Движение "България на гражданите" обяви, че подкрепя Манолова, СДС й зададе въпроси

Димитър Делчев замени на председателския пост в ДБГ Меглена Кунева през септември 2017 г.

© Движение

Димитър Делчев замени на председателския пост в ДБГ Меглена Кунева през септември 2017 г.Избори 2023

Софийските организации на Движение "България на гражданите" решиха да подкрепят за кмет на София гражданската кандидатура на Мая Манолова, съобщиха от организацията. Междувременно от Съюза на демократичните сили и зададоха седем въпроса, сред които какво е отношението и към 9 септември и Паметника на Съветската армия.


Като аргумент за подкрепата на Манолова от ДБГ посочиха, че тя е обявила разбиване на корупционния модел на управление в общината.


"С успешната си работа по каузи като машинното и електронното гласуване, фалита на физически лица и др. тя е доказала, че единствена от заявените досега кандидати има сили да се противопостави на статуквото, което неефективно управлява София вече 14 години", се казва в съобщението до медиите.
Изпълнителният съвет на ДБГ ще предложи на Мая Манолова и другите дясноцентристки партии, които застанат зад нейната кандидатура, платформа за гражданско управление. Тя трябва да гарантира, че бъдещото управление на Столична община ще следва десни политики за постигане на екологична, подредена и удобна среда за живот на софиянци, борба със злоупотребите в обществените поръчки, облекчаване на микро, малки и средни предприятия в работата им с общината, недопускане на увеличаване на местните данъци и др.


Въпросите на СДС


1. След като твърдите, че сте независим кандидат, необвързан с партии и идеологии, какво е отношението ви към датата 9 септември, почитали ли сте я, каква е историческата ви оценка за нея, за съветската окупация и последствията за България – убийства, репресии и икономическо изоставане?


2. Какво е мнението ви за паметника на Съветската армия в столицата, как се отнасяте към старата идея на СДС да бъде демонтиран и поставен в Музея на социалистическото изкуство?


3. Заявихте, че искате да обедините левите и десните софиянци и да им бъдете кмет. Ролята на обединител подхожда повече на президента, не на столичен градоначалник. Кметът на което и да е населено място трябва да предложи политики и програма, които винаги по своята същност са леви или десни, в зависимост от мерките и начините, по които ще се изпълняват. Кога ще видим вашата програма и как ще осъществите този идеен оксиморон в нея?


4. На кого оставяте хората, които разчитаха на вас като омбудсман? Вие твърдяхте, че сте силно ангажирана с проблемите им, а с лека ръка ги пренебрегнахте. Не смятате ли, че мисията, която искахте да повярваме, че изпълнявате – да защитавате онеправданите от цяла България, е по-висша от тази да оглавите София?


5. Ако искате да сте обединител, не използвате ли кампанията в София като трамплин за по-висок връх? Битката, която започвате, не е ли по-скоро за "Позитано" 20, а не за "Московска" 33? Вероятно осъзнавате, че дясна София е голям залък за кадър на социалистите, но искате още популярност, за да атакувате после лидерството в БСП, а оттам и премиерския или президентския пост.


6. Ако все пак станете кмет, ще изоставите ли софиянци, за да се впуснете в политически предизвикателства за нови постове? Това не е прецедент за вас – бяхте избрана за народен представител от Кюстендил, но в средата на мандата си предпочетохте да станете омбудсман. След това направихте същото и като омбудсман – напуснахте, за да погледнете към кметския стол в столицата. Не ви ли притеснява,че поведението ви се превръща в рецидив?


7. Вие обвинявате общинските съветници в София, че не са работили в интерес на гражданите. Защо тогава не издигате своя листа? Как ще управлявате София без свои съветници и как ще принудите избраните с други листи да подкрепят вашата политика и идеи в Столичната община? На съветниците от БСП ли ще разчитате и ако да, защо се криете зад етикета "независим кандидат"?


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK