"Алфа Рисърч": Доверието към правителството се запазва, към полицията леко расте

"Алфа Рисърч": Доверието към правителството се запазва, към полицията леко расте

© Алфа РисърчВ началото на есенния политически сезон правителството и премиерът успяват да запазят нивата на одобрение от юни, регистрирани непосредствено след изборите за Европейски парламент. Това показва регулярното представително проучване на обществените нагласи на агенция "Алфа Рисърч", проведено между 10 и 16 септември сред 1023 пълнолетни граждани.


Управляващите започват сезона с 27.5% одобрение за премиера Бойко Борисов и 15% за неговия кабинет. Президентът Румен


Радев продължава да е с най-висок персонален рейтинг
от политиците в страната – 54.8%, с лек ръст на неодобрението (от 14 на 17 на сто).


Положителните оценки за дейността на Народното събрание са едва 8%, докато отрицателните са 59%. Доверието към председателя на парламента е 21 на сто. При другите институции


плавна позитивна тенденция се наблюдава при полицията,


която за година постига ръст с около 10 процентни пункта - от 19 на 28%. Законодателната и съдебната власт, както и главният прокурор остават на много ниски нива на общественото доверие, отчитат социолозите. Положителните оценки за Сотир Цацаров намаляват от 12% през юли до 10% в началото на септември, докато отрицателните са 49%. Освен правосъдието най-проблемни за общественото мнение са и ресорите здравеопазване и земеделие.


Като


най-успешен министър


се оценява вицепремиерът Томислав Дончев, който добавя 5% в персоналния си индекс, следван от министъра на спорта Красен Кралев и просветния министър Красимир Вълчев. Тримата са и с най-ясно изразен позитивен баланс между положителни и отрицателни оценки. С подобрени позиции са транспортният министър Росен Желязков и вътрешният Младен Маринов. По-поляризирани са мненията за министъра на външните работи Екатерина Захариева, на отбраната Красимир Каракачанов и на културата Боил Банов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK