Новите закони: спорни промени в последния момент и слаба аргументация

Новите закони: спорни промени в последния момент и слаба аргументация

© Юлия ЛазароваНовата сесия на Народното събрание, която ще започне през септември, ще съвпадне с кампанията за местните избори на 27 октомври. Макар да се очаква, че парламентарната трибуна ще бъде място за предизборен сблъсък между партиите, депутатите все пак ще извършват и законодателната си дейност.


В дневния ред тази есен се очаква да влязат реформата в университетското управление, предложения за съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, както и евентуален избор на нов председател на антикорупционната комисия. След вота ще се променя и отново и Изборният кодекс.


И в последния парламентарен сезон се запазиха старите практики за прокарване на спорни предложения в последния момент, като част от текстовете бяха предлагани устно и гласувани на място. Продължиха законодателните инициативи, към които липсват сериозни мотиви, проучвания и обществени обсъждания. Имаше повторно "отваряне" на наскоро променени закони.


Промени на промените
За 81 заседания от началото на годината Народното събрание е приело 84 закона, 125 решения и едно обръщение към народа. Като основни мотиви за измененията се посочват синхронизиране на законодателството с европейските директиви и неефективност на съществуващите разпоредби. Често дебатите в пленарната зала не бяха по същество, а се превръщаха в предизборни престрелки между партиите (още за законодателните практики и парламентарния сезон четете тук, тук и тук).


За седем месеца и съвсем преди избори Изборният кодекс бе изменян три пъти, въпреки препоръките на Венецианската комисия изборните правила да не се променят шест месеца преди вот. Първо ГЕРБ подкрепи среднощното предложение на ДПС за обезсмисляне на преференциите при избор на депутати, евродепутати и общински съветници, но след остра обществена реакция и протести поправи текстовете, като отхвърли президентското вето, а после отново "отвори" кодекса. Третото "отваряне" бе през юли, когато управляващите отмениха наскоро приетото машинно гласуване за местните избори.


След като се оказа, че новият начин за изчисляване на пенсиите, според който няма да влизат годините преди 2001 г., ще ощети голяма част от пенсионерите, се наложи спешна промяна на току-що приетите правила.


Каквото каже ДПС


Поправките в Изборния кодекс са само един от примерите за подкрепата, която ГЕРБ дава на макар спорни предложения на ДПС. След среща с депутата и бизнесмен Делян Пеевски ГЕРБ подкрепи отпадането на ограничения за финансиране на партиите от бизнеса, след като по инициатива на премиера Бойко Борисов държавната субсидия бе намалена от 11 на 1 лев на глас на последните избори. Управляващите прокараха и спешни законодателни промени, с които партиите да върнат надвзетите пари, след като се разбра, че в последните години са получавали повече от 11 лева на глас.


По инициатива на ДПС бяха изменени още изборните правила - от парламентарните избори през 2021 г. да се гласува само с машини, да не бъде разрешавано публикуването на социологически проучвания в изборния ден, което ГЕРБ уж подкрепяше, и др. Изборният кодекс ще бъде "отварян" отново след местния вот.


След срещи с ДПС на първо четене ГЕРБ подкрепи и опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство, но след остра обществена реакция задълженията от близо 8 млн. лв. бяха разсрочени за десет години.


И още важни решения


За две седмици преди лятната си ваканция парламентът успя да одобри сделката за купуването на изтребителите F-16, да отхвърли президентското вето върху международните договори и да актуализира бюджета, за да бъдат платени 1.256 млрд. долара до 5 септември.


Парламентът успя да въведе и ограничения за къмпингуването, въпреки протестите и президентското вето. Глобите за палатки на неразрешени места бяха тройно увеличени, макар и тепърва да се определя кои са местата за къмпингуване. След едногодишно отлагане окончателно бяха въведени и по-драстични санкции за шум.


През изминалия сезон депутатите смениха състава на Централната избирателна комисия и избраха нов член на Съвета за електронни медии с диплома за аграрна икономика с успех 3.89.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Проверих обстойно ТВОРЧЕСТВОТО на авторката ЗДРАВКА АНДОНОВА - и в "Дневник " , и в " Капитал " и във вестник "Труд " ! Има добри анализи , но с неподходящи и понякога МАНИПУЛАТИВНИ внушения ! Особено ме забавлява "каращисването " , което вече става банално , между ГЕРБ и ДПС ! Достатъчно е само , че от Столетницата предложиха , с ч
  цел "бой по ГЕРБ" на ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ за шеф на ДАНС ! Това изкара цяла София , а по-късно и България на протести - невиждани от началото на 1990 - до 1997 г.! Тази лъжица катран стига за да обесмисли "реките от мед " , които се леят относно вечната дружба " с ДПС!
  "Или подкрепяте кандидатурата на Пеевски, или кабинетът подава оставка" - така премиерът Пламен Орешарски обяснил тази сутрин на депутатите от левицата защо настоява да гласуват "за" кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), разказаха социалисти. Думите му били подкрепени и от лидера на БСП Сергей Станишев. " БИЛЯНА РИЛСКА - "ДНЕВНИК " 14 юни 2013 !

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  Нека приемат пет, но качествени закона, или поправки. Обаче, като знам качеството на законодателната комисия и на депутатите, не вярвам в промяната. Отново ще има работа на юруш и посреднощ, с добавки в последния момент.

  До колегата "doroteus". Колега, тогава Пеевски не мина за шеф на ДАНС, но след писмото му от преди два месеца, май стана началник на ГЕРБ, а Бойче се покри и не отговори нищо. А и за какво му е тая агенция, след като Доган и Борисов се вплетоха в любовна прегръдка? И влиянието на Пеевски е навсякъде в политическото, медийното и съдебното пространства? Хайде герберите, не се правете на света вода ненапита!

 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Видими резултати от ГЕРБ

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  "Каквото каже ДПС

  Поправките в Изборния кодекс са само един от примерите за подкрепата, която ГЕРБ дава на макар спорни предложения на ДПС. След среща с депутата и бизнесмен Делян Пеевски ГЕРБ подкрепи отпадането на ограничения за финансиране на партиите от бизнеса, след като по инициатива на премиера Бойко Борисов държавната субсидия бе намалена от 11 на 1 лев на глас на последните избори. Управляващите прокараха и спешни законодателни промени, с които партиите да върнат надвзетите пари, след като се разбра, че в последните години са получавали повече от 11 лева на глас.
  По инициатива на ДПС бяха изменени още изборните правила - от парламентарните избори през 2021 г. да се гласува само с машини, да не бъде разрешавано публикуването на социологически проучвания в изборния ден, което ГЕРБ уж подкрепяше, и др. Изборният кодекс ще бъде "отварян" отново след местния вот.
  След срещи с ДПС на първо четене ГЕРБ подкрепи и опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство, но след остра обществена реакция задълженията от близо 8 млн. лв. бяха разсрочени за десет години."

  Цената за усмиквата на почетния, който я търси, се плаща от цялото общество ! Последните придобивки на ТЕЦ Варна и изплащането на милиони левове от НЕК на същия за това, че представлявал студен резерв, е узаконена корупция ! При това със съдействието на държавата се мисли как и да се изгради на същото място пристанище, което да конкурира варненското !
  Навсякъде из страната ни дерибействата на ДПС са очевадни, а управляващите продължават да затъват в нови и нови схеми на корупция и продажност - това е , което тотално ще ги срине на политическата сцена !

 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Любопитно

  безспорно ,най нелепият и най калпавият български парламент за последните 30 години

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Герб и ДПС са новите частни комунисти

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  За съжаление преобладават поръчковите и поименни "закони", които нямат нищо общо със защитата на общественият интерес!!!

 8. 8 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Ако патреотаре имаха топки щяха да си бият шута, да изкарат негласната коалиция с дпс и да направят така, че герб да клекне(и да загуби следващи избори,защото популизма в бг е мощен. А който се коалира с дпс се обрича на неуспех). Ма явно далавери , каракачанката и сайдера се кефят да са златни пръстчета и да цоцат парички за черни дни.

  This is the place where puddings die.
 9. 9 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Този Парламент отдавна пропадна в своята най-важна функция - да служи на идеалите на нашето Отечество , да служи за интереса на българските граждани и да служи за пример като висша институция, извисена с безупречно служене и ненакърнени нравствени устои.
  За съжаление, този състав с народни представители показа само едно свое лице - омърсено от алчност, властолюбие на всяка цена, подлост и измамни слова. Каквато и оценка за досегашните действия да се направи, каквито и пожелания да се отправят, Народното събрание в този си състав отдавна е разложено от отвратителна политическа поквара. Няма нито едно достойно лице вътре, което да излезе с авторитет и да служи за пример на цялото общество. Нагледахме се на лисугери, подлеци и нагаждачи, наслушахме се на витиевати простотии, просташки кавги и ръфания, безумни оправдания и нагли самохвалства. Но най-вече се нагледахме на безогледно дебелоочиие от страна на депутатите. Депутат в това събрание е отвратителният Вежди Рашидов, котоможе да послужи като надупчена от сипаница емблема на мазното политическо туловище на властта. Горко на България с тези политици.

  Дедо Крум
 10. 10 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Весело

  А едно време какви силни закони се приемаха, като Радан и генерал Атанасофф бяха в парламента

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  В САЩ продължават ли да БИЯТ НЕГРИТЕ ," колега " ????

 12. 12 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В днешно време би трябвало от всички български граждани в Народното събрание да присъстват хора с безупречни биографии, с висока квалификация, с доказан авторитет и най-вече скромни като поведение. Но какво наблюдаваме в този Парламент - долнопробни търбуси с разкопчани сака и яки, мазни очички и дълбоко развратени лицемери, извъртяващи се на мига, в който надушат, откъде духа вятъра. Дори само изказванията им, изпълнени с цинична наглост показват низостта на манталитета им, хора, промъкнали се в политиката с една единствена цел - да грабят, да властват, да делибействат, да газят.

  Дедо Крум
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  А ако продължаваме - на първите избори след 9 09 1944 г /уж свободни / Атанас Москов победи в София вождът и учителят Георги Димитров ! Седва - касиране за Москов , изпращане за "превъзпитание "в ТВО и " вся власт народа " !
  И първото /Пеевски - ДАНС , и второто - Москов - Димитров са ПОДКРЕПЕНИ С ДОКУМЕНТИ ! Къде има документ за "коалиция " между ДПС и ГЕРБ ! На опорки не вярвам , а освен това ДПС гласуват с ГЕРБ , когато предложението или законът са в полза на обществото ! "Опозиция на ВСЯКА ЦЕНА и за всичко - дори оспорване на факти като слънцето изгрява през деня - през нощта когато е ясно има ЛУНА - е контрапродуктивно и направо СМЕШНО и ТЪПО !

 14. 14 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Политиката се прави от задкулисие, което се обгражда с театрална сценография, за да имитира демократичен процес пред публиката.
  В кръговата икономика (обръчи от фирми + разпределител на порции) на корупцията, никой, свързан с властта, не може да бъде наказан. Налице е хибриден режим на управление - нито демокрация, нито диктатура. Някои го наричат демократура. Основното свойство на хибридния режим е, че се движи само в една посока, като следствие на "морфичния резонанс". Първоначално пълзи, а впоследствие започва да тича към диктатурата! Законотворчеството проправя пътя към крайната цел на тичането.
  Мафията, превзела властта, контролира държавните поръчки в своя полза, защото освен всичко друго е наясно, че парите управляват света, докато независимите собственици на медии, неправителствени организации и представители на опозицията, които очевидно са пречка, се наказват с данъчни разследвания в условията на ефективно разрушаване на съдебната система. Това е необходимо, за да се бетонира режима, внушавайки, че държава се управлява само по един начин - със силна ръка. Както казва Путин: "Либерализмът е отживелица, най-важното е да има стабилност" - т.е. не ми посягайте на режима, който съм си изградил!
  От 2000 г. насам България е единствената страна в ЕС, която се намира в процедура на постмониторингов диалог, чрез която Съветът на Европа наблюдава отстраняването на недостатъци пред обявяването на страната за демокрация.
  В приетата от ПАСЕ резолюция за България се отбелязват 15 проблема, свързани със съдебната реформа, правата на човека и борбата с корупцията.Акцентира се, че липсват резултати в борбата с корупцията по върховете на властта, поставя се въпрос за ефективността на работата на КПКОНПИ. За медиите ПАСЕ отчита влошаване на средата, политически натиск върху журналистите, концентриране на собствеността върху медиите в едни ръце и липсата на прозрачност за тяхната собственост

 15. 15 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Вижда ми се логично свинските медии да се контролират от специалист в аграрната икономика...

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3197 Весело

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Нямам идея, а и не ме интересува. Аз си живея в България. Всщност, може и да погледна по интернет.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дедо Крум":

  "В днешно време би трябвало от всички български граждани в Народното събрание да присъстват хора с безупречни биографии, с висока квалификация, с доказан авторитет и най-вече скромни като поведение....."

  Какво "би трябвало..." и какво става са две различн неща най-малко по две причини:
  - Първата е че ние си ги избираме тези, днешните с не безупречните бографии.
  = Втората и може би най-съществаната е, че това народно събрание е в голяма степен представителна извадка от нас, избирателите. Да, има някакво изкривяване на вота, от гледна точка на подбирането на кандидатите, което става от партиите, както и на самия вот, предвид купуване на гласове, контролиран вот в малките селища и подобни. Но ако отчетем, че понеже тези изкривявания се правят от различните конкуриращи се партии, влиянието на тези изкривявания взаимно се редуцира и си остава не много приятната истина, че те, това сме ние и резултата е налице. При това става дума за много повече хора, защото освен депутатите, трябва и се попълва гъмжилото от чиновници в различните министерства и агенции, гъмжилото от хора в правните и правоохранителни системи, т.е. става дума за почти всеки един човек на 5-6 души население. Да, има и свестни между тях ( слава Богу) но и не малко други, т.е. докато ние като нация и общество не променим нещо в себе си, докато не престанем за всеки акт от КАТ, за всяко място от детската градина до университета, за всяко строително нарушение или разрешение и т.н. да търчим да търсим "връзки" да ни "оправят", дотогава ще е горе-долу същото.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  До коментар [#13] от "doroteus":

  М'да. Студеният резерв на Доган, сигурно дойде от Светия Дух? А писмото на Пеевски - набиване на канчето, защо го забрави? А субсидирането на партиите от бизнеса, и това ли дойде от "спущи боже"? Знам, че не ви изнася, ама да перефразирам Петър Стоянов "Иване кажи си", на "Бойко, кажи си".

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#16] от "Vlado Nikolov":

  Това е най- правилното решение ! И чети сериозни издания или прсто документи ! Аз съм лекар и никога не съм се интересувал от "политически игри и задкулисие " , но просто изглежда професията ме е научила да се доверявам на факти а не например на БГ - мама ! поздрави , колега !

 20. 20 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 295 Весело

  Орешарски е виновен....

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Какви закони могат да се очакват от парламент с председател на правната комисия Дани Острото?! А че ГЕРБ прегърна ДПС едва ли някой (освен върлите, заблудени гербери) би оспорил!

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4641 Любопитно

  До коментар [#13] от "doroteus":

  Баце, когато бе кмет, се закани да събори незаконното барбекю на Боянските сараи. Какво стана? Баце, като министър-председател: "Пеевски напусна България." Къде е Пеевски?

 23. 23 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  Причините, последиците, всичко в битийната среда и продължението на неизкоренените тоталитарни коренища в блатата на българската душевност може да бъдат изследвани, разглеждани, приложени в дебели научни или публицистични трудове, дело на колективи. Вероятно влиянието на рудиментите от миналото оказва влияние, сто на сто присъствието на дейци на държавна сигурност или бивши комунистически членове е непреодолим фактор за всеобщата поквара . Но аз се съмнявам, че всеки пети или шести българин е долен, подъл, мръсен нагаждач, сметкаджия и подлец. Докато в този парламент наблюдаваме точно такава долнопробна извадка, каквато би посрамила всяка държава. Дори в африканските страни, където се колят поголовно, едва ли може да бъдат намерени двеста и четиридесет еднакви и мазни главозамаяни егоисти, неистово вкопчени във властовата си позиция като кърлежи, мижащи и триещи плюнките на всеобщото презрение, готови да отстояват интереса на търбуха си до последната възможна секунда. Нито Балзак, Нито Теофраст, нито Мопасан, нито Дикенс биха могли да измислят подобно събрание от 240 типове. Грозна гледка, срамна гледка е този Парламент, а депутатите в момента консумират с дебелоочие привилегиите си. И ако поговорката за след тежък махмурлук е "клин клин избива" , то следващият простак вече напира да мести Борисов.

  Дедо Крум
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  И депутатите на Баце продължават да гласуват заедно с ДПС!

 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 982 Неутрално

  А какво да очакваме от ,,законодатели,, сбрани от кол и въже ???

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  Спорни - защото са лобистки
  В последния момент - за да се избегнат контрамерки от конкурентната група лобисти
  Слаба аргументация- защото не могат да напишат истинските причини
  А като резултат - правен хаос
  Честита "стабилност" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Некадърни коментатори, вие сте най-виновни. Оставете тъпите новини без отзвук. Коментарите ги мислят тъпите журнала, още преди да пуснат статията. Журналисти агенти, грозни, грозни.

 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Новите закони: Доган казва, герболяка изпълнява.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  Промени на промените и ремонти на ремонтите - две характеристики на това управление

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Толкова могат, толкова правят. Ние сме за бой, че сме пратили да ни управлява такава некадърна и крадлива паплач.

 32. 32 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Това го разбрах ! Гласуват с ДПС ! А КОЙ УПРАВЛЯВА 2 ПЪТИ В КОАЛИЦИЯ С ДПС ??? За Пеевски няма да питам ! За него може да разкаже Мая Ма , която уж го била предложила и софиянци , които масово и БЕЗПЛАТНО излязоха на протест още при първото ссъобщение за ВЕЛИЧАЙШОТО НАЗНАЧЕНИЕ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK