Сделката за F-16: Въпроси и отговори след критики и объркващи изявления

Сделката за F-16: Въпроси и отговори след критики и объркващи изявления

© Lockheed MartinПакет сделки за над 2 млрд. лв и увеличаване на бюджетния дефицит с над 1.8 млрд. лв трябва да бъдат одобрени днес от депутатите заради купуването на 8 бойните самолета F-16 от САЩ. През последните седмици бяха казани доста разнопосочни коментари по сделката и те със сигурност ще продължат в пленарната зала на парламента.


Много от тях възникнаха заради слаба и объркваща комуникация от Министерството на отбраната, преговарящия екип и правителството. Други - заради лекотата, с която се отправят и възприемат критики без да се четат оригинални решения и документи.


"Дневник" разговаря тази седмица с официални лица и специалисти в опит да изясни част от спорните моменти.
Договорът за F-16 със САЩ, който трябва да бъде ратифициран от парламента днес, съдържа цялото оборудване, въоръжение и способности, които са заложени в проекта, одобрен от парламента, както и искането за оферта до САЩ, което е направено по проекта.


Това е записано в доклада на командира на ВВС генерал Цанко Стойков до правителството на база на който е взето и решението, според депутати от комисията по отбрана. Същото твърдение е записано и в доклада на комисията за днешното ратифициране на първо четене от парламента.


На заседанието на комисията министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че преговорният екип е успял да достигне намаляване на пакетната цена от 1.41 млрд. долара на 1.256 млрд. долара. При това е успял да запази пакета от способности, поискани в изпратеното на 21. 02.2019 г. от Министерството на отбраната писмо с искания (Letter of Request – LOR) в приемливи граници.


Офертите от САЩ за договорите за доставка на F-16 блок 70/72 са валидни до 5 септември. Дотогава трябва да са преведени 1.256 млрд. долара.


До колко са орязани способностите на F-16?


В различни медии се говори за голямо орязване на пакета, а главният секретар на президента полковник Димитър Стоянов дори каза, че "новите самолети ще могат да пускат единствено свободно падащи бомби - т.е. нищо различно от това, с което военната авиация е разполагала и през 1913 г". Причината за сравнението му е, че F-16 ще бъде поръчан без насочващи се бомби с висока точност и без ракети въздух-повърхност, които могат да се използват за подкрепа на сухопътни и морски операции. Твърдението му се разминава с решението на парламента от юни 2018 г.


В четвъртък и президентът Румен Радев за пореден път критикува параметрите, като каза, че било решено "да има пълен пакет въоръжение, пълен пакет оборудване", а нито едно от решенията не било изпълнено.


Всъщност, в одобрения преди година от депутатите проект за купуване на самолета за въоръжението пише следното:


"3.1.2. Въоръжение
За решаване на задачи с новия тип боен самолет е задължително и придобиването на основни типове ракетно, бомбово и артилерийско въоръжение, осигуряващи въздействие във всякакви МТУ, денем и нощем по:
• въздушни цели във и извън пределите на визуалната видимост;
• подвижни и стационарни цели на повърхността с висока точност на поразяване (на по-късен етап).
Доставката на въоръжение задължително обхваща и придобиването на наземно оборудване и обучение на личен състав за неговата експлоатация.
"


От това ясно, се вижда, че


"умните бомби" са оставени за по-късен етап още от законодателя


В точката "Необходими бойни възможности на самолетите" в проекта пише, че:


"изтребителите трябва да имат многоцелеви способности за различните роли, да имат адекватен радар с режими за работа по въздушни и земни цели, съвременен изчислителен комплекс, интегрирана система за самозащита, система за обмен на тактическа информация Link-16, нашлемна система за целеуказване, интеграция на контейнери за наблюдение и целеуказване, интегрирано съвременно високоточно въоръжение, система за планиране и анализ на мисията и симулатори за подготовка на състава."


Според източници на "Дневник" контейнери за наблюдение и целеуказване, които са част от системата за "умните бомби", както и всичко необходимо - софтуерно и хардуерно за системата, ще бъде част от договора. Така пилотите ще могат да бъдат тренирани и да имат и тези способности, когато се купи такова въоръжение. Същото се отнася и за ракетите въздух-повърхност, които не са в договора.


Откъде идват разликите в цените?


Искането (Request for proposal –RFP) беше изпратено до всички страни, от които се иска оферта – Германия, Италия, Израел, Португалия, САЩ, Франция и Швеция. След получаването на отговорите на RFP беше избран F-16V Block 70 в края на миналата година.


В изпратеното през февруари тази година (Letter of Request – LOR) от Министерството на отбраната до САЩ списъкът с исканото въоръжение вече е на стойност 1.41 млрд. долара. За да бъде дадено разрешение за сделката от Конгреса на САЩ, това трябва да бъде поискано от Държавния департамент. Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че на 4 юни че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.). Това е над милиард лева повече от одобрената от парламента в София пределна цена от 1.8 млрд. лв (малко под 1.04 млрд. долара).


В съобщението е описан и пълният пакет от въоръжение и оборудване, което България може да купи. Това обаче никога не е означавало, че България ще купи веднага целия възможен пакет, а че получава разрешение да го купи. "Раздуването" на цената в разрешението е, за да не се налага при всяко следващо поръчване на боеприпаси и части да се иска нотификация от САЩ, която е необходимя за всяка сделка над 50 млн. долара, за съюзници.


По подобен начин е протекла и процедурата със Словакия, чийто пакет е намален на 50%.


Кое е "изпилено" и кое е "надуто"?


В крайна сметка управляващите са се отказали да купуват втори резервен двигател, високоточни бомби и ракети въздух-повърхност. Цената на такава бомба е около 2 млн долара.


Намален и броя на пилотите, които ще бъдат обучени. Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков каза, че в САЩ ще бъдат обучени 12 пилоти, както и 65 души технически състав. Според него 12 пилоти на осем самолета съответстват на стандартите. Причината за намаляването на пилотите е, че САЩ искат 40 млн. долара само за езиково обучение. За сметка на това е повишено нивото до което ще бъдат обучени пилотите – до инструктор,


Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години - средата на 2023 г., а още четири - до края на същата година. В първото тримесечине на на 2024 г. се очакват последните 2 броя, чието забавяне е за да се обучават на тях пилоти до ниво инструктори. В момента, в който се върнат тези пилоти-инструктори, ще имат възможност веднага да започнат обучение на нови летци, каза командирът на ВВС след заседанието на комисията по отбрана.


Обучението на пилоти и техници ще се прави в университета в Долна Митрополия, за чието възстановяване има решение на кабинета. За обучението се купуват няколко тренажора за самолети и техници, като този за техници има дори добавена реалност. Симулаторите ще позволяват 4 самолета едновременно да "летят" в мрежа.


Намален от 24 на 12 е броят на ракетите за близък бой, които са с 35 км далекобойност. За сметка на това са увеличени тези със среден обсег с които може да се унищожи нарушител преди визуален обсег с помощта на новия радар на F-16. За сметка на това 4 пъти са увеличени тренировъчните ракети за среден обсег, за да бъдат овладяни като ново оръжие. И двата типа ракети, и радара, са пето поколение. Ракетите със среден обсег, както и тези с близък, могат да се контролират и ръчно в полет, т.е. биха могли да поразяват и цели при близък бой, когато резките маневри на противника за избягване на самонасочващата се ракета могат да се компенсират от управлението ѝ от пилота.


Даваме 2 млрд лв, а получаваме машините след 4 години?


Депутатите от БСП казаха, че ще гласуват срещу договора, защото е трябвало самолетите да се купят на изплащане, а сега "даваме 2 млрд получаваме машините след 4 години". Твърдението им е вярно, но не съвсем, а и фокусът на претенциите може да е за това кой е настоявал да се плати наведнъж. Допреди седмица от преговорния екип се създаваше впечатление, че това се налага, за да се създаде пред американците "кредитна история на България" по такава сделка, за да може следващите 8 самолета да бъдат купени на изплащане. В четвъртък премиерът Бойко Борисов каза, че лично той е настоявал бойните самолети да се платят веднага, защото му било омръзнало "три пъти като идвам в управление, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолетите".


Освен това цялата сума ще бъде депозирана в банка в САЩ и с нея ще се закупят американски ценни книжа, които имат доходност от около 1.5% годишно. Американската отбранителна агенция ще може да тегли от сумата периодично суми, за да се разплаща с доставчици.


Възможно да не бъде похарчена цялата преведена сума, тъй като инфлационните индекси предвиждат луфтове. По един от договорите можело да останат 20 млн., според Каракачанов (той не уточни лева или долари бел. авт.) с които да се купят муниции или въоръжение, или да се върнат.


Индустриално сътрудничество


Производителят на изтребителите F-16 - Lockheed Martin Global, ще обучи български компании, инженери и IT специалисти да ремонтират изтребителите. Нашите фирми ще могат да поддържат и поправят не само тези, които ще получи България, но и чужди. Това каза пред Комисията по отбрана министърът на икономиката Емил Караниколов за споразумението за индустриално сътрудничество.


Той разказа, че Lockheed Martin вече е анализирал 100 наши компании, а обученията ще се проведат преди пристигането на първите изтребители през 2023 г. Компанията ще инвестира и в българско производство на дронове и безпилотни самолети.


Параметрите на договора за сътрудничество още не са ясни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (199)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Нямало да има “умни” ракети? Ако дупедатите бяха умни и ракетите мижеше да са умни. Да, ама не!

 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Дали Радев наистина не разбира , че не е възможно да купиш свръх модерно въоражение на свръх ниски цени !?!?!

  Дали наистина е само популист или му идва отвътре !?!

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Дали Радев наистина не разбира , че не е възможно да купиш свръх модерно въоражение на свръх ниски цени !?!?!Дали наистина е само популист или му идва отвътре !?!
  —цитат от коментар 2 на Nikolay Savov


  Радев нямаше да критикува само ако самолетите бяха Грипен или Руски.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1459 Весело

  Няма да има ракети "Въздух - земя " и самонасочващи се бомби....както и целенасочващи контейнери, за да може наземни диверсанти да правят лазерно насочване на ракетите.....
  Всъщност кого ще нападаме?
  Или може би сега имаме ракети "Въздух - зсемя" за МИГ-29?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  Това е разликата между ТЪРГОВИЯТА със САЩ

  и РЕКЕТА, на РУСИЯ, чиято жертва сме.

  Представя ли си някой, САЩ да ни достави 8 броя

  ЗАВИТИ В ЦЕЛОФАН ЖЕЛЕЗА, за които да иска в брой 2-3 МИЛИАРДА

  само на основание на това, че

  БИЛИ ПОРЪЧАНИ ОТ КРАСИМИР ПЪРВАНОВ ?!?!?!?!?!?!?!

  Глезотии като ДОГОВОРИ, ОДОБРЯВАНЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА, ДЕБАТИ.......

  това са "КРАВАРСКИ" ЛИГАВЩИНИ........

  ПЛАЩАТЬ, НЕ РАЗСУЖДАТЬ........

  Така се прави РЕКЕТ па РУССКИ

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1459 Весело

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Ако руснаците бяха поискали 2 милиарда долара, за да модернизират МИГ-29 до версия МИГ-141, парите вече щяха да са платени, без сделката въобще да минава през Парламента. Справка - Булгаргаз и продължението на Турски поток. Някой да е искал да минава през парламента сделката за 2.9 милиарда лева?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 7. 7 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Много полезна статия що се отнася до обобщението на информацията, какво е и какво не е включено в сделката. Това е важно, за да се говори по същество, а не да се правят политически мотивирани, бомбастични, но и безкрайно повърхностни коментари за и против сделката. Доколкото си спомням, преди години в свое интервю в хангара на летище "Враждебна" тогавашният главнокомандващ на ВВС и сегашен президент правилно отбеляза, че проектът за придобиване на нов тип боен самолет не е на ВВС, а на България. Щом е така, то нека започнем да говорим обективно за сделката, която като всяка сделка си има позитиви и негативи. Вярно е, че е хубаво да бъде придобито и въоръжение за точно поразяване на наземни, пък защо не и на морски цели, но както е видно от статията такова въоръжение не е включено в договора. Видно е също, че то може да бъде придобито относително лесно на по-късен етап. Липсата на това въоръжение намалява способността на самолета ката цяло, но не поставя под съмнение способностите на самолета във връзка с охраната на въздушното пространство, каквато е основната мисия на нашите ВВС. Което е по-важно, с или без въоръжение за точно поразяване на наземни цели, придобивания самолет е съществена стъпка напред за способностите на българските ВВС. Разбира се, че е по-добре да има и тази допълнителна способност, но и без нея способностите му отговарят на поставените изисквания, както личи и от статията.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 8. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Напред към БГ демографски бум с още милиарди на децата ни. Позор за марионетните ни правителства. БСП както и останалите единственно и само осребряват властта си в прокламирания псевдо-патриотизъм и загриженост към бедните.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5372 Весело

  Напред към БГ демографски бум с още милиарди на децата ни. Позор за марионетните ни правителства. БСП както и останалите единственно и само осребряват властта си в прокламирания псевдо-патриотизъм и загриженост към бедните.
  —цитат от коментар 8 на hasmokar


  Ха-хаааааа

  Музыка для ушей !!!!!!!

  Гууууулем кеф е да слушаш, как ФОРУМНИТЕ РУСНАЦИ

  са се загрижили за бедните в България........

  Друга им е, обаче грижата - грижа ги е тях за това, че

  РУСКИТЕ и БЕЛАРУСКИТЕ ремонтни заводи

  ще ОБЕДНЕЯТ покрай ПОКУПКАТА НА АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ

  Това да се чува !!!!

  Това да се чува !!!!

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5372 Весело

  Най-разумното в момента е

  ДА ПОДАРИМ ВЕХТИТЕ РУСКИ МИГове на СЪРБИЯ.

  По този начин й ПОДАРЯВАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ПРЪСКА

  СТОТИЦИ МИЛИОНИ В ЗЕЛЕНО ГОДИШНО - ДАНЪК РУСИЯ

  за "ремонта" на ВЕХТОРИИТЕ

 11. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 632 Любопитно

  Чак пък 2 милиона да струва една бомба? Може би крилата ракета, но бомба?!?

 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "САЩ искат 40 млн. долара само за езиково обучение."

  Смятайте колко раздута е цената за всеки елемент от поръчката!

 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "САЩ искат 40 млн. долара само за езиково обучение."Смятайте колко раздута е цената за всеки елемент от поръчката!
  —цитат от коментар 12 на Virgin


  Другарке, много се загрижихте за парите на държавата, да бяхте и толкова бдителна и за Белене, Южен пАток...

 14. 14 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 557 Любопитно

  "... заради лекотата, с която се отправят и възприемат критики без да се четат оригинални решения и документи."
  ============================================================================
  Така е,но номерът минава...:)))
  "Един хвали президента с визия и интелект на тираджия по потник.Потомците на траки и оногундури одобрително въртят глави."
  Иван Младенов-Professor in semiotics в Институт за литература

 15. 15 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Точно защото сделката е добра, Хор радев, припява непрекъснато че е лоша.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Твърде вероятно е Народното събрание да откаже сделката за Ф-16 по тайна заповед на Борисов,а той после да си измие ръцете пред американците с решението на Народното събрание. Едната ръка мие другата. Днес ще се види...

 17. 17 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1162 Разстроено

  Дневник това какво значи?
  "Намален от 24 на 12 е броят на ракетите за близък бой, които са с 35 км далекобойност. За сметка на това са увеличени тези със среден обсег"
  Колко Амраам ще получим?Ако имате точна бройка я кажете ако не не се излагаите с подобни спекулации.Опита ви да обясните обратната връзка след стрелба е посредствен.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Окончателното ни откъсване от евразийската каруца докара алкашката решетка - каскет до делириум!!!
  Сбогом рубладжии!!!!

 19. 19 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1162 Весело

  От по веселата страна на нещата излезе трейлъра на новия Топ гън.Иглежда ми като пълна боза , но ако съдим по видяното ще е визуален празник.Нямам търпение!

  https://youtu.be/ade7YuZYk6M

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 20. 20 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 14 Любопитно

  Най-разумното в момента е ДА ПОДАРИМ ВЕХТИТЕ РУСКИ МИГове на СЪРБИЯ.По този начин й ПОДАРЯВАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ПРЪСКАСТОТИЦИ МИЛИОНИ В ЗЕЛЕНО ГОДИШНО - ДАНЪК РУСИЯза "ремонта" на ВЕХТОРИИТЕ
  —цитат от коментар 10 на Hawaii


  И защо да подаряваме МИГ самальотите на Сърбия!?
  Не е ли по-добре да ги продадем, и да дадем парите на твоя господар редникъ Киро?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#20:"Сотир Шпеков"][/quote]

  Да ги продадем, ама кой ще ги купи?

 22. 22 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Хайде сега червените тролове пак да оплюят сделката......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 23. 23 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Баси цирка за един самолет :Д

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3900 Весело

  " Всъщност, в одобрения преди година от депутатите проект за купуване на самолета за въоръжението пише следното:
  "3.1.2. Въоръжение
  За решаване на задачи с новия тип боен самолет е задължително и придобиването на основни типове ракетно, бомбово и артилерийско въоръжение, осигуряващи въздействие във всякакви МТУ, денем и нощем по:
  • въздушни цели във и извън пределите на визуалната видимост;
  • подвижни и стационарни цели на повърхността с висока точност на поразяване (на по-късен етап).
  Доставката на въоръжение задължително обхваща и придобиването на наземно оборудване и обучение на личен състав за неговата експлоатация.

  От това ясно, се вижда, че


  "умните бомби" са оставени за по-късен етап още от законодателя"


  Още една опорка на Кремъл оттече в кошчето за боклук, където стоят и останалите му опорки ! Ама руските тролове кога са се интересували от истината и това, което явно е залегнало в официалната ни стратегия за придобиването на нов боен самолет ?

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Истината е, че шведите буквално щяха да ни позлатят, ако бяхме закупили Грипените, 10-год. разсрочено плащане, няколко стотит милиона спестени левове, много по-бърза доставка, изграждане на завод за производство на части и ремонтиране на самолетите, стратегическо приятелство във всички сфери между Швеция и България, отделно, че с това ниво на оборудване на F16, същия се изравнява с Грипен.
  Толкова много пари, за нещо, което ще получим след 4 (четири години), и то предплатено и осакатено. Поне, като се дават чували с кинти, купете най-доброто и всичко необходимо, за да има смисъл от цялата тази, иначе, стратегическа сделка. 300-400 млн. повече или по-малко не са въобще тема за обсъждане, след като само за ноември и декември харчим по 1.5 млрд. лв. излишък.
  Тъпа история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 26. 26 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 14 Любопитно

  Баси цирка за един самолет :Д
  —цитат от коментар 23 на walking.dead


  За 8 (словом осем) самальота става въпрос!
  Путин веке трепери от юначните българе!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 27. 27 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 14 Разстроено

  Истината е, че шведите буквално щяха да ни позлатят, ако бяхме закупили Грипените, 10-год. разсрочено плащане, няколко стотит милиона спестени левове, много по-бърза доставка, изграждане на завод за производство на части и ремонтиране на самолетите, стратегическо приятелство във всички сфери между Швеция и България, отделно, че с това ниво на оборудване на F16, същия се изравнява с Грипен.Толкова много пари, за нещо, което ще получим след 4 (четири години), и то предплатено и осакатено. Поне, като се дават чували с кинти, купете най-доброто и всичко необходимо, за да има смисъл от цялата тази, иначе, стратегическа сделка. 300-400 млн. повече или по-малко не са въобще тема за обсъждане, след като само за ноември и декември харчим по 1.5 млрд. лв. излишък.Тъпа история...
  —цитат от коментар 25 на hamiltonf


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 28. 28 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ....Вярно е, че е хубаво да бъде придобито и въоръжение за точно поразяване на наземни, пък защо не и на морски цели, но както е видно от статията такова въоръжение не е включено в договора. Видно е също, че то може да бъде придобито относително лесно на по-късен етап. Липсата на това въоръжение намалява способността на самолета ката цяло, но не поставя под съмнение способностите на самолета във връзка с охраната на въздушното пространство, каквато е основната мисия на нашите ВВС. Което е по-важно, с или без въоръжение за точно поразяване на наземни цели, придобивания самолет е съществена стъпка напред за способностите на българските ВВС. Разбира се, че е по-добре да има и тази допълнителна способност, но и без нея способностите му отговарят на поставените изисквания, както личи и от статията.
  —цитат от коментар 7 на russian78


  Това е така.
  Въпросът е, че шведската оферта бе елиминирана от лобистите точно с мотива за липса на оръжие, което трябвало да се купува допълнително.
  Наложиха надвишаване без таван на сумата за сделката, сами отстраниха другите възможности и доброволно се оставихме на единствения вече продавач да си определя условията.
  След това остана само орязването.
  - ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13;
  - ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12;
  - нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II - от 20 на 12;
  - броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12 (разбрахме - 40 милиона за езикови курсове на 16 човека!!!!);;
  - целеуказващите контейнери AN/AAQ-33 Sniper ATP от 4 на едва 2;
  - гондолите за окачване на ракетите „въздух-въздух” LAU-129 - от 48 (по шест на самолет) до едва 26 (3,25 на самолет);
  - нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II - от 20 на 12;
  - броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.
  - резервните двигатели General Electric F110 - от 2 на 1.
  - премахва се и цялото оборудване за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base), (което значи, че F-16 ще са вързани само към основната база в Граф Игнатиево);
  - двата тренажора ще са от по-нисък клас.
  - България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя” - от 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми, 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II, 15 комплекта GBU-54 Laser JDAM и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39 остават само свободнопадащите бомби Mk 82.

 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":

  Мите, алкашите 12 години се мъчат да направят от Миг-29 ....Миг-35 !И още не са готови за сериино производство.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Дневник това какво значи?"Намален от 24 на 12 е броят на ракетите за близък бой, които са с 35 км далекобойност. За сметка на това са увеличени тези със среден обсег" Колко Амраам ще получим?
  —цитат от коментар 17 на Jalis Ironhammer

  Фейк.
  И те са орязани - от 16 на 13.

 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Ей, никому не стиска да напише истината! Една таблица с две графи:Грипен и Ф16. Едното и другото. Само факти. Изводите ще си направим ние. И основният въпрос:как го взеха това решени от днес за утре под тревога? И как се гледат депутатините в огледалото, когато днес гласуват против собствените си тешения, дето са приели, когато са поставили параметрите на този договор? Ще го напишете, ама на кукуво лято! Карате си го по коловоза, агитката ви приглася и пей сърце! Що ли се ядосвам?

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  Хавайчо, ако бяха дали 5-10 млн повече за високоточни бомби, като дойдеха Ф-16, можеше да свалим Су-25 от въображение, пък те ще дадат 100млн на беларуски заводи за ремонт на въпросните. Истината е, че ако бяхме избрали Грипен до 2021 щяха да са тук и при тази цена 2.2 млрд лева можехме да махнем едновременно и МиГ-29 и Су-25 вместо да даваме стотици милиони на руснаците за допотопни съветски самолети. Сега ще дадем едно 100 млн за МиГ-29 защото до 2024 трябва да правим Еър Полисинг с нещо и още 100 млн лева за Су-25 за да имаме и нещо което може да хвърля бомби, те са предвидени след ремонта до 2029 трябва да изкарат. Тогава вече ще трябва да дадем и за високоточни бомби. Напрактика в този вариант и руската и американската страна са доволни, а за нас сметката остава

 33. 33 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  Хавайчо, ако бяха дали 5-10 млн повече за високоточни бомби, като дойдеха Ф-16, можеше да свалим Су-25 от въображение, пък те ще дадат 100млн на беларуски заводи за ремонт на въпросните. Истината е, че ако бяхме избрали Грипен до 2021 щяха да са тук и при тази цена 2.2 млрд лева можехме да махнем едновременно и МиГ-29 и Су-25 вместо да даваме стотици милиони на руснаците за допотопни съветски самолети. Сега ще дадем едно 100 млн за МиГ-29 защото до 2024 трябва да правим Еър Полисинг с нещо и още 100 млн лева за Су-25 за да имаме и нещо което може да хвърля бомби, те са предвидени след ремонта до 2029 трябва да изкарат. Тогава вече ще трябва да дадем и за високоточни бомби. Напрактика в този вариант и руската и американската страна са доволни, а за нас сметката остава

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3900 Весело

  " Според източници на "Дневник" контейнери за наблюдение и целеуказване, които са част от системата за "умните бомби", както и всичко необходимо - софтуерно и хардуерно за системата, ще бъде част от договора. Така пилотите ще могат да бъдат тренирани и да имат и тези способности, когато се купи такова въоръжение. Същото се отнася и за ракетите въздух-повърхност, които не са в договора."

  От Кремъл да свикват с мисълта, че ще разполагаме и с тези системи ! Не е приятно за тях, но това е положението !

 35. 35 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 276 Любопитно

  Въпрос до ходещите на отчети в Москва: коя европейска държава си е купила грипени, МиГ-ове или Су-та?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 36. 36 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Абе защо никъде не видях цена за летателен час, разходи за наземна инфраструктура ... А индустриалното сътрудничество е само едно "ще" ...

 37. 37 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitko11":
  В момента има лазерно насочвани ракети Х-25 за Су-25. А до преди 15 години имаше и Х-29 за Су-22 и управлями бомби. И не 5, 12 или 24, а стотици.


 38. 38
  selqnin
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  "F-16 ще бъде поръчан без насочващи се бомби с висока точност и без ракети въздух-повърхност"

  Без ракети въздух повърхност, т.е. без да е насочен срещу Путин и пак мурзилките беснеят.
  А какво щеше да боде ако ракетите бяха поръчани сега! Ясна е стратегията на ББ. Поне за сега да се отложи купуването на нежеланите за Путин ракети и да е направи по-късно-

  подпис
 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Всеки който коментира много или малко е оръжието на Ф-ките... да каже какво оръжие имаше в договора на Грипените и тогава да плюе! Лайномет РРаден не го коментирам. Вчера бе върха на наглоста. Верно ли е, че майката на Деса е назначена в отдел Протокол на Президентството?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2270 Весело

  Спомняме си, че преди година-две, кремълско-позитанските комунета искаха НОВ самолет, вместо по евтини употребявани натовски самолети!
  Е днес може да почерпят защото мечтата им най-после ще се сбъдне!
  България ще закупи НОВ самолет!
  Чисто нов!
  Ф-16 Вайпър!
  Американски!
  Някои хора от същите кремълско-позитански отломки, днес пак приплакват! Този път за умни бомби...
  Бих им казал да не се притесняват. И умните бомби ще дойдат!
  При това, чисто нови!
  Американски!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 42. 42 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Политиката е изкуство, защото интересите не съвпадат. От това изкуство свят ми се зави от разнопосочни те послания на политиците. Статията резюмира сагата около самолетите и дава отговор на повечето от спорните моменти, които политик изкуствено раздуха.
  Накратко - изборът на тип изтребител е резултат на новата ни геоолитическа ориентация. Скъсването със старата си заслужава цената. Скъсването със старото мислене ще бъде трудно, но ще го преживеем.

 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5372 Весело

  До коментар [#5] от "Hawaii":Твърде вероятно е Народното събрание да откаже сделката за Ф-16 по тайна заповед на Борисов,а той после да си измие ръцете пред американците с решението на Народното събрание. Едната ръка мие другата. Днес ще се види...
  —цитат от коментар 16 на deaf


  Теоретично е така.
  Само,че Отвъд Океана няма да го питат, дали си е мил кунките,
  ами направо ще го ИЗКЪПЯТ, така, че да ги запомни - и той,
  и тия, които ще си въобразят, че могат да се надпръдват с вятъра....
  Така, че - споко

 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ей, никому не стиска да напише истината! Една таблица с две графи:Грипен и Ф16. Едното и другото. Само факти. Изводите ще си направим ние. И основният въпрос:как го взеха това решени от днес за утре под тревога? И как се гледат депутатините в огледалото, когато днес гласуват против собствените си тешения, дето са приели, когато са поставили параметрите на този договор? Ще го напишете, ама на кукуво лято! Карате си го по коловоза, агитката ви приглася и пей сърце! Що ли се ядосвам?
  —цитат от коментар 31 на султана глаушева


  Султанке, ходи, купувай Грипен-и и стига си квичала по форумите...

 45. 45 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  За какво го похарчиха миналата година излишъка, за строителство на магистрала Хемус ...
  От 15 години сме членове на НАТО и имаме по 3-4 мига , сега с новите самолети ще ходим да въдворяваме мир по света ли...
  Има определени часове тренировъчни полети за пилотите ни и в момента с миг 29 , един час струва 5 хиляди долара, с Ф16 струва 11 хиляди долара всеки един час полет на един ф16
  а иначе събираме капачки за кувиози струващи по 10 хиляди

 46. 46 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 276 Любопитно

  Руските агенти като Румен Петков имат голям интерес България да е разоръжена, в този ред на мисли, България трябва да произведе и ядрено възпиращо оръжие и много ушанки в Русия ще останат с попарени надежди, че ще грабят от България, време е империята на простотията да си замине завинаги.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото потребителят е нарушил ЗЗЛД като е изнесъл информация за трето лице.

 48. 48 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  чух чрез медиите да ни предупреждават, че можем да заведем иск само ако сме претърпели имуществени вреди вследствие изтеклите данни
  —цитат от коментар 15 на Fiji


  това е нагла лъжа в стил Тлъсто Комунистическо Мутре Борисов

  "Физическите лица могат да предявят иск за обезщетение, когато публичен орган е нарушил ОРЗД и те са понесли материални щети (например финансови загуби) или неимуществени щети (например загуба на репутация или психологически стрес).ОРЗД гарантира, че ще им бъде предоставенообезщетение, независимо от броя на организациите, участващи в обработването на техните данни.Обезщетението може да бъде предявено директно от публичния орган или пред компетентните национални съдилища."

  Позовавания

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX :32016R0679

  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/public-administrations-and-data-protection/what-if-public-administration-fails-comply-data-protection-rules_bg

  яж бахур
 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5372 Весело

  До коментар [#6] от "mitko11":Мите, алкашите 12 години се мъчат да направят от Миг-29 ....Миг-35 !И още не са готови за сериино производство.....
  —цитат от коментар 29 на Willy Messerschmitt


  И НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ СЕРИЙНО ПРОИЗВЕЖДАНИ.

  Компонентите, които в 90 % са ВНОС няма как да бъдат набавени.

  Дотук бяха КГБейовете в хвалипръцовщината си.....

 50. 50 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1459 Весело

  До коментар [#37] от "1107":

  Знаем, знаем... А кога най-после ще оправите двигателя АЛ-41Ф/или изделие 112/, че от 2008 г. минаха 11 години?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":Има определени часове тренировъчни полети за пилотите ни и в момента с миг 29 , един час струва 5 хиляди долара, с Ф16 струва 11 хиляди долара всеки един час полет на един ф16
  —цитат от коментар 45 на 001


  Тавариш,

  1 час обучение на каруцар струва в пъти по-евтино от

  1 час обучение на пилот от Формула 1.

  РАЗЛИЧНИ КАТЕГОРИИ СА

  Така както МИГ-29 и Ф16 са РАЗЛИЧНИ ВСЕЛЕНИ.

  Панимайш ?!?!?!?!?!

  А това за КУВЬОЗИТЕ, не те чухме ДА РЕВЕШ

  ПО ПОВОД МИЛИАРДИТЕ за РУСКО-СРЪБСКИ ПОТОК,

  където БЪЛГАРИЯ ЗА СВОЯ СМЕТКА ЩЕ СТРОИ РУБЛОПРОВОД

  по който русия ще си ПРОДАВА ГАЗА НА СЪРБИЯ

  и по повод БелеНЕ

 52. 52 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":Мите, алкашите 12 години се мъчат да направят от Миг-29 ....Миг-35 !И още не са готови за сериино производство.....
  —цитат от коментар 29 на Willy Messerschmitt


  Който не може да направи една свястна и конкурентна лека кола, телевизор или хладилник, едва ли ще може да направи и свестен самолет!
  Държава, която пуска в серийно производство първият си принтер "Катюша" едва през 2018 година не може да бъде нищо друго, освен техническо джудже...
  И практиката доказва това, защото съвсем малко са държавите по света, които са имали глупостта да купят нови руски самолети...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 53. 53 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Стига с тия глупави Грипени бе, дето никога не са тествани в бойна обстановка. Ако не дай си боже почне патаклама с Русия или с Турция (никой друг няма да напада България), Швеция като неутрална държава може да откаже доставката на ракети и поддръжката на самолетите и тогава няма самолети, а само купчина желязо. Ей това е най-важното. и за това руските тролове реват за Грипените.
  Да не говорим че в случай на конфликт ще ползваме американската сателитна навигация и АУАКС-ите, т.е. българските пилоти могат да свалят руските кошници без дори да ги виждат на собствения си радар. Не забравям че радарите които ще получим ще виждат руснаците 40 км. преди те да ни видят.
  А контейнерите за насочване и ракетите въздух земя са за нападение и на този етап наистина можем да ги спестим.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 54. 54 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  И практиката доказва това, защото съвсем малко са държавите по света, които са имали глупостта да купят нови руски самолети...
  —цитат от коментар 52 на Рим


  Тук става въпрос за БАНАНОВИ КОРУПЦИОННИ САТРАПИИ,

  където СРЕЩУ РУШВЕТ се правят покупки на РУСКИ ВЕХТОРИИ

  от типа на ПЕРАЛНАТА ВЯТКА и ТВ "ЕЛЕКТРОН"

 55. 55 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Да, аеропланчета.
  Доста сладко, розово и светло изглежда бъдещото сътрудничество с Чичо Сам. Да, ама не.
  Сума ти неясни неща - нито ракети, нито бомби, нито е ясно какво ще се случва с предполагаемите 20 милиона (дори не се знае в каква валута), нито параметрите по договора за индустриални сътрудничество са ясни...
  Накрая ще останем с по един пръст в уста и един в... Газ(т)а.
  Ако ме разбрахте.

 56. 56 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":

  С кой ще се биеме, с тайпито дето има 150 бройки ф16 ли ...

  Само за обучение по английски краварите ни искат по 1 милион долара на човек
  Общо за обучение ни искат 300 милиона
  Ураааа
  Ако тези 8 броя Ф16 , летят по два часа на ден , само разходите по тренировките ще са ни по 200 хиляди долара на ден, а от 50 години , български летец не е участвал в реална мисия , нито е стрелял по нарушител нарушаващ въздушното ни пространство.
  Всеки ден по 200 хиляди долара за нищо... а иначе сестрите напускат болниците защото им плащат по 400 долара заплати на месец

 57. 57 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Чак пък 2 милиона да струва една бомба? Може би крилата ракета, но бомба?!?
  —цитат от коментар 11 на zxp53317185


  Бомбата JASSM-ER, която Ф16 Блок 70 могат да носят и управляват е наистина страхотно нападателно оръжие - точност до метри и самостоятелен полет до 1000 километра. Да, и със заводска цена 850 000$... И при положение, че не се каним да бомбардираме Севастопол например, от к'ъв зор да я купуваме?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 58. 58 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  94 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 223
  19:52, 18 юли 19
  Неутрално

  Аз не бих се съгласил нито с това, че системата не е част от критичната, нито че случаят е маловажен

  —цитат от коментар 73 на zlo38528262


  по скромното ми мнение НАП и ко са разнасяли лични данн, изобщо всякаква информация, налево-надесно, в насипен вид, без да спазват елементарни правила и стандарти -- е тука ги стега чепика най-силно дрогарете гробаре комунаре

  щото тоа ако е имал достъп и се разприказва...

  яж бахур
 59. 59 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#37] от "1107":Знаем, знаем... А кога най-после ще оправите двигателя АЛ-41Ф/или изделие 112/, че от 2008 г. минаха 11 години?
  —цитат от коментар 50 на mitko11


  Двигателя Ал-41Ф е изделие 117 от него има стотици бройки произведени за Су-35 и опитните Су-57, новия който мъчат се води изделие 30 и доста дълго ще ги мъчи поне до 2027-8 година.

 60. 60 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Кубрат Пулев:
  "Аз съм българин и считам, че Военновъздушните сили на Република България заслужават най-доброто, модерен и нов многоцелеви самолет, какъвто е F – 16 Block 70.
  Доколкото се запознах, F – 16 Block 70 са най-добрите и масово използвани самолети в Алианса, включително и Балканския регион използва този тип самолет.
  Модернизация на армията трябва да има!
  Стига се е отлагало във времето!
  Пожелавам успех на военнослужещите от Военновъздушните сили и все така всеотдайно да служат на майка България!”
  Щом и този патриот така възторжено говори за авиация и самолети, можете да си представите докъде сме стигнали...

 61. 61 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#57] от "ТНТ":

  В Севастопол има ракети насочени към България. Те данеби да се готвят да ни нападат?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 62. 62 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Цената на такава бомба е около 2 млн долара."


  Егати бомбите! Сигурно са атомни.

  Най-модерните JDAM за Ф22 и Ф35 са доста под 100 000$. Дори Tactical Tomahawk са 750 000$, макар че едва ли става въпрос за такива.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 63. 63 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nikolay Savov":

  Радев има n-на брой години във ВВС, като е минал през всички чинове, обучения, и е летял на всички самолети, до които съвременните ВВС на България са имали допир. Има доста добра представа какво и как ползват ВВС на други страни и какво е нужно за един самолет да бъде полезен в употреба.

  Радев е наясно, че цената и способностите са правопропорционални, но критиките му са, че одобреното задание не е това, което е приготвено и отразява нуждите на ВВС за България, а е нещо друго - съкратено/орязано, за да може формално да влезе във финансовите параметри. А всичко останало има голям шанс да се пробута и да мине в добавки (т.е. допълнителни плащания) със неясен срок на доставка и цена. Това е, просто, като боб....

 64. 64 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "В четвъртък премиерът Бойко Борисов каза, че лично той е настоявал бойните самолети да се платят ведната, защото му било омръзнало "три пъти като идвам в управление, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолетите"."
  Обяснението е като за идиоти. Това значи, че този път г-н премиерът иска да играе за своя сметка.
  Любопитно е също къде ще отидат тези 1,5% (около 25 милиона) очаквани печалби от американски ценни книжа?

 65. 65 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#57] от "ТНТ":

  Човече, това не е бомба, а крилата ракета с въздушен пуск. Но дори и тя не струва 2 000 000. Страхотно оръжие е безспорно, но не е бомба.

 66. 66 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#36] от "Булаир":

  Какво повече искаш след като и Локхийд Мартин ще инвестира в ударният ни дроб в който вече инвестира Израел? По-голямо сътрудничество какво?
  Това значи български продукт да го продаваме наред.

 67. 67 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":


  Стига с тия глупави Грипени бе, дето никога не са тествани в бойна обстановка. Ако не дай си боже почне патаклама с Русия или с Турция (никой друг няма да напада България), Швеция като неутрална държава може да откаже доставката на ракети и поддръжката на самолетите и тогава няма самолети, а само купчина желязо. Ей това е най-важното. и за това руските тролове реват за Грипените.Да не говорим че в случай на конфликт ще ползваме американската сателитна навигация и АУАКС-ите, т.е. българските пилоти могат да свалят руските кошници без дори да ги виждат на собствения си радар. Не забравям че радарите които ще получим ще виждат руснаците 40 км. преди те да ни видят. А контейнерите за насочване и ракетите въздух земя са за нападение и на този етап наистина можем да ги спестим.
  —цитат от коментар 53 на iak


  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 68. 68 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  "Цената на такава бомба е около 2 млн долара."Егати бомбите! Сигурно са атомни.Най-модерните JDAM за Ф22 и Ф35 са доста под 100 000$. Дори Tactical Tomahawk са 750 000$, макар че едва ли става въпрос за такива.
  —цитат от коментар 62 на bgkurshum


  Е при положение , че краварите само за курсове по английски ни искат по 1 милион долара на човек, защо да не ни натоварят с цената и на бомби и ракети, няколко пъти.
  Все пак ползват без пари базите ни , защото ние сме ларж.

 69. 69 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Радев разбира много по-добре от тебе тези неща по много обясними причини.
  Това, което той казва, е да не се орязва от оборудването, за да се намали цената.
  Вероятно ако цената беше не 2.18 млрд. лв., а 2.5 млрд.лв., България щеше да получи всички тези опции, които сега се орязват. Бойко Борисов прави отново селски маневри, иска да се хареса на електората, че е успял да намали цената.
  Същият номер врътна и със зала "Армеец". За да се изфука, че е големата работа и е спестил пари за държавата, промени в последния момент някои от основните параметри от сделката и по този начин оряза от функционалните възможности на Арена Армеец, за да спести няма и 10%.

 70. 70 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitko11":

  Надяваме се никого, но ако новите самолети ще могат само да летят, се оказват просто един ужасно скъп тренажор....

 71. 71 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Много добре премислен договор, поздравявам преговарящите!

  Това с инструкторите е много добро попадение, защото следващите летци ще се обучават от българи в български учебни заведения.

  Купуването на допълнителен хардуер, като умни бомби не е проблем, щом летците и без това ще са обучени да ги ползват. Това може да се купи винаги. Важното е, че платформата позволява такова разширение!

  Добро начало, за истинска и професионална армия, която се гордеее със службата и е способна да защитава Родината!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 72. 72 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#68] от "001":

  Краварите ти изкупуват застоялите гилзи по складовете за няколко стотин милиона последните години, така че стига рива!!

 73. 73 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#63] от "911":

  Радев е руски резидент, който просто повтаря руските опорни точки. Нищо повече.
  Пакетът е добър за начало.

  За мен ей тука трябва да се постараят управляващите. Да се закачим веднъж. В България все още има кадърни хора, които да впечатлят американците.

  "Производителят на изтребителите F-16 - Lockheed Martin Global, ще обучи български компании, инженери и IT специалисти да ремонтират изтребителите. Нашите фирми ще могат да поддържат и поправят не само тези, които ще получи България, но и чужди. Това каза пред Комисията по отбрана министърът на икономиката Емил Караниколов за споразумението за индустриално сътрудничество.


  Той разказа, че Lockheed Martin вече е анализирал 100 наши компании, а обученията ще се проведат преди пристигането на първите изтребители през 2023 г. Компанията ще инвестира и в българско производство на дронове и безпилотни самолети.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4004 Любопитно

  "В крайна сметка управляващите са се отказали да купуват втори резервен двигател, високоточни бомби и ракети въздух-повърхност. Цената на такава бомба е около 2 млн долара."

  Истребител без бомби и ракети е като войник без пушка. Или танк без снаряди. Или подводница без торпеда. Изобщо за какво са ни самолети без бомби и ракети?!? И кога ще купим такива!???

  П.П. Оставам настрана, че цената на една бомба е супер висока....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#56] от "001":

  Ами да напускат сестрите болниците. 5,3 милиарда лева е бюджета за здравеопазване само от държавата. Освен това болниците вземат допълнително пари на бяло. И освен това на черно. При толкова пари да напускат. Ама аз недоволен лекар скоро не съм виждал. Накупиха си джипове и къщи и всичко. Като гледам декларациите за миналата година лекарите са едни от най-богатите. Да си плащат на сестрите.

 76. 76 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#70] от "911":

  А, забравих да добавя хубавата част - ако все пак нашите момчета станат инструктори, ще може да обучават другите тук. Това също ще изисква време, пък е важно.

 77. 77 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#55] от "yellow_hater":

  ОКОНЧАТЕЛНО ОТКЪСВАНЕ ОТ МАТУШКАТА ВИ Е БОЛЕЗНЕНО ЗА ВАШАТА ГРУПИЧКА НА ПУТИНОСЛАВНИ МАЙКОПРОДАВНИ РУБЛАДЖИИ!!!
  ЗА ОТЕЧЕСТВОТО ТАЗИ СДЕЛКА Е СПАСИТЕЛНА !!!
  СБОГОМ НА АЛКАШКАТА КОЧИНА!!!!!

 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4004 Любопитно

  Иначе, както е споменато в статията най-абсурдното нещо на тази военна сделка е, че плащаме 2 милиарда лева СЕГА и получаваме 8 изтребител след 4 години! Подобна сделка само ГЕРБ могат да направят!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 423 Весело

  Дали Радев наистина не разбира , че не е възможно да купиш свръх модерно въоражение на свръх ниски цени !?!?!Дали наистина е само популист или му идва отвътре !?!
  —цитат от коментар 2 на Nikolay Savov


  Абе за разбиране, разбира. Ама водещият офицер (Решетников) това му е заповядал да говори, това и Радев говори. Кво да преви - служба.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 80. 80 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#63] от "911":

  КАСКЕТА ЗА КОЙТО ГОВОРИТЕ Е ЕДНА МНОГО ПРОСТА РЕШЕТНИКОВА ВЕНТРИЛОКВИСТКА КУКЛА НА КОЯТО ЕДНА АЛКАШКА И БЪРКА ОТЗАД ЗА ДА СЕ АКТИВИРА А ТУК ДВЕ ДРоГАРКИ И ПОДРЪПВАТ ТОПКИТЕ ЗА ДА СИ ОТВАРЯ УСТАТА!!!!!
  НЕ СМЕ ИМАЛИ ПО-ЖАЛЪК пРЕЗИДЕНТ!!!!

 81. 81 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1493 Весело

  Краварите, ще обучат 12 пилоти наши и 65 души персонал за 300 милиона долара...
  Абе това се казват съюзници, само по 6 милиона долара на човек плаща България за обучение
  И всичкото защото трябвало да се защитаваме от КОЙ

  от руснаците дето имат 300 изтребителя или от Турция дето имат 150 ф16

 82. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  Е, па тия не можаха ли да излязат във ваканция и да се върнат на 6 септември? И как е възможно едни генерали да виждат едно, а други - друго. Аз Боко го разбирам, за него е личен избора, но генералите не ги разбирам. Що не се съберат и да се разберат?

 83. 83 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#78] от "Иво":

  Нищо абсурдно няма. Първо ако се плаща разсрочено ще има стотици милиони лихви и тогава ще оревете света за лихвите и второ и по-важно: ако се плати само част и не дай си боже дойде комунистическо правителство на власт - първото нещо което ще направят е да спрат плащането.............

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 84. 84 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#73] от "iak":

  Не съм съгласен, че Радев е "руски президент" - той е президентът, за който гласуваха болшинството български граждани. Точка.

  А за ВВС и самолети ми се струва смешно да се спори - https://youtu.be/J4V2j0Nauz8 - много ми е интересно, колко са хората, които имат по-добра подготовка от него и дали биха се навили на съвместен диспут. :-)

 85. 85 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#81] от "001":

  Руснаците имат 300 изтребителя, ама ние заедно с гърците, румънците,поляците (това са само граничните държави с Русия) можем да съберем 200, което отговаря на около 800 руски :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 86. 86 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 423 Весело

  Видно е също, че то може да бъде придобито относително лесно на по-късен етап. Липсата на това въоръжение намалява способността на самолета ката цяло
  До коментар [#7] от "russian78":

  Липсата на такова въоражение НЕ НАМАЛЯВА СПОСОБНОСТИТЕ на самолета, а ограничава използването му на първо време.

  "Договорът за F-16 със САЩ, който трябва да бъде ратифициран от парламента днес, съдържа цялото оборудване, въоръжение и способности, които са заложени в проекта, одобрен от парламента"

  Самолетите ще дойдат след 3 години. След това трябват още 2 години за "облитането" им в България.

  Защо скъпото въоръжение да се купува СЕГА?!?!
  Ако радев не може да отговори на този въпрос, това означава, че че е кръгла НУЛА като офицер и командир. Че даже и ДВЕ НУЛИ.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 87. 87 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Тия самолети сега, които ще дойдат с какво ще са по-добри от грипена или от настоящите мигове? Като гледам - с нищо.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 88. 88 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#84] от "911":

  Така се аргументират само децата: за ГЕРБ гласуваха болшинството български граждани, ГЕРБ избра правителство и министър-председател. Те решиха да купят изтребителите. Точка :) Какво говори някакъв си пРезидент - няма никакво значение :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 89. 89 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  "... с това ниво на оборудване на F16, същия се изравнява с Грипен..."

  Лъжеш, драги, и то най-безцеремонно! Грипен ни продават чисто гол самолет, като цялото оборудване и въоръжение трябва да се купува отделно! Освен това трябва да се купуват и патенти и лицензи за използването на това оборудване и въоръжение! Да не говорим за радара 5-то поколение, който за сега е монтиран само и единствено на Ф–35! К'ъв ти Грипен... И всичкото това струва кинти, и кинти, и кинти... Колко - никой не знае...

  Та значи Ф-16 Блок 70 е изтребител поколение 4++, сиреч единствените две разлики между него и 5-то поколение са, че не е СТЕЛТ технология и че не излита и каца вертикално! И пак да те питам - къде тук се вписва Грипен?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  "Руснаците имат 300 изтребителя...."
  До коментар [#85] от "iak":

  Как и кога ги брои?

 91. 91 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 539 Неутрално

  За моя голяма изтенада есипът по избор на въоръжинието си е свършил перфектно работата! Одобено се кефя на това, че Сайндуиндърите са намалени за сметка на АМРААМите. А работата по наземни цели и кораби не ни е приоритет в момента. В момента най- важно е еърполисинга.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 92. 92 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#73] от "iak":Не съм съгласен, че Радев е "руски президент" - той е президентът, за който гласуваха болшинството български граждани. Точка. А за ВВС и самолети ми се струва смешно да се спори - https://youtu.be/J4V2j0Nauz8 - много ми е интересно, колко са хората, които имат по-добра подготовка от него и дали биха се навили на съвместен диспут. :-)
  —цитат от коментар 84 на 911


  какъв диспут? Радев ли ги плаща или аз тези самолети ??? Човек цял живот живял на държавна пара (пара на данъкоплатеца) да ми дава акъл - не мерси !!!

 93. 93 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#89] от "ТНТ":

  За мене по мощ Ф16-блок 70 е след Ф-22 и преди Ф-35. Ф-35 е проектиран за флота като гледам. Носи 6 тона муниции срещу 9,2 тона на Ф-16. Ф-16 е изтребител, бомбандировач и щурмови самолет, а Грипен е една муха. 3,8 тона въоръжение.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#87] от "bludniq_sin":

  Ами радвай се тогава бе мужико. Какво йеичите руските поданици. Пишете възторжени коментари ЗА самолета. Ама йеичите нещо

 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4004 Весело

  До коментар [#28] от "Virgin":

  "- 40 милиона за езикови курсове на 16 човека!!!!"

  Впечатляващо наистина!!! :-О

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1493 Весело

  Вчера попитаха Доньо дали ще налага санкции на Тайпито, и той каза , че няма да има санкции, просто няма да им продават ф35 и ще им върнат вложените пари в програмата.

  Турция е една от най големите държави в НАТО с огромна армия и тя си купува руско оръжие, тоест никъде не е казано, че щам сме в НАТО трябва да купуваме на тройни цени всичко което ни кажат краварите.
  Рафала, струва по 100 милиона евро бройката, можеше да си купим за тези пари дето ще гидадем на краварите 8 европейски изтрибителя. Все пак сме в ЕС, а краварите постоянно заплашват ЕС със санкции и мита

 98. 98 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#97] от "001":

  Купи си бе човек кой ти пречи. Купуваме най-мощният самолет на пазара. Аз не видях оферта от Рафал. Я ми я покажи.

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4004 Любопитно

  До коментар [#32] от "Фат Ким":

  И другата истина е, че за тези пари (тези милиарди), които ще платим сега на янките от шведите щяхме да купим повече на брой самолети! И щяхме да ги получим СЕГА, а НЕ след 4 години! Изобщо тази сделка за изтребителите, които действително са необходими на българските ВВС е скандална и компрометирана.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#7] от "russian78":

  Малка корекция - самолетите ще имат ВСИЧКИ изброени СПОСОБНОСТИ, т.е. ще могат да използват и "умни" бомби, и ракети "въздух-земя", както и пилотите ще бъдат обучени да го правят.
  За "по-късния етап" остава само дозакупуването на боеприпасите.

  Воплите на Резидента и комунетата са смешни и жалки, като тях самите.

  Знанието е сила, информацията - власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK