ГЕРБ и БСП влязоха в поредната процедурна схватка около съкратеното съдебно следствие

Левицата иска да няма никаква възможност да се намали присъдата за умишлено убийство или тежка телесна повреда, дори и подсъдимият да признае вината си и да съдейства за бърз съдебен процес.

© Велко Ангелов

Левицата иска да няма никаква възможност да се намали присъдата за умишлено убийство или тежка телесна повреда, дори и подсъдимият да признае вината си и да съдейства за бърз съдебен процес.В деня на началото на предизборната кампания и на фона на продължаващи протести на роднини на убити деца, БСП и ГЕРБ влязоха в поредния спор за съкратеното съдебно следствие и при какви случаи да се допуска намаляване на присъдата при тежки умишлени престъпления. Дни преди депутатите да излязат в предизборна ваканция управляващите и опозицията отново са в процедурни хватки за прокарване на своите предложения по този наболял проблем.


Преди дни депутатите приеха на първо четене няколко предложения за това дали и как да се допуска намаляване на процедурата, като идеите на БСП и ГЕРБ си противоречат. Левицата иска да няма никаква възможност да се намали присъдата за умишлено убийство или тежка телесна повреда, дори и подсъдимият да признае вината си и да съдейства за бърз съдебен процес. А управляващите са на мнение, че така ще се стигне до сериозно забавяне на делата, отказ на обвиняемите да съдействат и др. Затова идеята им е присъдата да може да се намалява но не както сега с една трета, а с една пета, като дали ще се стигне до такова редуциране, вече ще зависи от преценката на съда, а не във всеки случай на призната вина и съдействие. ГЕРБ предлагат и списък с най-тежките престъпления, за които това да се допуска, а не само за убийство и тежка телесна повреда.


Както при дебатите на първо четене, така и днес, лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че приетите текстове взаимно си противоречат и няма как да бъдат обединени. Днес тя поиска свикване на извънреден председателски съвет на Народното събрание, на който в присъствие на правосъдния министър Данаил Кирилов да се изясни кое и как ще се приеме и ще се разисква на второ четене.


След заседанието – левицата доволна, ГЕРБ готви процедурна хватка
Нинова излезе доволна от заседанието. И обяви пред медиите, че на съвета се е решило по бързата процедура да се гледат само предложенията на левицата и идентичните с тях промени, внесени от "Обединени патриоти" и Воля. Затова във вторник щяло да има извънредно заседание на правната комисия, на което да минат на второ четене само предложенията за отпадане на съкратеното съдебно следствие за убийство и тежка телесна повреда. Но на това заседание идеите на левицата нямало да бъдат обединявани и разглеждани заедно с предложенията на ГЕРБ, тъй като те били взаимно изключващи се и противоречащи си, разтълкува обещанията на съвета Корнелия Нинова. След това отново по бързата процедура измененията, внесени от социалистите, щели да минат и през пленарната зала, преди депутатите да излязат в предизборна ваканция на 16 октомври.


Въпреки убежденията на Нинова, че идеите на ГЕРБ остават за след ваканцията, управляващите дадоха други сигнали за своите планове по този въпрос. "Имаме законопроект от две части – едната е свързана с промени в Наказателния кодекс, а други засягат няколко института на Наказателно-процесуалния кодекс, би следвало в следващо заседание на правната комисия тези законопроекти да бъдат обединени", коментира пред журналисти в кулоарите на парламента правосъдният министър Данаил Кирилов.


Неофициално от ГЕРБ обясниха пред "Дневник" и как ще се случи това обединение. Как хем ще се изпълни искането на Нинова законопроектът на левицата да се гледа отделно от идеите на ГЕРБ, също приети на първо четене от парламента, но в същото време управляващите пак ще опитат да прокарат идеите си за съкратеното съдебно следствие.


Идеята на ГЕРБ е да не настояват за механично обединение на своя законопроект с този на левицата и едновременното им разглеждане в правната комисия. А просто депутати от мнозинството да вземат текстовете от законопроекта на ГЕРБ и да ги вкарат като депутатски предложения между първо и второ четене към проектите на левицата, патриотите и Воля. Така правната комисия ще трябва да разгледа всички постъпили предложения и да гласува с мнозинство какво подкрепя и кое отхвърля. А ГЕРБ ще имат възможността да прокарат идеите си направо с гласуването в комисия между първо и второ четене.


Честа практика


Процедурата за прокарване на изменения между първо и второ четене през народни представители не е никак нова и не е от това Народно събрание. Така мнозинството във водещата комисия има възможност да ореже идеите, които не се подкрепят от управляващите и да направи такива изменения през депутатски предложения, които дори понякога не са минавали през първо четене.


Идеята сега на ГЕРБ е да вземат предложенията си, приети на първо четене от парламента и финтирайки левицата да ги вкарат към обединения законопроект на левицата, патриотите и Воля като депутатски предложения. И чрез мнозинство в комисията да прокарат именно своите предложения до пленарната зала за второ четене.


От правосъдното министерство дадоха да се разбере, че дори идеите за промени в Наказателния кодекс, с които се въвежда възможността за намаляване на присъдата с една пета по преценка на съда, ще намерят място в бъдещия обединен законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Като бъдат вкарани с преходни и заключителни разпоредби.


Кирилов: Да не се действа под изкуствено създадено напрежение


Нека обсъдим добросъвестно и задълбочено предложенията, не би трябвало да се прибързва и да се действа под натиск от изкуствено създадено напрежение, само и само на определена дата да имаме някакви промени, заяви пред журналисти след срещата Кирилов. И поиска да не се правят законодателни промени само за едно единствено конкретно престъпление. Министърът отбеляза, че идеите на ГЕРБ засягат списък от множество престъпления, не само убийство и тежка телесна присъда. И попита какво ще стане и как биха се почувствали роднини на жертви на други тежки престъпления, които не са завършили с убийство, ако след време трябва да им се обясни, че съкратеното съдебно следствие е отменено само за убийството, но все още се прилага за техните пострадали роднини.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 799 Неутрално

  брандо, маджо, куьович, митето очите, сестра галева и кой ли още не хоресват съкратеното производцтво.
  Да живей.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Нормално

  То всичко е процедурни схватки и спънки, за да не се пипат наболелите проблеми.

  Но пък така е по-добре, щото нещата се наместват от само себе си. :)

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1882 Любопитно

  И колко е една пета от доживотната, както предлагат боковците?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1711 Весело

  Два чакала се боричкат за мърша, ама никой не вярва вече че с овчарски кучета.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  ББР, която е дала 0,5 милиарда на фирми на ДПС, трябва да се отчита по закон на всеки 6 месеца пред Икономическата комисия в НС. БСП освен да ни занимава с маргинали по примера на патреотите, смята ли да повдигне темата? Не за друго питам, а защото всеобщото впечалтени е, че само ревнуват Пеевски от ГЕРБ. След като ГЕРБ ги измести в леглото на ДПС през 2014 г., сега баят магии, как да си върнат първата и единствена любов.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3529 Весело

  Ми то на този етап по-важно им е в парламента да се съгласят за законодателство за корупция и национално предателство да се намаляват годините затвор при самопризнания и разкаяние...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8164 Неутрално

  Симулират работа, ама трябва и акъл.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3816 Весело

  " Неофициално от ГЕРБ обясниха пред "Дневник" и как ще се случи това обединение. Как хем ще се изпълни искането на Нинова законопроектът на левицата да се гледа отделно от идеите на ГЕРБ, също приети на първо четене от парламента, но в същото време управляващите пак ще опитат да прокарат идеите си за съкратеното съдебно следствие. "

  Ох, и вашата не е лесна - хем да плескате с ръце и да се прегръщате на масата при схемите на сараите, хем да се биете и карате пред публиката....Шизофренно състояние си е направо....

 9. 9 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Кръвожадна левица. От векове за векове.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 10. 10 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Пак циркаджийски истории, какво друго може да се очаква от тези...

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  "Левицата иска да няма никаква възможност да се намали присъдата за умишлено убийство или тежка телесна повреда, дори и подсъдимият да признае вината си и да съдейства за бърз съдебен процес. А управляващите са на мнение, че така ще се стигне до сериозно забавяне на делата, отказ на обвиняемите да съдействат и др. Затова идеята им е присъдата да може да се намалява но не както сега с една трета, а с една пета,"

  ------------
  Герб удариха дъното.
  Да излязат и да кажат предложението си на близките на убитите.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Кръвожадна левица. От векове за векове.
  —цитат от коментар 9 на Rhapsody of Fire


  Да Ви кажа, ако някой ваш близък е пострадал, едва ли ще пишете подобни глупости.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8467 Неутрално

  И толкова ли е трудно да гласуват при тежки престъпления и убийства да няма намаляване на присъдата, това са си заслужили престъпниците. Да са благодарни, че няма смъртно наказание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK