Захариева към посланиците: Добрите ни отношения трябва да се материализират в инвестиции

Захариева към посланиците: Добрите ни отношения трябва да се материализират в инвестиции

© Министерство на вътрешните работи



За материализиране на добрите политически контакти на България зад граница в икономически резултати и за продължаване на грижата за българите в чужбина призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в приветствието, с което откри традиционната посланическа конференция в София, съобщи пресцентърът на министерството.


"Министерството на външните работи е създадено преди 140 години с 12 служители. Днес броят им за съжаление не е променян от 1980 г., но открихме за две години три нови мисии, предстои откриването на четвърта. През 80-те години на миналия век същият брой служители като днес са обслужвали 75 000 българи в чужбина, днес само в Лондон обслужваме население с размерите на Пловдив. Всичко това нямаше да е възможно без вашата отдадена работа, без вашето усещане за кауза. Без усещането, че нашата, вашата работа е кауза, няма как да се справяме с предизвикателствата", обърна се Екатерина Захариева към 66 български посланици.


"Ние сме зад граница, за да подпомагаме и да поддържаме топлата връзка на българските граждани в чужбина с България, да съдействаме за откриването на повече училища. Много моля българските дипломати да бъдат активни също в тази посока. Това е начинът да запазим езика, да запазим познанията за България, връзката с България с надеждата, че някои от тези хора един ден ще се върнат тук", каза още външният министър.




Тя подчерта, че по време на европейското председателство на България дипломацията е натрупала опит, самочувствие, познание, които сега трябва да бъдат използвани при организацията на първото българско председателство на Берлинския процес догодина съвместно със Северна Македония. "Фактът, че няма държава - член на ЕС, която да не желае консултации по темата Западни Балкани с български дипломати, министри, правителство, показа, че мисията на българското европейско председателство бе добре изпълнена. Доказателство за това е, че България успя да стане член на Берлинския процес", подчерта Екатерина Захариева.


Сред приоритетите на външната политика Захариева посочи и развитието на отношенията със страните от Азия, Залива и Африка. "В Азия се намират 7 от държавите, които са членове на Г-20 и традиционно добрите отношения, които имаме, трябва да се материализират в по-тесни икономически връзки", заяви Екатерина Захариева. Тя призова и за активизиране на икономическото сътрудничество със страните от Залива, където през последните две години България откри две нови посолства – в Рияд и Абу Даби.


По думите на Захариева отношенията с африканските страни южно от Сахара ще бъдат приоритет и на новата Европейска комисия, където България може да има по-активна роля. "Ние не сме били колонизатор, голяма част от елита на тези страни е завършила в България, имат министри, които говорят български. Така че предстои много повече работа и фокус на България в този континент. В годините на бюджетни рестрикции България остана само с три посолства на юг от Сахара - това е крайно недостатъчно. Трябва да помислим да разкрием поне в най-големите държави там търговски представителства и генерални консулства", заяви Екатерина Захариева.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Арабски и китайски инвестиции не ни трябват...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  А дали сме направили необходимото за да ги получим тези инвестиции
  Дали сме създали условия
  Дали имаме капацитет

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото потребителят е нарушил ЗЗЛД като е изнесъл информация за трето лице.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Екатеринчето какво успехи има за България в крана сметка?
  Има ли ба балканите по-слабо подготвен дипломат,(да не кажа бездарен), който толкова умело се съгласява с всичко без да иска нищо ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  "Това е начинът да запазим езика, да запазим познанията за България, връзката с България с надеждата, че някои от тези хора един ден ще се върнат тук."

  Не знам дали това очакване е реалистично. Все пак, поддържането на "топла връзка" с българите в чужбина носи на България много други ползи - от създаване на групи избиратели, които могат да лобират за интересите на България, до предприемачи, които по естествен начин предпочитат България за офшорен офис, до хора, които подпомагат финансово свои възрастни близки в страната (и покрай това- подпомагат икономиката на България като цяло).

  Освен познанията за езика и България, възпитанието на патриотизъм и национално чуство е изключително важно. В този смисъл, гръцката общност в чужбина (която има голям растеж през годините между гражданската война и падането на военната диктатура в Гърция) може само да бъде модел за българската общност и отношенията на България с нея.

 6. 6 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Няма да стане с призиви, трябва тотална ревизия на съдебната система, меверетата и останалите чантаджии.

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "по време на европейското председателство на България дипломацията е натрупала опит, самочувствие, познание"

  За 140 години дипломацията ни твърде малко е научила и твърде много грешки е допуснала

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тая патка явно смята, че инвестициите се правят е чужбина по Боков модел, където премиерът на една страна отива при бизнеса и им казва какво да правят и какви пари на кого да дадат.

 9. 9 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това вече си е откровена просия...

 10. 10 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Голям обхват голямо нещо.Без да познаваш бизнеспартньорите си да искаш някой да им каже, но какво? Какво и трябва на България или копи пейс на дрънкулки и буболечки по зеленчуците. Градините ни замряха,напоителните ни системи също, ветрищата си кротуват до достигане на урагани и смерч. Времето ни преследва, а ние му бягаме,защото насрещното движение е опасно без светофари, а енергетиката граби от налазилите ни офшорки. Какво е належащо и дали чужди фирми или обучение на наши кадри е необходимо. Туризмът в кочината, а прасетата под гилотината,стига да има кой да ги яде в тази горещина. Икономиката икономична за нашия джоб.

  mihala
 11. 11 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Без усещането, че нашата, вашата работа е кауза, няма как да се справяме с предизвикателствата", обърна се Екатерина Захариева към 66 български посланици."


  Щастието легитимира успеха. В текущия баланс - легитимира успеваемостта. Това прави разликата между управляващ и лидер.


  В тази връзка баланса между лично и групово дали се изчерпва с работата или се подхранва с каузата? Със сигурност е второто.

  Търговските връзки, обаче, легитимират доверието. Показател за успех в дипломацията.

 12. 12 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Само по себе си капитализацията на доверието зависи от фактите, точни и конкретни.

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Весело

  Ха ха смешен плач, инвеститорите не са малоумни като шайката ГЕРБ

  klimentm
 14. 14 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Абе дали част от посланиците не са бивши кадри на синята идея, които са се продали на Тиквата?

 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Добрите отношения са предпоставка, но недостатъчно условие за добри инвестиции, особено в свободни пазарни отношения. Само при диктатурите добрите отношения с владетеля са гаранции за преки инвестиции.
  Значи - работата на дипломатите е добри отношения със съответната страна, но работата на правителството е създаване и поддържане на добър бизнес климат, та хората от свободните икономикии да искат да инвестират.
  Изказването на министърката показва, че манталитетът й е застинал в миналото, когато директивите на лидера и/или партията пряко се отразяваха във внос-износната, евент. инвестиционната политика на друга такава държава с лидер.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 322 Неутрално

  таа все едно им се кара или по-лошо проси,голем дипломат нема що

 17. 17 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Само по себе си капитализацията на доверието зависи от фактите, точни и конкретни.
  —цитат от коментар 12 на Radosveta Koleva


  Като се имат предвид последните и известните събития, свързани с киберсигурността, този ключов отрасъл май ни се изплъзва или... Кой би рискувал без да се консултира щателно?

 18. 18 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ще си останем по "самолети". :)))

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Посланиците на сълзи не вярват, нито на клетви, нито на стабилността ни. Те по-добре от Захариева знаят, че всичко в България е измамно.

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#15] от "PavelCZ":

  Не Ви ли звучи смешно министърът да "моли" подчинените си, българските дипломати, да бъдат в "топли отношения" с българите в чужбина? Министърът "изисква" това като задължение на служителя на ведомството, но май проблемът е че всеки е човек на някого и последната им мисъл е да работят съгласно длъжностната си характеристика ...

 21. 21 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  "През 80-те години на миналия век същият брой служители като днес са обслужвали 75 000 българи в чужбина, днес само в Лондон обслужваме население с размерите на Пловдив."

  През 80-те Въшно е "обслужвало" невъзвращенци? В смисъл следяло ги е и е пишело доклади от следенето. Не е много уместно да се сравнява "обслужването" на българите в чужбина през 80-те и сега.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK