Президентът Радев се очертава рекордьор по налагане на вето

Президентът Радев се очертава рекордьор по налагане на вето

© Юлия ЛазароваПрезидентът Румен Радев се очертава рекордьор по връщане на закони за преразглеждане в Народното събрание. За половин мандат - две години и половина, той е наложил 19 пъти вето, като в 16 от случаите е оспорвал отделни разпоредби, а три пъти - изцяло приетите закони.


За цял мандат президентите Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) и Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) са налагали по-малко пъти вето, сочи справка на прессекретариата на държавния глава, предоставена на "Дневник". Стоянов е оспорвал 11 пъти отделни разпоредби от приети от Народното събрание закони, т.е. е налагал частично вето, а Плевнелиев е наложил 14 пъти вето, като 12 пъти е оспорвал отделни разпоредби, а два пъти - законите изцяло.


За близо шест години и половина - от 1 август 1990 г. до 22 януари 1997 г., президентът Желю Желев е упражнил 23 пъти правото си вето на приети от Народното събрание закони. Девет пъти са оспорени отделни разпоредби от законите, а 14 пъти приетите закони са оспорени в тяхната цялост. За два мандата или десет години (2002 - 2012 г.) президентът Георги Първанов е наложил 32 пъти вето, като 24 пъти е оспорвал отделни разпоредби, а осем пъти - изцяло приетите закони.


Върнати закони
Независимо от мотивите на Румен Радев управляващите 18 пъти отхвърлиха наложените вета, т.е. успяха да събират поне 121 гласа за повторно приемане на оспорените законопроекти. Единственият път, когато се съобразиха с мнението му, бе за поправките в приватизационния закон, с които ангажиментите на купувача по приватизационни договори намаляват от 10 на 5 г. със задна дата. Тогава обаче ГЕРБ отрече подозренията, че измененията са лобизъм за братята Кирил и Георги Домусчиеви.


Тази пролет управляващите първо отхвърлиха ветото на президента върху обезсмислянето на преференциите при гласуването за депутати, евродепутати и общински съветници - инициирана от ДПС промяна, срещу която имаше силна обществена реакция. А после чакаха Изборният кодекс да бъде обнародван, за да могат отново да го "отворят" и да върнат старите разпоредби, т.е. по-ниските прагове за валидност на преференциалния вот. Това се наложи, тъй като освен обезсмислянето на преференциите Румен Радев бе оспорил и още няколко промени в Изборния кодекс.


В последния месец президентът оспори, но мнозинството в парламента прие повторно ратификацията на международния договор за купуването на изтребители F-16, отпадането на забраната партиите да бъдат финансирани и от бизнеса, както и ограниченията за къмпингуването. Предстои през септември депутатите да обсъдят ветото върху закона, който позволява цивилен да оглави военното разузнаване.


Значението на ветото


Макар да е замислено да функционира заедно с Конституционния съд като втора камара на парламента, според политолога Евгений Дайнов президентското вето е символичен инструмент, тъй като е лесно преодолимо, т.е. само с гласовете на 121 от 240 депутати. Силата на ветото се увеличава при натиск от улицата и тогава понякога управляващите се съобразяват с него, смята той.


"Въпрос на борба на интерпретации е: едните ще кажат, че като се налага често, ветото се обезценява; а другите - че е един от малкото начини на президента да повлияе", смята политологът Първан Симеонов. Според него многото вета на Румен Радев не са направили така, че неговият рейтинг да пада. По думите му единственият арбитър е общественото мнение и засега президентът го държи на своя страна, докато доверието в управляващите е по-ниско.


"Няма никакво значение каква е съдбата на ветото - то е важен демократичен инструмент за влияние върху властта от център, за който се предполага, че е независим от нея. Когато се опира на общественото мнение, ветото е по-скоро успешен инструмент - преодолявайки го без вникване в мотивите, властта губи много доверие", каза социологът Юрий Асланов пред "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1897 Неутрално
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  Съвсем нормално при това качество на законите. Гарантирано от умните в ГЕРБ !!!
  До коментар [#1] от "4ort":

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1256 Разстроено

  Дали президентът е рекордьорът или са рекордьори некадърните производители на законите? Или са рекордьори в комплект?

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  До коментар [#3] от "john_3volta":

  Ако се погледнат актуалните рейтинги веднага се разбира оценката на обществото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  де го гледаш

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Ще стане и рекордьор по отхвърлени налагания на вето!

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Както обикновено т.нар. политолози приемат черното за бяло. Зад всяко вето на Решетника ясно се открояват (гео)политически пристрастия, така че wanabe обединителят на нацията пада ниско да обединява само путлеристките подлоги. В този смисъл правомощията отнесени към конкретния наш президент носят антибългарски характер. Добре е, все пак, че законодателят е предвидил зелените чорапи бързо да бъдат връщани в килера на историята.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Съвсем нормално при това качество на законите. Гарантирано от умните в ГЕРБ !!!До коментар [#1] от "4ort":
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Или защото са го сложили да пречи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  До коментар [#5] от "sarunka":

  Дето пожелаеш. Разликата е в ПЪТИ другарко. Ти погледни служебния бюлетин.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Кой ти го сложи и на какво ти пречи. И конкретно ако ти е възможно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  До коментар [#6] от "gak37608125":

  Не всеки има уши за гласът на разума. Има и много чисто магарешки инат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4431 Весело

  "Рекордьор" по излишна, пропагандна дейност...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Ами като не може да прави друго - ВЕТОТО МУ Е МАЙКАТА , да покаже , че ШАВА !

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3261 Весело

  и обикновено след отхвърляне на вето, следва спешна промяна на новоприет закон

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  ами нормално ,няма как да е иначе ,при този тотално нелеп парламент

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5307 Неутрално

  На война като на война (смешна и бутафорна) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1894 Неутрално
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Зеленият чорап е рекордьор само по рубладжийски плонжове!!!
  НЕДОСТОЕН!!!

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  Президентът девалвира този институт, даден му по силата на конституцията и го превърна в средство за лична изява, зад която често прозираха небългарски интереси ! Разбира се, има и изключения, когато наистина подобно вето се явяваше добър коректив на управленските своеволия и опити за прокарване интересите на обръчитие около властимащите. Един добър такъв пример, както е посочено в самата статия, е срещу поправките в приватизационния закон, с които ангажиментите на купувача по приватизационни договори намаляват от 10 на 5 г. със задна дата - демек поправките в полза на редник Киро !Тогава е единственият път, когато ветото му беше уважено ! Ставаше въпрос да се спестят едни 60 - тина милиона в полза на горния хубавец, представител на една част от задкулисието.................Втори път, в който се наложи вето, според мен основателно, но беше преодоляно в последствие, беше свързано със закона за дивото къмпингуване. Смятам, че беше изцяло в обществен интерес, защото касаеше поправките " бетон може, хавлия върху дюните - не". Всичко останало, обаче, си остава тенденциозни напъни на президента да бъде в светлината на прожекторите, на моменти особено жалки......

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  Де го туряте Роско Банов в класацията? Та той беше съгласен почти със всяка глупост, предложена от герберчетата. Да, президентското вето е почти символично, но то идва да покаже, че някъде има грешка и много пъти общественото мнение го подсилва. Ако трябва да перефразирам една поговорка "На калпав гербераст, президента му пречи".

 21. 21 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Законите у нас се приемат с едно телефонно обаждане от премиера. Хвърчат през комисиите без почти никакво обсъждане, камо ли обществен дебат. Така че и повече вета са нужни, ако не друго поне да седнат и да прочетат какво гласуват

 22. 22 Профил на grigos666
  grigos666
  Рейтинг: 251 Любопитно

  С кое от всичките ветА не сте съгласни?

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Каскета до края на единственият си - подарен от Съдбата и Партията-майка мандат няма да разбере нито къде се намира нито какво и защо му се случва!!!
  НЕВНЯТЕН!!!

 24. 24 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1264 Весело

  Това не е проблем.
  Плевню беше рекордьор по антируско говорене и нищоправене.
  И по нисък рейтинг - също.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 25. 25 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Аз незнам какво правите , но не съм съгласен!
  Тъжно е да имаш такъв президент.............

 26. 26 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Очевидно има защо. Това да не ви е роско банев .

 27. 27 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#23] от "selqnin":

  60% гласуваха за него а бълнувсш за партията майка. Иначе щеше да имаш ль мама за президент и то по лоша версия на роско.

 28. 28 Профил на Democrat
  Democrat
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Лобизъм, защита на интереси и частни проекти, затова са толкова много, колкото и да не ми харесва Радев.

 29. 29 Профил на Democrat
  Democrat
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Лобизъм, защита на интереси и частни проекти, затова са толкова много, колкото и да не ми харесва Радев.

 30. 30 Профил на Democrat
  Democrat
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Лобизъм, защита на интереси и частни проекти, затова са толкова много, колкото и да не ми харесва Радев.

 31. 31 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Фатмак, дай му малко власт и му гледай сеира.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1597 Весело

  Кури нарежда, Деса препредава , а радко изпълнява.
  и и носи чантите с покупките

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Инструментът “вето” НЕ работи. Колко от неговите са били приети? Едно есинствено или хич? И как може да бъдат приети, когато трупата на Бойко гласува по команда? Есин есинствен път някой да е гласувал по съвест? Или това е мръсна дума?

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Принципно е добре за държавата президент и управляващи да са от различна политическа сила, но президентът ни е много слаб и това е факт.Така и не се научи да говори, високопарен тон,празни приказки и то всеки път по всяка тема.Не бих бил краен да кажа че чак се срамувам от него,но е мноооого ниска топка.

 35. 35 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 290 Неутрално

  и обикновено след отхвърляне на вето, следва спешна промяна на новоприет закон
  —цитат от коментар 14 на дерибеев


  От 19 вета 18 са отхвърленни.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#30] от "Democrat":

  " Лобизъм, защита на интереси и частни проекти, затова са толкова много, колкото и да не ми харесва Радев.'

  Зад някои от ветата, наложени от президента, именно лъха от подобен лобизъм, като тези, свързани с Ф - 16 изтребителите ! Там лъха и на кремълска злоба, защото нашия ВПК се преориентира от стратегическа зависимост от Русия, към стратегическо партньорство със САЩ ! Колко злоба и демагогия се изля от този президент по повод на сделката, просто наистина жалко поведение......

 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#24] от "Taiga":

  А каскета като сАвеЦки пРезедент ви е на алкашкото сърце - нали!!!
  МЕРЗОСТ!!!

 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#28] от "Democrat":

  Ей такива дето на декларации не го харесвате зеленият чорап го избрахте и сега му берем срама да му се карат никотинови полковници и да изглежда като наак–– при посещенията си в евразия!!!

 39. 39 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Защо не, щом наглите, алчни и корумпирани некадърници от пл. Народно събрание бълват ли бълват недомислици и направо глупости?

 40. 40 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#37] от "selqnin":

  Радев отдавна доказа, че е най-добрият ни президент досега. И не - не е савеЦки.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 41. 41 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Нормално за един бсп-ар..
  БСП-то си знае 2 и 2, или те управляват или си водят партизанската война за власт. Съответно и никога няма да се опитят да градят / да развиват държавата, поне до момента в който те отново не са те отгоре със стабилно напълнени джобове.
  Макар че и тогава не е напълно сигурно. Все пак по това си личи, че са комунисти, а не социалисти..

  Жалко е, че не се опитват да вдъхнат доверие, а само провокират скандали и проблеми. Въобще не бих ги нарекал политици, а по скоро партизанци..
  Политиците биха се борили за доверието на хората, докато партизанците единствено гледат противниците и водят своята не скрита война с тях..

 42. 42 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Глупак Решетников Десов

 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#40] от "Taiga":

  Доказал и и доказва че заслужава разследване за национално предателство!
  Много се надявам след края на случайният му и позорен мандат да получи обвинение и деса да му носи новият брой на Правда в тюрмата!!!
  Каскета е ПОЗОР за Майка България!!!

 44. 44 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Лош президент, бойкотьор. Ех, ако беше тих послушко, който не управлаваше конститунционно дадената му власт, сега щяхме да сме като Швейцария на Балканите.

 45. 45 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 297 Любопитно

  Вето Грипена е завършен едеот.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Този е вторият Гиньо Ганев - лека му пръст!!!
  Може да говори до сряда следобед високопарно и празно - надуто и нищо неказващо- локум след локум но пък с емоционални паузи и дълбокомислен вид на каскет със зелени чорапи!!!
  ПОЗОР!!!

 47. 47 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 289 Неутрално

  еми кво друго да прай.. празни приказки и вето.. айде да му свършва мандата и да дойде някой свестен, а не пионка на кака ти нинова.

 48. 48 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#18] от "selqnin":

  Не е зелен чорап, син е. :)

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Президентът на Републиката, генерал Румен Радев е единствената опозиция на ШАЙКАТА!

 50. 50 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Добре де, толкова ли са некомпетентни хората. Толкова ли не могат да го видят че е откровен предател и руски агент. Щом рейтинга му продължава да бъде висок това означава, че маса хора не четат, не се интересува и нямат никаква идея какво се случва в държавата. Не виждат дори руската пропаганда, лъжите и и фалшиви те и новини. Троловете и..........

 51. 51 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#48] от "xamctep":

  Защо - да не би деса да си бърше продължението на гърба южно от кръста с индиго!!!

 52. 52 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  За кво ни е да избираме президент изобщо? Слага си вето, парламентът го отхвърля и така до безкрай. Абсолютно куха длъжност. И тук изобщо не става дума дали по принцип е прав или не.

 53. 53 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Парламента не много читав, но и Решетников ще налага вето така или иначе.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 54 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#37] от "selqnin":Радев отдавна доказа, че е най-добрият ни президент досега. И не - не е савеЦки.
  —цитат от коментар 40 на Taiga


  Хайде по-полека с "най-добрия". Най-добрия ни вкара в НАТО и ЕС. За сега този е просто доър, макар че след комсомолското комунистче, всеки щеше да изглежда добър, стига да не е бил Партиен секретарка.

 55. 55 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#40] от "Taiga":

  Ти що не си в Русия да гасиш тайгата бе, тъпак ;)
  Или да чистиш Двинския залив дето им гръмна ракетката и претрепа сума хора ?
  Що не коментираш тая тема, ушанковецо :))))

 56. 56 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":де го гледаш
  —цитат от коментар 5 на sarunka


  В портиерната на Позитано.

 57. 57 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Здравка Андонова е написала изключително повърхностна статия!

  При безспорно ниското качество на работа на НС, най-нормалното нещо е да се налага вето на работата му.

  А за това дали качеството на народните представители и творенията им е ниско, говори рейтинга на парламента. За сметка на това, рейтингът на Радев е все така висок.

 58. 58 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Гумен Ветото ще се счупи да налага вето, че да са доволни ония от североизток дето го назначиха. макар, че те по навик само подритват слугите си, той се чувства длъжен да се натегне. Що да не опита. Ами ако господаря остане доволен и се усмихне?

 59. 59 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 297 Любопитно

  Процедура за импийчмънт...кога?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 60. 60 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 788 Неутрално
 61. 61 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 297 Любопитно

  Може ли човек без глава да е глава на държавата?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 62. 62 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  президентът р.р.,
  наложен от расссссия,
  има за задача да прокарва
  рассссийските интереси в България.
  Да говори ядосано и гръмко,
  да преповтаря рассссийска пропагаДна,
  да напада българските интереси и
  като цяло - да се държи като "генерал-губернатор",
  вечно недоволен от подопечните му, че не превиват гръб достатъчно.
  В жалкото състояние на БСП р.р. изпълнява по съвместителство и
  длъжността "говорител на опозицията" - досадна радиоточка, пусната на максимален звук.
  С една дума - ПРИСЛУЖНИК на най-мракобесните.
  Пфу!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 63. 63 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Резидънт ивъл...

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 64. 64 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#60] от "WWW":

  Силен е в
  -плонжирането пред решетки и никотинови полковници
  -в защита на алкашките интереси
  -в услужливо предлагане продължението на гърба си на североизток
  -в треперенето мокренето на крачолите пред джуджето
  -в носенето на закачалките и фамозните рокли- пердета на деса
  ЖАЛЪК!!!

 65. 65 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Ако този едеот резидент бъде сменен с автоматична машина за вета до 2021 г., машината няма да дрънка глупости и проруски опорни точки. Никакъв президент не е това, а посмешище и национален предател.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 66. 66 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 297 Любопитно

  Зеления чорап вече ще го е страх да целува краката на Путин в Кремъл. България ще има Ф-16 и Чорапа вече не е полезен на Потин. Гошо Тарабата е станал безполезен за Сталин и логично му се е влошило здравето.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 67. 67 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Когато показвате на снимка РРадев..... прикривайте путинолъчката на челото му!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 68. 68 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Фатмакът превърна институцията Президенство в площ за собствени дела.
  Гаварит Маства, ета Решетникав

 69. 69 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  копи/пейст от статия на Дневник за последното вето:
  "
  Радев даде официален брифинг след налагането на ветото, на който попита какви гаранции получава България срещу сумите, които ще изплати, кога ще бъде изградена необходимата инфраструктура и пак посочи, че не е ясно дали сделката ще включва необходимото въоръжение на самолетите, поддръжка, обучение.
  "

  "
  Последва отговор от финансовия министър Владислав Горанов, според когото президентът превръщал дебата за покупката на самолетите в популистки. Горанов изрази съмнение, че Радев има сценарий за протакане на сделката.
  "

  Та и тукашните форумни демократи като Горанов припяват

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 70. 70 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 722 Неутрално

  но пък каква заплата има този комунистически пън

  BG e мини империя на злото.
 71. 71 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За нито едно вето не се поколеба. Още като чуе закона и отсича вето. Казва си, вие така ли ще гласувате бе, аз вето ще ви дам. Тоя Радо е от червената шапчица.

 72. 72 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 297 Неутрално

  През 2021 г. ще има много промени. Комунопитеците са на изчезване и избраното правителство тогава с демократичния прозападен президент, който ще смени Фатмака, ще трябва да хванат здраво юздите на останалите живи комуноиди и да ги правят русофоби. Неизбежно е.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  Радост да го чуя,1/2 от мандата е изтекла!До тук оценката е -(2),на този служител-голям приятел на Росия!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Радост да го чуя,1/2 от мандата е изтекла!До тук оценката е -(2),на този служител-голям приятел на Росия!
  —цитат от коментар 74 на АмброзСП


  Ще има още един мандат. Гръмни се, кво чакаш!?

 76. 76 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Заглавието трябва да е:
  Президентът Радев се очертава рекетьор по налагане на вето!

 77. 77 Профил на rjy12600186
  rjy12600186
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Това не е проблем.Плевню беше рекордьор по антируско говорене и нищоправене.И по нисък рейтинг - също.
  —цитат от коментар 24 на Taiga


  То щото тоя, освен да развява крачоли по света и у нас в компанията на деса, се е скъсал да прави нещо, еле па с говоренето и съскането през зъби, мани....

 78. 78 Профил на rjy12600186
  rjy12600186
  Рейтинг: 15 Весело

  Президентът на Републиката, генерал Румен Радев е единствената опозиция на ШАЙКАТА!
  —цитат от коментар 49 на Judjuk


  А леле майко!

 79. 79 Профил на rjy12600186
  rjy12600186
  Рейтинг: 15 Весело

  Здравка Андонова е написала изключително повърхностна статия! При безспорно ниското качество на работа на НС, най-нормалното нещо е да се налага вето на работата му. А за това дали качеството на народните представители и творенията им е ниско, говори рейтинга на парламента. За сметка на това, рейтингът на Радев е все така висок.
  —цитат от коментар 57 на мики маус


  Тъй де, висок, колкото беше висок за евро изборите за бсп-то по данните на ем пи, ем би, ем пя и сие. Обаче сега, кат им свършиха парите, да видим какви ще са им резултатите ;).

 80. 80 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#75] от "Judjuk":

  На какви химически субстанции сте
  Този илюзорен мандат ще започне на 35-ти 13-ти месец 3016-та година!!!!
  Рубладжии петоколонни майкопродавци недни!!!!

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  До коментар [#75] от "Judjuk":На какви химически субстанции стеТози илюзорен мандат ще започне на 35-ти 13-ти месец 3016-та година!!!!Рубладжии петоколонни майкопродавци недни!!!!
  —цитат от коментар 80 на selqnin


  Ха на бас! И се дръж прилично! Форумът не ти е домашния кенеф.

 82. 82 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1176 Весело

  До коментар [#8] от "lz2":
  ,,Съвсем нормално при това качество на законите. Гарантирано от умните в ГЕРБ !!!До коментар [#1] от "4ort":
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА

  Или защото са го сложили да пречи!

  -Кой го сложи ! И за г-н Радев ли, Онзи дето обикновено ги слага заяви, че и магаре да бе сложил, пак щяха да го изберат.Дъл не си спал под мостовете с г-н Плевнелиев?
  До коментар [#8] от "lz2":

 83. 83 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Комунягите не простиха на Плевнелиев трезвото му отношение към Русия и обърнаха президентството на денонощен плювалник за кутевата гвардия помияри.
  Реално оценявайки шансовете си на нула, лилавия кръжец по костовашки подкрепи червените с хода на да-българиста Радан, който отстреля Плевнелиев.

  И победиха. Този надут пост-съветски пуяк, пълен въздухар и интелектуален фатмак е резултата за България.

  Проспани години на пенсионерско безвремие, виенски концертчета, парадни стойки и фасони, пълна безидейност в страни от проруските опорки на крушовското голямо дубрутру и дебелите полит-комисарски вежди на зампреза Йотов.

  Преко големите Решетнико-Костови надежди голямата генералска фъсня не подмириса на керосин да вдигне българския самолет.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 84. 84 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#55] от "mop36557620":

  Ти ходи ли да гасиш пожарите в Калифорния, морук?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 85. 85 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1176 Весело

  До коментар [#61] от "Сенчеста фигура":

  Може ли човек без глава да е глава на държавата?
  —цитат от коментар 61 на Сенчеста фигура


  -Човек без глава НЕ Може да е глава на държавата, обаче без глава може да е ..коментатор''' у форУРА, ма на в-к Дневник.

  До коментар [#61] от "Сенчеста фигура":

 86. 86 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Весело

  Преди 20 години имаше един епизод на сериала "Приятели", в който Рос и Рейчил обсъждаха името на бъдещото си дете. Решиха, ако някой не е съгласен с дадено предложение, да каже "Вето". И започнаха.

  - Джон?
  - Вето!
  - Питър?
  - Вето!
  - Джак?
  - Вето!

  И така още 20 пъти.

  Накрая Рос или Рейчъл каза:

  - Знаеш ли, "Вето" също звучи добре като име!

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 87. 87 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Радост да го чуя,1/2 от мандата е изтекла!До тук оценката е -(2),на този служител-голям приятел на Росия!
  —цитат от коментар 74 на АмброзСП


  Комсомолец, влизай в час и свиквай отсега с втория мандат на Радев!

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/prouchvane-prezidentskata-instituciia-lider-po-doverie-2039755

 88. 88 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  [/quote]


  [quote#81:"Judjuk"]
  —цитат от коментар 75 на Judjuk


  Момче бегай в парка да си играеш на "стражари и апаши"!ако не знаеш за какво иде реч питай Кмета.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 89. 89 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  колкото и пъти да го налага - в историята ще остане единствено с ветото с което се опита да саботира превъоръжаването на армия с нови изтребители - върха на националното предателство

  а иначе - @Дневник, вероятно би било интересно да се направи и една статия за най-преправяните закони, това ще покаже и управленската неадекватност - бас ловя, че Закона за движение по пътищата ще води уверено

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 90. 90 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Принципно е добре за държавата президент и управляващи да са от различна политическа сила, но президентът ни е много слаб и това е факт.Така и не се научи да говори, високопарен тон,празни приказки и то всеки път по всяка тема.Не бих бил краен да кажа че чак се срамувам от него,но е мноооого ниска топка.
  —цитат от коментар 34 на mavro


  абе по всяка тема, ама винаги вмъква нещо за росийка - я да паднат санкциите (въпреки, че това няма грам влияние върху Българската икономика), а да продължим да плащаме данък российка във вид на вноски за белеНЕ, я да им защити 50годишните летящи щайги ..

  направо си е за срам тоя фатмак

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 91. 91 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 773 Весело

  До коментар [#37] от "selqnin":Радев отдавна доказа, че е най-добрият ни президент досега. И не - не е савеЦки.
  —цитат от коментар 40 на Taiga


  Вярваш ли си на тъпото изказване, или преписваш от флашка?

 92. 92 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Че той друго какво прави ? За да се занимава и с по-конструктивни неща изглежда му пречи козирката и пагона които са му дадени от БКП.
  Така всички вече знаем какво може да се очаква от него.

 93. 93 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7421 Неутрално

  На президента не му е лесно с това правителство и на мнозинството в парламента не му е лесно с този президент

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 94. 94 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#92] от "deutscher._":

  "всички вече знаем какво може да се очаква от него"

  Така е. Всички очакваме втори мандат.

 95. 95 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#94] от "moreee":

  Това е възможно, като по ваша оценка има 80% дебили. Иначе това че вие очаквате нещо не означава само по себе си абсолютно нищо. Вие от близо два века говорите, че Западът е гнил, а през това време ви се разпаднаха две российски империйки.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  Това говори за качеството на законите, приети от неграмотниците в парламента.

 97. 97 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Президентското вето е на практика безсмислено ако може да се преодолее от парламента. За да има истинско разделение на властите, президентското вето не трябва да може да се преодолее, и президента трябва да има право на законодателна инициатива.

 98. 98 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Баба ми все викаше: Стани военен, чадо - докато разберат, че за нищо не ставаш ще си майор, докато се начудят какво да те правят - полковник!

  Та така, с Радев...

 99. 99 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6955 Неутрално

  Това може човека това прави - налага вето на всичко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK