Посолството на САЩ: С F-16 България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения

Посолството на САЩ: С F-16 България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Със закупуването на изтребители от такъв високоспособен съвременен модел на F-16 България ще стане още по-надежден партньор, ще намали зависимостта от руски военни съоръжения и ще допринесе за укрепване на регионалната и националната си сигурност. Това обяви на пресконференция днес Джъстин Фридман, шарже д'афер на САЩ в България.


През юли парламентът одобри международните договори за закупуването на осем изтребителя F-16 Block 70. Според офертата, която е валидна до 5 септември, страната ни трябва да преведе 1.256 млрд. долара. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат между 46 и 60 млн. долара, което би намалило цената.


В отговор на критиките на президента Румен Радев, че се правят компромиси с оборудването и обучението, Джъстин Фридман каза: "Пакетът отговаря на нужните на България за мисиите, които тя изпълнява." Попитан, той обяви, че очакванията са до дни парите да са преведени по сметката на Федералния резерв в Ню Йорк.
Според Джим Робинсън, директор на "Международно бизнес развитие за F16" в компанията производител "Локхийд Мартин", никоя от способностите не е спестена или пропусната и България ще получи четвърто поколение боен самолет. Попитан дали изтребителите ще бъдат оборудвани с т.нар. умни бомби, той допълни: "Частта от пакета по отношение на въоръженията не попада в обхвата на нашия допуск до информация. Но като производител мога да кажа, че F-16 може да носи всякакъв вид въоръжения."


Производството на първия самолет F-16 ще бъде завършено през декември 2022 г. Той ще бъде доставен, за да могат да се запознаят българските техници и авиоинженери. Така през 2023 г., когато по договор България трябва да получи първите шест самолета, ще може да се работи с тях още от първия ден. Последните два ще бъдат в САЩ за обучение и ще бъдат доставени до 2024 г. Дотогава България ще продължи да разчита на МиГ-29, чиято поддръжка минава през Русия.


От 2021 г. до 2023 г. ще се поведат обучения по програми за пилоти, техници и команден състав.


Най-вероятно изтребителите F-16 ще бъдат в авиобаза "Граф Игнатиево", а поддръжката ще става в завода "Авионамс" . На въпрос дали САЩ ще подпомогне модернизацията на радарите участниците в пресконференцията казаха, че натовските сили ползват сегашната радарна система, а е решение на българското правителство дали ще поискат подкрепа.


На въпрос колко по-евтино ще бъде евентуалното закупуване на още осем изтребителя Джим Робинсън каза: "Значително." И обясни, че в цената няма да влизат оборудване, въоръжения, поддръжка и обучение, тъй като те вече са купени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK