Офертата на САЩ за F-16 е валидна до 5 септември

Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Красимир КаракачановОфертите от САЩ за договорите за доставка на F-16 блок 70/72 са валидни в срок от 3 до 5 септември. До тогава трябва да са преведени 1,256 млрд. долара. Това се разбра от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред комисията по отбрана, която одобри на първо четене ратифицирането на договора със САЩ и актуализацията на бюджета.


Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента до 31 юли, за да има време Министерството на външните работи да изпрати нотификация, а министерството на финансите да преведе парите, обясни заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Той каза, че още две държави преговарят за F-16 блок 70/72 и за това трябва да се бърза. "Има договорени 70 самолета Viper, една държaва има договор за 24, друга за 66. До края на годината ще има договори за 150, другата година се очаква да станат 300. Съгласно американското законодателство, който преведе парите влиза в производство", каза Запрянов, който водеше преговорите със САЩ.


Цялата сума ще бъде депозирана в банка в САЩ и с нея ще се закупят американски ценни книжа, които имат доходност. Американската отбранителна агенция ще тегли от сумата периодично суми за да може да се разплаща с доставчици.
Според Каракачанов е възможно да не бъде похарчена цялата преведена сума, тъй като инфлационните индекси предвиждат луфтове. По един от договорите можело да останат 20 млн. (той не уточни лева или долари бел. авт.) с които да се купят муниции или въоръжение, или да се върнат


"Най-хубавото е изграждане на национален тренировъчен център за обучение на пилоти и поддръжка", каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Той добави, че български компании ще придобият способности за ремонт на възли и детайли за Ф-16, част от който са високотехнологични. "Рано или късно се надявам, че и това ще се случи – да правим самолети", демонстрира оптимизъм Караниколов. Първите самолети ще дойдат през 2023 и до тогава трябва да се сме готови, каза още Караниколов.


Пакетът и самолетът F-16 идват с абсолютно запазени способности, системи за въоръжение, за опознаване, криптиране и навигация, каза началникът на ВВС ген. Цанко Стойков след заседанието на комисията. "По въпроса за запазване на бойните способности, оперативната съвместимост и оперативните способности сме се придържали към запазването на същите и дори увеличаването им. Това, че има известно връщане към първоначалните бройки от въоръжението беше направено предвид на това, че исканията бяха завишени в желанието си да получим повече. След като видяхме, че американската страна ги е калкулирала в цената и тя се е увеличила доста и се върнахме в първоначалната позиция", посочи ген. Стойков.


"Това, че ще бъде необходимо да се купуват допълнително ракети въздух-въздух, и въоръжение въздух - повърхност, това е така. Това ще продължи по време на целия жизнен цикъл на самолета в зависимост от необходимостта", посочи още ген. Стойков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK