На първо четене парламентът отмени машинното гласуване на местни и парламентарни избори

На първо четене парламентът отмени машинното гласуване на местни и парламентарни избори

© Юлия ЛазароваНа първо четене парламентът отмени машинното гласуване на местни и парламентарни избори. За инициираните от управляващите промени в Изборния кодекс гласуваха 122 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а против бяха 92 депутати от БСП и ДПС, както и четирима от "Обединените патриоти". Въздържа се един народен представител.


Основните мотиви за отмяна на машинното гласуване на управляващите са, че то е скъпо - до 59 лева на глас, а отчитането на резултатите от вота - сложно. Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова за местните избори тази есен ще има 265 вида бюлетини за кмет на общини, още толкова - за общински съветници, както и 3187 бюлетини за кметове на кметства. Ако има машинно гласуване, протоколът би бил над 10 метра, като по думите й се очакват и некоректности по отразяването на преференциален вот за общински съветници. По-притеснително обаче било, че на една машина през целия изборен ден биха могли да гласуват само около 156 души.


"Има риск от загуба на доверие в изборния процес, както и риск за бъдещия местен вот. Държим да се произведат избори с легитимен резултат", каза Дарикова. Тя призова за подкрепа на законопроекта и обществен дебат за машинното гласуване.
БСП и ДПС, чиито депутати не се регистрираха за кворум в началото на заседанието, отново защитиха позиции против отмяната на машинното гласуване. Според социалиста Филип Попов при машинното гласуване недействителните бюлетини са нула и се гарантира честност на вота, а желанието на ГЕРБ да го отмени за местния вот свидетелства за желание партията на Бойко Борисов да манипулира предстоящите избори. "Машинното гласуване не е панацея за всички недъзи на изборния процес, но ние трябва да го имаме", каза зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков, като призова управляващите да не се въртят в кръг.


Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обяви, че партията му продължава да настоява за машинно гласуване, при което държавата да закупи машините, както и за машинно преброяване на бюлетините, за да няма грешки в протоколите. Той даде да се разбере, че ДПС е готова на отстъпка - на предстоящите местни избори да няма машинно гласуване в 6 хиляди секции, както предложи и е записано в сега действащото законодателство, но не и за пълна отмяна. "Вие сте пред лоша перспектива. Искате да запазите ръчното броене в секционните комисии и да приемете всички дефекти, които се случват там за вас", каза Цонев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK