Каракачанов иска да попълни недостига на войници и резервисти с доброволна казарма

Красимир Каракачанов

© Николай Дойчинов

Красимир КаракачановПореден опит за попълване на армията и на резервистите прави Министерството на отбраната. На портала за обществени поръчки бе публикуван проект за изменение на закона за резерва на въоръжените служби. С измененията се създава така наречената "доброволна казарма", за което министърът на отбраната Красимир Каракачанов настоява още предишния мандат на парламента, когато беше депутат.


Предлага се създаването на "срочна служба в доброволния резерв", която да включва период от време (до 6 месеца), през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили като резервист. "Това ще спомогне за реализиране на подготовката на по-голям брой български граждани за защита на отечеството, което съответно ще подобри и окомплектоването на военните формирования с резервисти, а военновременните формирования - със запасни", пише в мотивите на проекта.


Според разчетите на Българската армия трябваше да има назначени и около 3000 платени резервисти, но сключените договори са около 700. Официално от армията обявяват, че трябва да бъдат назначени 3500 кадрови войници за попълване на недокомплекта. Според други оценки недостигът на кадрови войници е около 5700.
От 2015 г., когато бе въведено доброволното военно обучение, през курсовете на военните са преминали само 337 души, а едва 27 са провели и специална военна подготовка. Това означава, че след 10-15 години България няма да има достатъчно резервисти, които да бъдат мобилизирани в случай на война, мотивира предложението си Каракачанов.


Доброволната служба ще е 6 месеца и ще включва начална и специална военна подготовка и служба в поделение. Войници ще могат да стават както мъже, така и жени. Те трябва да са пълнолетни, да не са осъждани или обвинени в тежко умишлено престъпление, да са завършили поне седми клас и да не са навършили 42 години към датата на подписване на договора за доброволна служба.


Докато са на доброволна служба, резервистите ще трябва да спазват всички ограничения за професионалните военни, но ще ползват и техните права и привилегии. Ще получават основна заплата за длъжност и звание, като точният ѝ размер ще се определя от министъра на отбраната. Във времето, в което не са призовани на служба, резервистите получават една заплата годишно.


По време на активна служба в резерва войниците ще са защитени срещу уволнение от частния им работодател и ще се водят в неплатен отпуск, който не може да бъде отказан от шефовете. Заради това трябва да се променят Кодексът на труда и Законът за държавния служител.


Преминали доброволна военна служба ще имат предимство при назначаване на работа не само в армията и МВР, но и в държавна администрация. Тези, които имат висше образование, ще могат да преминат обучение във военни университети и да стават офицери от резерва.


Договорите, които ще се сключват за доброволната казарма, няма да са 6-месечни, а 5-годишни. За техния период доброволните войници ще остават в резерва на Българската армия и винаги могат да бъдат повикани на служба. Отпада досегашното ограничение призоваването в армията да е не по-дълго от 1 година.


Сключването на договор за служба в доброволния резерв ще става тайно от работодателите, тъй като фирмите отказвали да подписват тристранните договори, за да не губят хора, ако ги привикат в армията. Според новите правила военните ще уведомяват работодателя постфактум, че негов служител е станал доброволен войник. Фирмите ще получават компенсация от Министерството на отбраната, за да могат вземат временен заместник на резервиста.


Според финансовата обосновка на проекта 37 451 000 лв. ще са нужни за година, за да се плащат заплатите и всичко останало на доброволните войници, както и компенсации за работодателите им. Тази сума е предвидена за след 2022 г.


От администрацията на Министерския съвет не са съвсем съгласни с финансовата обосновка на Каракачанов и искат по-детайлна разбивка за това от кой бюджет ще дойдат парите, се разбира от становище, приложено към проекта.


С промените в закона се въвежда и задължително 10-часово военно обучение всяка година за гимназистите.

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Защо доброволна? Който не учи, не работи и не си търси работа - казарма. С право да се откупи за да не служи. Също да върнат и трудови войски за младежи без средно образование.

 2. 2 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Весело

  тази бомбастична новина не е за "Предозиране" ,за "Слънчасване" е

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Весело

  Сключването на договор за служба в доброволния резерв ще става тайно от работодателите,"Бе кой ще си остави работа и да ходи да бяга по баирите за 700 лв.

 4. 4 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ха сега не били соросояди !!!

  Всичко, що е свързано с европейци (християни), знаещи как да боравят с оръжие - макар и само формално, е цел на люто плюване ...
  Законът никъде не спира и цигани да кандидатстват за доброволни запасняци, ама не ...
  Как предлагате да се попълни недоборът в армията? С терминатори или робокопи?

 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А защо и депутатите не работят доброволно,без заплащане.

 6. 6 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Мускули ако имат стават сотаджии.

 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Нищо не спира и соросоидите да ходят за запасняци! Ама там не дават грантове, забравих ...

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1011 Весело

  тоа е баси тлъстата смешка...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ха сега не били соросояди !!!Всичко, що е свързано с европейци (християни), знаещи как да боравят с оръжие - макар и само формално, е цел на люто плюване ...Законът никъде не спира и цигани да кандидатстват за доброволни запасняци, ама не ... Как предлагате да се попълни недоборът в армията? С терминатори или робокопи?
  —цитат от коментар 4 на Славейко


  С нацикамаради.

 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Паспортния бизнесмен е и оптимист !!!
  Демографската катастрофа не ви ли събужда ?
  Задължителна военна служба за всички веднага след училище за 12 месеца !!! НО истинска служба и обучение !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Това ще спомогне за реализиране на подготовката на по-голям брой български граждани за защита на отечеството, което съответно ще подобри и окомплектоването на военните формирования с резервисти, а военновременните формирования - със запасни",

  Отечеството да го защитават тези които го разкрадоха.

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Каракачанов е същи опълченец.

 13. 13 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#9:"mcv11596584"][/quote]

  С по високи заплати.
  До коментар [#9] от "mcv11596584":

 14. 14 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Ами накрая може да стане като в Сърбия- възстановяване на наборната служба.
  Впрочем няма нищо лошо да се послужи малко за Родината.

 15. 15 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Защо доброволна? Който не учи, не работи и не си търси работа - казарма. С право да се откупи за да не служи. Също да върнат и трудови войски за младежи без средно образование.
  —цитат от коментар 1 на izt21595181


  Това значи армията да се напълни само с цигани.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  И колко младежи ще се запишат в тази доброволна казарма!? 🤔 Според мен почти никой. Ако съберат 1000 човека пак добре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Защо доброволна? Който не учи, не работи и не си търси работа - казарма. С право да се откупи за да не служи. Също да върнат и трудови войски за младежи без средно образование.
  —цитат от коментар 1 на izt21595181


  Ти би ли си купил жилище строено от трудоваци???

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  И колко младежи ще се запишат в тази доброволна казарма!? 🤔 Според мен почти никой. Ако съберат 1000 човека пак добре.
  —цитат от коментар 16 на Иво


  Дори и тия, които Сидеров ги храни с парче пица няма да се запишат.

 19. 19 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 718 Любопитно

  До коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ": А кинти откъде? А дисциплината как?

 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  Много дълбока мисъл! Понеже има недокомплект, демек, не достигат желаещите да служат платено, да дадем възможност да се служи безплатно. Освен, че ще трябва някой да избере да върши същата работа безплатно, вместо платено и в същото време да е достатъчно добре ментално, че да му дадеш автомат, на тоя ще му е проблем е, че по-трудно ще си намира работа после, като знаят, че е вкаран в регистъра и по-всяко време може да иде запас, ама за сметка на това, ще е с предимство, ако кандидатства за работа в армията, където и без това не достигат хора, заради което се налага да се измисля тая схема.

 21. 21 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "По време на активна служба в резерва войниците ще са защитени срещу уволнение от частния им работодател и ще се водят в неплатен отпуск, който не може да бъде отказан от шефовете. Заради това трябва да се променят Кодексът на труда и Законът за държавния служител.
  Преминали доброволна военна служба ще имат предимство при назначаване на работа не само в армията и МВР, но и в държавна администрация. Тези, които имат висше образование, ще могат да преминат обучение във военни университети и да стават офицери от резерва".
  Министър Каракачанов подготвя сериозен удар срещу българската икономика. И гарантирано назначаване на много нови некадърници в държавната администрация. От известно време за благозвучие някои ги наричат калинки.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#12] от "palav_nik":

  Не обиждай опълченците !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  А хора откъде? Че то население не остана, взимайте Бай Жеко запас, а?
  Скъпите ни американски приятели няма ли да помогнат тука? Да пратят няколко хиляди войничета, да ги натурализираме и готово?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 24. 24 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Очевидно армията няма да привлече доброволци заради ниското заплащане, но поне може да се опита да компенсира с граждански специалности в строителството в транспорта и т.н. предимство при кандидатстване в държавната администрация,МВР и др.

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Любопитно

  Яко плювачи, критикари и разбирачи са се разписали под материала. Освен критикуването, имате ли идеи как да станат нещата (и без дежурното —”Да дигнат заплатите”)
  В Чехия има доброволен резерв и хората си се записват в него, защото...са патриоти, на дело, не на маса. Там и голяма чадт от пожарникарите са доброволници, отделят от свободното си време за тежки тренировки и дежурства, зсщото са ...граждско общество.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  И какви ще са тези доброволци? Ще стават ли за войници или само да попълват бройката.

 27. 27 Профил на block
  block
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Защо доброволна? Който не учи, не работи и не си търси работа - казарма. С право да се откупи за да не служи. Също да върнат и трудови войски за младежи без средно образование.
  —цитат от коментар 1 на izt21595181


  и да я направят 25 години!!! само дето имаме един дребен проблем... таз могъща армия която ще се събере, как ще я храним и обличаме?

 28. 28 Профил на block
  block
  Рейтинг: 820 Неутрално

  И какви ще са тези доброволци? Ще стават ли за войници или само да попълват бройката.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  всички стават за войници... то това е най ниската летва. после почваш да израстваш - гепи се нафта, маскировъчни мрежи, патрони, обувки... и от халва не съм се отказвал де. и така... евтини наркотици и цъкане на лафчета и адска скука.

 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#19] от "Гарван":

  С дисциплината имахте проблеми и преди прехода !!
  Професионалната армия е много по-скъпа.Професионалисти трябва да има там където съвременното техническо обучение е с големи изискваня.Примерно танкови войски !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Яко плювачи, критикари и разбирачи са се разписали под материала. Освен критикуването, имате ли идеи как да станат нещата (и без дежурното —”Да дигнат заплатите”)В Чехия има доброволен резерв и хората си се записват в него, защото...са патриоти, на дело, не на маса. Там и голяма чадт от пожарникарите са доброволници, отделят от свободното си време за тежки тренировки и дежурства, зсщото са ...граждско общество.
  —цитат от коментар 25 на DDR  До коментар [#25] от "DDR":

  И какво лошо има в това да се вдигнат заплатите ? Ако говорим за 20 000 професионални войници, увеличението на заплатите с 500 лв. би струвало 130-150 млн. на година. Това не е грандиозна сума дори и за кекава държава като нашата. Не знам Каракачанов правил ли е разчети колко би струвала т.нар. доброволна казарма, но няма да се учудя ако сумата е сходна или дори по-голяма.

 31. 31 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#29] от "'ΕΡΕΒΟΣ": Типичен гръцки празнословец си. Преди референдума в Австрия имаше абсолутно точни разчети коя армия е по-скъпа. Сега при таз богата държава това е състоянието на наборната и армия: https://www.profil.at/oesterreich/wehrlos-zustand-bundesheeres-10843752
  Питах те за предложение за дисциплината, а не да ми казваш какво е било. Знам го много по-добре от теб. Лаладжия!

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Разстроено

  До коментар [#30] от "pafaka22":

  Нямам нищо против увеличението. Реакцията ми е относно пъшкането, как разбираш ли, кой щял да ходи доброволно в резерва и как щяла да се срине икономиката заради резервистите. Пълни глупости. Пак ще го напиша —в Чехия си се записват хората в резерва, доброволно, голяма, да не кажа основна част от пожарникарите им са доброволни, демек отделят от свободното си време за тренировки и дежурства...и никой не мрънка...и икономиката си върви, защото и за шефа и за работника изпълнението на дълг към обществото е нещо нормално...А в България от девет дерета ще ти докарат вода за да ти докажат, как нещо нямало да стане така, ама те самите не знавли как да се направи, ама не е така...чипа, вх този чип...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 858 Неутрално

  най вероятно шкембето е бил снощен докато му е 'хрумнало' да мисли глупости...мноого е неадекватен ,горкия дебелак...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 34. 34 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "izt21595181":
  А що да не те пратят теб за три години в трудови войски?

  Дедо Крум
 35. 35 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "izt21595181":
  А що да не те пратят теб за три години в трудови войски?

  Дедо Крум
 36. 36 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#4] от "Славейко":

  я върви в матушката си Россия

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 37. 37 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дедо Крум":

  за такива като него, трябват специални войски, както има "Special Olympics"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 38. 38 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Весело

  Понеже не отиват за някаква заплатка, ще намери такива дето ще отидат и без заплатка в армията :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 39 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Весело

  или ще бъдат доброволно задължителни. Които иска влиза, който не иска - го вкарват :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Много ме кефат пишман патриотите, които в общия случай не са виждали казарма, но искат да пращат моите деца там.
  Идиоти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Яко плювачи, критикари и разбирачи са се разписали под материала. Освен критикуването, имате ли идеи как да станат нещата (и без дежурното —”Да дигнат заплатите”)В Чехия има доброволен резерв и хората си се записват в него, защото...са патриоти, на дело, не на маса. Там и голяма чадт от пожарникарите са доброволници, отделят от свободното си време за тежки тренировки и дежурства, зсщото са ...граждско общество.
  —цитат от коментар 25 на DDR


  И тука е така с пожарникарите. В случая говорим за друго - как, понеже плащам малко и нема желаещи да ми работят за такива пари, да ги накарам доброволно да ми работят безплатно, щото съм българин.

 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  И какви ще са тези доброволци? Ще стават ли за войници или само да попълват бройката.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  Явно не си ходила в казарма.

 43. 43 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Патриотизма ми ме задължава да напомня на читателите на Дневник, че Каракачанов е министър на отбраната на Република България (член на НАТО) и е агент на Държавна сигурност с псевдоним Иван. След това идва всичко друго.

 44. 44 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#32] от "DDR": Бъркаш нещата. Армията/Флота и службата в тях е едно, а доброволните отряди към пожарната, защита на населението, спасителните служби или червен кръст съвсем друго. Познавам много хора, които от деца са в доброволните пожарни команди, но не са искали да служат в армията. Изкарали са си службата без оръжие - Zivildienst.

 45. 45 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Как предлагате да се попълни недоборът в армията? С терминатори или робокопи?
  —цитат от коментар 4 на Славейко

  Ами те са два вариантите да попълним армията при тая демографска ситуация:
  1. Връщане на наборната армия.
  2.Променяме закона да могат да служат и неграждани и след 1-2 договора да получават гражданство и попълваме войската с украинци и молдовани.

 46. 46 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Българската армия докато са гърбавите на власт никога няма да бъде попълнена по щат. Не комплекта ще се запази на сегашните нива, като след 3 години ще започне да нараства (годините са 3, защото тогава ще напуснат последните останали от големите випуски, а НВУ ще завършат с 30% по-малко от планирания прием). Всичко друго е пунта-мара.

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Весело

  Казарма и доброволно са две напълно несъвместими думи, често наричани оксимороми в граматиката ! Казармата почива на принципа на задължителността, ако има доброволност, вече сме в хипотеза на наемна армия. не че е лошо, просто не става въпрос за казарма !

 48. 48 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#45] от "disorg": Ми що не и клети бежанци и мигранти? Някои от тях са с богат боен опит.

 49. 49 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Весело

  Подсетих за "Тримата от запаса" с тази бойка и патриотична статийка.

 50. 50 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#47] от "samoedin": Напълно вярно. В потвърждение - старо армейско правило " В казармата и до кенефа не се ходи доброволно"

 51. 51 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#45] от "disorg": Ми що не и клети бежанци и мигранти? Някои от тях са с богат боен опит.
  —цитат от коментар 48 на Гарван


  Езикова бариера, пък и на поздрава : "здравейте, войници!" ще отговарят с "Аллаху акбар!"

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  UNITED NATO UNION

  Задължително:
  с Шкембе доброволци ;)

  Но ще е трудно.

  ЦИК глоби шкембе агит войвойда:
  https://www.mediapool.bg/tsik-globi-karakachanov-s-2-hil-lv-za-predizboren-klip-news296676.html

  Бавният залез на Коминтерньовската внутрешна "македонска" революционна организация започнал през Втората световна война - започната от гитлерофилски СССР, когато СССР се усетил в нужда от Евроатлантически партньори.
  КПСС - филиал на Коминтерн III, се усетила в нужда да натири Коминтерня
  в нелегалност.

  "Каракачанов иска да попълни недостига
  на войници и резервисти
  с доброволна казарма"

 53. 53 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#51] от "disorg":

  ще вземе да стане грешка като ги заведат на дискотека и дижея викне "Готови ли сте да избухнем"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 54. 54 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#20] от "usero":

  ++++++++++++++

 55. 55 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#23] от "Taiga":

  https://www.infox.ru/news/283/social/rupolitics/211499-proval-oboronnogo-zakaza-i-nehvatka-licnogo-sostava-ekspert-o-problemah-v-rossijskoj-armii
  Провал оборонного заказа и нехватка личного состава
  Снизилась численность контрактников, призыв также регулярно снижается по демографическим причинам. Сейчас в ВС РФ насчитывается 260 тысяч срочников, что на 14 тысяч меньше, чем в прошлом году. Эти новые дивизии формируют из офицеров.

  В ВС вдруг образовался дефицит командиров, сообщает Гольц. Большинство из 12 тысяч офицеров, окончивших учебные заведения в 2018 году, направятся в части сокращенного состава, где на 500 офицеров приходится сотня солдат.

  Такие формирования составляли 80% ВС РФ до сердюковских реформ, и они были совершенно небоеспособны, в чем военные начальники убедились в ходе чеченских войн и военных действий в Грузии.

 56. 56 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Тоест тъй като няма желаещи да го правят (доброволно) срещу заплащане ще търсим такива които да го правят без пари?

  Логиката се губи.

 57. 57 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Шкембе министърът да даде пример. Да направи едно коремно, две лицеви опори, или да пробяга сто метра за по-малко от 25 минути, може и един километър за под два часа. Ако го направи, веднага се записвам за доброволец!

 58. 58 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Весело

  До коментар [#44] от "Гарван":

  И в двата ми поста задягам два отделни проблема:
  1. Попълването на доброволният резерв към чешката армия
  2. Доброволните пожарникари.
  Никъде не става дума за така наречената Цивилдиинст, която няма нощо общо с двата проблема които засягам.
  Вторият проблем го давам като пример за готовност, да служиш доброволно на обществото , демек според мадовите критерии в Бг, това ще да са едни смахнати будали....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 59. 59 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 586 Разстроено

  До коментар [#44] от "Гарван":Вторият проблем го давам като пример за готовност, да служиш доброволно на обществото , демек според мадовите критерии в Бг, това ще да са едни смахнати будали....
  —цитат от коментар 58 на DDR

  Обидно е, но като цяло е така.

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Къде ти ;)
  Шекмбе пРрезидент ще изпъкне с 5 трети

  До коментар [#57] от "Таралеж":

  Шкембе министърът да даде пример. Да направи едно коремно, две лицеви опори, или да пробяга сто метра за по-малко от 25 минути, може и един километър за под два часа. Ако го направи, веднага се записвам за доброволец!

 61. 61 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  Да даде личен пример, този титан на мисълта!

 62. 62 Профил на nikola velinov
  nikola velinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този екземпляр май не беше ходил войник Дали не се опитва да избива комплекси Има ли синове на възраст подходяща за военна служба

  Най-доброто предложение е за военното обучение на гимназистите - отиват лапетата на лагер и се почва - пиене дрога е--не и целия комплект удоволствия

  ЛДВ
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  До коментар [#18] от "4ort":

  Прав си, впрочем освен пици Воленката по време на своята кампания за европейски парламентарни избори раздаваше стипендии на някакви ученици и студенти. Най-вероятно всички те бяха деца на хора от неговата партия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#11] от "koko65bg":

  Като един с мавърски произход ли?

 65. 65 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хайде сега всички патриотчета да се запишат в казармата, бързичко

 66. 66 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Ха сега не били соросояди !!!Всичко, що е свързано с европейци (християни), знаещи как да боравят с оръжие - макар и само формално, е цел на люто плюване ...Законът никъде не спира и цигани да кандидатстват за доброволни запасняци, ама не ... Как предлагате да се попълни недоборът в армията? С терминатори или робокопи?
  —цитат от коментар 4 на Славейко


  Предлагам всички православни талибани, копнеещи да боравят с оръжие, да се наредят в една редичка и целокупния народ да се изреди да им пикае в устата.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 67. 67 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Това е едно прахосване на пари без да подобри армията.

  Човек със заплата 2500 се записва в резерва. Това са 15,000 лв платени към работодателя за 6-т месеца, 12,500 лв платени като компенсация като бъде повикан за учение през 5-те години (1 месец на година), 4200 лв платени за заплата през първите 6 месеца и 3,500 лв за 5-те години. Това е като цяло 35,200 лв само за заплати без да се взема впредвид обурудване, храна, амуниции, обучение и т.н. Реално сумата отива към 40,000 лв.

  Държавата е изцяло на загуба от това - резервистът не ходи на мисии, не ходи на международни учения и като цяло е войник, но не е. Защо тези пари не бъдат дадени за по-високи заплати на войниците не ми е ясно. В момента всички европейски държави имат проблеми с комплектоването на армията, но за разлика от тях ние не искаме да решим проблемът, който се крие в основата на това - армията трябва да бъде желан работодател от тези между 18 и 24 години. 68. 68 Профил на zyh14621377
  zyh14621377
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "izt21595181":

  Така се радвам, че психично болни въздухари като тебе не са на власт!

  И сега по темата: 71% гласуващи ЗА връщането на задължителна казарма за мъжете и пожелателна за жените, от които половината за били жени!! Защо изобщо жените имат право да гласуват в такава ситуация да попитам, че нещо не ми е ясно?! Това е същото като един мангал без средно образование да има право да гласува на избори! И това, че има такива, които не са служили, не означава, че са женчовци или педерази! Слезте на земята!! Пълен срам какви сте малоумници!

 69. 69 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#68] от "zyh14621377":

  Ах как обичам да ти го набивам в джендърското путенце и да пищиш, кеф!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK