Президентът спря закона, който позволява цивилен да оглави военното разузнаване

Президентът спря закона, който позволява цивилен да оглави военното разузнаване

© Юлия ЛазароваСъс своето деветнадесето вето от началото на мандата си президентът Румен Радев върна на депутатите Закона за изменение и допълнение на Закона за военно разузнаване. Държавният глава не е съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба "Военна информация" като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ.


"Това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България. Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи", се казва в мотивите на Радев.


Според президента с поправките се създава се риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. "Приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността", смята още Радев.
Промените в закона, приети от депутатите на 26 юли, засилиха съмненията, че обвиненията, повдигнати наскоро срещу настоящия и бившия директор на "Военна информация" Пламен Ангелов и Светослав Даскалов, са измислени, за да се овладее и последната специална служба, която е извън контрола на Делян Пеевски. Пламен Ангелов подаде рапорт за напускане на 17 юли.


Парламентът няма да заседава извънредно заради ветото, обясниха от ГЕРБ пред "Дневник". Депутатите са в лятна ваканция до 4 септември, а при това положение срокове не текат.


Ето и пълния текст на мотивите на Румен Радев:

Уважаеми народни представители,


Със Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване се предвижда възможност директорът на Служба "Военна информация" да бъде и цивилен служител като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Отпада основанието за освобождаване на директора на Службата при навършване на пределната възраст за съответното военно звание, когато е военнослужещ на действителна военна служба, като се допуска да изпълнява длъжността до изтичането на срока, за който е назначен.


Служба "Военна информация" е най-старата българска специална служба, функционирала под различни названия. Създадена е още в първите години след Освобождението. При приемането на Закона за военното разузнаване през 2015 г. (43-то Народно събрание) въпросът дали директорът на Служба "Военна информация" да е военнослужещ или цивилен служител е бил дискусионен. В крайна сметка в пленарното заседание, проведено на 1 октомври 2015 г., Народното събрание подкрепя изискването директорът на Служба "Военна информация" да е военнослужещ. Същото разбиране надделява и при новото обсъждане, проведено на 5 ноември 2015 г. поради упражняване на вето от президента на Републиката. Така Народното събрание решаващо и двукратно е подкрепило тогава изискването ръководител на военното разузнаване да е военнослужещ на действителна военна служба. Това правило съответства на мястото и значението, което военното разузнаване има за въоръжените сили на Република България. Затова и не мога да се съглася с отстъплението, което се прави със сега приетия закон.


Военното разузнаване е неразделна част от въоръжените сили съгласно чл. 50, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). То е сред стълбовете на националната сигурност и е част от структурите, които формират системата за нейната защита. В Конституцията на Република България уредбата на въоръжените сили е сред основните й начала и свидетелства за предназначението, което Основният закон им отрежда – гарантиране на суверенитета и независимостта на страната и защита на нейната териториална цялост. Това са все категории, без които съществуването на съвременната държава е немислимо и без които тя би изгубила своя облик и идентичност. Именно това предназначение на въоръжените сили налага законовата уредба на дейността им да осигурява изпълнението на техните конституционно възложени задачи.


Военното разузнаване обединява дейността на всички разузнавателни структури и формирования във въоръжените сили на Република България и се осъществява с цел добиване, обработване и предоставяне на разузнавателна информация в интерес на отбраната на страната и на националната сигурност. В съвременните предизвикателства, при които информационното осигуряване е критично условие за ефективното изпълнение на задачите, е важно да бъде последователно проведен принципът на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност, залегнал в чл. 5, т. 4 от Закона за военното разузнаване (ЗВР). В този контекст изискването ръководителят на службата "Военна информация" (наричана в самия закон "Службата") да е военнослужещ, е важна гаранция не само за централизацията, но и за изпълнението на основните задачи на Службата, очертани в чл. 12 от ЗВР. Те са свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи, а също и разузнавателна информация в интерес на сигурността на операциите и мисиите извън територията на страната, в които участват български военни контингенти и отделни военнослужещи. Служба "Военна информация" ръководи методически цялата разузнавателна общност във въоръжените сили, планира разузнавателната дейност във видовете въоръжени сили, специфицира информацията, която би следвало да се добие в интерес на отбраната на страната.


За да бъдат изпълнявани ефективно основните ù задачи, ръководството на Службата трябва да притежава необходимите специфични познания и професионален опит. Не е случаен фактът, че военнослужещите се обучават в специализирани образователни институции, каквито са военните училища и военните академии, даващи знания в специфичната област на военното дело. Във въоръжените сили единоначалието и субординацията са основни принципи, върху които се изпълняват поставените задачи, както изрично се предвижда в чл. 55, ал. 1 от ЗОВСРБ. Спазването на посочените принципи не е самоцелно, а отразява специфичната организация и ред на функциониране, на които се подчиняват въоръжените сили. Тази концепция ще бъде нарушена, ако се отстъпи от изискването ръководител на военното разузнаване да е военнослужещ.


Възможността Служба "Военна информация" да се оглави от цивилно лице може да накърни политическия неутралитет като принцип по чл. 5, т. 6 от ЗВР. Това е неизменно изискване към всеки военнослужещ съгласно чл. 182 и 183 от ЗОВСРБ, което е валидно от приемането до освобождаването от военна служба. Ако ръководителят на Служба "Военна информация" е военнослужещ, през целия му професионален път за него ще важи забраната да членува в политически партии, движения или коалиции с политическа цел. За директор, който е цивилно лице, такова ограничение ще се прилага едва от назначаването, тъй като изискване по чл. 26, ал. 1, т. 8 от ЗВР е лицето да не членува в политически партии и/или коалиции или организации с политическа цел, но не и никога да не е членувало в такива. Това крие сериозен риск от политизиране на военното разузнаване и прави недопустима приетата алтернативност в изискванията към директора на Служба "Военно разузнаване". Законът трябва ясно да посочва условията за заемане на длъжността, производни от принципите, на които се основава дейността. Ако наред с директора и заместник-директорите са цивилни лица, каквато възможност се съдържа по чл. 25, ал. 1 от ЗВР, в цялото ръководство на Служба "Военна информация" може да няма нито един военнослужещ. Това противоречи на естеството на дейността и характера на Служба "Военна информация" като интегрална част от въоръжените сили на Република България.


Допълнението в ал. 4 на чл. 24 от ЗВР внася несъгласуваност със Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Без промяна остава чл. 7, ал. 2, т. 5 от този закон относно правомощието на министър-председателя да внася в Министерския съвет предложение до президента на Републиката за назначаване и освобождаване на ръководителя на Служба "Военна информация", а с приетия Закон за изменение и допълнение на ЗВР същото правомощие се предвижда за министъра на отбраната.


Новата ал. 5 и свързаните с нея промени в ал. 6, 7 и 8 на чл. 24 от ЗВР създават прецедент във въоръжените сили навършването на пределна възраст за съответното военно звание да води до освобождаването от военна служба, но да продължава да се изпълнява длъжността до изтичане на срока, за който военнослужещият е назначен. Това разрушава изначално съществуващата, укрепвана с годините и всеобщо приетата строга йерархична система на израстване на кадрите във въоръжените сили. Без отговор остава въпросът защо такова правило се въвежда само за директора на Служба "Военно разузнаване", но в други аналогични случаи няма да е допустимо оставането на доказани професионалисти като цивилни лица на длъжности за военнослужещи. Създаване на такава уредба само в ЗВР без наличието на принципни аргументи третира неравно всички други военнослужещи.


Уважаеми народни представители,


По изложените съображения упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване, приет от 44-то Народно събрание на 26.07.2019 г., като го оспорвам по принцип и в неговата цялост.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1465 Весело

  Тоя ще остане в историята като Рачко Карък Ветото муа ха 🐐🐐

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Отново точно и навременно вето на президента!

  Радев е най-добрият президент ,който сме имали...

 3. 3 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Тоя ще остане в историята като Рачко Карък Ветото муа ха 🐐🐐
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Вето Грипена. Всичките му вета досега са отхвърлени, но той продължава да мачка таралежи без бельо.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 4. 4 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Отново точно и навременно вето на президента!Радев е най-добрият президент ,който сме имали...
  —цитат от коментар 2 на Нормален гланц


  Шъ мъ извиняваш, по-вета е но 1, ама по краен резултат е 0. Ж. Желев и П. Стоянов (колкото и да не ги харесвам) бяха по-успешни в прилагането на правомощията си спрямо правителствата на Ф.Д. и Костофф.

 5. 5 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Баце гласи някоя вярна мъжка калинка, завършила аграгна икономика с успех 3.20, да стане шеф на разузнаването.

 6. 6 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Ами някой трябваше да спре военен да оглави президентството, ама нейсе.

 7. 7 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Някой брои ли ветата на Зеления чорап? Май станаха над 20. Решетников го назначи максимално да пречи на България.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 8. 8 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Тоя гледа да напомни за себе си от време на време.

 9. 9 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Абе, то и един летец-фатмак следва като президент да не е слуга на Путин, но...

 10. 10 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  19-о вето. Русия мрази България и реформите и, затова лакеите и всеки ден правят саботажи. Румен Вето Грипена Крадев да беше станал президент на някое забутано село, а не на България, да го #### у глупака.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3607 Весело

  Фатмаците се вземат много насериозно. Фатмак и разузнаване...

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Президента ща не спря любовницата от две длъжности и граждански договори? Що не спря любовницата от жилище под наем плащано от държавата? Що не спря покупката на собствен апартамент на цени под пазарните???

 13. 13 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Иначе, Льотчика е прав - не може шеф на военното разузнаване да си няма понятие от строева подготовка и как се навива партенка. Трябва си експертиза.

 14. 14 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Сппомням си едни "специалисти" в служби сте невероятна подготовка и експертиза ! Единият от млад сержант майор и след това генерал заради сексуални постижения в правилното легло, другия директно генерал заради правилна политическа ориентация. Седнаха, станаха шефове и установиха , че не са за тази работа...

 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 692 Неутрално

  ЦИВИЛНА МУТРА МАЙ ИСКАХТЕ ДА КАЖЕТЕ

 16. 16 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Цивилен не може да оглави военно разузнаване, защото там още назначават стари кадри на ДС и децата им, това дразни БСП и Москва.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 17. 17 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Президента ща не спря любовницата от две длъжности и граждански договори? Що не спря любовницата от жилище под наем плащано от държавата? Що не спря покупката на собствен апартамент на цени под пазарните???
  —цитат от коментар 12 на Jumbo Jet


  Не знам, ама нещо поомекнаха към него. Виж как КОНПИ го изкара чист кат ена сълзица. Не бил в конфликт на интереси и всичко е ок. с апартамента му и ...а ве нещо пак се мъти.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 18. 18 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Любопитно

  19-о вето. Русия мрази България и реформите и, затова лакеите и всеки ден правят саботажи. Румен Вето Грипена Крадев да беше станал президент на някое забутано село, а не на България, да го #### у глупака.
  —цитат от коментар 10 на Сенчеста фигура  Т.е. да разбирам, че (според "желязната" ти "логика" ) защото Русия мрази Територията иска да набута цивилен човек приближен на Дебелян и Доган и заради това е виновен Президента?!

  Майкати казвала ли ти е някога истината в очите, че си природно прост?

 19. 19 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Цивилен не може да оглави военно разузнаване, защото там още назначават стари кадри на ДС и децата им, това дразни БСП и Москва.
  —цитат от коментар 16 на Сенчеста фигура


  Генииии, великан, исполин, масйтор, единсвен по рода си на "ВЕЛИКАТА ТЪПА МИСЪЛ". Моля те, не се размножавай. Територията има прекалено много като теб в момента.

 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Баце гласи някоя вярна мъжка калинка, завършила аграгна икономика с успех 3.20, да стане шеф на разузнаването.
  —цитат от коментар 5 на snower

  Весела Николаева Лечева е българска състезателка по стрелба и настоящ политик от Българската социалистическа партия (БСП)

 21. 21 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Тоя ще остане в историята като Рачко Карък Ветото муа ха 🐐🐐
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Можеше и „Чехльо“,
  но името вече е заето от Чехльо Банов-а.

  До коментар [#1] от "venci4":

 22. 22 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "ozd05563707":

  Ветото не е статистика,то е конституционно право и задължение на президента...

 23. 23 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Главно командващия жена си никой не го бръсне за слива.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Тоя ще остане в историята като Рачко Карък Ветото муа ха 🐐🐐
  —цитат от коментар 1 на venci4

  Направо да пуснат и цивлни пилоти за ф-16!
  Все едно да пуснат професионални шофьори на Масквич 1968г. !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Абсолютно правилно !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 26. 26 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alarmstufe: Rot":


  Едно време шефовете на турското военно разузнаване постоянно ги сменяха ,защото не можеха да съберат достатъчно данни за стандартната униформа в БА и да ги анализират правилно...
  Определено си трябва правилна експертиза!

 27. 27 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Нещо ще питаш ли за фрегатите днес?

 28. 28 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Сенчеста фигура":


  Ветата се налагат когато трябва !
  Познай колко нефелни закона са произвели дупетатите ...

 29. 29 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Решетника освен "да спира" каквото и да е, май не се научи на нищо друго, докато се е маскирал като (п)Резидент:)

 30. 30 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  19-о вето. Русия мрази България и реформите и, затова лакеите и всеки ден правят саботажи. Румен Вето Грипена Крадев да беше станал президент на някое забутано село, а не на България, да го #### у глупака.
  —цитат от коментар 10 на Сенчеста фигура


  Какви реформи бре, гербав трол плоскочел? Това ли е рИформа - разчистване на пътя за да сложат калинка на Пеевски?

  Коя държава в Нато има шеф на военно разузнаване - цивилен?

 31. 31 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Довечера ще се насладим на логореята я на Биков, я на Деса Атанасова по въпроса.

  А баце пак ще вдигне кръвно, милия..

 32. 32 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Впечатляващо е малоумието на хора, които се пишат "демократи", но реагират първосигнално на всяка новина свързана с Радев, без изобщо да се погледнат фактите.

 33. 33 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Това е все едно строителен инженер да го назначиш хирург и да се молиш той да не те оперира...

 34. 34 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Румен УВО21 неще доюака пенсията спокойно. Ще трябва да бъде ритан в манерката редовно. И от свои (Гундяев) и от чужди ( НС)

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 35. 35 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Коя държава в Нато има шеф на военно разузнаване - цивилен?
  —цитат от коментар 30 на idiotstavrev


  След като Ив. Костов може да назначи за шеф на НСС човек като Ат.Атанасов – вече всичко е възможно.
  И Цвъ. Цвъ. да е министър.
  И шеф на военно разузнаване да е цивилен.

  До коментар [#30] от "idiotstavrev":

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  До коментар [#33] от "Toni Ivanov":

  Ми не. Това е все едно военен лекар да не може да оперира цивилни и обратното.

 38. 38 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#37] от "Alarmstufe: Rot":

  Ако цивилния доктор не е виждал огнестрелни рани и други специфични наранявания наистина е по-добре да не оперира ,освен ако няма друг наблизо...
  Те затова докторите трябва да имат специализация!

 39. 39 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Президентът спря закона, който позволява цивилен да оглави военното разузнаване
  **************************************************************************************************

  Ми, прав е Президента на Републиката!
  Защо ли ? Ами защото , видя се до къде докараха състоянието на Въоръжените сили, цивилните министри на отбраната.
  От 400 бойни самолета, сега се радваме на по-малко от 2 ескадрили истребители/16 самолета/...С тенденцията, да придобием още една,ама след 2-3 годинки...
  Ами танковете ...От , речи си 1500- днес, по-малко от 200 ...Ами армията?
  От 180 хиляди/с мобилизационен потенциал от близо милион/ ... днес са по-малко от 25 хиляди , а че и май и толкоз нямат...Армията днес , е по-малобрайна ,от полицията !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 40. 40 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#39] от "onemanband":

  Ти в казарма две години бил ли си?

 41. 41 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#39] от "onemanband":Ти в казарма две години бил ли си?
  —цитат от коментар 40 на stedim


  Да...Аз съм последният набор , който служи две годинки 😊
  Що питаш ? Ти служил ли си?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 42. 42 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Малии глей как целия форум брани Пеевски, който иска да се докопа до поредната служба за сигурност. Радев може да е всякакъв, но това е едно от малкото му правилни решеиня.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Гербавите са го закъсали. Нямат под ръка даже един лейтенант да поеме службата.

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  Отново точно и навременно вето на президента!Радев е най-добрият президент ,който сме имали...
  —цитат от коментар 2 на Нормален гланц


  Прав си с леки корекции на изречението:
  Радев е най-добрия Резидент , който Русия е имала в България.

 45. 45 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 966 Весело

  Малии глей как целия форум брани Пеевски, който иска да се докопа до поредната служба за сигурност. Радев може да е всякакъв, но това е едно от малкото му правилни решеиня.
  —цитат от коментар 42 на Darcas


  Ми , така е то ...Толкоз могат да мислят ,товаришчите ''десно-бесни'' 😃
  Като кучето на Павлов са , ни повече-ни по-малко 😊
  Само като чуят ''Президента Радев'' , и са готови ...Да пръскат ''салайва'' наоколо...
  А пък това, че някой си там Делян Пеевски щял да превземе и Разузнаването, наред с почти всичко друго ...И през ум , не им минава...Може би ,щото си нямат такъв 😊
  Те, си имат рефлекси ...Така са програмирани ,де.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 46. 46 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Какво ще стане ако до един гербер,застане още един гербер?
  Отговор:- Събрание на идиоти.

  Иван Костов е за съд!
 47. 47 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 966 Весело

  Какво ще стане ако до един гербер,застане още един гербер?Отговор:- Събрание на идиоти.
  —цитат от коментар 46 на Ivan Prodanov


  Верният отговор ,би трябвало да бъде:
  - И поклонници на Тиква 😜

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 48. 48 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 966 Весело

  - И поклонници на Тиква 😜
  —цитат от коментар 47 на onemanband

  ....Или пък , ако щеш ...''Рачел от Тикви'' 🤣🤣🤣

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3046 Весело

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":

  Не само не я е спрял, той я е назначил...

  До коментар [#17] от "tolkoli":

  Може да нямат правно основание поради изтекла давност, но добре, че уведомиха целокупното гражданство какво са си избрали за президент...

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 51. 51 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Дори и да е прав, Радев олекна с налагането на безкрайнното спиране на закони приемани от НС.

 52. 52 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Всички служби, медийни служби и специални служби са на Пеевски. Защото според джурналиста е ред на "....последната специална служба, която е извън контрола на Делян Пеевски." Впрочем, само заради това жълто вмъкване в статията Пауновски пак си заработи зарплатата. Това разбира се не е журналистика, а пасквил и ако бъде даден на съд ще бъде осъден абсолютно заслужено. Дневник, отчаянито ви вече е безмерно и ви води към харакири.

 53. 53 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Многобройните , неефективни вета на президента са аргумент за въвеждането на закон, съгласно който военен не може да бъде избиран за президент!

 54. 54 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Многобройните , неефективни вета на президента са аргумент за въвеждането на закон, съгласно който военен не може да бъде избиран за президент!

 55. 55 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Спрял ама за мъничко. Толкова са му правомощията на пРезидента!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 56. 56 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  Най-забавното в цялата история е че именно тоя Шморц, беше назначил цивилната си любовница на военизира надлъжност когато беше шеф на ВВС.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 57. 57 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1367 Весело

  [quote#4:"ozd05563707"][/quote]

  "...ама по краен резултат е 0. Ж. Желев и П. Стоянов (колкото и да не ги харесвам) бяха по-успешни в прилагането на правомощията си спрямо правителствата на Ф.Д. и Костофф."

  Малко като дявола с евангелието си!
  Като ще сравняваш Гледай ефекта от действията на селянина от Веселиново спрямо кабинета Беров(ако беше адекватен нямаше да му издухат лимбата на прелиминарните избори)
  Също така ще бъде по-киректно да се калкулира ефекта от действията на Фернандел срямо кабинета на Деди - нулев! Такъв неакдърник, че се издъни при почти спечелен втори мандат!

  I Want To Believe
 58. 58 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alarmstufe: Rot":

  Абе ако не е разузнавач, няма работа там. Все едно аз да стана шеф в сърдечно съдова хирургия с икономическо образование. Не си ли минал по поточната линия за да знаеш как работи едно ведомство, нищо ще знаеш как работи и няма да можеш да го управляваш, нито ще можеш да отстраниш проблемите му по подобни причини. Типичен пример за това е НЗОК която се управлява като ООД. И тук спирам с приказките защото както казах работата става некомпетентна

  This is the place where puddings die.
 59. 59 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alarmstufe: Rot":

  Абе ако не е разузнавач, няма работа там. Все едно аз да стана шеф в сърдечно съдова хирургия с икономическо образование. Не си ли минал по поточната линия за да знаеш как работи едно ведомство, нищо ще знаеш как работи и няма да можеш да го управляваш, нито ще можеш да отстраниш проблемите му по подобни причини. Типичен пример за това е НЗОК която се управлява като ООД. И тук спирам с приказките защото както казах работата става некомпетентна

  This is the place where puddings die.
 60. 60 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Впечатляващо е малоумието на хора, които се пишат "демократи", но реагират първосигнално на всяка новина свързана с Радев, без изобщо да се погледнат фактите.
  —цитат от коментар 32 на idiotstavrev


  А фактите са ?????Моля те , съобщи ги на бедната "проституция " !

 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Тоя президент не е съвсем безполезен 🤔
  —цитат от коментар 50 на aleks ivan


  Ти не напразно гласува за него.

 62. 62 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Ватници....по света на разузнаване му казват "интелигенси"........някой военен да отговаря на нашенското значение на думата .....А ?

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Армията е деполитизирана , а те искат да назначат някоя партийна калинка на тази длъжност.

 64. 64 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6246 Неутрално

  Деветнадесето поред вето на пРезидента, а от тях колко са увиснали във въздуха?

 65. 65 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  До коментар [#53] от "dlagnikov":

  И пожарникар да не става министър председател. Сегашният го доказа с некадърното, неадекватното и идиотско държане. Отгоре на всичко, не отказал се член на БКП.

 66. 66 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Армията е деполитизирана , а те искат да назначат някоя партийна калинка на тази длъжност.
  —цитат от коментар 63 на Роси
  Едва ли ще е партиен инсект. Позицията е твърде отговорна, за да се даде в случайни ръце. Нищо и никой в армията не трябва да пречи на подчиняването на т.н. армия на чужди интереси и свеждането и до придатък към сили на желаещите. Така че, като гледам, много добре на поста ще пасне верен човек от Атлантическия съвет или обкръжението му. Всъщност за такава "армия" от чиновници управлявана от негодници, некадърници и продажници, не давам и пет пари.

 67. 67 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Какво да очакваш от ограничен съветски льотчик.
  В Америка казват - "Ръководството на въоръжените сили е прекалено сериозно начинание за да се остави в ръцете на военен"

  У нас старшината бай Ставри е над всичко. Разбира се ако сложат някоя закостеняла фуражка като пРезидента шанса да ходи да тропа на Путин какво става у нас е много добър. И това се цели в задачката мили деца.
  А сега за тези завършили 8ми клас малко Бритиш хумор - "Oxymoron - Military Intelligence."

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK