Директорът на военното разузнаване генерал Пламен Ангелов подаде оставка

Ген. Пламен Ангелов - директор на Служба "Военна инфэормация", и ген. Атанас Атанасов, шеф на Агенция "Разузнаване", на изслушване по повод инцидента с оръжейния търговец Гебрев, 13.02.2019 г.

© Велко Ангелов

Ген. Пламен Ангелов - директор на Служба "Военна инфэормация", и ген. Атанас Атанасов, шеф на Агенция "Разузнаване", на изслушване по повод инцидента с оръжейния търговец Гебрев, 13.02.2019 г.Директорът на военното разузнаване генерал Пламен Ангелов е подал рапорт за освобождаване от длъжност, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Ангелов е преценил, че ще бъде в интерес на службата да се оттегли от поста. Ангелов трябва да бъде освободен от президента Румен Радев с указ, след което той няма да бъде освободен от военна служба и Каракачанов ще го привлече в екипа си.


В подробно съобщение прокуратурата обяви в понеделник миналата седмица, че Ангелов и бившия шеф на службата ген. Светослав Даскалов са разследвани от Военната прокуратура заради нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Въз основа на документи, подписани според прокуратурата в нарушение на правилата в Служба "Военна информация", впоследствие ДКСИ (Държавната комисия за сигурност на информацията) издала над 500 достъпа до класифицирана информация на ЕС и НАТО. Според прокуратурата в периода април 2016 - май 2019 г. разрешенията за достъп до данни с гриф "Секретно" и "Строго секретно" са издавани от служител по сигурността във военната служба, а не както е по закон – от ръководителя ѝ.


"Такова нещо не се готви, макар че знаете, че 2015 г. имаше подобна идея, даже внесен законопроект. Подобно нещо поне на този етап аз не го намирам за разумно и за полезно и такъв проект няма." Така Каракачанов коментира една от версиите за атаката срещу Ангелов, че се готви обединяване на службите.
Депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли междувременно поправка в Закона за военното разузнаване, според която директор на службата може да стане и цивилен служител. До 2015 г. службата можеше да се ръководи и от цивилен, но БСП с подкрепата на ГЕРБ прие ограничение постът да е само за военнослужещи, за да свали от поста бившият депутат от СДС и служебен министър Йордан Бакалов. Мотивите за промяната са, че "по този начин ще се реализира в цялост изискването, предвидено в Закона за военното разузнаване, а именно за директор да могат да се назначават лица с професионален стаж в системата за защита на националната сигурност, а не само от въоръжените сили".


Оставката на Ангелов беше очакван ход. Отнемането на допуска му до секретна информация е по модела на отстраняването на генерал Димитър Шивиков преди няколко години. През 2015 г. Шивиков беше номиниран за заемане на международна длъжност в щаба на НАТО, но два-три дни по-късно се сдоби с обвинение, заради което му беше отнет допускът до класифицирана информация и това стана основание да бъде уволнен от действителна военна служба.


В понеделник имаше нови изявления от прокуратурата по казуса. Служител на "Военна информация" е бил изпратен в приятелска държава от ЕС да шофира автомобила на известен бизнесмен и да го снабдява с информация, заяви заместник главният прокурор Иван Гешев.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1899 Весело

  Курнелия да предложи Пеевски, за освободеното място.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Неутрално

  "Директорът на военното разузнаване генерал Пламен Ангелов подаде оставка"

  "Цвета Маркова: Военното разузнаване има безупречна репутация (видео)" - https://m.dnevnik.bg/video/deniat_s_veselin_dremdjiev/2019/07/11/3937284_cveta_markova_voennoto_razuznavane_ima_bezuprechna/

  "Малко преди да бъде освободена от поста си през 2012 г. дългогодишният директор на ДКСИ Цвета Маркова става доктор.

  В Университета по библиотекознание. Не се изненадвайте, научен ръководител й е проф. Стоян Денчев." - https://www.webcafe.bg/id_1041940946_Magnaurskata_shkola_na_DANS

  "Радан Кънев: Орхан Исмаилов е достоен за зам.-министър" - https://clubz.bg/10915-radan_kynev_orhan_ismailov_e_dostoen_za_zam_ministyr

  "Орхан Исмаилов също става доктор - с дисертация по "Защита на класифицираната информация в условия на кризи".

  Не и без намесата на проф. Стоян Денчев" - https://www.webcafe.bg/id_1041940946_Magnaurskata_shkola_na_DANS

  Кой открадна прангите на Писанчев, ученик на Стоян Денчев?

  "Сега си взимайте Бареков и Писанчев, слагайте прангите и бавно към "Банишора". Бавно, иначе хората ще помислят, че сте откраднали прангите за старо желязо. Друм!" - https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2014/05/20/2303509_radan_kunev_durjavata_se_upravliava_ot_razjuzdani/

  "Евродепутатите на БСП и Радан Кънев не са подкрепили избора на новия шеф на Европейската комисия" - https://www.faktor.bg/bg/articles/evrodeputatite-na-bsp-i-radan-kanev-ne-sa-podkrepili-izbora-na-noviya-shef-na-evropeyskata-komisiya

 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ммм, интересно. Горанов кога?

 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Някой е харесал длъжноста му!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Курнелия да предложи Пеевски, за освободеното място.
  —цитат от коментар 1 на 4ort  Тцъ ...
  Пеевски чака да се освободи шефското място в ДАНС ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs":

  Самият факт, че един гробар троли е пряко доказателство, че шефа на разузнаването е сготвен от свинете.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 7. 7 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "Изработиха" го неговите подчинени. Идеята за цивилен на този пост не ми се струва добра. Но така мисля аз.

 8. 8 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1040 Неутрално  [/quote]

  Пеев вече мина през тези длъжности, вече е на друго ниво - "ръководи" бай Х. под зоркия поглед на Доган и невидимата ръка на прехода, а иначе продължава да развива системите за ограбване на българския народ.


  [quote#4:"chichka"]Някой е харесал длъжноста му!!!!
  —цитат от коментар 5 на niksan1


  Никога не е късно да се изложим пред НАТО. Тъкмо почнаха да ни дават от време на време и друга информация освен метеобюлетините, Ако не беше НАТО тази служба отдавна да я бяха сринали.

  А това написах на 8 юли:
  Може би само СВИ не беше превзета от дебелян. Авторката да промени заглавието - Пеевски превзема служба Военна информация. А относно закона - спорно е дали ръководителите могат да упълномощят служителите по сигурността на информацията да подписват разрешенията за достъп. Но те извършват проучването и представят разрешението за достъп за подпис, т. е налице е неспазване на една формалност. нищо нередно не е станало и никакви тайни на НАТО не са компрометирани. Това е поредната гърбава пушилка, в която ще осъмнем без военно разузнаване. А те имат и канали по които дебеляновците могат да пренасят всичко. Явно това е целта. нещата в превзетата държава се нареждат.

 9. 9 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#8:"Uprsport"][/quote]

  В горния пост цитирам niksan1 но нещо се бъгна.

 10. 10 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 837 Гневно

  Това сам в "държава" като нашата може да се случи. Да ти повдигнат обвинение, и някой агент на министерски пост да те привлече в екипа си, а де! Може би аз не ги разбирам нещата, знам ли!?

 11. 11 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Явно нямаме истински военни, та за шеф на военното разузнаване ще изтипосат я мутра, я калинка.
  Лека спекулация с миналото - как биха реагирали в Трета секция при подобно развитие на нещата. Ами до утре сутринта набелязаните мутри и калинки щяха да попълнят списъка на безследно изчезналите; плюс специален хабер за министър-председателя.

 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Остана ли структура непревзета от мафията? Трябваше ли и военното разузанаване да предадете на мутри и руснаци? Свинска история...

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  По-добре оставка, отколкото роб на един дебел, грозен.....

  Mутри, вън!
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Няма драма! Ротационни изпълнения...

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Доказаха ли нещо или тука всеки е виновен по презумпция.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Познат повтарящ се "почерк"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 888 Неутрално

  мутрите превзеха и тази структура

  България - "държавата" където мафията си има правителство

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#7] от "citoyen":

  същото е и с военния министър...няма как някой пълен лаик да заема длъжност от която е разбира елементарни неща...това че някой уж е бил в казарма не значи че става за военен министър...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 894 Неутрално

  През 2015 г. Шивиков беше номиниран за заемане на международна длъжност в щаба на НАТО, но два-три дни по-късно се сдоби с обвинение, заради което му беше отнет допускът до класифицирана информация и това стана основание да бъде уволнен от действителна военна служба.

  Нищи духом са тези , които и до сега не са промислили и разбрали думите на Апостола - " Целите сме изгорели от горещото , и пак не сме се научили да духаме ."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK