Методи Лалов отказва да гледа делото, заради което съдебният съвет го държи на работа

Ако не бъде освободен от съдебната система преди 24 септември, Методи Лалов няма да може да бъде регистриран за участие в местните избори.

© Красимир Юскеселиев

Ако не бъде освободен от съдебната система преди 24 септември, Методи Лалов няма да може да бъде регистриран за участие в местните избори.Съдията от Софийския районен съд Методи Лалов, който подаде оставка в началото на август, но съдийската колегия на Висшия съдебен съвет така и не го освобождава засега, заяви пред Би Ти Ви, че няма да гледа никое дело след предизвестието си за напускане.


След като на два пъти съдийската колегия не събра кворум, за да гласува оставката на Лалов, вчера излезе с нов аргумент, за да го задържи в съдебната система - съдията не се бил произнесъл по мярка за неотклонение на задържан по дело, което му е било разпределено в края на юни. Затова съдийската колегия реши да му даде възможност да се произнесе, за да "не отказва правосъдие".


Лалов, който изчаква освобождаването си от съдебната система, за да се включи в активната политика, нарече вчерашното решение "поредния случай на саморазправа" и "илюстрация на беззаконието".
"Законът постановява, когато един съдия е в предизвестие, да не разглежда дела, по които не е постановил актове. Тогава делото трябва да бъде разпределено на друг съдия", коментира днес Лалов и добави, че един задържан седи в затвора, защото администрацията на Висшия съдебен съвет "се разправя" с него. Той увери, че в едномесечния срок на предизвестието си е приключил всичките си дела.


"Няма да разгледам нито едно дело допълнително не защото ме мързи, това е принципен въпрос", заяви съдията.


Лалов подчерта, че дисциплинарното производство, което тече в инспектората на Висшия съдебен съвет срещу него, ще продължи и след оставката му, защото такава е процедурата и тезата, че с напускането на съдебната система цели да осуети административно наказание, е абсурдна. Освен това добави, че законът забранява да се оповестяват конкретни факти от проверка на инспектората - нещо, което в неговия случай е станало. "Дисциплинарната отговорност няма нищо общо с желанието ми да напусна. Дисциплинарното производство ще продължи, както те решат. Чакам ги от май 2017 г да приключи това дело, и ще ми кажат че бягам аз?!", възмути се Лалов, който възнамерява да оглави листата на "Демократична България" за местните избори.


,

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK