Със сделката за F-16 България ще стане първенец в НАТО по разходи за отбрана

Ф-16

© Lockheed Martin

Ф-16България ще стане първенец в НАТО по разходи за отбрана за 2019 г. след като правителството вече преведе на САЩ 1.2 млрд. долара за закупуването на осем изтребителя F-16 Block 70. Според препоръките на НАТО всяка държава трябва да отделя годишно 2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана, като а 20% от тях отиват за ново въоръжение и оборудване. България ще надхвърли този показател, но дори през 2020 г. това да се повтори заради проектите за ново въоръжение за бойния флот и сухопътните сили, скокът с над 100% на планирания бюджет на отбранителното министерство изглежда невъзможен да се поддържа устойчиво години наред, а и не е демонстрирана политическа воля в тази посока.


Средствата за отбрана за 2019 г. ще са над 2.61% от БВП


Бюджетът на Министерството на обраната за 2019 г. е над 1.414 млрд. лв. С актуализацията на бюджета се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2.100 млрд. лева. Това ще увеличи разходите за отбрана за 2019 г. до 3.515 млрд. лв. Спрямо пролетната прогноза на Министерството на финансите за размер на БВП от 115 437 млрд. лв излиза, че средствата, дадени за отбрана за 2019 г., ще са 2.61% от БВП.


От всички страни членки на НАТО само САЩ имат заложени по-високи разходи за отбрана за тази година - 3.42 %. Със сигурност парите, похарчени за отбрана до края на година ще са много повече, тъй като за миналата година от Министерството на отбраната отчетоха разход от 1.53 % от БВП без да има значими инвестиционни проекти. Тази година България може да изпревари и САЩ по този показател.
Прогнозни данни за разходите за отбраната в НАТО, като процент от БВП за 2009 г. и данни за 2014 г.

© НАТО

Прогнозни данни за разходите за отбраната в НАТО, като процент от БВП за 2009 г. и данни за 2014 г.


По другия показател - 20% от разходите за отбрана да бъдат дадени за ново въоръжение и оборудване, България ще излезе абсолютен първенец, ако се сбъднат прогнозните данни на Алианса. Тези 2.100 млрд. лева, дадени за изтребителите, представляват 66.67% от парите за отбрана. Прогнозната таблица на НАТО за 2019 г. е водена от Люксембург с предвидени 44.6% от разходите за отбрана да бъдат за нова техника.


Препоръките на НАТО за отбранителни разходи бяха договорени срещата на върха на НАТО в Уелс (2014) по времето на президента Барак Обама и имат цел за справедливо споделяне на финансовите ангажименти на съюзно ниво. В началото на 2018 г. беше приет "Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.".


От 2014 г. насам България не е успяла нито веднъж да изпълни дадените към НАТО прогнозни обещания за разходи, тъй като проектите за модернизация на армията се проваляха. В бюджета за тази година бяха предвидени плащания по проектите за покупка на бойни машини за пехотата, за два нови кораба за Военноморските сили и за изтребители. След като се стигна до плащането на цялата сума за Ф-16 накуп, проектите за машини за пехотата и за корабите остават за догодина. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и висшите военни декларират желание договорите по двата проекта да бъдат сключени още тази година, а плащанията по тях да бъдат заложени в следващия бюджет.


Планираните от правителството пари за проекта за бронираните машини са в рамките на 1.22 млрд. лв. Бойните машини трябваше да се изплащат в периода 2018-2029 г., а да бъдат доставени до 7 години. Министерството на отбраната изпрати на 5 август исканията за подаване на предложения RFP (Request for Proposal) до четири компании. Това са: ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System - MOWAG (Швейцария). Срокът за подаване на оферти е 17.00 часа на 31 октомври 2019 г


12 юни беше последната дата, на която трябваше да ще стане ясно коя фирма ще бъде предпочетена да строи двата кораба. Тогава Министерството на отбраната трябваше да внесе в Министерския съвет доклад с оценяване на офертите. Те са на компаниите "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" (Германия), "МТГ – Делфин" (България) и FINCANTIERI (Италия).След това трябва да бъде взето решение на правителството. Одобрената от парламента проектна цена за двата кораба е 984 млн. лв. (с ДДС). Докладът за корабите е готов. Според източници на "Дневник" и трите оферти за корабите надвишават сумата в проекта на военните, който е одобрен от парламента. Ако компаниите не намалят офертите се, ще трябва проектът да мине за промяна през парламента.

Ключови думи към статията:

Коментари (217)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  Айдееее отвя ги Баце!!! Ще ни дишат прахта краварите😂😂,!!!! Е за това ще иляди!!!

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Световна сила! Въх мари!

 3. 3 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 629 Неутрално

  През 2010 и 2011, ако не се лъжа за точните години, България беше в топ пет в света по инсталирани нови соларни панели и ветро генератори. После енергийният ни сектор яде голямо дърво, защото се оказа, че разрешителни за строеж на ВЕИ-та на много добри преференциални цени се раздаваха под път и над път без никакъв контрол и оценка как това би се отразило на енергийната система.

  Сега историята малко се повтаря но в разходите за отбрана. Предвид неспособността на нашите управляващи да преговарят при сключването на големи сделки (свързани с големи капиталови разходи), да структурират ясно и прозрачно обществените поръчки, пеоцедурите по избирането на изпълнител се забатачват, стига се до странни и неясни договорки, а плащането като попове 100% авансово на нещо, което ще се получи след 4 години е върха на глупостта.

 4. 4 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#3] от "Chubachubs":

  Тая сделка трябваше да стане!

 5. 5 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Сега разбрах защо Турция купува С400 .....
  то било заради нашите 8 самолета..........

 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  За да имаш армия, ти трябва икономика ...
  България тепърва ще се превъоръжава ...
  Една ескадрила от ф 18 до 2025 ( сега купуваме 8, а след две години още 8), ще ни даде възможността да преминем на ф35.
  Тогава, ако закупим 100 броя и с три системи пейтриът ще сме защитени от Русия и евентуално изгонена от НАТО Турция.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  “първенец в НАТО по разходи”
  ——
  За кво ще получите медал? балъщина или натегачество? Или е достатъчна усмивка пред строя ... от любимия вожд Дони.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#6] от "ironhorse":

  “сега купуваме 8, а след две години още 8
  ——
  Както казва народъ — Таз година булка, догодина — две ... или то беше за хурки приказката?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 888 Любопитно

  пари на вятъра, но пък най после първи в нещо , първенци в натягането пред големият брат, смешно и жалко

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Весело

  "Според препоръките на НАТО..." - поредният рапорт даден, а колко ще е приет!?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Весело

  До коментар [#1] от "angeles":

  е ти що мислиш джуджето се скри в Крим маскиран като рокер

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#4] от "gak37608125":

  Не на всяка цена. А нашите ги мързи да преговарят.
  И за съжаление некомпетентността им е шокираща по структурирането на сделки. Да припомня, накратко как се разви целия фарс:
  Първи опит - организира се конкурс на който се канят една камара участници, които предлагат втора ръка 30 годишни различни видове раздрънкани каруци + един единствен участник за доставка на нови изтребители Грипен (тук учудващо САЩ не бяха поканени да участват). При така нагласената процедура за мен беше ясно, че ще се избере Грипен, защото всичко останало беше абсурдно.

  Втори опит - може би правителството осъзнало тъпотията или като част от по-големия цирк, отхвърля първия избор и рестартира процедурата, като този път се сещаме, че трябва да поканим и САЩ с нови самолети. При втората процедура внезапно моментът с тежестта на цената изчезва като критерий?! На практика почват да избират изпълнител без финансови параметри. И накрая, за да завърши целия абсурд се избира изпълнителят като цената става ясна едва след избора и ние решаваме, че трябва да я платим 100% авансово.

  Още нещо да подчертая и двете процедури са организирани от правителствата на Борисов.

  При такава суматоха и очевидно безхаберие на българската държава, аз като изпълнител бих се възползвал да договоря най-добрите условия за мен на най-високата цена и според мен Локхийд успяха фа го постигнат.

 14. 14 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#12] от "дерибеев": Ами как,я виж 6ти коментар!!! Като купим и 100ина Ф35 ки(е не знам с какво ще плащаме де то май ДУ...е никой не ще), джуджи ще се спомине директно!!!

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Весело

  До коментар [#8] от "Gretel":

  водача на народа беше казал "догодина цели проводници"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Весело

  Ганявците както винаги пресоляват манджата. по- комунисти от комунистите бяхте преди 50 г. сега сте по-демократи от демократите. как му казвате в България - на голо шкембе чифт пистолети?

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Весело

  До коментар [#14] от "angeles":

  това директно си го отпечатвам на тапет и 2024 посрещам ефките с него. хубавото е , че с такива можеш да се забавляваш без значение часовата зона

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Каква сделка? Тя рибата още в морето,някои вече приготвят тигана!

 19. 19 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#17] от "дерибеев":😉След малко край със забавлението,отивам в страната на сънищата!!! Чак ме е яд понякога че се събуждам😜Така е като се понатрупат годинки!)))

 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#16] от "haq53617395":

  “на голо шкембе чифт пистолети”
  ——
  Не съвсем... Приказката е “на гол тумбак — чифте пищови”. Как говорят в армии : Ложись! Отставить! ... в вашем случае ложится не надо... желание у вас есть.

  А иначе сантиментът е правилен ... само дето никой черен не харесва да го наричат негър тия от друга боя.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  “водача на народа беше казал "догодина цели проводници"
  ——
  Да, ама то туй пожелание е било за производство, не за харчене ... или според Вас няма разлика

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Весело

  До коментар [#13] от "Chubachubs":

  Еми американците се учат от руснаците. За да си купиш руската лимузина "Сенатор" трябва да я платиш предварително като НЕ ти дават информация кога ще бъде произведена!!! Както се казва:"Човеко взема парите и каза че видиме!"

 23. 23 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Браво! Тиквата остава.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 24. 24 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#22] от "deaf": Човеко верно се парете и рече да почекаме!!!!))))). Привърженик съм на Ф ките,но не разбирам само защо се дават всичките кинти предварително!!😴

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  " От 2014 г. насам България не е успяла нито веднъж да изпълни дадените към НАТО прогнозни обещания за разходи, тъй като проектите за модернизация на армията се проваляха. В бюджета за тази година бяха предвидени плащания по проектите за покупка на бойни машини за пехотата, за два нови кораба за Военноморските сили и за изтребители. След като се стигна до плащането на цялата сума за Ф-16 накуп, проектите за машини за пехотата и за корабите остават за догодина. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и висшите военни декларират желание договорите по двата проекта да бъдат сключени още тази година, а плащанията по тях да бъдат заложени в следващия бюджет."

  Не трябва много да се успокояваме, че сме " първенец" по разходи в НАТО за нова техника тази година ! Сделката наистина е много добра с Ф- овете, но предстои цялостна модернизация на почти всички родове войски - сухопътните, морските...при това и тези 8 Ф- а са само колкото да твърдим, че авиацията ни съществува, но трябва още няколко подобни ескадрили с модерни изтребители, радари, съспътсващи системи към тях и модерни ракети, за да може да сме сигурни, че градим устойчиви и надежни въоръжени сили с техника не от съветско време....Но посоката е правилна и съм оптимист, че ще закупим и сухопътна техника с надежни показатели и възможности !

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  Да няма приказки после!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Разстроено

  До коментар [#25] от "samoedin": Уффф колко хубаво звучат надеждите ти!!! Ма от де паре при толкоз ворове??? Въобще не съм оптимист че ще се превъоръжим както трябва!!!

 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Това не е за хвалене.
  Пари за оръжия могат да се дават без мярка.
  Но по-принцип, това е необходимо, само за държави, провеждащи агресивна външна политика.

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf": Човеко верно се парете и рече да почекаме!!!!))))). Привърженик съм на Ф ките,но не разбирам само защо се дават всичките кинти предварително!!😴
  —цитат от коментар 24 на angeles  До коментар [#24] от "angeles":

  Защото Борисов е комунист и американците с право подозират че той може да се отметне от сделката.

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  " Планираните от правителството пари за проекта за бронираните машини са в рамките на 1.22 млрд. лв. Бойните машини трябваше да се изплащат в периода 2018-2029 г., а да бъдат доставени до 7 години. Министерството на отбраната изпрати на 5 август исканията за подаване на предложения RFP (Request for Proposal) до четири компании. Това са: ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System - MOWAG (Швейцария). Срокът за подаване на оферти е 17.00 часа на 31 октомври 2019 г"

  Една от най - конкуентните бронирани машини, но и скъпи като оферта, са тези на немската ARTEC GmbH - бронетранспортьора си BOXER със задвижване 8х8 :

  https://www.economic.bg/bg/news/9/bronetransportyorat-boxer-beshe-predstaven-v-sofiya-snimki.html

  Гинландските обаче също представляват добра оферта. Финландската компания предлага машината си AMV, чийто плавателни и стрелкови възможности вече са демонстрирани на язовир "Копринка". AMV е модулна платформа, което позволява трансформация според предназначението на машината според нуждите на българската армия :

  https://www.dnevnik.bg/politika/2019/05/11/3537288_pravitelstvoto_shte_izbira_boini_mashina_za_1464_mlrd/

  Важното е да реализираме и този проект, за да се насочим и към модерни танкове и зенитно - ракетни комплекси......

 31. 31 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 451 Любопитно

  Я, още никой не се е загрижил за пенсията ми? Май сега новата опорка е, че ако ни нападнат Турция, Русия, Индия или Китай не можем да ги отблъснем сами и за това трява да си кютаме със съветската техника...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#25] от "samoedin":

  Точно 2,61% от БВП трябва да даваме следващите 15 години за да направим модерна обучена 70 000 армия с модерна техника. От дронове наше производство до модерно лично стрелково оръжие, достатъчно часове за тренировки и високо заплащане.

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Весело

  До коментар [#21] от "Gretel":

  относително, за нас е харч, ама за семейството световно демократично дето сме били е производство

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Весело

  При такива малки бюджети всяка Що годе нормална покупка вдига процента неимоверно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#31] от "Nil satis nisi optimum":

  Никога пенсиите в България не са били по-високи, комунистчо.
  Ти защо не се грижеше за пенсията на баба ми през соца, която беше 38,00 лева 1989 година.

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Весело

  До коментар [#34] от "penetrating":

  и при тези високи цени дори единична бройка качва

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Току-що научих че МО е превело парите за Ф-16 на американците.

 38. 38 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Хора, моля ви спрете с тази новина. Вече има случаи на самоубили се съветчици. Големи групи бивши старшини и каскети са постъпили в болница с тежко алкохолно отравяне.
  Дайте им почивка на тези хора.

  California Über Alles
 39. 39 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":Баба ти не е работила,и това е “земеделска пенсия” ,и моята беше с толкоз,е ако са били фатмаци нямаше да е тъй!!!)))))

 40. 40 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#6] от "ironhorse":“сега купуваме 8, а след две години още 8—— Както казва народъ — Таз година булка, догодина — две ... или то беше за хурки приказката?
  —цитат от коментар 8 на Gretel


  За полупроводници май идеше реч в класиката))

 41. 41 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#31] от "Nil satis nisi optimum":


  Споко,като те нападнат ще взимаш и руска и турска и китайска пенция!!)))

 42. 42 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3605 Неутрално

  Ами правилна стъпка!След години на мимикрия и почесване!Армията трябва да се превъоръжи!За ужасТ на масковските подзаборние......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 43. 43 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Истината е, че 30 години сме ги проспали във въоръжаването. Каквото имаше ръждяса или го нарязахме. Дори армията ни е смешна. Щом сме избрали да сме в НАТО и сме подписали договори, значи трябва да ги спазваме. Всички членки на НАТО имат купени натовски самолети. У нас все още има много ватенки и е нормално да страдат от това.

  Много хитър
 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  И безспорен първенец по слагачество! Срам, позор и резил!

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  След такива новини посещенията при кардиолозите се увеличават.

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#41] от "angeles":

  ЗАЩОТО ,
  в америка са ви много големи ПЕНСИИТЕ ! ! !
  АХАХАХАХАХА

  Every little helps
 47. 47 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf": Човеко верно се парете и рече да почекаме!!!!))))). Привърженик съм на Ф ките,но не разбирам само защо се дават всичките кинти предварително!!😴
  —цитат от коментар 24 на angeles


  Защото нямаме никакъв кредит с Американците. Всеки ден в БГ се променят решения, идват яРезиденти, налагат се вета до безсъзнание. Това е скъпа техника и най-важното идва в пакет с оръжия, тренировки, създаване на складове, подготовка на пилоти и подръжка. Всичко това трябва да се планира. Не купуваме телевизор а оръжейна система заедно с военната подкрепа на САЩ. За да стане че утре нкой червенотиквеник ще започне нови конкурси и преговори, трябва да се плати всичко наведнъж. Словаците вече бяха купили хеликоптери Имат кредит и доверие, затова не им сеналожио да плащат за техните Ф-16 предварително. Ние ако покажем че сме надежден партньор за следващата сделка ще плащаме разсрочено.

  California Über Alles
 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":
  Я пак прочети това, дето си го написал ! На колко лв се равняват 38 лв. сега, а? На 400? На 500? Или повече? Когато гарсониерата струва 8К лв да си я купиш, трамвайното билетче 6ст, баничката 10ст, вечеря за двама в ресторант с всичките й салтанати за двама - 10 лв, а двуседмична почивка на море на пълен пансион в почивна станция пак за двама - 30 лв? Колко е релацията? 1:20? Или повече? Тогава гадното бяха затворените граници, партийните секретари и слагачеството към ссср, ама като гледам по двата последни пункта ги бихте!

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Толкова грешни пари на вятъра и то взети със заеми.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Весело

  До коментар [#36] от "дерибеев":

  Цените са нормални, ако се прочете какво включват. За тези, който не могат/искат да четат не само цените, но дори името на доставчика е достатъчно за да са против :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 451 Весело

  До коментар [#41] от "angeles":

  Бллагодаря, българската пенсия си ми е достатъчна. За това предпочитам да не ми дават нито китайска, нито индийска, камо ли руска...

  По тази причина смятам, че парите за изтребители са сред малкото добре похарчени от държавата...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 52. 52 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Безполезна статия с безполезен показател. Ако няма постепенно трайно увеличение на парите за отбрана нивото ще си остане същото.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Браво на шкембелията! Ще остане в историята като най-големия лъцец! Дойде да вдига пенсии и заплати, а счупи рекордите по пари за въоръжаване! Браво на избирателите му! Те пък ще счупят един много мелицеприятен рекорд! Сега това се е засилило и крайцери да купува, тогава ще счупи и вселенския рекорд! А вие пак си гласувайте за него!

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Разстроено

  ........на ГОЛО ТУМБЕ......!!!!????!!!!......ЧИФТЕ ПИЩОВИ......!!!!!!.......не знам само КАК ше МУ ИЗЛЯЗАТ СМЕТКИТЕ на финансовия менистеррр........?????!!!!!????.....най- АКТИВНАТА ЧАСТ от НАСЕЛЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА да се ИЗНАСЯ от ТЕРИТОРИЯТА........!!!!!........КОЙ ше СЪЗДАВА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ за ПОДОБНИ ХАРЧОВЕ........?????!!!!!!?????.......БАБА на СЕЛООО........?????!!!!!?????........Щото МАААЛАТА СЪЩО се ИЗНЕСЕЕЕ........!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 55. 55 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#47] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
  Знам какво е кредит,и лоялност!! Но....например плащаме 5-600 милиона и другите разсрочено през следващите няколко години,ако дойдат червените хуни на госпожата Нинова и се отметнат(в което се съмнявам) 600 милки остават!!! Защо като си купуваш къща искат кредит и 10-20 % даун!!!! Без кредит,давам им половината на еврейчетата и дила ти е готов! Не става ли и с тея хвърчила тъй! Не съм запознат,но ако и завода не е построен още,за какво става въпрос!! А за кредитната история в САЩ няма какво да говорим!!! Винаги се оправя,ако не с пари,то с много пари и си изпран и центрофугиран))))

 56. 56 Профил на GiGi
  GiGi
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Като ги получим заветните Ф, какво се предполага, че ще ги правим? Ще отлежават в някакво хале, ще се изкарват евентуално за някое обучение и за показност.. Пари за самолети валяло, ама за друго - няма. Тъжно!

 57. 57 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Не успях да изчета всички коментари, съжалявам.

  Някой успя ли да каже в прав текст, че тази сделка се случи основно защото беше уникална възможност за взимане на процент на ОГРОМНА сума?

  И то при плащане в брой на зелено!

  Няколко българи станаха много, много по-богати, това е..който си мисли, че американците не знаят да си купуват сделки или най-малкото как да се отблагодаряват за сделки значи е ужасно наивен и зелен.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 58. 58 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 717 Гневно

  ПАРОДИЯ, СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ за една малка , бедна и съсипана държавица това е повече от абсурдно !!! За отбрана рзходите като дял от БВП да надвишават тези за здравеопазване, образование и култура е пагубно . България заприличвавсе повече на центално африканска страна с нестихващи военни конфликти. Дерзайте Сомалия на Балканите, защото така ви диктуват от сащ....

 59. 59 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#49] от "GreenBush":

  викаш по добре да храним ватите/или фесовете, щеше да ни излезе по евтино?

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 60. 60 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#16] от "haq53617395":

  В България му казваме:
  На гол Путин - чифт подводници....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 61. 61 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Т.г. ще е така и после още 20 години няма да ни има никакви, както ни нямаше предишните 30 години

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 62. 62 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Браво!!! Цялото ми семейство сме много развълнувани от тази новина. Майка ми иска да даде цялата си пенсия (240 лева) за да помогне за покупката на Ф16-ките. Моля, ако някой знае банкова сметка по която може да се внесат парите, да ми я прати на лично съобщение.

 63. 63 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#57] от "Боби Колев":
  Каракачанов,ти ли си?????

 64. 64 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#59] от "ck2013":

  Кого храниме???? Бг-то не може да изхранва собствената си нация, не може да осигури прехраната на бедните и възрастните .... Ще дам по-елементарен пример за да рзбере форумната популация: Това прилича на напъните на родителско тяло и да вземе БЪРЗ КРЕДИТ ЗА ДА НАПРАВИ НЕЗАБРАВИМА АБИТУРИЕНТСКА ВЕЧЕР НА ЩЕРКАТА СИ С ВСИЧКИ ЕКСТРИ и после да реве срещу ЧСИ-тата че са кожодери . Ето това е и българската сделка , а в ролята на родителското тяло е БГправителстовто начело с баце и клика.

 65. 65 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Защото нямаме никакъв кредит с Американците. Всеки ден в БГ се променят решения, идват яРезиденти, налагат се вета до безсъзнание. Това е скъпа техника
  —цитат от коментар 47 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Как да "нямаме никакъв кредит с американците"?
  България си има кредитен рейтинг, при това според Борисов и Горанов е много висок.
  Та кога лъжат - когато твърдят, че нямаме кредитен рейтинг или когато твърдят, че е много висок.
  А че техниката била скъпа-то и за българите живота е скъп.
  И като е скъпа, ще купим по-евтина.
  За 700 милиона по-малко щяхме да купим 10 изтребителя.

 66. 66 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#63] от "angeles":

  60+ как беше днес руското бурито - пак ще спиш сит - Найс)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 67. 67 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  " Точно 2,61% от БВП трябва да даваме следващите 15 години за да направим модерна обучена 70 000 армия с модерна техника. От дронове наше производство до модерно лично стрелково оръжие, достатъчно часове за тренировки и високо заплащане."

  Модерна армия се създава и поддържа непрекъснато ! След тия 15 години, ще трябват нови поръчки за това, което днеска ни изглежда съвместимо със съвременните стандарти на НАТО, просто защото военните технологии се развиват много динамично ! И според какво закупуваме или произвеждаме у нас, може да се окаже, че този процент, който си го посочил, е доста ориентировъчен....А едно общество не е само модернизация на армията си - в здравеопазването ни има нужда от съвременна медицинска апаратура, там също имаме много какво да преоборудваме, да повишаваме заплатите на лекари и обслужващ персонал.....

 68. 68 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#47] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Знам какво е кредит,и лоялност!! Но....например плащаме 5-600 милиона и другите разсрочено през следващите няколко години,ако дойдат червените хуни на госпожата Нинова и се отметнат(в което се съмнявам) 600 милки остават!!! Защо като си купуваш къща искат кредит и 10-20 % даун!!!! Без кредит,давам им половината на еврейчетата и дила ти е готов! Не става ли и с тея хвърчила тъй! Не съм запознат,но ако и завода не е построен още,за какво става въпрос!! А за кредитната история в САЩ няма какво да говорим!!! Винаги се оправя,ако не с пари,то с много пари и си изпран и центрофугиран))))
  —цитат от коментар 55 на angeles


  Ето, знаеш отговора - ако не с пари, то с много пари. Ние никога не сме били надежден партньор, затова си плащаме наведнъж. Това не е къща а оръжейна система която идва с много други неща закачени към нея.
  Между другото парите не отиват в Локхийд и Рейтиън и Боинг и другите които доставят оръжията. Те са в ескроу и ще бъдат прехвърлени на Локхийд само когато има изпълнена услуга или пратен самолет. Така че никой никого не лъже.
  Що се отнася до цената - съвсем точна е. Ф-16 блок 70 е 30 % по-бърз от Гриен, излита с около 30% повече товар, този модел има "глас кокпит" - всичко е цифрово и софтуера му е базиран на Ф-35. Има нов радар. Живота му е удължен от 4,000 часа на 12,000. А за съветските глупаци които са влюбени в Грипен и мрънкат че Ф-16 бил проектиран през 70те - Грипен също е проектиран през 70те. Използва двигатели на Ф-18 модифицирани, Британски радар и части от доста други самолети за да му намалят цената. Шведите даже загубиха сделка с Аржентина защото Аржентинците искаха радара да не е Британски и .... оказа се че Шведите не могат да го заменят. Грипем лети с мак 1.2, Ф-16 с мак 2+. Но най-голямото предимство е че Ф-16 идва с ангажимент на САЩ за военна помощ. Докато ако нещо стане с България, шведите изпращат само картичка. За другите проблеми с Грипена да не говорим. Швейцария и Унгария прекратиха договорите си. И най-важното е че Грипен идва без оръжие. Като знам каква е бъркотия в БГ, щяхме да платим парите, да се снимаме със самолетите и да си ги галим без оръжие. За оръжие пак трябваше да искаме разрешение от Конгреса на САЩ. Така че това е най-добрата сделка, никой не ни е излъгал с нищо. Нито Американците, нито Шведите. А защо каскетната дружина реве и слага минуси е ясно - ако не може за 12ти път да ремонтираме Миговете в Масква то моне Грипени без въоръжение да бяхме взели, ама на, взехме Американски самолети и ще имаме Американски инструктори и пилотите ни ще говорят на английски не на руски като политическия льотчик начело на 5тата колона.

  California Über Alles
 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  UNITED EU UNION
  в рамките на "ще"

  * стане първенец в НАТО с разходи по отбрана ;
  * изпревари НАТО с парад в Цариград ;)

 70. 70 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#64] от "BSRD":

  точно това питам, на нас трябва ли ни армия или не? ние държава ли сме или не? ако искаме да сме държава трябва да имаме и армия, а това струва пари. иначе ставаме роби и ще храним вати и фесове.
  а иначе явно си комуне никои не е длъжен да те изхранва. социалната функция на държавата е една много малка част от нейните задължение предимно към хора в неравностойно положение останалите на работа, а работа колкото искаш.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 71. 71 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 888 Любопитно

  ПАРОДИЯ, СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ за една малка , бедна и съсипана държавица това е повече от абсурдно !!! За отбрана рзходите като дял от БВП да надвишават тези за здравеопазване, образование и култура е пагубно . България заприличвавсе повече на центално африканска страна с нестихващи военни конфликти. Дерзайте Сомалия на Балканите, защото така ви диктуват от сащ....
  —цитат от коментар 58 на BSRD


  игнорирай ги ,това са едни празноглави тролове ,добре платени служители на шайката ,за тези боклуци "здравеопазването ,образованието и културата" нямат абсолютно никакво значение

 72. 72 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#16] от "haq53617395":

  Излагаш се с подобни коментари.

 73. 73 Профил на Мукарчо
  Мукарчо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#1] от "angeles":

  Ееех, бате Миро! И на теб ти изпъкна руската вена!

  Ма кво ли се очудвам де, то поне едно 80% от всички дет се звлялкохте по Америката си стискате още книжките по едностайните гардероби...

  Като оня Господин PONTIF, 85' отишал на "екскурзия" до Париж и после след кратко "събеседване в американското посолство там, добрите американски хора го "извлякли" в "гнилата" Америка, само защото завалията отговорил правилно "в какъв цвят е била боядисана стаята, в която ДС са го респектирали" и защото французите "го ксенофобват, докато той пича просто иска от живота да си пече 300 mm уофърс"... Баси несправидливостта!

  Толкова сте елементарни да се правите на преуспели Американци,
  че лъжите ви даже тука не хващат дикиш вече!

  Всички бършем сълзи и плачим за двама ви!

  Това не е честно!

  SHAME ON US!

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Достижението е общо...
  Другаде е активна шкембе калинка.
  Сега крои закон за мобилизация на калинки в армията.

  Коминтерн умора нема

  До коментар [#53] от "султана глаушева":

  Браво на шкембелията! Ще остане в историята като най-големия лъцец! Дойде да вдига пенсии и заплати, а счупи рекордите по пари за въоръжаване!

  Браво на избирателите му! Те пък ще счупят един много мелицеприятен рекорд! Сега това се е засилило и крайцери да купува, тогава ще счупи и вселенския рекорд! А вие пак си гласувайте за него!

 75. 75 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#67] от "samoedin":

  Естествено. След това непрестанно модернизиране подръжка, тренировки и всичко останало. Аз имам предвид началното модернизиране и съвместяване.

 76. 76 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#65] от "Локомотив":

  Скривай се комунусте.
  Не сме толкова богати, че да купуваме евтино.

 77. 77 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#70] от "ck2013"
  Стойностен отговор, като матросов на амбразурата само и само някой да е комуне. Ежемесечно внасям по няклко десетки хиляди лева под формата на данъци в тая каца без дъно и не съм Ок изработените пари да се наливат във военни сделки, а възрастите хора и безработните по селата едва да свързват двата края.

 78. 78 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#58] от "BSRD":

  Абе ей. Ти знаеш ли колко са разходите за здравеопазване тази година - 8 милиарда лева. А за образование знаел ли колко са - 3,8 милиарда лева. Кое надвишава бе съветски каскет?!

 79. 79 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Обичаме да сме първи. Първи сме по бедност в Европа. Имаме армия с най-голям некомплект - 30%, та докато докарат Ф-16 да не стане така, че да нямаме пилоти. След геноцида приложен към армията.

 80. 80 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#58] от "BSRD":


  ПАРОДИЯ, СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ за една малка , бедна и съсипана държавица това е повече от абсурдно !!! За отбрана рзходите като дял от БВП да надвишават тези за здравеопазване, образование и култура е пагубно . България заприличвавсе повече на центално африканска страна с нестихващи военни конфликти. Дерзайте Сомалия на Балканите, защото така ви диктуват от сащ....
  —цитат от коментар 58 на BSRD


  Глупостите ги пишеш ти. Разходите за здравеопазване са над 8% БВП, за образование над 4%.

 81. 81 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#78] от "Да вярваме на истината":

  а ве спрел здравето си го плащам язе по 320 лева на месец

 82. 82 Профил на ubl38615689
  ubl38615689
  Рейтинг: 8 Неутрално
 83. 83 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 891 Неутрално

  F-16 блок 70 е 30 % по-бърз от Гриен, излита с около 30% повече товар, този модел има "глас кокпит" - всичко е цифр
  —цитат от коментар 68 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Продължаваш да лъжеш.
  Примерно за максималната скорост:
  Gripen - 2 460 km/h
  F-16 - 2 124 km/h

  Combat range:
  Gripen - 800 km.
  F-16 - 546 km.

  Кокпита можеш и с просто око да видиш и сравниш.
  Шведския самолет е с 3 големи дисплея, които извеждат най-важната и необходима за пилота информация.
  В сравнение с него кокпита на F-16 е предишно поколение.

 84. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#58] от "BSRD":


  " ... бедна и съсипана държавица ... "


  В моментът в който си отговориш, защо държавицата ни е бедна и съсипана, ще ти стане ясна и сделката за F-16, къде са парите за здравеопазване, пенсии и т. н.

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 85 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мукарчо":

  Плачи дете, баща ти е невинен ;)

  California Über Alles
 86. 86 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#11] от "aleks ivan":

  Ако Германия почне да харчи за отбрана по толкова, половин Европа, барабар с Русия, Англия и САЩ ще напълнят гащите, макар че в наши дни, такива войни са по-скоро невъзможни.

 87. 87 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 783 Весело

  До коментар [#70] от "ck2013"Стойностен отговор, като матросов на амбразурата само и само някой да е комуне. Ежемесечно внасям по няклко десетки хиляди лева под формата на данъци в тая каца без дъно и не съм Ок изработените пари да се наливат във военни сделки, а възрастите хора и безработните по селата едва да свързват двата края.
  —цитат от коментар 77 на BSRD


  смешко, внасял по няколко десетки хиляди данъци ежемесечно и се загрижил за безработните. абе ти нас за идиоти ни взимаш май, като твоите съпартизани дето се събирате на по кебапче по Бузлуджа :).

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 88. 88 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#75] от "Да вярваме на истината":

  "Ëстествено. След това непрестанно модернизиране подръжка, тренировки и всичко останало. Аз имам предвид началното модернизиране и съвместяване."

  Приятелю, не съм запознат в детайли какво имаме да превъоръжаваме и модернизираме отначало, затова ми е трудно да дам прогноза. А и зависи в какви пропорции го правим. Може и да си прав за тази цифра . Въпросът е, че тези 8 Ф - а са само началото, но колко още трябва да закупим, за да приемем, че сме поставили едно добро начало в нашите ВВС - още 8, 16 24...ли ни трябват + съответните оръжия, технологии и наземно обородване към тях ? Гърция има например около 250 по съвремени Ф - ве, Турция - доста повече. Подобно стои въпроса и с модернизацията на танковете ни - ако са немските Пантера и изчакаме още малко да излезе последната им разработка, която да може да пробива бронята на руския "Армата", те ще са скъпички...А на нас ни трябват не 100 бройки, а повечко....Така че надали има някой, който да може да даде съвсем точна оценка за подобна модернизация, но ориентировъчна и относителна - да ! Но началото с Ф - вете е добро, спор няма !

 89. 89 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  На гол задник , първенец по разходи за отбрана!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 90. 90 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#3] от "Chubachubs":

  В грешка си. Разрешенията за ФЕЦ и ВяЕЦ ги раздаде Станишко и то само на свои хора като изкупната цена беше 720 лв з аМВТч при нормална цена около 100 лв., нещо нечувано за тези времена. Можеш да направиш справка кои са се облажили. ББ остави лапачите да лапат 2 г. преди да се "усети" и да намали цената уж случайно.

 91. 91 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 345 Неутрално

  НЕЩО ПАК ни прецакаха май - Словакия купува 14 F-16 за 1.1$млрд. Нашите сигурно са с всички екстри - кожен салон, клима, летНи джанти обаче ;-)

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 92. 92 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Имали сме бол пари - дали сме ги. По-добре на САЩ, отколкото на тиранина-джудже.

  Но по въпросът за парите - вижте коя фирма ще строи железопътния възел от вчера...

 93. 93 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 289 Неутрално

  пари на вятъра, но пък най после първи в нещо , първенци в натягането пред големият брат, смешно и жалко
  —цитат от коментар 9 на Stewie


  Плачи комуне, друго не ти остана.

 94. 94 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Нашите сигурно са с всички екстри - кожен салон, клима, летНи джанти обаче ;-)
  —цитат от коментар 91 на Thomas Anderson


  Това са екстрите в новите SUV на корумпетата, които прокараха сделката с американците.

 95. 95 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  2 млрд. платени 5 год. с гол задник.
  Иначе за 10 год. период ще се окаже, че пак сме последни. Макрон го каза на мутрьо - не става с малки стъпки в последния момент

 96. 96 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  „Народ който не храни своя армия, скоро ще храни чужда."

  На всеки разумен българин му омръзна да храни руснаците и те пак да са гладни и бедни, нека ги оставим да се затрият от глад.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Точно ;)
  При строя недоношче всичко беше бесплатно.
  Производство, труд, компоненти... по втория начин направление.
  Парите станаа отживелца, както предрече Маркс.
  Народът немаше грижа. Партията се грижеше.

  До коментар [#21] от "Gretel":
  До коментар [#15] от "дерибеев":

  “водача на народа беше казал "догодина цели проводници"
  ——
  Да, ама то туй пожелание е било за производство,
  не за харчене ...

 98. 98 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Куманезите реват неутешимо под статията. Друаре, отидете в Сибир на почивка за стабилизиране на разклатените нерви.

 99. 99 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#21] от "Gretel":

  „Край, литъл систър". :) Качествените неща са скъпи. :)

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 100. 100 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Както е казал народа - ,,На гол тумбак(Каракачанов) чифте пищови !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK