат Професора, умилително и депутати, и журналисти го наричаха Лъчо Мозъка. Прякорът се циментира след негов нов просташки гаф. В началото на 2010 година от ревизионен доклад на НАП стана ясно, че д-р Иванов през втората половина на 2009 година е получил 131 000 лв. като консултантски хонорар от охранителна и застрахователна фирма, докато работи като народен представител. И патетично обяви, че направил прегледи (той е гинеколог!) на над 1500 служители. Такъв обем от работа наистина може да извърши само един мощен, универсален мозък! Та затова го наричаха и Лъчо Мозъка.
  Лакомията му го вкара в капана на вестник „168” часа - пуснали съобщение в парламента, че ще раздават подарък луксозен мобилен телефон „Верту”. За по-сигурно Мозъка отива половин час по-рано и сяда на първия ред - такъв келепир изпуска ли се! Ама не се изпуска и такъв пинизчийски повод и депутатите, за разнообразие, му тръснаха още един прякор - Лъчо Импулса.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 76. 76 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Окончателно: БСП фалира.

 77. 77 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Намалете коментарите и дарете на ДСБ, ако искате поне малко да сте полезни на партията си, че ставате за смях

 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#70] от "Рим":

  Няма какво да се направи. Щом хората искат да живеят в най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС, значи ще е така. Който не е съгласен, Терминал 2 или се оправя въпреки това.

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Весело

  До коментар [#70] от "Рим":Няма какво да се направи. Щом хората искат да живеят в най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС, значи ще е така. Който не е съгласен, Терминал 2 или се оправя въпреки това.
  —цитат от коментар 78 на Petleshev


  Ааа, не!
  Борбата продължава, до пълната ликвидация на мутренската власт!
  Никакво "няма какво да се прави"....!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 80. 80 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#24] от "Рим":

  кои комунисти - тия от герб или тия от бсп?

 81. 81 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 433 Неутрално

  МУТРАТА ОТ БАНКЯ ФОРЕВЪР , ФАКТ

 82. 82 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Уви, масовия капацитет за обработка на информация е доста нисък. Кой тук беше споменал кучето на Павлов? Точно в десетката го нацели. Подхвърлиха им - да им вземем парите на партиите и кат козички сущи пасяха, пасяха па подскокнаха!
  Споко!
  Сега спонсорството ще е с изпрани и неизпрани пари на мафията, с пари на едрия бизнес и с пари на външни сили, управлението на държавата ще е с техни наемници, а не народни избраници. Не, че и да сега го няма това, ох как го има, но от сега нататък, ще са само такива. Смятайки от спестяването на разходи, сметнаха ли се пропуснатите ползи от налазващия лобизъм, а "ползата" за демокрацията, народовластието сиреч, която си струва, може би, няколно милиона разходи?
  Я да си пропомним, кой кога последно е плащал членски внос на партия? А-ха. И от какво да се издържа тя в дейността си? Е, празно не остава, ще се издържа, но който плаща той и ще поръчва музиката бяхме латиноамерикански тип капитализъм и демокрация, сега отиваме към сомалийски.
  После същите дето ръкопляскат, че роптаят от цени, мафия, монопол, авторитаризъм....
  Но, както казах, масовия капацитет за обработка на информация е доста нисък.
  Ние не сме нито за капитализъм, нито за комунизъм, ние сме за родовообщинен строй или по-скоро за робовладелски, ама не, и за там не сме, рода си го презираме, общност не можем да изградим, робите, тъкмо ще ги научим да не ядат и ще ги уморим. Май остава само под строй да вървим към ада.

 83. 83 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#70] от "Рим":

  Комунисте, стига лъга!

 84. 84 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Блаженство е да гледаш как привържениците на ДСБ и БСП се гърчат и се чудят как да оправдаят партиите си , че не искат да върнат дълговете си към държавата, въпреки, че признават публично , че са харчили пари които не им се полагат.

  Всички депутати от всички партии гласуваха до един, надвзетите субсидии да се върнат, но БСП и ДПС се спотайват и не плащат дълговете им , което допълнително намалява подкрепата за тях.

 85. 85 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Много, ама МНОГО се кефя, че Борисов намери начин да ликвидира БСП с тяхното оръжие! КЕФ майка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 86. 86 Профил на xeb1000
  xeb1000
  Рейтинг: 255 Разстроено

  Апокалипсис идва , хранилката секна

 87. 87 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Любопитно

  Запомнете: ние, българите, сме изкуствено бедни, а комунистите са изкуствено богати, но естеството започва да взима превес. Докато бачкате и чакате увеличение на заплатата и след 15 години тя да стане европейска, БСП харчи милиони левове месечно, откраднати от нас, данъкоплатците. БСП не чака нормални заплати след 15 години.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 88. 88 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ето тази глупост трябва да е за урок на всички. Българина да внимава, за какво гласува по референдуми. Политиците да внимават, какви ги говорят, защото всички помним, как тези, които сега хленчат за пари, преди не много време бяха съгласни с намалението и щяха да уважават волята на суверена. Комунягите разчитат на къса памет, както обикновено. Е да, ама не. Щом тогава бяха за, нека са за и сега, когато профукаха мангизите. 2 516 791. Толкова българи са поискали субсидия от 1 лев. Повече от гласовете, с които беше избран Румен Радев. Повече от гласовете за ОДС през 1997. Повече дори от гласовете за Петър Стоянов през 1996. Пожелаха си го. Сега ще си го получат. И пак ще реват, защото сега вече официално партиите ще станат стока.
  —цитат от коментар 56 на zle_platen_trol


  Всъщност стоката ще са достоинството, правата, свободата(ите), имуществото и честта на българите. Парите - само средството за размяна.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Чудесно.
  Сега чрез Закона за политическите партии да определят с какво държавата може да помага за целеви дейности на партиите.
  За анализи, проучвания, семинари, тв време и подобни.
  Без телевизии, църкви и безсмислени реклами.
  Който има нещо да каже, да ползва фейсбук.

  Доброто е заразно
 91. 91 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#89] от "Косьо Генчев":

  Нямате депутати защото сте некадърни.
  Имахте шанс с Борисов, но го пропиляхте с лъжи и опити за извиване на ръце ;)
  Толкова сте жалки, че един депутат не избира народа от вас ;)))

 92. 92 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Запомнете: ние, българите, сме изкуствено бедни, а комунистите са изкуствено богати, но естеството започва да взима превес. Докато бачкате и чакате увеличение на заплатата и след 15 години тя да стане европейска, БСП харчи милиони левове месечно, откраднати от нас, данъкоплатците. БСП не чака нормални заплати след 15 години.
  —цитат от коментар 87 на Сенчеста фигура


  А сега бавно - Б С П с а в о п о з и ц и я ......
  Та кой харчи откраднати пари?

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#89] от "Косьо Генчев":

  БайХ ви го слага всеки ден, та кои са били п..ки

 95. 95 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  ЕМЕС

  Корнела как сега ще може да се справи,
  като на Бузлуджа гладни ще ги остави?

 96. 96 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  Другари,
  Тази година не се качвайте на Бузлуджа, че кебапчетата няма да са безплатни

 97. 97 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Весело

  До коментар [#94] от "001":

  Браво, добре го “нахрани” тоя :)))))

 98. 98 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Хубаво е, че ръководните органи на БСП ще трябва и да работят някъде, а не само да получават партийни заплати. Лошото е, че Путин ще им плаща, а те все повече ще искат да станем федеративна република на Русия.

  А тоя, дето се е напикавал в дантелени пелени, да ходи да се на-ира в парламента.

 99. 99 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Честито, партиите озакониха рекета, да ми мислят малките партийки!!!

  Marinov
 100. 100 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Каква е целта на това мероприятие?

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK