В нови учебници за възродителния процес - гледната точка на Тодор Живков и ДС

Всяка година мюсюлмани се събират в местността Демир баба теке край Исперих, за да отбележат протестите срещу асимилацията през 1989 г.

© Георги Кожухаров

Всяка година мюсюлмани се събират в местността Демир баба теке край Исперих, за да отбележат протестите срещу асимилацията през 1989 г.Обръщението на Тодор Живков от 29 май 1989 г., когато комунистическият режим изгони от страната български турци, донесения на Държавна сигурност (ДС) и цитат от книга на офицера от ДС Бончо Асенов за нападения на турци над "сили на МВР и части на гранични войски". Това са източници, приведени в учебник за 10 клас по история на издателството "Домино", на основата на които учениците да дадат своята оценка за събитията. "Мислех, че оценката за етническа и верска асимилация може да бъде само отрицателна и не би трябвало да подлежи на дискусии", пише по този повод проф. д-р Евгения Иванова до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Проф. Иванова - изследовател на мюсюлманските общности в България и на политиките към тях, посочва също, че асимилацията на мюсюлманите в повечето случаи е представена бегло в учебниците. Засегнати са основно събитията от 1984-1985 – преименуването на турците, без да са споменати дори (със съвсем малки изключения) периодичните смени на имената, извършени с българи мюсюлмани, роми и татари.

Евгения Иванова

© Антон Попов

Евгения Иванова


"Дневник" публикува писмото до министъра, предоставено от проф. Евгения Иванова:


Уважаеми г-н Вълчев,


Бих искала да взема отношение към един проблем от интерпретациите на периода 1944-1989 в учебниците по история и цивилизации за 10 клас: асимилацията на мюсюлмани, наречена от режима възродителен процес – понятие, което и досега продължаваме да повтаряме, включително – в учебниците. Това е проблем, по който се считам компетентна, тъй като съм провела множество изследвания както на самия процес, така и на травматичната памет за него.
Асимилацията на българските мюсюлмани във въпросния период – едно от най-големите престъпления на режима – е представена различно в учебниците, в повечето случаи – твърде бегло. Засегнати са основно събитията от 1984-1985 – преименуването на турците, без да са споменати дори (със съвсем малки изключения) периодичните смени на имената, извършени с българи и роми мюсюлмани и татари.


Бих искала да обърна специално вниманието Ви върху учебника на издателство "Домино", където на "възродителния процес" (отново само при турците) са отделени цели три страници (267-269). Урокът представлява упражнение и на учениците е препоръчано сами – въз основа на документи – да дадат "своята оценка за събитията", които се оказват "най-дискутираните в съвременната история на България".


До този момент си мислех, че оценката за етническа и верска асимилация може да бъде само отрицателна и не би трябвало да подлежи на дискусии...


След като старателно описват четири атентата, извършени от турци в периода 1984-1987 година, авторите съобщават за още множество, неизвестни за широката общественост – и по време на посочения период, и сега - "атентати, убийства и диверсии" – резултат от дейността на "42 нелегални протурски групи". Източниците, от които черпят тази информация, са донесенията на Държавна сигурност и спомените на извършителите на асимилацията. Целта, предполагам, е учениците да си представят страшния терор, на който са били подложени предците им, повечето от тях – носталгично споменаващи периода като оазис на спокойствие и сигурност...


Следват документите:


- Обръщението на Т. Живков от 29 май 1989, когато България изгони съгражданите си от турски произход. От него учениците разбират, че "благодарение тъкмо на победата на социалистическата революция" мюсюлманите са извадени от "мрака на нищетата и безправието", на които ги била обрекла Османската империя. (Няколко страници по-нататък – на с. 273 – авторите на учебника се съгласяват с това твърдение.)


- Донесения на Държавна сигурност, чрез които учениците затвърждават познанията си за "повсеместен терор и диверсия", както и за "активна враждебна подривна дейност". Намесени са Турция и САЩ, които помагали на диверсантите, а пък Горбачов – вместо да им попречи – щял да "запази неутралитет".


- Цитат от книга на офицера от Държавна сигурност Бончо Асенов. От този изтъкнат участник в асимилацията учениците разбират, че протестиращите невъоръжени турци вероломно нападали въоръжените "сили на МВР и части на гранични войски", че убитите са ударени само от рикошети, а бебето Тюркян е "стъпкано от тълпата", защото майка му го изпуснала... Други документи няма.
Накрая учениците са посъветвани да помислят "защо тогавашната власт нарича преименуването Възродителен процес, а Турция, западните държави и арабският свят го определят като престъпление".


Очевидно и авторите на учебника, и редакторът, и приемащата комисия не знаят, че българската държава, макар с голямо закъснение, също определи асимилацията като престъпление.


Последният щрих от тази недопустима риторика е заявлението, че Решението за връщане на имената от 29.ХII.1989 било компромис... (с. 274)


Учебникът на "Домино" е пълен с още много недопустимости. Ще цитирам само онази, която ми се стори най-смехотворна:


Заради османското нашествие българите заживели "затворено и изолирано. Поради това се появили големи различия в говора (диалекти), в облеклото и в поминъка". (с. 106)


Изглежда, останалите народи, непреживели османско нашествие, не познавали различия в говорите, носиите и поминъците си.


Искрено се надявам, господин министре, че подобен тип "знание" няма да стигне до българските ученици.


29.07.2019 С уважение: Евгения Иванова

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 368 Разстроено

  Да, хубаво е, когато децата ни са научени на факти понашему. Няма защо да имат умението сами да размишляват, да вземат решения и да правят оценки. Какво безобразно възпитание е това?

  П.П. Коментарът ми е саркастичен.

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  На мен пък ми се ще за контекст да пише и какво е ставало с българското малцинство в другите балкански държави.

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Все едно комунизмът си продължава.

  ДБ=БКП
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  За съжаление този "учебник" е поредният комунистически опит да се изопачи историята....И цялата тотлитарна ситема и ДС да се представят в бяло....Ама нали М.итко Гестапото продължава да е "кукловод".....и идиоти като Искра Баева -преподаватели....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Все едно комунизмът си продължава.
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  Къдя продължава,в либералните ти помисли ли?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  За съжаление този "учебник" е поредният комунистически опит да се изопачи историята....И цялата тотлитарна ситема и ДС да се представят в бяло....Ама нали М.итко Гестапото продължава да е "кукловод".....и идиоти като Искра Баева -преподаватели....
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt


  Кажи нещо за Ислямското присъствие?!На вас либералете, там ви е силата!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Идеята на комунистите беше да се раздели българската нация и те успяха, разделиха я. Хората се намразиха. Преди 1984 г. българи и турци живееха без проблеми, а след 1984 г. всеки намрази другия.
  Вместо да се разглежда като престъпление към човечеството този античовешки акт се оправдава в тези "учебници". Даже не само се оправдава, а се смята, че е бил нещо добро.

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Разстроено

  Последният комунист ще умре в България с дълбокото убеждение за Златния век на Др. Живков.

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Най-парадоксалното е, че от режима страдаха много повече българите, има към 250000 избити българи, и за това не се говори в "учебниците".
  Даже в Русия сега вече има сериали (например А.Л.Ж.И.Р.) които показват лагерите на смъртта на болшевиките. В България няма.
  По-зле сме от Русия на Путин, която е под санкции...

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Последният комунист ще умре в България с дълбокото убеждение за Златния век на Др. Живков.
  —цитат от коментар 8 на 4ort


  И тва разстройва твоето нежно либерално сърце?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  [quote#6:"Поташаку Почешима"][/quote]

  При ислямското присъствие българинът е имал собственост, черкви, изповядвал е религията си пътувал е свободно по света!!!
  Все неща отнети му от комунистическото робство.

 12. 12 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Разстроено

  проф. Евгения Иванова:


  ЖАЛКО ЗА ИНАЧЕ ТАКИВА ИНАЧЕ ДОСТОЙНИ ДАМИ !

  За пари ли го правят или защото са останали без пари !?!?!?
  Или простто вече са ..............

  ЖАЛКО !!!!

 13. 13 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Най-парадоксалното е, че от режима страдаха много повече българите, има към 250000 избити българи, и за това не се говори в "учебниците".Даже в Русия сега вече има сериали (например А.Л.Ж.И.Р.) които показват лагерите на смъртта на болшевиките. В България няма.По-зле сме от Русия на Путин, която е под санкции...
  —цитат от коментар 9 на anonim440


  Кои сте вие,дето сте по- зле?
  Дай списък с имената!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#2] от "blondofil":

  Цъкни минус ако смяташ, че има неща дето по-добре са не се знаят.

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Някои хора хич не щат децата да мислят, искат да им спусната модната "истина" на деня и всички сляпо да вярват в нея. Но реалността е друга, нищо не е само черно или само бяло, дайте факти и различни гледни точки пък нека всеки самостоятелно си изгради мнение. Освен ако не искате да създавате зомбита вмесно мислещи хора.

 17. 17 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  [quote#6:"Поташаку Почешима"]
  —цитат от коментар 11 на 4ort
  При ислямското присъствие българинът е имал собственост, черкви, изповядвал е религията си пътувал е свободно по света!!!Все неща отнети му от комунистическото робство.[/quote]

  Ами айде да напраим един митинг под наслов-"ИСКАМЕ СИ ОБРАТНО ИСЛЯМСКОТО ПРИСЪСТВИЕ-ВЕДНАГА!"

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "До този момент си мислех, че оценката за етническа и верска асимилация може да бъде само отрицателна и не би трябвало да подлежи на дискусии..."

  Не подлежи на дискусии...!!!? Тази госпожа явно е голяма любителка на ценности. Догми и постулати спуснати от най-високо ниво и място и не подлежащи на съмнения, обсъждане и промени. Честно казано виждал съм всякакви комунисти, тя обаче превъзхожда всички по вяра и убеденост. Все повече се убеждавам, че комунизмът беше дело и израз на простотия и умствена ограниченост на хора като тази авторка.

 19. 19 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":

  Кириак Стефчов ти ли си?

  Защо българите са въстанали против турците и са умирали с хиляди само и само да се освободят?

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 20. 20 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "Котаранц":

  Най-после историческата истина и факти ,а не само политкоректно говорене от сегашна гледана точка,което не е част от тогавашната история ,когато са се вземали решенията ,довели да събитията!

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 21. 21 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Весело

  Тошо хубаво им наби манерките 😂😂

 22. 22 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#19] от "Котаранц":

  Абе ако трябва да сме обективни и там историята не е точно такава. Немалка част от българите по онова време съвсем не са искали да си усложняват живота с някаква си активност за независимост. Малко са българите, които вземат участие в освободителния процес. Все пак след 5 века кой с каква идентичност е бил не е съвсем ясно.

 23. 23 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "Поташаку Почешима":

  Няма смисъл!
  Чьорта да отива в Ислямска държава и ще усети “свободите “си отвсякъде:и отпред ,и отзад...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":

  ++++++++++++В техникума някога съм учил с 2 българи с турски имена....в другият курс бяха 4 ма.И никога не сме се делили ине не сме обръщали внимание на имена,вяра и т.н.Комунизма сложи разграничения...Това че съпругата ми е с арменски произход а единият ми съдружник е еврейн.....Това не ме прави по-малко българин и не е "заплаха" за България!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonim440":

  Не,просто публикуват важни исторически факти от тогавашната епоха...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Нищо странно, герберугите сега ги промиват да мислят така.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":

  Безподобни глупости!
  Всеки ,който живее там ,където има смесено население казва точно обратното!
  Даже и по време на тъй наречения възродителен процес нямаше проблеми между обикновените хора,българи и турци...
  Да ,не говорим ,че малцинствата в социалистическа България бяха толерирани и имаха редица привилегии ,които българите нямаха като преобладаващо население...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 31. 31 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":Кириак Стефчов ти ли си?Защо българите са въстанали против турците и са умирали с хиляди само и само да се освободят?
  —цитат от коментар 19 на Котаранц


  А що не са въстанали срещу комунистическия режим и днес също само клепат, докато ги доят и стрижат?!
  По турско сме имали повече свободи и права, отколкото при комунистите!Колкото и да е иронично и не е за вярване!Имаш си религията, църквата, вярата, духа, работливостта, знанието и будността.А при БКП, какво?Ето това - ако идеш в черква, може да посетиш затвор, защото никой не е по-голям от Партията, дори и БОГ!Не можеш да напускаш страната, освен ако не си някой кадър комунистически, докато по турско - хаджия ставаш, ако имаш пари, децата си пращаш да учиш във Виена и Париж.Комунистите ни научиха на шуробаджанащина, лъжи, наши хора и подобни.За 45 години, са ни сторили повече злини отколкото османците за 500!!!

 32. 32 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Все едно комунизмът си продължава.
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  що все едно, това е факт, неоспорим... диктатурата на текезесарите хахах

 33. 33 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 298 Неутрално

  „Мислех, че оценката за етническа и верска асимилация може да бъде само отрицателна и не би трябвало да подлежи на дискусии“

  Оценката може да си остане отрицателна и с наличието на дискусии, особено що се отнася до причините. А истинското разбиране на причините няма как да се случи без да се разберат мотивациите на всички страни.

  С такова разбиране имаме доста силна застраховка подобни неща да не се случват в бъдеще. Всичко останало е формулировка на „добрите срещу лошите“.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 34. 34 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  "Асимилацията на българските мюсюлмани във въпросния период – едно от най-големите престъпления на режима "

  Че беше престъпление беше. Ама асимилация нямаше, престанете с тия глупости. Гусжата кога ще заплаче за асимилиацията през 17 и 18 век когато много българи насила или с икономическа принуда са приели исляма? При това там асимилиацията почти напълно е успяла.

 35. 35 Профил на asya29
  asya29
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Учебникът от специалисти от ДеПеСе-то ли е писан??

  София без паметници на поробители!
 36. 36 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ashiata Shiemash":

  Дали си страхлив,или свободолюбив няма никакво значение за националната принадлежност!
  Доста ясно са се различавали народностите в Османската империя..

  Примерът на тези,които са отивали на смърт за свободата на българите ясно доказва,че тролската теза,че не е имало робство е несъстоятелна,защото тези хора са живеели при същите условия и отношение от турците като другите от български произход!
  А това ,че някои българи са били по-страхливи и са се уплашили няма значение за тезата...
  Никой няма да иска да въстава и умира,ако е щастливи живее добре..

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 37. 37 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  През 1940 година Димитър Талев издава романа "На Завой". Там има следното:
  "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ"
  За тези две изречения лежи в Софийския затвор и два пъти е пращан в лагер. ГешеФФтурата мечтае за това.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 38. 38 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  На мен пък ми се ще за контекст да пише и какво е ставало с българското малцинство в другите балкански държави.
  —цитат от коментар 2 на blondofil


  В Румъния Иван Тодоров е писан в паспорта Йон Тудор, в Сърбия е записван Тодорович, а в Гърция Янис Теодоракис. И съответно са предствяни за румънец, сърбин и грък. Без никой да е питал Иван Тодоров и да му е давал право да се пище какъвто иска. Е това си е "възридителен" процес и в трите наши съседа без някой да се е затръшкал там за тази несправедливост.

 39. 39 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Такива измислени героини не трябва да получават трибуна.
  Идия си нямат какво се случваше тогава тези региони, турската пропаганда беше отвратителна.
  Но претестърите само това знаят, да плюват по българската държава и да хвалят исляма.
  Нищо, че не биха живели никога в една общност с мюсюлмани...

 40. 40 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#37] от "Николай Колев":

  През 1940 г още Царство България...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 41. 41 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Е какво, верската и етническа асимилация оправдават атентат срещу вагон майки с деца и отвличането на деца? Това според професорската трябва да се пази в тайна ли?

 42. 42 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#38] от "Jumbo Jet":


  Както виждаме от поведението на форумните продажници те са готови да станат всякакви други по народност ,но да не отстояват българския интерес!
  Безродници...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Втори опит на нелустрираните ченгета да реабилитира комуноидната идио...!!!
  Няма да мине, другарЕ!!!
  Наглостта ви е безгранична!!!

 44. 44 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаранц":
  Да, така е. Затворът и лагерите са при "народната власт".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 45. 45 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Нещо за доган сопола и Държавна сигурност не пише ли в новите учебници ?

 46. 46 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Между другото през 1944-1945 година само в Истанбул е имало 30 000 българи, сега са около 300. Защо (не)уважаеми г-жи и г-да либерали не се помъчите да проверите как са били асимилирани. Как са длъжни да имат турски имена, а за религията е ясно - всички сме фенове на Мохамед, ако искаме да сме граждани на Турция.

 47. 47 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Весело

  [quote#17:"Поташаку Почешима"][/quote]
  "Ами айде да напраим един митинг под наслов-"ИСКАМЕ СИ ОБРАТНО ИСЛЯМСКОТО ПРИСЪСТВИЕ-ВЕДНАГА!""

  Направете си!!! Всеки ден подкрепяте Ердоган във форума!!! Направете и митИнг в негова подкрепа!!!

  ПП. И да не забравите да отидете в Самая бальшая джамия в Масква!!!

 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  Хайде сега и отценката на Бай Тоши за онез времена:
  “ Социализма се оказа едно недоносче!”
  Иначе не съм учуден от станалото, та нали Методиев
  е негов ученик!

  klimentm
 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Гневно

  "Асимилацията на българските мюсюлмани във въпросния период – едно от най-големите престъпления на режима – е представена различно в учебниците, в повечето случаи – твърде бегло. Засегнати са основно събитията от 1984-1985 – преименуването на турците, без да са споменати дори (със съвсем малки изключения) периодичните смени на имената, извършени с българи и роми мюсюлмани и татари."

  За разлика от турските учебници където сигурно е казана и една дума за арменският геноцид! И прочистването на всички християни от Турция! Докога български учени-майкопродавци ще защитават турски тези за асимилация а не българската за интеграция която наистина беше изкривена по време на т.н. възродителен процес! Докога ще се каем пред поробителите си и ще търпим наглата им намеса във вътрешните ни работи!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  [quote#32:"extraCACA"][/quote]

  Диктатурата на текезето е прераснала в диктатура на библиотеката.

  SHADOWS of SOFIA
 51. 51 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#49] от "Julian Mall":

  Докато им плащат чуждоземски фондации, на които парите най-вероятно ще се окажат с турско присъствие.

 52. 52 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#43] от "selqnin":

  Защо мислиш,че като се публикуват реални факти от тогавашните събития се реабилитира нещо?
  Тези факти не са били тайна и до сега и няма как да се крият вечно от историците!
  Истината винаги излиза наяве,а всеки да си прецени сам какво е неговото отношение към тогавашната епоха.
  Така е в демократичните общества-историята е една ,но всеки има различно мнение...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 53. 53 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Неуважами русофилчета, днес е кофти ден за вас. Сделката за придобиване на нов изтребител е факт.

  SHADOWS of SOFIA
 54. 54 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Колев":


  Не може да е бил осъден със задна дата за нещо ,което през 1940 г не е било престъпление!

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  Живков беше съден и за Възродителния процес но оправданието неше че Партията така е решила а той бил само Ген секретар!

  klimentm
 56. 56 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Абе, да питам знаещите:
  В немските учебници по история, дали има цитати от хитлер или гьобелс примерно?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#52] от "Котаранц":

  Кое е реални факти? Брътвежите на Бай Тошо ли!
  Защо се правиш на ущипан?!

  klimentm
 58. 58 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  Щом не пише за 250000 “избити” българи в учебниците за този период ,значи просто няма такива!
  Мислиш ли,че щяха да спестят нещо такова да се публикува след падането на предишния режим?
  Това е конспиративна теория и нищо повече...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 59. 59 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Един мой стар познат, непосредствен очевидец на събитията от т.нар. възродителен процес, обичаше да казва : Опознай родината си, за да я намразиш!
  Толкова по този въпрос .

 60. 60 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Весело

  До коментар [#57] от "klimentm":

  Защото е платен,позитано-руски трол ...на норма!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#31] от "Капабланка":

  Интересно мнение! Аз съм кръстен в църква с кръщелно, записано в църковните регистри през 1958, мрачно и лошо време(?!) според много коментиращи. Ходех на църква, без да съм крайно вярващ и палех свещи, както си е традицията. Поздравявах се с отеца, който ме е кръстил. Нито са ме преследвали, нито са ме викали в милицията, нито от комсомола са ме изключвали. Да, имаше си щуротиите и престараващите се натегачи и кариеристи, както ги има и сега. Истината не е бяла, или черна, а някъде по средата.

 63. 63 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  [quote#6:"Поташаку Почешима"]
  —цитат от коментар 11 на 4ort
  При ислямското присъствие българинът е имал собственост, черкви, изповядвал е религията си пътувал е свободно по света!!!Все неща отнети му от комунистическото робство.[/quote]

  Да бе особено ако е трябвало да бъхташ от тъмно до тъмно да храниш турския дерибей и да изкарваш колкото до ни умреш от глад, ще пътуваш по света не ами турчина може и собственият си кон да ти даде на разположение за воаяжа??!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 64 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":

  Левски би се погнусил от тебе.
  Аз също.

 65. 65 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#5] от "Поташаку Почешима":

  Вентилатор СЪС Лай**!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 66. 66 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#56] от "Kamenarski":

  Не знам дали има цитати от Хитлер и Гьобелс в немските учебници,но знам ,че нацизма ,неговите престъпления и неговата идеология са осъдени от цялото човечество!
  Режимът оправлявал България до 10.11.989 може и да е бил тоталитарен ,но няма същото осъждане и съответно аналогията ти е неправилна и неуместна...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 67. 67 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Жалко, è бай Тодор не довърши започнатото.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 68. 68 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#57] от "klimentm":

  Цитати от Тодор Живков са исторически факти!
  Дали ти ги харесваш и дали ги споделяш си е само твой проблем,но не променя историята по никакъв начин...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 69. 69 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#5] от "Поташаку Почешима":Вентилатор СЪС Лай**!
  —цитат от коментар 65 на Captain Shakespeare


  Не го закачай. Днес е извън зоната си на комфорт.Притаил се е заради сделката с изтребителите и е позеленял от безсилие.

  SHADOWS of SOFIA
 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#58] от "Котаранц":Естествено, че няма.Както няма и 6 милиона изгорени в камери евреи.Няма и толкова камери.
  —цитат от коментар 61 на НеКой


  Ужас някакъв! Човече ти в кой век живееш?!

  klimentm
 71. 71 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":

  По време на социализма българите имаха право на собственост,имаха църкви,изповядваха религията си можеха да пътуват по света!
  Лъжите ти могат да минат само пред хора,които не са чели българската история и не са живели тогава...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 72. 72 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#49] от "Julian Mall":

  Докато умре и последният безродник и родоотстъпник в България...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 73. 73 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#56] от "Kamenarski":

  спомагателен въпрос: 30 години след 1945, какво е казал последния шеф на Гестапо за избора на главен прокурор на ГФР.

 74. 74 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#37] от "Николай Колев":През 1940 г още Царство България...
  —цитат от коментар 40 на Котаранц


  "На завой" е издаден 40та година, но Талев го разнасят по лагери затвори след 44та.

 75. 75 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#68] от "Котаранц":

  Цитатите на Живков не са исторически факти а брътвежи на полуграмотен малоумник, за да напрайш разликата ти изреждам нЕкои ист факти

  Лагерите Белене и Ловеч
  Възродителния процес
  Фалита на НРБ
  Скриването на истината за Чернобил
  Спонсориране на терористични организации
  За сичко това имаше дела заведени с/у любимия ви Живков
  Това са факти останалото е свободни съчинения по картинка!

  klimentm
 76. 76 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#71] от "Котаранц":

  Тези дето не им даваха изходни визи, небългари ли бяха. Да припомним, че печатите"Важи за целия свят" се появиха в задграничните паспорти чак в края на 1989.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Комунизмът не беше ли обявен за престъпен? Щом е така, неговите служби също са били престъпни. Ама не, даже и в учебниците ще ги изучават и ще промиват мозъците на младото, неживяло при този режим ,поколение.

 78. 78 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#70] от "klimentm":

  След подобен античовешки цинизъм аз бих зачеркнал подобен индивид...завинаги!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 79. 79 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#60] от "Willy Messerschmitt":


  Айде стига с това позитано!
  Всеки българин ,който ви казва истината и ви разобличава платена американска и антибългарска пропаганда си мислите, че е от позитано!
  Вие нямате проблем с позитано,а много по-голям проблем с истината и българите,които я знаят и защитават и не могат да търпят лъжите ви ,които бълвате нонстоп за жълти стотинки...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 80. 80 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#58] от "Котаранц":

  Няма да ви се размине. Никога. Колкото повече време минава и вие сте ненаказани, толкова по-голямо ще е наказанието.

  ДБ=БКП
 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#49] от "Julian Mall":

  За разлика от турските учебници където сигурно е казана и една дума за арменският геноцид
  ========
  В турските учебници по история се споменава за всичко .....
  Причината е проста .....
  Те са само учебници по история.....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#71] от "Котаранц":

  Е чакай бе, дрогарю защо отричаш основни постулати на комунизма, че не трябва да има частна собственост, че "религията е опиум за народа"?
  Какво пътуване по Света като хората нямаха право на червен паспорт?

  ДБ=БКП
 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  До коментар [#67] от "Тиква загубена":

  Жалко, è бай Тодор не довърши започнатото.
  =======
  Не жалей.....
  Наследниците му ....го правят......
  Терминал 2 ....работи с пълни обороти.....

  Bukalemun
 84. 84 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Комунистите навремето пропагандираха, че който не е комунист не е българин. И сега лъжат по същият начин. А са едни антинационални бандити.

  ДБ=БКП
 85. 85 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 300 Любопитно

  До коментар [#11] от "4ort":

  Би ли споделил на аудиторията, кой е българския Шекспир, кой е Българския Нютон или Кой е Българския Верди по времето на присъствието?

 86. 86 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#74] от "snk22555877":

  Не може да е на основание роман ,издаден през 1940 г.
  Нешо друго е било...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 87. 87 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#84] от "anonim440":


  Глупости!
  Освен БКП имаше и БЗНС по време на социализма!
  Можеше да си комунист или земеделец...
  А можеше и да си безпартиен...
  Какво остава за турци, цигани,арменци,руснаци,евреи,които живееха и тогава в България?

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 88. 88 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#75] от "klimentm":

  Цитатите на Тодор Живков са част от историята и това няма как да се промени,независимо колко ти се иска на теб!Това е ,защото историята е наука,а не концерт по желание!

  Делата срещу Тодор Живков също са исторически факти и ако някой комунист иска да промени този факт ,както ти искаш за цитатите,няма как да го направи!

  Време е да станете демократи и да се научите ,че всеки има мнение и вече не робуваме на идеологии!

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 89. 89 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#76] от "blondofil":


  Винаги през социализма е имало български граждани ,които са пътували по цял свят!
  Даже авиокомпания Балка беше най-голямата в Източна Европа след Аерофлот!
  България никога не е била затворена държава...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 90. 90 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#89] от "Котаранц":

  Балка...Балкан

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 91. 91 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Няма нито един убит помак по време на асимилацията за разлика от безбройните геноциди, извършени от Турция. В САЩ, Канада , Великобритания, ако родителите не кръщават децата си с английски имена, ги гледат като 20-о качество хора. Мюсюлманите са безкрайно нагли типове.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 92. 92 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#78] от "Willy Messerschmitt":


  От фашисти като теб вече нищо независи !
  Осъзнаваш ли го това?

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#88] от "Котаранц":

  Ха ха ти ли не робуваш на идеологии?! Не ме разсмивай!

  klimentm
 94. 94 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До този момент си мислех, че оценката за етническа и верска асимилация може да бъде само отрицателна и не би трябвало да подлежи на дискусии....
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Мислиш си, обаче - не!
  Управляват ни мутри от прехода, в съюз с националисти-ксенофоби!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 95. 95 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Един от най/гадните резултати на Възхитителния процес на др. Т.Ж. е, че прогони маса български граждани в Турция. А тези който останаха се обединиха. А БКП за да не застане пред съда в Хага за етническо прочистване изтика на сцената ДПС и Ахмед Доган за да лъже, че всичко е променено и виновните са ... невинни! Иначе Т.Ж. щеше да трие нарове в холандски затвор.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#89] от "Котаранц":

  Никога! Затуй беше обградена с три реда бодлива тел и автоматите насочени навътре?!

  klimentm
 97. 97 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Странни са демократите. Не одобряват т живков ама реват на умряло турците като гласуват за дпс

 98. 98 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#80] от "anonim440":

  Не съм престъпник, за да се надявам дали ще ми се размине!
  Мисли за себе си!
  Който лъж,той става син на дявола,който е баща на лъжата!
  Ако не се покаеш за безкрайните си лъжи отиваш в Ада при баща си...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 99. 99 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Турция през цялата си история и сега не просто асимилира, но и унищожава милиони хора, но не иска България да асимилира помаци. Водачите на такива антиасимилатори трябва редовно да бъдат посещавани от антитерористи.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 100. 100 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#96] от "klimentm":

  Българите не пътуваха по света през границите и нелегално,а с паспорти и легално през гари,аерогари,автогари и с автомобили през КППтата по границите!
  Жалък си с лъжите си...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK