Правителството ще увеличи днес 4 пъти бюджетния дефицит заради Ф-16

Ф-16

© www.lockheedmartin.com

Ф-16Правителството се събира днес на извънредно заседание за актуализация на бюджета. То е необходимо заради покупката на 8 нови изтребителя F-16 Блок 70 от САЩ. Сумата от 1,256 млрд. долара трябва да бъде платена наведнъж, като се очаква България да получи обратно от САЩ около 60 млн. долара след решение на Конгреса. В сряда кабинетът одобри параметрите на договора, а в четвъртък министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа пакета от 4 договора


Сумата, която трябва да се осъществи накуп съгласно разговорите с американската страна, не е разчетена в Закона за държавния бюджет. За да влезе в сила договорът той трябва да бъде ратифициран и от Народното събрание. Очаква се това да стане още следващата седмица заедно с актуализацията на бюджета.


Горанов уверява, че плащането няма на спре работата по другите два проекта за модернизиране на армията – за бронирани и транспортни машини за съхопътните войски, и за два кораба за военноморските сили.
В предложението за актуализация на бюджета за 2019 г., планираният дефицит от сегашните 0.5% ще се увеличи на 2%. Емитираният вътрешен дълг от 300 млн. лв. в края на миналия месец не е пряко свързан със сделката с "Локхийд Мартин", твърди Горанов в интервю публикувано на сайта на финансовото министерство. В репортажа си за интервюто "Ройтерс" допълва, че в понеделник правителството планира да емитира още 200 млн. лв дълг с 20-годишен падеж. Обявата на БНБ е за аукцион на 22 юли. На него ще бъдат предложени от емитираните през юни 20-годишни облигации с годишен купон 1.5%, от които на предишния аукцион бяха продадени книжа за 100.6 млн. лв. при обявен максимум 200 млн. лв.


Преди броени дни западна консултантска агенция предупреди клиентите си в бизнес средите, че не е изключено заради еднократното и авансово плащане на цялата сума да се наложи в следващите 2 години някои европроекти да не получат достатъчно съфинансиране и да се забавят. Бяха посочени и конкретни сфери - инфраструктура, транспорт, енергетика.


"Дефицитът ще бъде около 2%, съвсем малко отгоре вероятно по план. Число, което е в съответствие е и под 3% по маастрихтските критерии. Тоест не смятам, че това еднократно усилие би трябвало да се разглежда като сериозно разхлабване на фискалната дисциплина", казва Горанов в интервюто. Той смята, че "това няма да засегне останалите сфери".


"Ройтерс" обяснява, че 2% е под прага за дефицит, който би поставил под въпрос желанието на България да влезе в т.нар. чакалня за еврото. Агенцията напомня още, че според 3-годишната рамка би трябвало бюджетът за 2020 г. да е балансиран.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK