ГЕРБ предлага съкратено производство без задължително намаляване на присъдата

ГЕРБ предлага съкратено производство без задължително намаляване на присъдата

© Юлия ЛазароваЗапазване на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления, но отмяна на задължението на съда да намали присъдата и ограничаване на възможностите за нейната редукция - това целят промени в Наказателния кодекс, които ГЕРБ анонсира, че ще внесе заради обществени очаквания след изнасилването и убийството на дете в сливенското село Сотиря.


В момента при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда наказанието се намалява с една трета при самопризнания на извършителя - случай, в който се прилага т.нар. съкратено производство. При такова също така съдът е задължен да намали присъда "доживотен затвор без замяна" на "доживотен затвор", а "доживотен затвор" - на "лишаване от свобода от 20 до 30 години".


Според промени, ананосирани в Народното събрание днес от правосъдния министър Данаил Кирилов и депутатите от ГЕРБ Анна Александрова, Красимир Ципов и Маноил Манов, при тежки престъпления съкратеното съдебно производство ще бъде запазено, но съдът няма да е длъжен, а ще преценява във всеки конкретен случай дали да редуцира присъдата. Възможностите за намаляване на наказанието също се предлага да бъдат по-малки - с една пета, а не с една трета, както е сега.


В началото на седмицата депутати от "БСП за България" внесоха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които искат отпадане на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. Подобен е и проектът на "Обединените патриоти".

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ПРЕДИЗБОРНО СЕ СЕТИХА!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Без задължително! А пожелателно за избрани?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Смешки - значи отново ще се точат с години едни безкрайни дела и експертизи/сестрите Белнейски и др./, вместо наистина престъпника да е в панделата.
  Прокуратурата внася обвинителния акт, пак тя предлага редуциране на присъдата и се споразумява със защитата, ся тоя мозък отново затлачва съда, а прокурорите невинни ни за качеството на обвинението, ни за поискано наказание и възможното му намаляване.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Правилна мярка. Самопризнанието не може да е основание за намаляване присъдата, както и съгласието за съдебен процес по бързата процедура, тогава, когато има многобройни и безспорни доказателства за извършени престъпления. Това важи особено за тежките умишлени престъпления.

 5. 5 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Стъпка в правилната посока.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Това са разумни предложения. Наистина разумни.

 7. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Щом го предлагат, да го смятаме за приет.

 8. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Съкратеното съдебно следствие работи добре в над 90% от случаите. Спестяват се много разноски и нерви на участниците в процеса. Постига се бързо и навременно наказание. Промените ще обезличат съкратеното съдебно следствие. Ще се постигне някаква справедливост по отношение на оставащите 10%, но за посочените 90% ситуацията ще се влоши драматично. Люшкаме се неудържимо. Крайният резултат ще бъде популистки и обществено по-несправедлив от сегашното положение. 90 на 10 или 10 на 90, изберете сами.

 9. 10 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Има разлика,дали е отишъл да съдейства непосредствено след престъплението,преди да го търсят или се е крил,търсили го,спрели го със стоп-патрон и вече го налегнали угризения.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 10. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 835 Любопитно

  И някой математик да обясни,как се намалява доживотна присъда с 1/3 или 1/5 ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 11. 12 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Ако си спомням правилно, това бяха (част от) промените "Ванко-1", внесени от представяната незнайно защо като "бунтарка"?!?!?! Татяна Дончева преди години.

  За да не забравяме на кого и кои партии дължим екстрите, все пак те си има автори.

 12. 13 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Мда, ето: https://www.dnevnik.bg/izbori2009/2009/05/14/719410_tatiana_doncheva_-_nezavurshena_simfoniia_za_edna/

  - Макар и привидно борец срещу организираната престъпност, именно Татяна Дончева активно съдейства за скандалната поправка в Наказателния кодекс, която сведе до минимум наказанията за сводничество. От нея се възползва известният рапър Ванко 1, който се измъкна с условна присъда.

 13. 14 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#11] от "Майндърбайндър":

  Това е работа не за математици, а за философи.

 14. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#11] от "Майндърбайндър":
  НПК
  Чл. 373. (2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) В случаите по чл. 372, ал. 4 при провеждане на съдебното следствие не се извършва разпит на подсъдимия, на свидетелите и вещите лица за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като съдът, ако постанови осъдителна присъда, определя наказанието при условията на чл. 58а от Наказателния кодекс.

  НК
  Чл. 58а. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) (1) При постановяване на осъдителна присъда в случаите по чл. 373, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс съдът определя наказанието лишаване от свобода, като се ръководи от разпоредбите на Общата част на този кодекс и намалява така определеното наказание с една трета.
  (2) В случаите по чл. 57, ал. 1, когато съдът определи като най-подходящо по вид наказанието доживотен затвор без замяна, не го налага, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода от двадесет до тридесет години.
  (3) Съдът определя размера на наказанието лишаване от свобода в пределите на най-ниския минимален размер и най-високия максимален размер на наказанието лишаване от свобода, определено при условията на ал. 2 и наказанието лишаване от свобода, предвидено в Особената част на този кодекс.
  (4) В случаите, когато едновременно са налице условията по ал. 1 - 3 и условията на чл. 55, съдът прилага само чл. 55, ако е по-благоприятен за дееца.
  (5) Правилата по ал. 1 - 4 не се прилагат за предвидените в Особената част на този кодекс наказания по чл. 37, ал. 1, т. 2 - 11.

  Чл. 57. (1) Когато в особената част на този кодекс е предвидена възможност за извършеното престъпление да бъде наложено едно измежду две или повече наказания, съдът определя най-подходящото по вид и размер наказание, като се ръководи от правилата на предходните членове.

 15. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#7] от "rigukuku":

  Все пак, Дана "умното" е отличник... Е, не е"златен медалист", като началството си, но... колко са енелегентите като боко тъпото!?!...

 16. 17 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#11] от "Майндърбайндър":

  Накратко - има доживотен затвор без замяна, доживотен затвор и лишаване от свобода. При съкратеното съдебно следствие към третото наказание математиката работи и намаляването с една трета не е проблем. Доживотен затвор без замяна не се налага, а доживотният затвор се заменя с лишаване от свобода.

 17. 18 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#17] от "hammurabi":

  Вярвам,че сте добре запознат със законите,но това не ми пречи да ги броя за тъпи.Като аматьор в тази област смятам,че съдът трябва да определя срок на първото преразглеждане на доживотните присъди в зависимост от тежестта на престъплението.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK