Валери Симеонов: В България политиката язди бизнеса

Валери Симеонов

© Георги Кожухаров

Валери СимеоновПостоянно в обществото се насажда тезата, че бизнесът ще яхне политическия живот чрез подставени партии, на които ще плаща да защитават неговите интереси. В България не е така, тук политиката язди бизнеса." Тази теза изрази в сутрешния блок на БНТ лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов. "Най-силните фигури са икономическите субекти", смята той.


Симеонов определи като "формална промяна" отстраняването на лидера на "Атака" Волен Сидеров от председателския пост на парламентарната група на "Обединени патриоти". "Става въпрос за една формална промяна, която финализира един процес, който продължава вече две години. Реално няма съвместен общ живот в групата. Нормално и естествено беше да се опитаме да направим някакво оздравяване, да имаме общи позиции, с общи законопроекти, така че да направим тази група действаща парламентарна сила", каза Симеонов.


Начело на парламентарната група на "Обединените патриоти" застават Валентин Касабов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО, а "Атака" остава без ръководни постове в групата. Сидеров определи смяната като нарушение на коалиционното споразумение.
"Надявам се следващия вторник "Атака" да са си взели поука и да дойдат на заседанието. Затова вчера научиха от председателя на Народното събрание за случилото се - просто на заседанието нямаше никой от тях", каза Симеонов и добави, че не се е чувал с Волен Сидеров след решението.


"Истината е, че има сериозни проблеми. Те са показателни не само от отделните изявления, основно на лидера на "Атака", но и това, че много често в зала по един и същ законопроект, по един и същ въпрос се гласува противоречиво. Тази група, за съжаление не работи. Ще изнеса един факт, тъй като г-н Сидеров ни предизвиква. Направихме една справка за присъствието и гласуванията му в зала - до 14 февруари той е присъствал в пленарна зала 4% от времето на заседания", каза Симеонов.


Чуколов: Този мандат трябва да бъде завършен


"Мнението на "Атака" е, че този мандат трябва да бъде завършен. Програмата, която сме подписали с партия ГЕРБ, трябва да бъде завършена" - това заяви в ефира на "Нова телевизия" Десислав Чуколов, зам.-председател на "Атака".


"Във вторник НФСБ и ВМРО хванаха коалиция "Обединени патриоти" и я строшиха в земята. Незаконно е", заяви Чуколов в коментар на отстраняването на Сидеров от председателското място на парламентарната група на "Обединени патриоти". "Всъщност те отменят коалиционното споразумение между "Атака", бледото копие на "Атака" и още по-бледото копие на "Атака". А всъщност какъв е проблемът за държавата? Те строшиха тази коалиция, а ГЕРБ са подписали споразумение с тази коалиция ", коментира Чуколов. По думите му от партия "Атака" не са били информиране за срещата във вторник.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK