Партиите вече може да се финансират от бизнеса

Филип Попов (БСП) беше сред най-дейните депутати в дебатите, но социалистите нямаха нито едно предложение

© Юлия Лазарова

Филип Попов (БСП) беше сред най-дейните депутати в дебатите, но социалистите нямаха нито едно предложениеПартиите вече ще могат да се финансират от фирми, реши парламентът, след като преди това намали партийната субсидия от 11 на 1 лв. По предложение на Валери Симеонов се забрани партиите да бъдат финансирани от дружества, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в офшорни зони.


Досега Законът за политическите партии разрешаваше до 10 хил. лв. дарения от физическо лице. Таван за бизнес спонсорства няма да има. Не бяха въведени ограничения за финансиране от фирми, печелещи от държавни поръчки, такива с държавно участие и т.н.


...и Гершуин в изпълнение на Валери Симеонов


От БСП се обявиха против частното финансиране под каквато и да е форма, но не внесоха нито едно предложение за промени. "Въвеждаме нов данък върху българските фирми - данък корупция, за всяка фирма, която не подпомага управляващите", заяви Драгомир Стойнев. Според него всяка фирма, която не спонсорира властта, ще се сдобие с по-голяма административна тежест. Атанас Костадинов, пак от БСП, не се съгласи с твърденията на ДПС, че финансирането от бизнеса е американски модел. Депутатите от движението, сред които Делян Пеевски, са вносители на това предложение. "Не може на 4 юли да сравняваме чалгата с джаза", каза Костадинов и намеси Гершуин и Ал Капоне. След него Валери Симеонов дори запя Summertime по предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева, преди да предложи поправката за забрана на финансиране от фирми, регистрирани в офшорни зони.
Депутатът от БСП Пенчо Милков отбеляза, че дружество може да е регистрирано в България за 2 лв. капитал, но реалният собственик пак да е офшорна фирма.


Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова се скара на БСП, че не правят никакви предложения, а само оплюват всички останали и така бавят процедурата.


Партиите ще могат да ползват държавни помещения за своята дейност, но не и да извършват стопанска дейност в тях.


Спестените пари ще отидат за детски градини, ама не съвсем


Междувременно се разбра, че не е сигурно, че парите, спестени от намаляването на партийните субсидии, ще отидат за детски градини, каквото беше обещанието на премира Бойко Борисов. До края на годината от държавния бюджет ще бъдат спестени разходи за субсидии на политически партии в размер на 14.6 млн. лв. Менда Стоянова обясни, че в закона не е предвидено тази икономия да бъде използвана за друг разход. "Означава, че тя остава в държавния бюджет и съгласно изискванията на Закона за публичните финанси отива за намаляване на дефицита. Всички знаете, че по план ние имаме дефицит. Респективно за увеличаване на излишъка, ако се отчете такъв", каза Стоянова. За да отидат парите за детски градини и ясли, ще трябва да има постановление на правителството.


Стоянова уточни, че за 14.6 млн. лв. не е възможно да бъдат изградени кой знае колко детски градини.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK