На среща с Медведев Борисов пак поиска Черно море да е за платноходи, фериботи и газопроводи

На среща с Медведев Борисов пак поиска Черно море да е за платноходи, фериботи и газопроводи

© Правителствена Информационна СлужбаВинаги съм говорил, че Черно море трябва да остане зона за търговия, туризъм, фериботи, платноходи, газопроводи – зона за мир." Това каза за пореден път премиерът Бойко Борисов в началото на среща с руския премиер Дмитрий Медведев, която се състоя в рамките на Първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан. Протоколното видео от началото на срещата бе разпространено от правителствата информационна служба.Борисов изтъкна интереса на България да води равнопоставен и взаимно изгоден двустранен политически диалог с Русия, "при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите - членки на ЕС и НАТО". Той акцентира върху желанието ни да продължим да развиваме сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика.
Според правителствената информационна служба енергийната тема е била сред акцентите на разговора. Борисов е отбелязал, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност както за страната ни, така и за ЕС. Българският министър-председател е подчертал, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС, а България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Пред Медведев Борисов е обърнал специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център "Балкан".


На срещата е била обсъдена възможността и за реализация на АЕЦ "Белене" при поставените от българската страна условия. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19 август.


Според Борисов в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ "Белене" можела да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.


Борисов е посочил интерес за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи, които пренасят хора и автомобили.


Междувременно украинската държава агенция УНИАН съобщи, че Руската федерация е блокирала за военни учения до 19 август пет зони в Черно море с площ от 118 570 квадратни километра, което е повече от четвърт от територията на морето.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK