Правителството ще актуализира бюджета в понеделник, за да плати F-16 наведнъж

Владислав Горанов

© Велко Ангелов

Владислав ГорановБългария има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16. В понеделник предстои извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов пред радио "Фокус". Той заяви, че фискалният резерв е в достатъчно добри равнища и страната ни ще може да си позволи да плати изтребителите накуп.


"Сумата, която трябва да платим по договора за закупуването на новото въоръжение за българската армия, е значителна. Плащането, което трябва да се осъществи накуп съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1.2 млрд. долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл планираме в понеделник на извънредно заседание да разгледаме вече сключените договори между българската и американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация", обясни Горанов.


Страната ни работи и по още два проекта, свързани с придобиването на нови способности - на сухопътните войски и на флота, каза още Горанов. Той увери, че България има пари за сделката с първите осем изтребителя и за придобиването им няма да взима заеми. На следващ етап ще се купят още 8. Планира се те да бъдат купени на разсрочено плащане, защото България вече ще има кредитна история.
"Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап", обясни вчера заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който водеше преговорите със САЩ за купуване на самолетите.


Въпреки думите на Горанов правителството пласира дълг за 300 млн. лв. при силен инвеститорски интерес.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа вчера договорите за покупка на 8 изтребителя от САЩ F-16 Block 70. Ден по-рано правителството даде разрешение за това, а договорът трябва да бъде ратифициран и от Народното събрание, за да влезе в сила..


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK