На местни избори ще се гласува с бюлетини, на останалите - с машини

На местни избори ще се гласува с бюлетини, на останалите - с машини

© Цветелина Белутова, КапиталНа местните избори тази есен ще се гласува само с хартиена бюлетина. На следващи избори в страната ще се гласува с машини, като правото на глас ще се упражнява само с бюлетини в секциите, където избирателите са под 300, тези в болници и социални домове, както и на кораби и в чужбина.


Днес парламентът окончателно прие спешните промени в Изборния кодекс, с които се отменят сегашните разпоредби, с които по инициатива на ДПС на местните избори на 27 октомври т.г. трябваше да има възможност за машинно гласуване в 6 хиляди секции. Под натиска на движението обаче управляващите се отказаха от първоначалната си идея да отменят машинното гласуване и за парламентарните избори, макар че на тях се гласува в многомандатни избирателни райони, а анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, че машинното гласуване е скъпо, а отчитането на резултатите - сложно, особено при няколко вида вот.


Текстовете бяха одобрени на второ четене със 129 гласа "за", 69 "против" и един въздържал се.
С промяната обаче не се уточнява изрично, че на парламентарните, президентските и местните избори ще се гласува само с машини в страната. На питане на "Дневник" депутати от ГЕРБ и ДПС от правната комисия обявиха, че това ще бъде уточнено със законови поправки след местния вот.


При дебата ДПС направи заявка, че иска промени в Изборния кодекс още след местния вот, за да се въведе машинно гласуване и на този вид избори, както и да се въведе и машинно преброяване на хартиените бюлетини в секциите, в които ще има вот с такива. Според приетите днес текстове на всички местни избори правото на глас трябва да се упражнява с хартиени бюлетини, а на парламентарни, европейски и президентски - само с машини в секциите в страната.


Единствено БСП настояваше машинното гласуване да остане още на тези местни избори. Мотивите - да не се прави крачка назад, да не се променя постоянно Изборния кодекс като книга-игра, да се елиминират възможностите за манипулация на резултатите и др. Социалистите заподозряха ГЕРБ, че с отмяната му си търсят служебна победа на предстоящия вот.


*Допълнена с уточнения на депутати.


Как се стигна до решението четете тук.
За рисковете при машинно гласуване четете тук.
За цената на един машинен глас четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK