Управляващите искат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

Анна Александрова и Александър Ненков

© Анелия Николова

Анна Александрова и Александър НенковМашинно гласуване няма да има на местни и парламентарни избори, ако бъдат приети промените в Изборния кодекс, които бяха внесени днес от ГЕРБ с подписите на депутати от "Обединени патриоти" и "Воля". Председателят на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) съобщи за внасянето на законопроекта на пресконференция в парламента. Тя каза, че е обещана подкрепа и от ДПС за отмяна на машинното гласуване.


Александрова мотивира промяната на закона с анализа и доклада на ЦИК, "който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване". "Корпуса на закона не го пипаме, пипаме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски то да остане", уточни Александрова. Според нея, ако машинното гласуване остане, "рискуваме да провалим месните избори".


"Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори", каза Александрова. Тя смята, че ако на местните избори се гласува с 6000 машини, както е по закон, има риск от провал, "защото сигурността на вота е изключително застрашена по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур". Тя добави, че машинният вот е изключително скъп, и се позова на анализа на ЦИК, според който едва 27% от имащите право да гласуват машинно са го направили на европейските избори. 60 лв. струва 1 вот на един избирател с машинно гласуване, а цената на един глас, пуснат с хартиена бюлетина, е 77 ст.
Машините за гласуване се оказаха скъпоструващи играчки, които не доведоха до по-честни и организирани избори, каза и Александър Ненков. Той даде пример с изборният ден за европейските избори в столицата, на които се гласуваше машинно, който е приключил в 9:00 часа сутринта, при положение, че е нямало втори тур и избирателната активност е била ниска. В голяма част от протоколите е имало грешки. Факт, е че на местните избори на всяка една партия ще и бъде трудно да попълни секционните избирателни комисии, каза Ненков.


Ненков уточни, че промените се правят само в "преходни и заключителни разпоредби" на Изборния кодекс, за да не с "отваря Кутията на Пандора" с други промени точно преди Местните избори. Иначе имало нужда от промени в изборните правила, но те трябвало да се направят спокойно, примерно през следващата година, когато няма да има избори. Изборите вместо да се улесняват, стават все по-сложни, каза Ненков и припомни местните избори през 2015 г., когато комисиите в София успяха да предадат книжата си чак във сряда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK