Реч на президента и местните избори белязаха началото на парламентарната сесия

Заседанието на Народното събрание започна с химна

© Анелия Николова

Заседанието на Народното събрание започна с химнаЕсенната парламентарна сесия започна нетрадиционно - с речта на президента Румен Радев, но продължи традиционно - с обещания от управляващите за икономически растеж и обявяването на образованието за приоритет и с критики на опозицията за липсата на държавност.


Предстоящите местни избори, изготвянето на бюджет 2020, президентската реч пред депутатите. Това са основните теми, които нито един от председателите на парламентарно представените партии не пропусна да коментира в декларацията си от трибуната на Народното събрание в началото на новия политически сезон, макар и с различен тон.


Новата сесия тръгна и с променена група на "Обединените патриоти". Напуснаха я четирима депутати от "Атака" като следствие от изключването на партията на Волен Сидеров от споразумението в малката коалиция в управлението и на трима депутати от групата.


ГЕРБ – президентът чертае разделителни линии
"За нас беше знаменателно, че в осмата сесия на това Народно събрание бяхме уважени от присъствието на президентската институция. Това можеше да бъде добър знак за диалог между институциите, но ние отново видяхме очертаване на разделителни линии между тези, които са издигнали президента, и определени политически партии." Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова видя речта на държавния глава в парламента.


По думите й Румен Радев можеше да остане в историята на президентската институция като обединител, а не като президентът, който е девалвирал институцията вето и в чието управление е имало непрозрачни решения на "Дондуков" 2.


Даниела Дариткова обобщи приоритетите на ГЕРБ, но не пропусна да коментира появяването на президента в Народното събрание

© Анелия Николова

Даниела Дариткова обобщи приоритетите на ГЕРБ, но не пропусна да коментира появяването на президента в Народното събрание


Дариткова призова парламентът да не бъде превръщан в поле за предизборна пропаганда и обясни, че новата сесия е възможност да се демонстрира високо ниво на политическа култура. "Ниското доверие в парламента не е проблем само на управляващите и опозицията. Нека заедно да се опитаме да възстановим доверието към Народното събрание", призова още тя. И обясни, че предстои приемането на бюджета за 2020 г. и добави, че основни приоритети в политиката на ГЕРБ ще бъдат образованието, отбраната и сигурността и икономическият растеж, който да позволи чувствителното увеличение на заплатите.


От ГЕРБ дадоха заявка за несимволично увеличаване на учителските заплати, за активно търсене на стратегически инвеститори, социална политика, която да помага на хора в нужда. Финансовата стабилност ще бъде сред основните приоритети, както и модернизацията на Българската армия, която е била пренебрегвана 30 години. Дариткова поздрави лидера на БСП Корнелия Нинова за твърдението, че агресивният подход в политиката е непродуктивен, и видя в това протегната ръка за разбирателство за основните проблеми в страната.


Корнелия Нинова: Борисов раздава държавни "пари на ръка от прозореца на джипа"


Икономика, социална политика, фискална политика, местно самоуправление и върховенство на закона са основните приоритети на БСП за България, които очерта Корнелия Нинова пред депутатите.


И изброи какви законопроекти предвижда да внесе партията в следващите месеци – за управление на държавните предприятия, за съдебен контрол над актовете на главния прокурор, за нов модел за борба с корупцията след провала на сега действащата антикорупционна комисия КПКОНПИ.


"Ще внесем закон, който налага съдебен контрол над актовете на главния прокурор. Няма да избираме главен прокурор. Но върховенството е на закона, а не на една личност. Предстои избор отново на председател на КПКОНПИ. Моделът, който измислихте с тази форма на КПКОНПИ, не работи, след като се стигна дотам самият председател на комисията да бъде обект на проверка за корупция. Ще внесем предложение за друг модел. Предстои избор на двамата европейски прокурори, но никой нищо не каза за това. Вече имате нашето предложение и за отпадане на съкратеното производство в някои случаи, като при умишлени убийства например", заяви Нинова.


Корнелия Нинова се противопостави от трибуната на парламента срещу обиколките на премиера Бойко Борисов с джип и раздаването на пари на ръка на кметове

© Анелия Николова

Корнелия Нинова се противопостави от трибуната на парламента срещу обиколките на премиера Бойко Борисов с джип и раздаването на пари на ръка на кметове


Тя посочи, че президентът е прав за това, че парите на българските данъкоплатци не се харчат през бюджета, а еднолично и за партийни цели, и добави, че от БСП ще внесат конституционна жалба срещу практиката – "джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на пари през прозореца за партийни цели и за избори на подходящи кметове".


"Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на местните избори. Следващият ни акцент е местното самоуправление и местната власт. Тук държавата избягва от своите отговорности, като прехвърля на общините без финансиране и за постоянно задължения", допълни Нинова и подчерта, че ролята на държавата е да бъде в услуга на гражданите и това е в основата на философията на партията.


Тя отправи и въпрос персонално към Борисов кой държавен орган е решил, че влизането на България в Шенген вече не е приоритет. "В най-голямата криза на бежанския поток всички ние искахме да влизаме в Шенген, а сега, когато няма такова нещо, изведнъж решихме, че не искаме. Защо? Защото не ни пускат. А не ни пускат, защото направихме много грешки", подчерта Нинова и каза, че България е създала опасност за европейската сигурност.


Според ДПС държавността е в колапс


Председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ видя като знак за диалог между институциите посещението на президента Румен Радев и призна, че някои от твърденията на държавния глава в речта му са факт - че България се нуждае от програма за ускорено догонващо икономическо развитие и че трябва да се даде възможност на българи с двойно гражданство да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.


Мустафа Карадайъ припозна някои от идеите на държавния глава

© Анелия Николова

Мустафа Карадайъ припозна някои от идеите на държавния глава


"На прага сме на важни избори, които вещаят стратегически решения. Очертава се важна битка за подобряване на живота на всеки български гражданин. Нужна е визия в дългосрочен аспект с отговорност за националната сигурност, мира и демокрацията. Отбелязахме 80 години от началото на Втората световна война, а подобни дати ни напомнят колко е важно от уроците на историята да се извличат правилно поуките", заяви Мустафа Карадайъ. Той отправи и призив да се спре с популизма, за противопоставяне срещу разделението, ксенофобията и омразата.


"Държавността е в колапс, войната – междуинституционална, политическа и вътрешнопартийна, изцежда и остатъците от разум в правенето на политика. Липсата на визия и наложената тенденция на омраза на всички и към всичко прави неизбежна нова икономическа и политическа криза. Българското общество очаква растеж, социални услуги и качество на живот, а има усещане за безвремие и хаос в държавата", каза още Карадайъ.


"Обединените патриоти" готови за изборите без драматизъм


Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" припомни, че само преди месец парламентът е изпратил един "много драматичен политически сезон", и видя заявките за новия като не по-малко драматични. Той поиска ревизия на изпълненото и непостигнатото от управлението.


"Настояваме за повече полицейско присъствие по малките населени места, да се регламентират доброволчески отряди за опазване на обществения ред, да има промени в наказателния кодекс след последните тежки убийства, да се разширят пределите на неизбежната отбрана", поиска Веселинов.


В програмата на "Обединени патриоти" приоритети са дебатите за финансирането на вероизповеданията от чужбина, проповядване на радикален ислям и спирането на социалния паразитизъм.


Новата сесия тръгна и с променена група на "Обединените патриоти", след като я напуснаха четирима депутати от "Атака"

© Анелия Николова

Новата сесия тръгна и с променена група на "Обединените патриоти", след като я напуснаха четирима депутати от "Атака"


"Някои хитри безработни получават повече от работещите бедни. Ще предложим закон за възрастните хора, с който да се повишат доходите им, и ще искаме преизчисляване на пенсиите. Да има безплатна и задължителна детска градина за всички деца над 4 години. Да се създаде институт за изучаване на български език зад граница, да се подпомагат неправителствени организации, български медии и училища зад граница. Най-сетне да се въведе военно обучение в училищата", призова Веселинов.


Той каза, че все по-малко хора гласуват за ДПС, и настоя МВР да разследва "странна експанзия и подкрепа за партията в Северозападна България, особено в циганските махали".


Веселин Марешки призова Румен Радев да се кандидатира за кмет


Лидерът на "Воля" Веселин Марешки поздрави Мая Манолова за "мъжката постъпка" да подаде оставката си като омбудсман, след като се кандидатира за кмет на София. Той се обърна с призив към президента: "На база на високия рейтинг напуснете президентското място и се кандидатирайте за кмет. Иначе това би се смятало като бягство от борбата за промяна."


Веселин Марешки поздрави Мая Манолова за "мъжката постъпка" и оттеглянето й като омбудсман, а после призова Румен Радев да се кандидатира за кмет на София

© Анелия Николова

Веселин Марешки поздрави Мая Манолова за "мъжката постъпка" и оттеглянето й като омбудсман, а после призова Румен Радев да се кандидатира за кмет на София


"От БСП си позволиха лукса 3 месеца да не идват на работа. Всички виждат как и социалистите като "патриотите" са раздирани от вътрешни интриги. В последните дни бяха похарчени над 2 млрд. лв. за излишни самолети. Тази сделка показа истинската управленска коалиция - ГЕРБ-ДПС и ВМРО. При обсъждането на бюджета за 2020 г. пак ще ни се обяснява, че няма пари за лекари, пенсионери, учители и болни. Щом така бързо се намериха пари за американците, трябва да се намерят и за българите", каза Марешки.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  ПРезидента не произнася речи. Той винаги се изплисква.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  "....Щом така бързо се намериха пари за американците, трябва да се намери и за българите", каза Марешки."
  .................................
  Ако тези пари бяха дадени за савецки самолети, тогава Марешки и подобните му, напоително щяха да ни обясняват, че тези пари са за сигурността на българите.

 3. 3 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Нали щеха да ги местят в Партийния дом?

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Каскета със зелени чорапи ОТНОВО даде повод да бъде разследван за национално предателство и измяна!!!!

 5. 5 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Пий си хапчетата.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#5] от "xfh59608894":

  Купете ми с мръсните копейки които пасоля ви плаща за това че услужливо и с удоволствие предлагате продължението южно от гърба си на североизток!!!!
  ГНУС
  и
  ОТВРАТ!!!!!
  РУБЛАДЖИЙСКИ ЧОВЕШКИ ОТПАДЪК!!!!

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7794 Неутрално

  Очаквано начало на следващия безплоден парламентарен сезон

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3924 Весело

  " Тя посочи, че президентът е прав за това, че парите на българските данъкоплатци не се харчат през бюджета, а еднолично и за партийни цели, и добави, че от БСП ще внесат конституционна жалба срещу практиката – "джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на пари през прозореца за партийни цели и за избори на подходящи кметове"."

  Аз ли нещо не съм разбрал, но лидерът на комунистите и дума не обели, когато от багажника на същия този джип бяха раздадени едни 43 милиона в полза на мастит червен олигарх за една дупка в един голям наш морски град ? Даже парите доста добре са усвоени от червените милионери...те всъщност само това правят - усвояват ги !

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Да Риткова направо е изкътиила миФките, като е вкарала в едно изречение парламента и високата политическа култура.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK