Управляващите са на път да сложат пак цивилен начело на военното разузнаване

Николай Цонков

© Юлия Лазарова

Николай ЦонковДепутатите от управляващото мнозинство са на път да променят закона за Служба "Военна информация" за пореден път, за да сложат за директор човек, който не отговаря на изискванията. На първо четене днес беше гласувана поправка, че военното разузнаване може да бъде оглавявано и от цивилен, а не само от военни, както е в сегашния вариант на закона.


Депутатът от БСП Николай Цонков дори посочи по време на дебатите кой ще е следващият началник – сегашният заместник-директор на службата Янко Златанов, като нарече промените на закона поправката "Златанов".


Златанов бе назначен изненадващо от правителството за четвърти заместник-директор на службата през юни 2018 г. Неговият професионален път е преминал в МВР, Национална служба "Сигурност" и ДАНС.
"През 2015 г., ако направим една ретроспекция, същите колеги от ГЕРБ като мнозинство, като управляващи, приемат този закон с точно обратните доводи на сегашните, че ръководителят на служба "Военна информация" би следвало да е военен", припомни Филип Попов (БСП). Тогава поправките бяха направени, за да бъде отстранен Йордан Бакалов, който преди това беше служебен министър на вътрешните работи и беше дългогодишен депутат от СДС. Попов припомни и как преди няколко дни прокуратурата влезе в служба "Военна информация".


"На 16-и се входира в деловодството на Народното събрание този проектозакон. Днес е 19-и и ние го гледаме тук, в пленарната зала. Това е в абсолютен разрез с тогавашните доводи от управляващото мнозинство", отбеляза Попов.


Промените са внесени от депутати от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. Според вносителите с поправките ще може да се реализира в цялост изискването, предвидено в разпоредбата от закона, а именно за директор да могат да се назначават лица с професионален стаж в системата за защита на националната сигурност, а не само от въоръжените сили. Този подход давал възможност за по-ефективно използване на наличния кадрови потенциал.


Никъде в Закона за военното разузнаване не е казано, че директорът на Служба "Военна информация" може да бъде само цивилен, заяви Димитър Лазаров (ГЕРБ). Той припомни, че на тази служба е имало цивилни служители и полковници от резерва. "Ние не променяме реда за назначаване в тази служба, както се е случвало в тази зала преди за определен човек. Колегата, който спомена някакъв човек - това са инсинуации. Редът си остава същият - по предложение на Министерския съвет, с указ на президента при цялата съгласувателна процедура. Там ще се прецени кой и как може да бъде назначен", каза Лазаров.


Директорът на военното разузнаване генерал Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от длъжност в сряда. Той е преценил, че ще бъде в интерес на службата да се оттегли от поста. Ангелов трябва да бъде освободен от президента Румен Радев с указ, след което той няма да бъде освободен от военна служба и министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще го привлече в екипа си.


В подробно съобщение прокуратурата обяви в понеделник миналата седмица, че Ангелов и бившият шеф на службата ген. Светослав Даскалов са разследвани от Военната прокуратура заради нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Въз основа на документи, подписани според прокуратурата в нарушение на правилата в Служба "Военна информация", впоследствие ДКСИ (Държавната комисия за сигурност на информацията) издала над 500 достъпа до класифицирана информация на документи на ЕС и НАТО.


Според прокуратурата в периода април 2016 - май 2019 г. разрешенията за достъп до данни с гриф "Секретно" и "Строго секретно" са издавани от служител по сигурността във военната служба, а не както е по закон – от ръководителя ѝ.


"Такова нещо не се готви, макар че знаете, че 2015 г. имаше подобна идея, даже внесен законопроект. Подобно нещо, поне на този етап, аз не го намирам за разумно и за полезно и такъв проект няма", коментира Каракачанов в сряда, че се готви обединяване на службите.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Руските къртици просто трябва да бъдат изритани от държавната администрация.

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Дърводелска работа !
  Режима иска пълен контрол !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  "Депутатът от БСП Николай Цонков дори посочи по време на дебатите кой ще е следващият началник...."

  Ако Партията спечели изборите, КОЙ ще бъде новият шеф на ДАНС???

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Всички разузнавания трябва да се управляват от цивилни, както и армията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  "Депутатът от БСП Николай Цонков дори посочи по време на дебатите кой ще е следващият началник – сегашният заместник-директор на службата Янко Златанов, като нарече промените на закона поправката "Златанов"."

  Ами, то БСП промени закона за ДАНС, за да може да гласуват Пеевски за шеф!

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  Всички разузнавания трябва да се управляват от цивилни, както и армията!
  —цитат от коментар 4 на lz2


  Няма значение дали е цивилен или бивш военен! Важното е да е професионалист!

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2433 Весело

  "за пореден път, за да сложат за директор човек, който не отговаря на изискванията" - за професията и мястото не, но за правилните помисли и директиви на партията - винаги готови и верни, послушни и отговорни, ще се намерят. Я на нЕкой кръстопът, не случайно ББ шета с жипката, я в нЕкоя низова организация, я нЕкой точен роднина.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  [quote#6:"vassilun"][/quote]

  Има голямо значение. Цивилните са независими а военните от военното училище още ги учат да не мислят а да изпълняват. Ей го примера с Радев. Той няма мнение а повтаря думите на Корни, Иво Христов, Решетников и на всички, но негова ясна позиция по проблемите няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Не търсим човек за поста, а пост за човека. Типично за комунисти/гербави!

 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Цивилен - военен, военен-цивилен...
  Кому беше нужно това тъпо упражнение?
  Като изключим сделката за Ф-16, хаосът в държавното управление е очевиден!
  Тази поредна врътка показва, че предишното решение както в повечето случаи, е било отново грешно...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Някой специалист по аграрни науки с 3.29 диплома, както новата членка на СЕМ, която се е справяла МНОГО, ама МНОГО добре, като секретарка. А освен това е руса.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#10] от "Рим":

  Сделката с Ф16 е една изключително подредена сделка! Цената е малко по-висок, плащането е веднага, боекомплектът не е пълен, за следващите 7 години затвърждаваме статута си на старателни лизачи на краварски задници, но всичко е шест!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Любопитно

  Е,защо да не е цивилен?!? Ако е кадърен,ерудиран,експерт и е наясно с проблемите трябва ли да е с фуражка,за да заема тази длъжност?

 14. 14 Профил на ktd33552172
  ktd33552172
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  И хирургичните операции от военни!? Голяма тиква си!

 15. 15 Профил на ktd33552172
  ktd33552172
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  И да направим място на шведските крви! Одобрявам.

 16. 16 Профил на ktd33552172
  ktd33552172
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Кат ти гледам постовете, сигурно си поне магистър в някое ВВУ.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До 6:"vassilun"]Няма значение дали е цивилен или бивш военен! Важното е да е професионалист!....."

  Байгън от професионалсти!
  Все шапкари, антики от руските школи!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Войска на практика няма, но има огромен брой паразитиращи структури около нея - военен съд, военна прокуратура, военна полиция, почивно дело, министерство, военен вестник, военна телевизия, военна информация, комисия по сигурността на информацията.
  На 1 войник се падат 3-4 папкаджии. А на един генерал около 500 войника.
  Краят остана за вас...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK